Reklama

DAB+ opäť zlepšilo pokrytie. Vysielač Žilina – Krížava s maximálnym povoleným výkonom

Digitálny rozhlas opäť zlepšuje pokrytie. Operátor Towercom, ktorý prevádzkuje jediný DAB+ multiplex na Slovensku, podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk dnes navýšil výrazne výkon doterajšieho vysielača Žilina – Krížava, ktorý šíri signál na kanáli 12A (223,936 MHz). K zmene malo dôjsť ešte v ranných hodinách a to konkrétne z doterajšieho výkonu 2,5 kW na 7 kW ERP.
Pokračovanie nižšie:

Navýšenie výkonu vysielača Žilina – Krížava je zjavne poslednou zmenou v tomto roku. Ďalšie nové vysielače digitálneho rádia by sa mali spúšťať v roku 2024. Towercom už získal aj viacero nových povolení o ktorých sme vás už informovali. Kedy však reálne dôjde k ďalšiemu zlepšeniu pokrytia DAB+ nie je v tejto chvíli známe. Skomplikovať to však môže zníženie financií pre RTVS, vzhľadom k tomu, že za rozširovaním pokrytia DAB+ je práve verejnoprávny vysielateľ. Komerčné rádia o DAB+ záujem totiž veľmi nemajú.

TIP: Towercom môže rozšíriť DAB+ do ďalších nových lokalít. Kde všade sa môže zlepšiť signál digitálneho rádia?

Podarilo sa vám naladiť signál z DAB+ vysielača Žilina – Krížava na kanáli 12A (223,936 MHz) a doteraz ste ho nemali? S vašimi skúsenosťami s príjmom po navýšení výkonu sa môžete podeliť s ostatnými v komentároch pod správou.

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Kompletný zoznam vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov, aj s ich aktuálnou ponukou.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Porovnávam s FM a môžem povedať FM je silnejší signál.
    Pri DAB+ došlo k navýšeniu signálu ale to slabé.
    Pokiaľ nepribudnú lokalne vysielače je to nepoužiteľné.

    1. Veru je to tak. FM mi ide z Rakúska a Česka s RDS, ale DAB+ nie. Tam musím mať vonkajšiu anténu + zosik.

    2. DAB bude mať nižšie cezhraničné pokrytie ako FM podobne ako ho má dvb-t oproti analogu. Na to si treba zvyknúť a brať to ako fakt. Jednotlivé štáty si viac chránia svoj éter aj preto, že pásma sa redukujú a preto je „tesno“. Našťastie máme internet a všetko z FM či DAB sa dá počúvať cez net.

    3. Len ja neriešim cezhraničný príjem Križavu chytám v okolí Bytče.
      Preto ma to štve, že nedomyslené a nič sa nedeje, DAB+ sa na Slovensku pochováva, tak nech sa na to vykašlú a nechajú FM alebo nech makajú.

    4. V Čadci by mohla ísť aj PB na 8A. Krížava by mala tiež na 12A. Otázne je aké je obmedzenie na smer ČR. Tam to určite nejde plný výkon. Digital je proste digital, buď ide, alebo nie. Niekedy stačí umiestniť anténu alebo rádio o pár cm inde a funguje. Treba kuknúť na manuálne ladenie a vybrať kanál a uvidíš aký je signál.

    5. Krížava – DAB 7 kW, FM 20 kW. Ale predovšetkým, DAB vysiela o 100 MHz vyššie ako FM. Útlm terénnych prekážok a budov je omnoho väčší. Vlastná skúsenosť s vysielačom Borský Mikuláš – FM 1 kW, DAB 5 kW. Tam kde sa FM ohne za kopec a čisto hrá, DAB je ticho, súvisle aj na trase dlhej kilometer, než sa objaví aspoň náznak použiteľného signálu. Ale tento vysielač svieti na sever doslova do svahov, tak niet sa čomu čudovať. Krížava má vo svojej výške veľkú výhodu, aj keď určite bude nutné postaviť nejaké dokrývače.

  2. Towercom sa prekonáva. 7 kW je ich najvyšší výkon aký pri DAB pustili.

  3. Bytča, Dolný Hričov, Horný Hričov, takisto aj diaľnica D1 v tejto oblasti sú aj napriek zvýšeniu signálu nepokryté.

    1. Ja keď chodím autom PB-ZA mám naladené DAB a hrá celú cestu..

  4. Mohli by ste už konečne digitalizoať aj tento „slovenský roh“ na Modrom vrchu pri Štúrove?!

  5. Čadca opäť nič ,sem tam nabehne jeden dielik pri Rádiu Slovensko a Regina,po chvíli zmizne..
    A to bývam na sídlisku Kyčerka, ktoré je na kopci…ale tak tu nešla poriadne ani Krížava na FM …kto tu chce byť pocutelny,musel si v CA sám individuálne skoordinovať niečo v FM pásme… takže v FM tu poriadne nenaladíte ani Rádio Slovensko a Regina

    1. Mojko signál Ti nem preskočí cez kopce do Čadca a okolí… Aké mrzuté že… Musíš nam písať do RedTVS, že kceš DAB+ vysielač pre Čadec.

