Reklama

LinkBox HD Rev. 2: Satelitný prijímač s licencovanou čítačkou kariet IRDETO

V jednoduchosti je sila. Aj tak by som mohol nazvať satelitný HD prijímač LinkBox HD Rev. 2, ktorý získal certifikát Skylink Ready, čo znamená, že sa jedná o satelitný prijímač s certifikovanou čítačkou kariet IRDETO. S dekódovacími kartami našich domácich platforiem Skylink, CS LINK či freeSAT by UPC Direct nebudeme mať teda žiadny problém. Okrem licencovanej čítačky kariet IRDETO má prijímač ešte navyše aj jeden CI slot pre ďalší prídavný modul. LinkBox rev.2 je dostupný na našom trhu len v čiernom prevedení, jeho rozmery sú 235x46x187 mm, spotreba v prevádzke sa pohybuje približne na hodnote 14W, v pohotovostnom režime 1 W. Prijímač podporuje Full HD rozlíšenie až do 1080p.

Vo veľmi pekne graficky zhotovenej krabici, na ktorej sú kompletne znázornené všetky programové balíky satelitnej platformy Skylink, nájdeme okrem satelitného prijímača aj užívateľský manuál v slovenčine a češtine ako aj diaľkové ovládanie + dve batérie a HDMI a CINCH káble.
Pokračovanie nižšie:


Predný panel
Na prednom panely sa nachádza štvormiestny LED displej, ktorý zobrazuje v prevádzke kanálovú pozíciu, v pohotovostnom režime zase aktuálny čas (dá sa aj vypnúť). Okrem toho sa na prednom panely nachádzajú ešte dve LED diódy a sedem základných tlačidiel (Power, Menu/OK, EXIT, Vol.+/-, Program +/-) na ovládanie prijímača ako aj jedna licencovaná čítačka kariet IRDETO a jeden voľný CI slot, ktoré sú pod predným otváracím krytom.

LinkBox HD Rev. 2 – pohľad spredu
LinkBox HD Rev. 2 – pohľad spredu s otvorenou šachtou

Zadný panel
Zadný panel je vybavený konektormi LNB vstup, LNB výstup (Loop), TV Scart, HDMI, USB 2.0 pre pripojenie externého HDD, alebo USB kľúča, optický audio výstup SPDIF, YPbPr, sieťový vypínač, analógový stereo audio výstup a kompozitný video výstup. Sieťový kábel je k prijímaču pripojený napevno.

LinkBox HD Rev. 2 – pohľad zo zadu

Diaľkové ovládanie
Osobne sa mi diaľkové ovládanie prijímača veľmi páčilo, pôsobilo dosť elegantne hlavne kvôli bočnému pochrómovanému pásu. Okrem toho sa veľmi príjemne držalo v ruke ako aj ovládalo samotný satelitný prijímač. Ovládanie je dosť citlivé, prijímač už pri jemnom stlačení reagoval. Nie je preto nutné silno stáčať tlačítka.

LinkBox HD Rev. 2 – diaľkové ovládanie

Prvotná inštalácia
Zvládne ju úplne každý a to iba v dvoch krokoch (záleží aj od toho koľko družíc budete prijímať poprípade či budete používať natáčacie zariadenie), v ktorých si vyberiete jazyk a družicu ktorú budeme prijímať. V prípade jednoduchej inštalácie, teda jednej družice poprípade dvoch trvá prvotná inštalácia prijímača len pár sekúnd aj vzhľadom k tomu, že sú programy zadané už v samotnom softvéri prijímača. Odpadá teda možnosť zložitejšieho vyhľadávania programov ako je to u iných, hlavne nelicencovaných, prijímačov. A to platí ako pre platformy Skylink, CS LINK, tak aj pre freeSAT by UPC Direct, alebo v spoločnej kombinácii.

Skúsenosti
V satelitnom prijímači LinkBox HD Rev. 2 som mal počas môjho testu už najnovší softvér s označením L008. Pokiaľ už tento prijímač vlastníte a nemáte v ňom najnovšiu verziu softvéru, odporúčam vám prijímač aktualizovať, keďže nová verzia rieši niektoré problémy, ktoré boli v predchádzajúcich verziách (napr. bolo opravené zdvojovanie niektorých programov funkciou automatického dolaďovania, či pridaný nový USB Driver, ktorý podporuje súborový systém exFAT obsahujúci podporu FAT32). Verziu softvéru je možné zistiť jednoducho v menu prijímača, presná cesta: MEMU-STAV-IRDETO-STAV LOADERU (piaty riadok od hora napr. L[008]). Aktualizáciu prijímača je možné vykonať buď cez OTA, alebo manuálne prostredníctvom USB kľúča (Novú verziu si môžete stiahnuť vždy tu). V prípade, že je v prijímači už najnovšia verzia softvéru nie je možné funkciu OTA v menu vybrať.

