Reklama

Towercom môže rozšíriť DAB+ do ďalších nových lokalít. Kde všade sa môže zlepšiť signál digitálneho rádia?

V poslednom období získal Towercom viacero nových povolení pre vysielače digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+). Okrem toho môže operátor v jednom prípade navýšiť výkon doterajšieho vysielača. Konkrétne ide o vysielač Žilina – Krížava, ktorý môže do budúcna navýšiť výkon až na 7 kW ERP.
Pokračovanie nižšie:

Podľa dostupných informácií, ktoré má portál SatelitnáTV.sk k dispozícii, získal Towercom nové povolenia pre DAB+ vysielače Banská Bystrica – Suchá hora (11C/220,352 Mhz), Banská Bystrica – Laskomer (11C /220,352 Mhz), Ružomberok – Úložisko (8A/195,936 Mhz), Poprad – Hranovnica (9A/202,928 Mhz) a Spišské Podhradie – TVP Spišské Podhradie (9A/202,928 Mhz). Detailnejšie informácie o nových vysielačoch prinášame v tabuľke nižšie. Kompletný zoznam vysielačov zobrazovaných na mape môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sa nachádzajú všetky aktívne, ako aj všetky plánované DAB+ vysielače.

Okrem toho, že môže Towercom spustiť nové DAB+ vysielače, môže tiež navýšiť výkon na doterajšom vysielači Žilina – Krížava a to zo súčasných 2,5 kW až na 7 kW. O tom, že má dôjsť k navýšeniu výkonu vysielača Žilina – Krížava sme už informovali. Pôvodne však malo byť navýšenie výkonu na 5 kW. Na základe nového povolenia však môže tento vysielač šíriť signál digitálneho rádia až 7 kW ERP.

Takmer všetky súčasné DAB+ vysielače, ako aj nové, majú povolenia už do konca roka 2024. V súčasnosti je vydaných 16 povolení, aktívnych je aktuálne 11 DAB+ vysielačov. Všetky vysielače šíria multiplex Towercomu, ktorý je rozdelený na tri regióny (Západ, Stred a Východ). Deväť vysielačov prevádzkuje samotný Towercom a dva dcérska spoločnosť AVIS (Nitra a Považská Bystrica).

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Aktuálny zoznam nových DAB+ vysielačov, ktoré získali povolenia + zmena výkonu vysielača Žilina – Krížava:

VysielačMultiplexKanálNormaPôvodný výkon (kW)Nový výkon (kW)
Banská Bystrica / LaskomerTowercom – Stred11C (220,352 Mhz)DAB+3,000
Banská Bystrica / Suchá horaTowercom – Stred11C (220,352 Mhz)DAB+5,000
Poprad / HranovnicaTowercom – Východ9A (202,928 Mhz)DAB+5,000
Ružomberok / ÚložiskoTowercom – Stred8A (195,936 Mhz)DAB+5,000
Spišské Podhradie / TVP Spišské PodhradieTowercom – Východ9A (202,928 Mhz)DAB+0,500
ŽILINA / KrížavaTowercom – Stred12A (223,936 Mhz)DAB+5,0007,000

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Konečne niekto dostal rozum a opäť ráta so Suchou Horou

    1. Podaktorým to ale môže odpáliť Viedeň. Suchá hora doletí ďaleko.

    2. Na Orave kóta Krížava off no suchá hora alebo kráľová hoľa vo výkone 5 kw to by bola topka 😉

  2. V texte len môže navíšiť kedy od ktoreho datumu konečne Križavu nakopnú ???
    V tejto bananovej krajine všetko trvá roky a nie ideme na to.
    Towercom je slimák firma, zrušil by som ju nič nerobí a stojí nas to vela penazí to je dôvod prieťahov.

