Reklama

Homecast Magic Pro + linuxový prijímač za skvelú cenu so slušným pomerom cena/výkon

Pred nedávnom sa mi do rúk dostal satelitný prijímač značky Homecast Magic Pro+, ktorý pracuje pod operačným systémom LINUX, a ja ako zástanca tohto systému som sa preto na tento prijímač veľmi tešil. V prijímači je procesor s taktovacou frekvenciou 266 MHz, 192MB DDR SDRAM a 32 MB flash pamäť (mohla byť aj väčšia).

Prijímač Homecast Magic PRO + je dostupný na trhu v dvoch verziách (s osadením jedným, alebo dvomi DVB-S2 plug & play tunermi). Obe verzie prijímačov sú dostupné v čiernom prevedení. Ich doporučená cena začína už na 150 € pri jednotunerovom a 165 € pri dvojtunerovom prijímači. Samozrejme aj pri kúpe jednotunerového prijímača si môžete ako prvý, tak aj druhý tuner kedykoľvek vymeniť či doplniť. Tu nemôžem nespomenúť aj doporučenú MOC samostatných tunerov (26 €), ktorá je opäť cenovo prijateľná ako samostatný prijímač. Na výber sú dostupné DVB-S2, DVB-T a DVB-C tunery, ktoré si môžete zakúpiť v e-shope firmy AB-COM.

V balení sa spolu so satelitným prijímačom nachádza, slovenský užívateľský manuál, diaľkové ovládanie, skrutky pre pripevnenie HDD (HDD nie je súčasťou prijímača) dve batérie do diaľkového ovládania a tri káble – sieťový napájací kabel, HDMI a Cinch kábel.
Pokračovanie nižšie:


Predný panel
Predný, otvárací panel prijímača je celý z čierneho plastu. Po otvorení predného panelu máme k dispozícii všetky hlavné tlačítka, ktorými by sme dokázali ovládať satelitný prijímač aj bez diaľkového ovládania. Okrem toho sa na prednom panely nachádzajú dve čítačky kariet, dva CI sloty pre moduly, VFD dislpej, USB port a IR snímač pre diaľkové ovládanie.

Homecast Magic Pro+ – pohľad z predu

Zadný panel
Veľmi slušne vybavený je zadný panel prijímača, na ktorom sú konektory pre pripojenie satelitnej paraboly, 2x scart, optický audio výstup S/PDIF, 2x USB, HDMI, Ethernet, S-Video, RS232, YPbPr, kompozitný video výstup, stereo analógový výstup a sieťový vypínač.

Homecast Magic Pro+ – pohľad zo zadu
Homecast Magic Pro+ – Diaľkové ovládanie

Menu
Menu prijímača v originálnom firmware je rozdelené do piatich
základných kategórií: Preferencie, Multimédia, Inštalácia, Stav a Plugin. V každej zo základných kategórií je ešte niekoľko podkategórií. Pre názornú ukážku som pripravil aj krátke video, v ktorom môžete vidieť ako vyzerá samotné menu prijímača a elektronický programový sprievodca (EPG).



Skúsenosti s dekódovacími kartami
Aktuálne je pre prijímač dostupná verzia firmware s označením R13791. Po nainštalovaní príslušného addonu pomocou USB kľúča bolo možné do interných čítačiek vložiť aj dekódovacie karty našich satelitných platforiem. Aktuálne sú dostupné tri verzie addonov pre dekódovacie karty Skylink a CS LINK (CRW+ICE, IRD CS, IRD SK). Doporučujem však ešte pred samotným inštalovaním addonu zálohovať setting v prijímači inak oň prídete.

K dispozícii som mal možnosť otestovať Irdeto karty ako od Skylinku tak aj CS LINKu. Prijímač pracoval s kartami úplne bez akýchkoľvek problémov. Jediný problém, ktorý mne osobne vadil bolo dlhé prvotné načítavanie karty CS LINK Irdeto. U Skylink Irdeto karty som takýto problém nezaznamenal. Okrem interných čítačiek kariet som vyskúšal aj modul Smit Irdeto a modul od poľskej platformy NNK (Conax). Oba moduly pracovali rovnako ako všetky moje testované dekódovacie karty v satelitnom prijímači úplne bez problémov a bez akéhokoľvek zatuhnutia prijímača aj v prípade, keď boli oba moduly zasunuté v slotoch. Prepínanie programov trvá cca 2 sekundy, v porovnaním s Dreamboxom 7020HD, ktorý som mal po ruke je prepínanie časovo približne o jednu sekundu pomalšie.