  6. Kto vlastne počúva tie rádia? Investícia do vysielačov takého multiplexu je otázna. Pokial do multiplexu nepridaju normálne komerčné rádia, môžu postaviť DAB vysielač rovno pri nás,bude mi to jedno.

  7. pre One to nie je vtip v niektorych statoch uz vypli fm napr. Norsko.

    1. Nórsko plánovalo,a prechod uskutočnilo.
      Ale ponechalo možnosť hlavne lokálnym staniciam zostať v FM pásme minimálne 2032…verejnoprávna NRK je v DAB+,ale museli si nákladné vybudovať hustú sieť vysielačov a prevádzačov,čo na nie komerčným staniciam moc nevypláca.
      Krajina je hornatý,kde treba skorodo každej doliny nejaký stožiar… aj preto jedna z najbohatších krajín mala až do roku 1984iba jeden rozhlasový program P1 a pridali P2 a do roku 1988 iba jeden tv program, až vtedy začala vysielať súkromná TV2…proste keď si spočítali veľká krajina, počet obyvateľov približne ako Slovensko, tak to bolina tú dobu veľmi veľké prachy

  8. Otrasné výkony vysielačov DAB. Článok z 2,5 na 7 a ľudia tešte sa .Otras ved to ma mat minimálne 10 až 20 .Pozrite ako sa stým nehrajú v česku. Nechceme to chytať na kadejaké antény!!! Chceme to mat pokryté ako v CZ .Za jazdy autom po Záhorí to frčí všade no z Borského Mikuláša už pri Holíči končíte zo slovenským DAB a autorádio prepína sa na FM. Otrasné výkony SK DAB. Robte to v Tawercome a RTVS poriadne alebo vôbec.

    1. Výkony sú preto také otrasné, lebo nem má kto platiť eľektriku, RedTVS nem má peňáze a Towertroll je vysoko nenásytný…

    2. Myšiak sa večer potrebuje vyvetilovať a do niekoho kopnúť? Napíš sem pánko to nenásytnú sumu koľko platí RTVS za DAB+, podľa toho komentu to určite vieš.

    3. sadsa.s1
      Veľkým (celoplošným) komerčným staniciam vyhovuje dnešný stav – preplnené FM pásmo, tam sa už žiadna konkurencia nedostane. Nebudú financovať DAB keď im to nič neprinesie, práve by vznikol priestor pre novú konkurenciu ako napr. v Rakúsku. RTVS to sama ufinancovať nevie z rozpočtu ktorý má, preto to rozširovanie trvá tak dlho a trvať ešte bude. Jedine cez DAB dokáže RTVS ponúknuť všetky rozhlasové okruhy poslucháčom (bez dodatočných nákladov).
      Čo sa týka výkonov, tie budú navýšené až keď bude mať RTVS svoj vlastný multiplex na jednej medzinárodne skoordinovanej vrstve v ostrej prevádzke. Každé navýšenie výkonu platí RTVS ostatné komerčné stanice sa len vezú, resp. sa navyšuje ak sa RTVS dohodne aj s komerčnými stanicami v muxe.

  9. U mně v Odrách na Moravě dobrý ze dvou dílku na šest .Samozřejmě venkovní anténa

  10. DAB+ je zaujímavý projekt, ale prichádza neskoro. Dnes počúvam všetky rádia (domáce+zahraničné) cez internet- doma , v práci, vonku, u lekára v čakárni……. V Bojniciach tiež spustili DAB+ s výkonom 0,7 kW a je to nepoužiteľné pár metrov od vysielača (výpadky). Dostupné informácie naznačujú, že príjem/pokrytie v SR bude problematické – horšie ako FM.

    1. Výpadky pár metrov od vysielača? Toto sa mi nechce veriť. Doma alebo v aute? Jediné čo ma napadá, že to prepína na Krížavu.

    2. JRD @ – áno, žiaľ. V kuchyni mám DAB+ prijímač. Stačí , že vstanem od stola a ihneď to vypadne. Chápem, že je to „test“ vysielanie, ale je to veľmi slabé.

Komentáre už nie sú povolené.