Reklama

Skylink bude musieť riešiť prechod na novšiu družicu. Ako sa to dotkne zákazníkov? Družici Astra 3B (23,5°E) končí životnosť

Telekomunikačná družica Astra 3B, ktorá je umiestnená na orbitálnej pozícii 23,5°E, bola vynesená na obežnú dráhu v roku 2010. Jej odhadovaná životnosť je 15 rokov. V budúcom roku 2025 by teda mala ísť do „dôchodku“. Z toho dôvodu pripravil operátor SES za družicu Astra 3B na pozícii 23,5°E náhradu v podobe novšej družice Astra 5B, ktorá bola pôvodne na orbitálnej pozícii 31,5°E. Presun na novú pozíciu 23,5°E začal ešte v minulom roku a bol aj úspešne dokončený.
Pokračovanie nižšie:

Po presune Astra 5B na novú orbitálnu pozíciu získala družica nový názov a to Astra 3C. Družica má v tejto chvíli na pozícii 23,5°E aktívnych už aj viacero satelitných transpondérov (frekvencií), ktoré boli pôvodne na staršej Astra 3B a niekoľko nových je v testovacej prevádzke. Podľa dostupných informácií by mala Astra 3C nahradiť svoju staršiu sestru Astra 3B definitívne až v budúcom roku. Satelitní operátori, ktorí využívajú túto pozíciu majú preto dostatok času sa na zmenu pripraviť a hlavne otestovať signál z novej družice, vzhľadom k tomu, že v niektorých častiach Európy môže mať novšia družica odlišné pokrytie. Táto zmena je zaujímavá aj pre slovenských a českých divákov, vzhľadom k tomu, že túto orbitálnu pozíciu využíva okrem iných aj satelitná služba Skylink.

Na zmenu je dostatok času

Podľa platformy Skylink je na prechod z družice Astra 3B na Astra 3C dostatok času a nie je to vôbec otázka dní ani týždňov. „Počas nasledujúcich 12 mesiacov budeme migrovať transpondéry zo satelitu Astra 3B na satelit Astra 3C. Dva transpondéry už migrované sú,“ uviedol ešte v minulom týždni pre SatelitnáTV.sk Jaromír Glisník, člen predstavenstva Canal + Luxembourg. „Iba v dvoch prípadoch dôjde k zmene frekvencie, čo si vyžaduje dlhšie obdobie duálneho vysielania na pôvodných transpondéroch (Astra 3B) a nových (Astra 3C).“

Ako sa zmena družice reálne dotkne divákov a klientov služby Skylink?

V praxi prechod z družice Astra 3B na Astra 3C pravdepodobne nebudú musieť zákazníci platformy Skylink na Slovensku a v Českej republike vôbec ani riešiť. Ak už aj, tak maximálne dôjde k zmene jednej, prinajhoršom dvoch frekvencií. V tom prípade by bolo potom nutné prelaďovanie. Čo pre zariadenia s aktívnou funkciou FastScan prebehne automaticky a bez zásahu užívateľa. V žiadnom prípade nebude nutné po prechode nastavovať a posúvať parabolou. „Samozrejme sa usilujeme o minimálne narušenie pohodlia našich zákazníkov. V ideálnom prípade by nemali zmenu satelitu vôbec zaznamenať. Počas nasledujúcich mesiacov sa bude veľa testovať a podľa výsledkov testov sa bude postupovať ďalej,“ povedal Glisník.