PVR
Funkcia Personal Video Record (PVR) umožňuje nahrávať programy či už manuálne, alebo automaticky prostredníctvom časovača na interný, alebo externý pevný disk (HDD). Samozrejme je možné nahrávať aj na pripojený USB kľúč. Prijímač podporuje nahrávanie maximálne dvoch rôznych programov a tretí, úplne iný program, sledovať a to bez rozdielu či sa jedná o SD alebo HD kanály z rôznych transpondérov, poprípade družíc. Funkcia PVR, fungovala počas testu korektne a preto určite splní požiadavky aj náročnejších zákazníkov (viď. obrázok, kde sú nahrávané kanály TV JOJ a Spektrum, tretí kanál Sport5 sa pozerá).

Timeshift
Podobne ako u funkcii PVR je potrebný HDD aj u timeshiftu. Každopádne by som doporučoval k tomuto prijímaču už pri kúpe samotného prijímača aj kúpu HDD bez ktorého by ste funkcie prijímača nevyužili naplno. Vrátim sa, ale k timeshiftu. Ten funguje úplne skvele a prijímač automaticky po pripojený HDD, alebo USB kľúča začal zaznamenávať práve sledovaný program, ktorý je možné následne kedykoľvek pretočiť späť či pozastaviť. Pretočením dopredu je možné sa opäť vrátiť k živému vysielaniu.

My YouTube – internetový video portál. Pre fungovanie je potrebné mať pripojený k prijímaču HDD alebo USB kľúč z dôvodu potreby ukladania dát. Neviem z akého dôvodu, ale parkrát sa mi stalo, že prijímač nechcel prehrať niektoré video z YouTube vôbec.

Obraz v obraze (PIP) je možné aktivovať jedným stlačením tlačítka na diaľkovom ovládaní. Funkcia PIP funguje u SD programov stabilne a takmer plynulo aj u druhého kanála v malej obrazovke. V prípade sledovania dvoch HD programov bolo u oboch programov vidieť už občasné zasekávanie obrazu.

Okrem už vyššie spomínaných funkcií sa v prijímači nachádza prehrávač internetových rádií, RSS čítačka, Predpoveď počasia a samozrejme nemôže chýbať ani Rodičovská ochrana.

Záver
Satelitný prijímač Homecast Magic Pro+ aj napriek tomu, že je pre mňa osobne skôr vylepšený prijímač IPBOX rady 9000 HD čo si mnohí znalejší čitatelia všimli, má určite čo ponúknuť svojim budúcim užívateľom. Odporučil by som ho hlavne tým, ktorí uvažujú nad Linuxovým prijímačom, ale odrádza ich vysoká cena. Jednu vec nemôžem zabudnúť a to fakt, že prijímač pri mojom testovaní všetkých dostupných funkcií nezamrzol a nebolo ho treba resetnúť či vypnúť zo siete ani jediný krát. Okrem originálneho firmware je možné do prijímača nainštalovať aj systém E2HD, ktorý je možné inštalovať či už do internej flash pamäti, alebo napríklad aj na USB kľúč a mať tak vo flash pamäti nainštalovaný originál firmware od výrobcu a na USB kľúči E2HD, ktorá ponúka užívateľom väčšie možnosti. Vzhľadom k menšej flash pamäti by som samozrejme E2HD odporúčal inštalovať na USB kľúč. Pokiaľ by ste sa rozhodli používať systém E2HD môžete kľudne použiť verziu určenú pre satelitný prijímač IPBOX 9000HD.

Ak by to niekoho zaujímalo: s prijímačom bol testovaný HDD s kapacitou 1TB.

Homecast Magic PRO + 1x DVB-S2 (Odporúčaná MOC: 150,- Eur s DPH)

Homecast Magic PRO + 2x DVB-S2 (Odporúčaná MOC: 165,- Eur s DPH)

Za zapožičanie satelitného prijímača Homecast Magic Pro+ ďakujem firme AB-COM z Topoľčian.

