Reklama

Skylink ukončil na družici testy Canal+ Sport 4, zmenil audio formát dvoch audio stôp a má viac slovenských kanálov s DVB titulkami

V satelitnej službe Skylink došlo v posledných dňoch k viacerým zmenám. Operátor Canal+ Luxembourg ukončil na družici Astra 3B (23,5°E) testy programu Canal+ Sport 4, ktorý bol dostupný od decembra 2023 v zozname FastScan na pozícii číslo 166 (119 ČR). Uvoľnenú kapacitu môže využiť na prípadné rozšírenie ponuky. Vysielanie programu Canal+ Sport 4 je aj naďalej k dispozícii, ale už iba klientom, ktorí využívajú internetovú službu Skylink Live TV. Tá je dostupná bezplatne pre všetkých užívateľov satelitnej služby, predplatiť sa však dá aj samostatne.
Pokračovanie nižšie:

Do zoznamu FastScan, ktorý využívajú najmä zariadenia s označením Skylink ready, pribudli podľa zistení SatelitnáTV.sk v posledných dňoch dve novinky. Prvou sú testy slovenského programu Doma HD z transpondéra s frekvenciou 12 051 MHz, ktorý je už z novšej družice Astra 3C (23,5°E). Práve táto družica postupne nahradí doterajšiu Astra 3B (23,5°E). Vzhľadom k tomu, že ide iba o technické testy pre potreby operátora je program dostupný v zozname FastScan na pozícii 564 (SR aj ČR). Klienti zariadení bez funkcie FastScan si tento program nemusia ladiť, vzhľadom k tomu, že ide iba o technické testy z novšej družice.

TIP: Skylink bude musieť riešiť prechod na novšiu družicu. Ako sa to dotkne zákazníkov? Družici Astra 3B (23,5°E) končí životnosť

Druhou novinkou v zozname FastScan satelitnej služby Skylink je indonézsky spravodajský program TVRI World vysielajúci nekódovane (FTA) v anglickom jazyku. Program je k dispozícii na pozícii číslo 477. Pre príjem je však nutné, aby klienti mali signál zo susednej orbitálnej pozície Astra (19,2°E). Technické parametre pre príjem sú na konci správy.

DVB titulky

Od tohto týždna mohli klienti Skylinku spozorovať DVB titulky už aj na spravodajskom programe TA3 HD. Sprístupnené sú divákom na vybraných programoch a reláciách. Diváci si ich môžu jednoducho aktivovať na svojom prijímacom zariadení. Na väčšine zariadení sa DVB titulky aktivujú stlačením tlačidla SUB, Subtitle, SUB-T či ST. Pokiaľ na diaľkovom ovládaní uvedené tlačidla nie sú, návod ako ich spustiť/vypnúť by mal byť v manuáli daného zariadenia.

Pripomeňme, že poslednú dobu sprístupnila DVB titulky na družici Astra 3B (23,5°E) spravodajská JOJ 24, ako aj kresťanská TV LUX, ktorá šíri svoj program prostredníctvom družice nekódovane (FTA).

Zo slovenských staníc majú klienti Skylinku už dlhšiu dobu sprístupnené DVB titulky na staniciach Jednotka, Dvojka, RTVS 24, Šport, Markíza, Doma, Dajto, Markíza Krimi, TV JOJ, Plus, Wau či JOJ Cinema.

Zmena audio formátu

Maďarské televízne stanice M2 / Petofi a Duna už nemajú všetky audio stopy, na družici Astra 3B (23,5°E) z frekvencie 11 778 MHz, vo formáte AC3. Operátor zmenil pri originálnych audio stopách (mul) doterajší formát AC3 na MPEG-1. Pri maďarských audio stopách (hun) je stále AC3. Okrem toho na oboch programoch už nie sú sprístupnené DVB titulky. Z akého dôvodu došlo k zmenám, nie je známe.

Aktuálnu a kompletnú ponuku nielen platformy Skylink, aj s technickými parametrami pre príjem, môžete nájsť už tradične v sekcii Frekvencie.

Technické parametre pre príjem TVRI World :
Družica: Astra 1KR/1L/1M/1N (19.2°E)
Frekvencia: 12515 MHz
Polarizácia: H
FEC: 5/6
SR: 22002
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK
Názov: TVRI World
Provider: M7 Group
Video formát: MPEG-4
Kódovanie: FTA
Programová pozícia: 477

PIDy:
Video PID: 626
Audio PID: 0166
Audio stopy: 0166 eng (MPEG)
PCR PID: 626
PMT PID: 2226
TSID: 1105
0NID: 0053
SID: 4126
TXT: Nie
HbbTV: Nie
DVB a TXT titulky: Nie

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Uvoľnili kapacitu pre Warner tv, ktorá začne vysielať 2.4.2024… a tá bude dostupná iba pre Čechov

    1. Nova Sport 6 by bola fajn. Ja si skôr myslím, že to bude Nova Sport 5 SK. Neviem koľko ušetrili pri zmene z AC3 na MPEG1 a zrušením tituliek, ale zdá sa, že niečo chystajú aj na 11 778 MHz. Ešte môžu dať Film+ HU do SD a našlo by sa miesto na ďalšiu stanicu.

  2. Ta nova frekvencia je slaba myslim Doma HD oproti tej starej ak take budu vsetky a nic s tym neurobia tak nema zmysel zostat u Skylinku aj tak v telke uz nic nie je a kazdorocne idu s cenou hore ved uz aj tak telku nepozeram jedine trochu vecer.

  3. Takže na Skylink už bude potreba parabola od 100 CM?
    Lebo s tou Astrou 3C Je to podobné ako s Intelsat 10-02 na 1W pozicii.

Komentáre už nie sú povolené.