Aktuálny stav

Družica Astra 3C šíri aktuálne programy z transpondérov (frekvencií) 12032 MHz, 12 168 MHz a 12363 MHz. Z posledne menovanej frekvencie sú šírené napr. programy TA3 HD či TV Noe, ako aj vybrané slovenské a české rozhlasové stanice. Okrem toho aktivovala M7 Group v poslednej dobe dva úplne nové transpondéry s frekvenciami 12 051 MHz a 12 266 MHz. Aktuálne sú z týchto frekvencií šírené presné kópie programov z transpondérov s frekvenciami 11 856 MHz a 11 876 MHz. Vzhľadom k prebiehajúcim testom sa však obsah môže kedykoľvek meniť. Bežní klienti Skylinku a diváci si teda zatiaľ vôbec nemusia programy z týchto nových frekvencií (12 051 MHz a 12 266 MHz) ladiť. Otestovať signál si však môžu napr. diváci, ktorí prijímajú programy mimo územia Slovenska a Českej republiky, vzhľadom k tomu, že nová družica Astra 3C môže mať odlišné pokrytie ako má doterajšia Astra 3B. Detailnejšie parametre pre príjem sú uvádzané na konci správy.

Čo je známe o družici Astra 3C (pôvodne Astra 5B)

Satelit bol úspešne vypustený na obežnú dráhu 22. marca 2014 na palube rakety Ariane 5 z európskeho kozmodrómu v Kourou na Francúzskej Guyane. Vyrobila ho spoločnosť Airbus Defence and Space Systems vo francúzskom Toulouse s využitím platformy Eurostar E3000. Satelit má 40 transpondérov v Ku-pásme (ekvivalent frekvencie 36 MHz) a 6 transpondérov v Ka-pásme. Odhadovaná životnosť je 15 rokov, teda minimálne do roku 2029.

Technické parametre pre príjem transpondérov (frekvencií), ktoré šíri už družica Astra 3C

FrekvenciaPol.FECSRNorma/ModuláciaPočetProgramy
12032 MHzH9/1027500DVB-S2 / QPSK6A2C-RMT, AutoMotorSport HD, RTS Nauka, RTS Poletarac 2, Stingray Classica HD, iConcert
12051 MHzV2/329900DVB-S2 / 8PSK14Crime+Investigation, Doma HD, DreamWorks, ESPN 2 HD, Nautical HD, Play4, Play6, RTL Z, RTL4 HD, RTL5 HD, RTL7 HD, RTL8 HD, VTM 2 HD, VTM HD
12168 MHzV3/427500DVB-S / QPSK6Chamber TV HD, LX9SES, RTL Radio Letzebuerg, RTL Tele Letzebuerg 23.5, Radio 100.7 Letzebuerg, SES_LCN2
12266 MHzH3/429900DVB-S2 / 8PSK15DAJTO HD, JOJ 24 HD, JOJ PLUS HD, JOJ Sport HD, Jojko, Markiza Krimi HD, Nova Action HD, Nova Cinema HD, Nova HD, Nova International, Nova Sport 1 HD, Prima COOL HD, Prima HD, Slager Muzika, TV JOJ HD
12363 MHzV3/429500DVB-S2 / 8PSK46AutoMotorSport HD, BEAT, BEAT JM, BEAT JZ, BEAT SM, BEAT SV, BEAT V, COUNTRY JM, COUNTRY JZ, COUNTRY SV, Devin, Europa 2 S, Europa 2 V, Europa 2 Z, Expres S, Expres V, Expres Z, FUNRADIO S, FUNRADIO V, FUNRADIO Z, Junior, Litera, Melody S, Melody V, Melody Z, PROSTOR, PatriaFM, PatriaRD, Pyramida, RDS SAT, RTS Nauka, RTS Poletarac 2, Radio Lumen, Radio_FM, ReginaBA, ReginaBB, ReginaKE, Slovakia, Slovensko, Stingray Classica HD, TA3 HD, TV NOE, VLNA SS, VLNA VS, VLNA ZS, iConcert
Stav k 8.3.2024. Obsah z 12051 MHz a 12266 MHz sa môže kedykoľvek zmeniť. Aktuálne ide len o testy.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Ja mam signal dobry dokonca nadpriemerny a to som musel vimenit konvertor na parabole za starsi co som mal v rezerve a nebol dlho pouzivany lebo ten co tam bol sa znicil prestali na nom fungovat urcite frekvecie dokonca som si myslel ze mi odisiel primac lebo uz ma skoro 10 rokov a bola by to skoda lebo ho pouzivaju moji stari rodicia a boli tak bez tv ale chvala bohu vimena konvertora pomohla dufam ze bude este dlho sluzit.