Viktor Černý
SatelitnaTV.sk

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nehnevajte sa, ale PR články by ste mali podľa zákona viditelne označovať. Ak nazývate horeuvedený článok nezávislou recenziou, tak to vám zhltne asi len človek s inteligenciou voliča strany Smer.

    1. @lel – máte iné skúsenosti s daným prijímačom? Podeľte sa s nami o ne. Budeme len radi.

  2. Ja síce nemám tento prístroj, ale mám AB IP BOX 9000 co je asi to iste a som s ním spokojny.

  3. mna by zaujimalo kto sa nabaluje na tych prijimacoch, ci vyrobca, alebo dovozca do SR. Ak porovnam mobilny telefon s 1GH procesorom (napada ma napr. SE XPERIA) a sat. prijimac s ubohym 266MHz…tak mi to nejak nesedi…cena je skoro rovnaka. Stabilita prijimaca s takymto CPU je mizerna.

  4. Zobrazuje na displeji aj nazvy stanic, alebo iba pozicie?

  5. Pre Miroslava: Mna by zas zaujimalo kto sa nabaluje na strojoch, ktore tlacia foliu, pretoze kamos s tym pracuje a procesor masiny ma menej MHZ ako tento prijimac a cena 8 metrovej masiny je asi v hodnote 180 000,- Eur.

  6. Zaujímalo by ma, či je záznam na interný alebo externý HDD z vysielania napr. Skylinku dalej zpracovatelný v PC.Vďaka.

  7. Format videa je myslim „trp“ Uprava v pc nie je problem.

  8. dokaze to aj stream do siete ?
    aby sa to dalo pozerat al cez LAN?

  9. A ten pristroj tam ma od narodenia co? nie E2?
    nie je 32 MB flasky dnes malo na e2 s pluginmy?

  10. Nie, E2 treba do prijímača nahrať. Existujú špeciálne upravené verzie. Odporučil by som od PKT. Treba ale vyskúšať ktorá bude vyhovovať viac. A čo takto pripojiť k prijímaču USB a inštalovať E2 naň? A máme hneď pamäť aspoň 1GB. 🙂

  11. nejaky odkaz na postup doinstalovania?
    resp stiahnutie

  12. Ak pozeram, tak pozeram na strankach homecastu tam tento prijimac vobec neudavaju. Kto to potom vyraba?

  13. Dobrý den.
    Je nahrávka ukládána odkódovaná?
    A pokud ano,byla by možnost použít přijímač pro DVB-C UPC a následnou editaci nahrávky?

  14. Áno, nahrávky nie su kódované. Je ich možné editovať napr. aj na PC.

  15. U satelitního příjmu bych tuto možnost očekával.
    Priorita je příjem DVB-C,proto potřebuji potvrdit,že je i tento způsob příjmu a editace odkódované nahrávky reálné.

  16. a nie je to jedno ci je v prijimaci tuner DVB-T, DVB-C, alebo DVB-S? Software je ten isty 🙂

  17. Uvažujem nad kúpou tohto prijimaca,ako som sa dočítal vyššie, nahráva nekodovane, čo je súper. a do akého formátu? *ts? a aká je maximálna veľkosť nahrateho súboru? vďaka za info. a este otázka, išiel by spomenty addonn pre skylink CRW aj s kartou UPC direct v internej citacke? mám staršiu verziu karty CRW od upc..

  18. Format je uz spominany v starsich komentaroch. UPC pojde len treba upravit config Oscamu.

  19. zdravim. vdaka za info. Pardon prehliadol som ten prispevok, formát je trp. Ale nevidím info o max dĺžke súboru.. Pýtam sa preto lebo môj starší opticum 9500hd nahráva tiež do trp, ale súbory vždy delí po 600MB častiach. Preto by som chcel vedieť či tento homecast nahra do trp ale limit je systém súborov FAT32, teda 4096MB? Nerád by som keby to delil po 600MB ako terajší opticum 9500HD..

  20. Ja pozivam E2, nie DGS a pod E2 je to format ts a s rozdelovanim po 600MB nie je problem. Nedá sa to v tom Opticume nastavit po kolkych MB ma prijimac subory rozdelovat?