V novej verzii softvéru (L008) sa však ešte stále nachádzajú v defaultnom zozname kanálov na prvých miestach programy zo starej frekvencie 12 565 MHz je ich preto potrebné vymazať. Verím, že toto dorieši výrobca s novým softvérom, v ktorom už slovenské programy na prvých miestach zo starej frekvencie nebudú vôbec figurovať.

Pamäť prijímača podporuje najviac 5000 kanálov a 1000 transpondérov, čo si myslím, že pre bežného užívateľa postačuje. V prípade použitia natáčacieho zariadenia či prijíme z viacerých družíc (DiSEqC 1.0, 1.2 a USALS), ktoré prijímač taktiež podporuje by už samotná pamäť prijímača nemusela stačiť.

So satelitným prijímačom som počas môjho niekoľko dňového testovania nemal žiadne problémy. Testoval som v ňom ICE karty Skylink, freeSAT by UPC Direct a IRDETO karty Sklink, CS LINK. Prijímač nemal problém ani s modulom SMit IRDETO, Technisat Conax ako aj s modulom NNK od poľskej satelitnej platformy. Prepínanie u kódovaných programov trvá do 3 sekúnd, u nekódovaných je to o jednu sekundu lepšie.

OSD Menu
Prijímač má veľmi pekné OSD menu v sivo-šedej farbe, v ktorom sa veľmi jednoducho orientuje. Celé menu je kompletne preložené do slovenčiny (češtiny). Pri funkciách v nastavovaní vyžaduje prijímač PIN kód, ktorý je od výroby nastavený na štyri nuly (OOOO).

EPG
U elektronického programového sprievodcu máme na výber z dvoch možností zobrazenia – Single a Multi. V oboch prípadoch sa posúvame šípkami, bližší popis je k dispozícii kliknutím na tlačítko „INFO“. Dni v týždni meníme pomocou tlačitiek „Volume“.

Automatické dolaďovanie
Prijímač obsahuje aj funkciu automatické dolaďovanie programov, ktorá keď je zapnutá nám v prípade prelaďovania či pridania nových programov do ponuky automaticky pridá nové programy na koniec zoznamu. Funkciu určite ocenia technicky menej znalý užívatelia. Následne si potom stačí programy už len presunúť kde chceme.

Multimedia a PVR
Prijímač podporuje aj funkciu PVR, je teda možné na externé zariadenie či už USB kľúč, alebo aj externý pevný disk zaznamenávať svoje obľúbené programy. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o licencovaný satelitný prijímač nie je možné tieto nahrávky nikde inde prehrať ako v samotnom satelitnom prijímači. Prijímač nepodporuje ani prehrávanie obrázkov, videí či hudobných súborov. Ešte taký malý detail – po pripojení externého zariadenia do USB slotu mi chýbala informácia o pripojení samotného zariadenia na televíznej obrazovke.

Záver
LinkBox HD Rev.2 je to pravé „orechové“ pre zákazníkov, ktorí nechcú mať zložitý prijímač plný funkcií, ktoré aj tak nikdy nevyužijú. Jedná sa o úplne jednoduchý satelitný prijímač, ktorý sa ľahko ovláda a má okrem toho aj licencovanú čítačku kariet IRDETO, ktorá zabezpečuje bezproblémovú funkčnosť kariet našich domácich platforiem Skylink, CS LINK či freeSAT by UPC Direct.

Odporúčaná maloobchodná cena: 111,- EUR

Odkaz na web produktu: LinkBox HD Rev. 2

Za zapožičanie satelitného prijímača ďakujem firme AB-COM s.r.o. z Topoľčian.

Viktor Černý
SatelitnaTV.sk

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Modré karty Skylink boli Cryptoworks a tento prijímač má čítačku kariet IRDETO, takže nie. Museli by ste si kartu vymeniť.

Komentáre už nie sú povolené.