  1. Kde sú beam-y Astry 3C, pretože lyngsat uvádza, že pri 12.051 je beam West a na 12.266 je beam East.

    1. Podrobnejšie info o družici Astra 5B (3C):

      https://www.ses.com/our-coverage#/explore/satellite/347

  2. redakcia – hentu mapku pokrytia Astra 5B som samozrejme nasiel,ale tam je len high power coverage,ale tu je jasne pisane,ze East a West https://www.lyngsat.com/Astra-3C.html .Ako keby sa chystali samostatne Spoty pokrytia pre jednotlive transpondery???A pritom 12.051 je odost slabsia ,ako 12.266.Ale mozno sa mylim.

    1. Astra testuje spolu s operátormi pokrytie z Astry 3C, na ktorú ich chce presunúť. Tak ako Astra 3B má spoty (Europe, wide, ME) tak aj Astra 3C má podobné spoty a tie sa testujú, ktoré sú pre ktorého providera vhodnejšie. Už dnes je jasné, že pokrytie bude iné (nižšie), hlavne okrajové pokrytie beamov v západnej Európe (Por, Esp…) a najmä severná Afrika. Očakáva sa, že operátor ešte popracuje na úprave vyžarovania.

  3. to je logické, lebo bary v severnej afrike pozerajú anglický futbal od ázijských blackoperátorov na základe skylinku

    1. V severnej Afrike? Koľko slovenských domácností? 😀

    2. No pár stoviek SK a CZ občanov tam majú apartmány (napr. Hurghada) a majú tam aj Skylink cez sat. Teraz im testovacie frekvencie z Astry 3C na 100cm paraboly nefungujú.
      Skylink live bez VPN asi tiež nepôjde.

  4. Opäť satelit z bazáru… To je teda výhra +4 roky…

  5. Taký Intelsat 10-02 už je tiež dávno bazár.
    Uvidíme do kedy bude ešte strašiť na oblohe táto popelnica.

    1. IS 10-02 dostal v roku 2021 palivo na ďalších cca 5 rokov.

  6. Takže ešte 2 roky bude tento satelit na
    Obrite. dúfam že do v tedy dajú nejakú náhradu.

    1. To su Ti dozivotne zadarmo… Este ze v tejto dobe ich mozeme mat zadarmo my… 🙂

  7. Skylink vypnut… To by bolo naj… V tejto internetovej dobe… A to nevravim aki su to zlodeju..

    1. Peter 11.03.2024 o 18:22 :

      Bež dokelu s Tv přes internet jako hlavní zdroj příjmu. Internetová TV je jedině dobrá tak do mobilu na cesty a nebo maximálně skrz archív který je tak vlastně skrz že je maximálně jen na 7 dní dozadu.

      SAT pokud nemáš před barákem třeba vysoký panelák atd. nebo strom tak de skoro úplně všude oproti internetu a to nemluvím o to když někde bývá ještě někde n Lazoch a podobně.

      A když Ti někdy vypadne internet nebo někde někdo překopne hlavní kábl tak pak možeš byt bez TV klidně týden a nebo aj dél.

    2. Zdenek…. mam IPTV a zatial bez vypadku…. ale skylink a husto snezí ale prši je offf… skylink zaspal čas a dobu…. u nas vsetci shar… ju…..