  21. V Opticume 9500 som nenasiel moznost kde by sa to dalo nastavit. Je tam moznost nastavenia ked si stlacim nahravanie, tak kolko minut hodin to moze nahravat, nic ine tam nie je.. Pouzivas E2, predpokladam Enigmu2, DGS je presnejsie co? Original soft?
    Chapem spravne ze tento Homecast ked tam je E2, nahrava do *ts, ked tam je DGS tak do *trp?

    Narovinu moc sa v tom este nevyznam, rad by som sa naucil niecomu novemu.. Preto ma zaujal tento prijimac Homecast – je viactunerovy, chcel by som tam vyuzit DVB-S2 a DVB-T tuner, casom mozno aj 2xDVB-S2 + DVB-T. Samo aby fungovalo nahravanie bezprolemovo, a sli mi nahravky upravit v PC (vystrihnutie reklam apod). Preto budem vdacny za vsetky rady..

  22. Prijimac je v podstate IPBOX 9000, bolo by asi vhodnejsie si popozerat diskusiu napr. k tomuto prijimacu na nejakom fore kde je urcite viac info ako aj navodov aby som tu nemusel vsetko rozpisovat 🙂 Dokonca aj software je mozne pouzivat z tohto prijimaca, takze aj Enigmu atd.

  23. Mám Homecast Magic Pro a dávam ho do prevádzky. Mám však problém s nahrávaním (napr. ČT nahrávať a sledovať STV1- t.j. rôzne frekvencie a rozdielna polarizácia ). Súčasne sledovať a nahrávať je možné len ak sú kanály z jednej frekvencie resp. rovnakej polarizácie. Poraďte kde robím chybu. Ďakujem

  24. a ešte doplním, anténa pripojená na tuner 1 a smyčkou pokračuje do tuneru 2.

    1. Pri tomto zapojení vám to samozrejme nepôjde. Musíte napojiť oba tunery samostatne s TWIN LNB.

  25. Z Vašej odpovedi vyplýva, že od antény musím potiahnuť pre druhý tuner ďalší kábel. Nedá sa to predsa ešte nejak inak, aby som ten kábel nemusel ťahať?

    1. Pokiaľ chcete nahrávať programy z dvoch rôznych polarizácii iná možnosť nie je.

  26. Ďakujem za rady. Prečítal som si všelijaké debatné krúžky, ale až tu sa mi dostalo vysvetlenia, že ako to musí byť, a v čom je problém. Takže ešte raz ďakujem.

  27. Ahojte,masinu mam doma,isla ok,kym mi nezdochol HDD. zacal viac vrcat a prijímač mal problémy s jeho detekovanim..až celý zamrzol. Ale mám otázku,ako vám nahráva? Nahhraval som film vyše 2,5h, nahrávka je v trp formate ale rozdeľuje to po 2GB. Mám tam orgios FW cuberevo 13791. Ked ste tam dali enignu,nahrá súbor dlhší ako 2GB? Podľa linux ext2 špecifikácie by nemal byť problém uložiť 1 súbor o veľkosti 16GB.. (pri 1kb clusteroch).

  28. Potrebujem pre nahrávání 2 programů současně mít v přístroji také 2karty (např. Skylink) a 2 CI moduly současně, nebo stačí pouze jedna karta?

  29. Peto – U E2 s tým nebudeš mať problém. Tam je to štandardne myslím 4GB.

    Luboš – Stačí jedna karta vložená v internej čítačke.

  30. Fajnsmeker – Hmm, ok, asi skusim tu E2.. Ako som cital na inych forach, bude tam asi problem so SATA rozhranim ze?

    Este jednu vec, v tomto orig CubeRevo – pri nastaveni vypinania na Standby, robi mi to takuto vec. Ked si nastavim nahravanie, serial sa nahra, po skonceni sa prijimac vypne, ked ho zapnem, pri stanici kt. sa nahravala ostane ikona REC a dovoli mi prepinat len stanice na tom jednom TP. Prtiom sa nic nenahrava uz. Musim ho vypnut vzadu, kvazi natvrdo. Ale ked nastavim vypnutie EKO rezim, tak to nerobi..

    Neviem este ak stopnut nahravku, zapnem si REC na tom co aktualne pozeram, ked stlacim STOP na ovladaci, spyta sa ma co chcem stopnut, ale nejde mi tam potvrdit prazdne policko, stlacim OK, tak to zmizne a nahrava dalej. Stopnem to len vypnutim prijimaca, ked sa ma spyta ze ci moze prerusit nahravanie.. Timeshift mam vypnuty..

