Reklama

Towercom získal povolenie pre DAB+ vysielač na strednom Slovensku so zaujímavým výkonom

V poslednom období získal podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk operátor Towercom nové prevádzkové povolenie pre vysielač digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+) na strednom Slovensku. Konkrétne ide o vysielač Banská Bystrica – Suchá hora.
Pokračovanie nižšie:

Podľa vydaného povolenia, ktoré nadobudlo účinnosť koncom roka 2023 a platí do konca roka 2024, môže šíriť operátor digitálne rozhlasové vysielanie z tohto vysielača už aj na kanáli 12A (223,936 MHz) a to s maximálnym povoleným výkonom 15 kW. V prípade uvedenia do prevádzky by sa jednalo o najvýkonnejší DAB+ vysielač operátora. Nehovoriac o tom, že vysielač je v nadmorskej výške 1 223 m. n. m. Doteraz najvyšší pridelený výkon pre DAB+ vysielač má na Slovensku stále AVIS a to pre vysielač Nitra – Zobor, kde môže šíriť signál s maximálnym výkonom až 20 kW. Reálne je však výkon nastavený približne na polovicu.

Towercom už pre vysielač Banská Bystrica – Suchá hora jedno povolenia má a to pre kanál 11C (220,352 MHz) s maximálnym výkonom 5 kW. Do dnešného dňa však tento vysielač spustený nebol a či aj v blízkej budúcnosti bude, nie je známe. Operátor na otázky SatelitnáTV.sk už dlhšiu dobu nereaguje. Nepoznáme preto ani plány ohľadom nového povolenia pre kanál 12A (223,936 MHz). V prípade, že operátor poskytne nejaké nové informácie, budeme o tom samozrejme informovať.

Ako sme už informovali, operátor plánuje spustiť v tomto roku do leta minimálne tri nové DAB+ vysielače a to konkrétne Ružomberok – Úložisko (8A/195,936 Mhz), Poprad – Hranovnica (9A/202,928 Mhz) a Spišské Podhradie – TVP Spišské Podhradie (9A/202,928 Mhz). Predbežný termín ich uvedenia do prevádzky je júl 2024. O spustenie uvedených vysielačov má záujem RTVS, ktorá šíri aktuálne v DAB+ multiplexe deväť rozhlasových staníc. Ďalšie tri pozície využívajú komerčné rozhlasové stanice Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock.

Kompletný zoznam vysielačov zobrazovaných na mape môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sa nachádzajú všetky aktívne, ako aj všetky plánované DAB+ vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A ten dab+ unás je zbitocné visielat ten odpad. ja pocúvám radsej 5D od rakúska aj ceské je nula bodov jeden rádió praha Co dá pocúvat

    1. Iván ale ved u vás v Hungaria nem DAB+. V jaskini na Sandbergu dobrí príjem 5D aj 12C. Na druhej strane jaskine ide aj CZ 12D ale len na extrémnu anténu ale tú mi nechcú povolit ochranári. Pozor na skini v jaskini!

  2. Ponuka DAB+ nie je najhoršia, ale chcelo by to okoreniť napríklad rádiom Expres alebo Vlna…. Je zarážajúce , že operátor neodpovedá na otázky redakcie-to hovorí za všetko. Ale napriek všetkému DAB+ sa pomaly, ale isto rozširuje. Tá Suchá hora by pokryla polku Slovenska.

    1. Určite áno, ale Expres a Vlna keby chceli už tam sú. Rovnako Európa 2. Čo s nimi keď nechcú? A nechcú ani malé regionálne rádia. Keby to netlačí RTVS nebolo by nič.

    2. Komerčné celoplošné FM rádia nepotrebujú vysielať v DAB, pretože by tým dosiahli minimálne pokrytie naviac oproti FM, resp. by pokryli 90% rovnakého územia ako v FM. Naviac počúvanosť formou DAB je minimálna. Ďalej veľkí hráči nebudú podporovať DAB, ktoré môže pre nich priniesť ďalšiu konkurenciu.

  3. Ja mám Dab + mini systém Sencor aj Kenwood už tretí rok, Dab rádia počúvam :Slovenské z vysielača Trenčín , České z Brno Kojál a Rakúske z Kahlbergu.Je to super.Mam poľskú prùtovu Dab/Fm anténu vonkajšiu za 11 eur,naše a české Dab ide aj na vnútornú anténu dodávanú zo systémami ,ale mám vonkajšiu kôli rakúskemu Dab+ vysielaniu.Lokalita okolie Partizánske.Mohli by konečne aj ďalšie rádia vysielať v DAB+ na Slovensku.

  4. Je to super, taktiez mam prijem vsetkych A + CZ, dokonca idu mi aj chorvatske stanice (na streche mam dipol, okolie Nitry) ale co z toho ked datovy tok vo vacsine tych radii je zalostny, na niektorych si pripadam ako keby som pocuval stredne vlny… Najlepsie, myslim ze 120 kbs je Technikum City a SR 1 je ak sa nemylim 96. Takze kvalitna aparatura zaplace… Taktiez aj v aute ten rozdiel je pocut, urcite radsej streamujem, myslim, ze to je buducnost.

Komentáre už nie sú povolené.