Reklama

AB Cryptobox 400 HD – malý, šikovný a hlavne lacný

Dnes by som Vám chcel predstaviť novinku, ktorá sa dostala do predaja presne 1. septembra 2011 a ani nie po týždni, slovenský distribútor, spoločnosť AB-Com vypredala všetky svoje skladové zásoby. Tou novinkou je satelitný prijímač AB Cryptobox 400 HD.

Nová rada prijímačov je náhrada za staršie prijímače rady AB Cryptobox 300 HD, ktorá sa už prestala vyrábať. Ak by sme ho však porovnali so svojim starším predchodcom, nový prijímač AB Cyptobox 400 HD má hneď niekoľko vylepšení. Osobne sa mi najviac pozdáva nové memu, MediaPlayer a možnosť prepojiť prijímač s LAN sieťou či už pomocou kábla, alebo cez USB WiFi Dongle, ktoré si je možné k prijímaču dokúpiť v predajniach satelitnej techniky. Nevýhodu však vidím vo veľkom diaľkovom ovládaní a absencii aspoň jedného CI Slotu pre prídavný modul.
Pokračovanie nižšie:


Rozmery a vzhľad
Rozmery prijímača mi úplne vyhovovali a podľa môjho názoru nie je ani veľký, ale ani malý, jednoducho taký akurát a kľudne sa mi zmestili dva satelitné prijímače vedľa seba do skrinky pod televízor (Rozmery prijímača: Dĺžka: 260mm, Šírka: 153mm, Výška: 53mm). Celý satelitný prijímač je po rozbalení z krabice potiahnutý ochrannou fóliou, ktorá chráni prijímač pred poškriabaním či nečistotami. Rovnako je ochránený aj samotný displej a predný panel prijímača.

Predný panel obsahuje zelený štvormiestny LED displej a jednu LED indikačnú diódu (pri zapnutom prijímači svieti nazeleno), tlačítko STANDBY a dve tlačítka pre ovládanie Program +/-. Ak je prijímač v STANDBY na displeji nám svietia hodiny. Na pravej prednej strane prijímača sa pod otváracím krytom nachádza čítačka dekódovacích kariet, do ktorej sa vkladá dekódovacia karta s čipom dole.

Zadný panel je vybavený konektormi pre LNB vstup, LNB výstup (Loop), TV Scart, DV-OUT, USB 2.0 pre pripojenie externého HDD, alebo USB Dongle v prípade, že chceme satelitný prijímač pripojiť na Wifi sieť,  Ethernet , RS232 rozhranie, SPDIF, sieťový vypínač a analógový stereo audio výstup. Sieťový kábel je pripojený napevno.

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie, je na môj vkus dosť veľké (viď. obrázok, takmer ako krabica od prijímača). Pripadalo mi ako keby  som držal v ruke kus malej obkladačky. Neviem aké predstavy mal výrobca, ale vytkol by som veľkosť ovládania, keďže sa s ním manipuluje a ovláda samotný prijímač dosť obtiažne. V prípade, že som prepol kanál podľa čísla a následne som chcel zapnúť nahrávanie, musel som si ovládanie niekoľkokrát posúvať v samotnej dlani, poprípade ho používať s dvomi rukami. Podľa môjho názoru mohlo byť kľudne o minimálne 5 cm menšie. Ovládanie preto na mňa pôsobilo dosť neprakticky. Určite sa však nájdu zákazníci, ktorým bude táto väčšia veľkosť vyhovovať. Tiež mi dlhšie trvalo si zvyknúť na tlačítka ako Menu, Exit, ktoré sú umiestnené v strede ovládania spolu so šípkami okolo tlačítka OK.

Vybavenie
V balení spolu s prijímačom sa nachádza diaľkové ovládanie, batérie, manuál v slovenčine a v angličtine. HDMI kábel sa v štandardnej výbave prijímača bohužiaľ nenachádza.

Charakteristika
Satelitný prijímač AB Cryptobox 400 HD je určený na príjem ako nekódovaných tak kódovaných staníc v norme DVB-S/S2 v plnom Full HD 1080p rozlíšení. V prijímači je zabudovaná jedna univerzálna čítačka kariet. Po vložení novej karty CS Link Irdeto ako aj Skylink Irdeto/ICE či Cryptoworks som v priebehu testovania nemal s kartami žiadny problém. Prijímač obsahuje funkciu PVR (Personal Video Recorder) pre nahrávanie programov na externé zariadenie. K dispozícii sú aj hry či MediaPlayer a nechýba ani funkcia TimeShift. Pre príjem z viacerých družíc prijímač plne podporuje prepínanie DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1 alebo pre natáčanie DiSEqC 1.2 či USALS.

Menu prijímača
Menu prijímača je veľmi prehľadné a veľmi ľahko sa v ňom orientuje. Je na čiernom podklade a pohybuje sa v ňom pomocou šípiek hore, dole, doprava, doľava. Nechýba ani lokalizácia do slovenčiny a češtiny.
Po výbere možnosti „Kanáli“ máme možnosť editovať Zoznam TV a rádio kanálov ako ich aj triediť, editovať, zablokovať či úplne vymazať.

Inštalácia
Inštalácii sa venujeme hlavne pri prvom spustení prijímača. Tu je potrebné nastaviť natáčacie zariadenie, Diseq prepínač či Družice, ktoré máme možnosť prijímať, ako aj vyhľadávať samotné programy a to buď automaticky alebo manuálne pomocou frekvencie.

 

Doplnkové funkcie
Prijímač obsahuje RSS čítačku, Predpoveď počasia, Hry: Othello a Sudoku a prehrávač MediaPlayer.

 

MediaPlayer prehráva z externého zariadenia, či už z USB kľúča, alebo externého pevného disku (HDD) hudbu, videá a taktiež umožňuje prezerať fotografie.

Prepínanie programov netrvá dlhšie ako 2 sekundy. Elektronický programový sprievodca (EPG) zobrazuje slovenské znaky úplne bezchybne. Máme na výber z dvoch možností zobrazenia – časová os a klasické vertikálne zobrazenie vybraného programu na 7 dní dopredu. Nechýba ani bližší popis programu. Pre zobrazenie vertikálneho EPG je nutné dvakrát po sebe stlačiť tlačítko EPG. Názvy dní však nie sú v slovenčine.

Svojou jednoduchosťou a hlavne priaznivou cenou si nový prijímač AB Cryptobox 400 HD určite nájde svojich spokojných užívateľov. V prípade, ak prijímaču výrobca a distribútor zabezpečí dobrú softwarovú podporu, nemám HD satelitnému prijímaču AB Cryptobox 400 HD čo vytýkať, okrem veľkého a nepraktického diaľkového ovládania.

Doporučená MOC satelitného prijímača AB Cryptobox HD je 71 EUR.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dakujem za super opis tohoto prístroja (už som si ho zakúpil). Prosím ešte informáciu o tom, prečo mi nejde prehrať na pc filmy, ktoré sú nahraté na usb kľúč na tomto satelitnom prijímači? Je treba zakúpiť nejaký špeciálny program?

  2. Pokial viem, tak tento prijimac nahrava programy v zakodovanom stave. Nie je ich preto nikde inde mozne pozerat ako v prijimaci.

Komentáre už nie sú povolené.