    Robim nieco zle?

  31. Nevypína sa náhodou nahravanie stlačením tlačitka REC? Teraz neviem presne ci rovno stlacenim tlačitka REC alebo najskôr STOP a potom REC.

  32. Uz som na to dosiel, ja vol.. Volbu v okne kt. nahravku chcem zrusit potvrdim tym tlacitkom „fajky“ na DO, uz mi to ide 🙂 Len som bol zvyknuty z Opticumu..

  33. zdravim vas ,poprosim o informaciu ohlade homecastu,ked nahravam 2 programy na jednom transpordery 3 program ,vlastne ziadny sa mi neda pozerat ,treba druhy tuner alebo je chyba niekde inde.
    chcel by som sa opytat nahravky vo formate trp daju sa upravit na nieco co pozna xtreamer ,skusal som nahravky v multimedialnom prehravaci ale bez sance nedokazal ich prehrat,

  34. zdravim,potrebujem poradit mam v xtreamery hdd a naformatoval som ho a
    nahravam si hd filmy v homecaste,pekne mi ich prehrava ale ked odpojim usb a zapojim na notbook tak mi nic neukaze az v linuxovom notbooku ale neda sa to prehrat ani prekonvertovat ukazuje ze je to prazdne tak neviem ako tie filmy prekonvertovat,na hdd su ale prehraju sa len v homecaste,pri prepinani programov sa sam restarovava,je to normalne alebo na reklamaciu?poprosim o radu

  35. vsetko ok, aj obraz v pohode, ale preco vzdy pri vypnuti ide do deep stadby, aj ked v menu nastavim stand by? kým nabootuje, uvarim kavu, navyse pocas tohoto procesu nie je na obrazovke celkom nic. pristroj sa sprava ako keby nic nerobil, treba byt fakt trpezlivy. v novom fw by nemalo byt problem toto odstranit, ci?

  36. Mal by som nejake otazky.
    Daju sa cez DVB-C tuner nahravat HD programy?
    Ako sa daju nahravky z interneho HDD preniest do PC?
    Bude fungovat Irdeto Skylink vo vstavanom CI?
    Ako je to s multimediami? Vie to prehrat MKV (5,1?:, datovy tok?)
    titulky v avi divx?
    Dakujem

  37. Nepoznam dovod preco by sa nemali dat nahravat HD programy s DVB-C tunerom. Prenos suborov je cez ftp. Skusenosti s kartami su popisane v recenzii.

  38. Viete mi poradit prosim, ktory plugin alebo ako riesit, aby som vedel vymazat reklamu z filmu priamo v prijimaci bez pouzitia PC? Vdaka.

  39. Treba skusit Enigmu2 pre prijimac IP BOX 9000 napr. od PKT.

  40. Uplne nahodou som ju nainstaloval, ale hned aj odinstaloval, bolo to dost pomale, podla mna to nie je na tento stroj, aj jeden inet obchod prestal nedavno ponukat tuto kombinaciu (Homecast magic pro + E2). Uspokojim sa s preskakovanim reklam pomocou bookmarkov.

  41. Akú verziu E2 si vyskusal? Ja mam PKT IP9000/IP910/IP900/IP91 E2 NEBULA v1 Image a vsetko uplne bez problemov. Toto je uz dost dobre doladena verzia od PKT.

  42. Ked mam pravdu povedat, netusim. Mal som problem, s orig. img. Oscam padol za obet akonahle som chcel pouzit timeshift, alebo nieco nahravat na HDD. Radili mi a skusil som bmt-nessie-cuberevo9000hdflash, nepomohlo a potom som mal img, v ktoreho nazve E2 ani nebola, preto to bola nahoda, ze som to instaloval. Nevedel som co robit, bolo mi uz jedno co instalujem, len nech to funguje. Medzicasom som zistil, ze problem bol addon ICECWR na ICE kartu, nahodil som addon IRD a problem zmizol.