  3. V našom Banánistane…alles ist möglich
    No som zvedavý, či zvýšená Krížava pokryje aj Čadcu…pri FM CCIR slabé zašumené aj pri 20kW hor…ale FM OIRT pri 10kW bolo super vert

  4. sa zamyslite nad tym ze cim je vyssi vykon tym viac budete v noci svietit.urcite je to pre vase zdravie osozne…..a potom maju ludia uvareny mozog a takto im sibe ze samy si ziadanu stale vetsi a vetsi vykon.kde je hranica toho??? zamyslite sa aj nad tym.samozrejme ze to neskodi

  5. Na mrtve . sk je rozhovor s tým maďarským indiánom… No to bude ďalšia diera do koláča…

  6. Dab v ZM chytim na drotu ale ponuka je slaba mam aj dobru antenu a na tu chytim neake rakuske a ceske fm aj rds vypise, ale dab nic chytate niekto dab cz a at v okolie Nr? Takisto uz dlhsie nechytam nr dvb-t mux 40kanal kde je tv nitricka, central tv a este neake, dovtedy to islo bez problemov, antenu mam vsetko ok zobor kamzik aj velka javorina ide aj orf kahlenberg 24k obcas

    1. Pozri či máš aspoň náznaky signálu na 5D, 11C a 12D. Ak áno, daj si tam zosilňovač Teroz a malo by ti to ísť. Pri tropo aj 8A. V NR tieto muxy idú s externou anténou, ale bez zosíka nie. Mne klesol signál na 40. kanáli asi o 5 db. Zníženie výkonu?

    2. @Jopo:

      „Mne klesol signál na 40. kanáli asi o 5 db.“

      že by sniežik ? ! ?

  7. Krížava aj s navýšeným výkonom nikdy nepokryje Horné Kysuce, Bytču (vrátane diaľníc D1 a D3) a tobôž nie Oravu, problémom je hornatý terén, treba to riešiť dokrývačmi tu ani navyšovanie výkonu nepomôže.

  8. zase sa vyberajú kanály naprieč koordinovanými sieťami, tak sa dá znížiť počet použiteľných kanálov a zablokovať konkurenciu, kedy a kde sa to už stalo ?

  9. Kde je poznámka, že Borský Mikuláš využíva stále iba polovičný výkon?

    1. Máš túto info priamo z Towecomu? Ja som pred pár mesiacmi zaznamenal zlepšenie pokrytia oproti stavu hneď po spustení. Z BM aj tak zvýšenie výkonu veľmi nepomôže, keď signál sa stratí severne prvýkrát po 15 km. Ten vysielač je príliš nízko, terénne podmienky horného Záhoria signál umlčia veľmi rýchlo.

    2. Malo by ti to ísť lepšie, veď v júli zvýšili výkon:

      https://www.satelitnatv.sk/2023/07/na-zahori-sa-vyrazne-zlepsi-signal-digitalneho-radia-v-standarde-dab-pozrite-si-mapu-pokrytia/

      Ďalšie zvýšenie pomôže Moravákom.

  10. U nas v Michalovciach odkedy sa spustil dubnik,tak to slape ako hodinky,dovtedy som to riesil hranicnym signalom z kosice heringes,no problem je inde a to ze chybaju komercne stanice,keby aspon melody,ci vlna a ine,proste niet co pocuvat,naco napr az dve nabozenske stanice,to iste je aj v polsku,az na to ,ze ked zapnem poliakov na tuneri onkyo a zapnem zosik,tak ten zvuk u poliakov je proste nadherny,nasi sa nechytaju kvalitou zvuku,co by som dal za to,keby som byval blizsie k rakusakom,ci nemcom,kde maju stanive 80-90 roky v dab+,no co uz

  11. Pocúvá niekto ten odpad najhorsie sú tam zbitocné som kupoval dab+ rádio este stastie ze ide 5D od rakúska tam sú dobré

  12. Mohli by spojazdniť vysielač Branisko – Rudník pre oblasť v okrese SNV a nie TVP – Sp. Podhradie = 0,5kW to je smiešne… Hranovnica al. KE – Dubník na celý okres SNV nedostanú. Najmä Krompachy ostanú nepokryté.

Komentáre už nie sú povolené.