    3. @ jopo :

      Skylink je vůbec nejhorší aplikace mezi následujícími aplikace sem reálně poznám nebo sem měl možnost otestovat

      Skylink SK (mám ke Skylink SAT SK ale vůbec nevyužíváme)

      ANTIK TV (Verze 1.1.20), verze 2.0 má geoblokaci),

      Telly
      MAGENTA TV (bývalý T- Mobile CZ),

      Magio TV,

      O2 TV CZ (kterou sme reálně měli do konce roku jen kvůli WTA za 1/3 ceny od známého),

      Sledování TV ( CZ aj SK) +
      Televio s účtem pro PL,

      iVysílání ČT,

      a nakonec sme měli asi na dva nebo tři měsíce aj
      VOYO SK

      Nejvíc využívám jen ten Antik když si zapomenu něco nahrát na HDD ze SAT protože mají reálně archiv 18 kvůli velmi dlouhodobé chybě u Jednotka od RTVS.
      Největší problém kromě toho že nejdou seřadit stanice podle sebe je ten že nejdou funkční číselné tlačítka kromě jejich boxu.

      Ta mne nejlépe hodnotím aplikace Sledování TV a Televio od toho samého provozovatele
      a současně s něma aj tu MAGENTU TV s Magio TV a Telly.

      Vůbec nejhorší je ale Skylink.
      Nepamatuje si poslední spuštěnou stanici a po spuštění nejede autimaticky ani Jednotka která je na první pozici, aplikace totálně nepřehledná a ke všemu se velmi složitě dostává.
      Stanice nejdou seřadit dle sebe dokonce ani v oblíbených a podobně.
      Ještě horší než předešlá verze, prostě děs a hrůza.

    4. Preco stale a znovu dristas Zdenek? Vsak toto: „Největší problém kromě toho že nejdou seřadit stanice podle sebe je ten že nejdou funkční číselné tlačítka kromě jejich boxu.“ môze napisat iba diletant…Predstav si Zdenek, ze mne na Dongle R4K ciselne tlacitka u OTT Antik TV funguju a Homatics Dongle rozhodne nieje box Antiku 😀

    5. @ autista :

      Od kdy je možné u android TV boxu jako např Homatics nebo Nokia kromě těch jejich boxů Antik Nano u původní aplikace ty číselné tlačítka???

      PS: Jediný kdo tu “drísta” si ty sám a buď neumíš číst a nebo nerozumíš česky nebo moravsky???

      Jasně sem psal že používam aplikaci 1.1.20 a tak nevím proč mě bezdůvodně osočuješ. Netrep somariny a daj důkaz že u aplikace 1.1. u jiných boxů než od nich se dajú používat ty číselné klávesnice.
      Jinak se s tebú husy nepásl abys tu po mě vybekoval a podobně!!!

    6. Odkedy? Odvtedy, odkedy je možné u android TV boxu Homatics používať dialkové ovládanie BIG – Box R4K.

  8. Ved freesat migruje na 23.5 unás sú úplne debili asi vimenia hovno na vedsie hovno

    1. U Skylinku to je vždy tak, ako keď technický analfabet iba obchodno sprostredkovateĺsky špekuluje…

  9. Skôr či neskôr príde k tomu, že satelitná distribúcia bude končiť. Stará družica skončí a nová už nevyletí. Zákazník nebude musieť rozmýšľať, kde si má otočiť parabolu, ale ak bude chcieť, prejde na inú službu. Konkrétne pri Skylinku stačí mať aplikáciu Skylink Live v telke. Alebo len v mobile a mať lacný Chromecast. Toto bude mať stále vyšší podiel ako satelit. Zvlášť tí, čo budú mať nový dom, vôbec nebudú riešiť kde umiestnia satelitnú anténu

    1. Je to iba tvoj osobný názor. Satelit má a bude mať svoj význam. Ak ho nechceš, je to tvoja vec. Nikto ťa nenúti. Nemusíš však klamať a zavádzať. Ako si prišiel na to, že nová družica nepoletí? Videl si plány SES na najbližšie roky?

    2. vidiek nebude mať silné netové pripojenie a satelit zostane ešte pekne dlho jedinou možnosťou na vyriešenie problémov s príjmom tv signálu

  10. Skylink je najlepsi programy mozes ukladat ako chces mam primac gosat uz 10 rokov aje perfektny a skylink je aj najlacnejsi

Komentáre už nie sú povolené.