  43. V E2 Ti ide v pohode nahravanie na HDD 2 programov z jednej karty a tak isto PIP?

  44. Zdravím páni. Mám menší problém s mojím príjmačom. Z ničoho nič mi prestali ísť programy. Kartu mám Skylink Irdeto. 3 a pol mesiaca fungoval bez problémov a predvčerom ho vyplo. Idú mi len voľne šíriteľné programy. ako som sa dočítal tu na fóre, tak som aj stiahol Firmware R13791 na USB kľúč, no v príjmači žiadna odozva. ako mám ten program nainštalovať, keď mi neberie USB kľúč ani z predu, ani zo zadu. Skúšal som ho napojiť aj priamo na net, no vždy mi napísalo : “ Nemôžem sa pripojiť na sieť “ …už neviem ako ďalej. Ak by vedel niekto nejakú radu, budem povďačný. Som v tom úplný začiatočník, tak niektorým skratkám ani nerozumiem…

  45. Nepresli zapisy na kartu. Aktuálne má aj Skylink problémy s Irdetom. Ak to odstrania staci nechat zapnuty prijimac s vlozenou kartou na STV1 do niekolkych hodin by sa to malo rozbehat. Da sa tomu este pomoct s reautorizaciou karty (refresh), ktory sa da urobit po prihlaseni sa do svojho uctu na webe.

  46. Ďakujem…veď som do Skylink-u aj volal a sa mi zdalo, že ta žena na tom ich callcentre ani nevedela čo hovorí…bodaj by to v tom bolo…tá mi povedala, že Irdeto nie je kompatibilné s linuxovými príjmačmi a aby som kontaktoval predajcu, pretože Irdeto s Magic pro+ mi nikdy nepôjde…

  47. Veru Skylink to nemá v poriadku…2 dni mi to ide a potom zas deň nie,som zvedavý na zajtra!!!

  48. Od rana nejdou zadne kanaly, karta ICE skylink, nepomohla reautorizace karty ani opetovne nahrati adonu CW ICE karyt Skylink

  49. Vyřešeno, stačilo ICE kartu vložit do modulu Irdeto a zapisy došly do minuty a všechny kanály opět fungují

  50. ma prosim vas niekto skusenosti s prehravanim roznych video formatov, mkv, avi, flv, a pod? Ako je to s podporou tituliek. Ako je to s prehravanim nahratych programov. Mne to nahralo zakodovane a neide mi to prehrat. Vlastnim ten prijimac ale uvazujem o zmene. POtreboval by som poradit co mam kupit, aby som bol spokojny s tym, ze to bude prehravat vela vidoe formatov, bude to pristupne cez ftp aspon na spravu nemusi byt stream. Nechcem domov kupovat dalsiu skrinku v podobe MMC.

    Dakujem za radu.
    Hribo

  51. este doplnim aky je VU+ultimo ? hlavne ako pracuje s video subormi a podpora tiituliek ?

    Ja som bol spokojny aj s abcryptoboxom 450 HD ale nedal sa spravovat po sieti a neslo tam naraz HDD + WIFI.

    Este raz vdaka za radu.
    Hribo

  52. Neviem aky si zdatny, ale da sa na tento prijimac nainstalovat aj Enigma2 ako to tu uz bolo spominane. Treba vsak vela studovat a mat trpazlivost. Samozrejme VU+ ultimo je uz ina kava a urcite je spolahlivesi… Kratka recenzia tu: http://www.satelitnatv.sk/2012/04/17/vu-ultimo-satelitny-hdtv-prijimac-pre-narocnych/

  53. dakujem za odpoved, recenziu som cital. Viem aj o moznosti E2 ale zas som cital ze nebeha interny HDD na tom HOMECASTE. Zda sa mi ten homecast dost nepodareny.
    Viem ze ULTIMO je ina kava, ma vsetko co pozadujem, uz mam len otazku ohladom podpory roznych video formatov. ako mkv., avi v roznych kodovaniach ako aj zvukove kodeky DTS a pod.

    Ak mas prosim skusenosti budem Ti velmi vdacny za odpoved.

    E2 by som zvladol naisntalovat (asi) 🙂 ale nechcem do nho sprtat, nakolko je teraz dost stabilny, ale nic mi na nom co sa videii tyka neide.

    Este raz dakujem.

    Hribo

  54. dobry,nemohol by tu niekto hodit link na enigmu 2 s oscamom irdeto

Komentáre už nie sú povolené.