Reklama

DAB+ vysielač v Považskej Bystrici je už v prevádzke z nového stanovišťa

Digitálne rozhlasové vysielanie môžu oficiálne prijímať už aj obyvatelia Považskej Bystrice a jej širšieho okolia, ako aj motoristi na úseku D1 od približne Dubnice nad Váhom až skoro po Bytču. Vysielač je umiestnený priamo v Považskej Bystrici na sídlisku Rozkvet a vysiela na kanáli 8A (195,936 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 1,8 kW.
Pokračovanie nižšie:

Ako sme už informovali, vysielač je umiestnený na sídlisku Rozkvet. Pôvodne mal byť pritom na televíznom prevádzači (TVP Považská Bystrica) nad mestom. Pôvodnú a novú mapu pokrytia sa portálu SatelitnáTV.sk podarilo získať, prinášame ich na konci správy. Ako je možné vidieť, aktuálne je pokryté nielen samotné mesto Považská Bystrica a jej okolie, ale hlavne úsek D1 od približne Dubnice nad Váhom až skoro po Bytču. Pokrytie diaľničných úsekov je pritom pre RTVS, ktorá má záujem o rozširovanie DAB+, jednou z priorít.

Podľa našich zistení DAB+ vysielač v Považskej Bystrici prevádzkuje AVIS, dcérska spoločnosť Towercomu. Nie teda priamo Towercom. Vysielač je umiestnený na rovnakom stanovišti ako miestny DVB-T vysielač, ktorý šíri TV programy Považie HD, TV Raj HD, TV Doktor HD a TV Noe HD. Podľa dostupných informácií je aktuálne vysielač v Považskej Bystrici v testovacom režime, oficiálne má byť v prevádzke od 1. novembra 2023.

Podarilo sa vám naladiť signál z nového DAB+ vysielača Považská Bystrica, ktorý šíri signál na kanáli 8A (195,936 MHz)? Môžete sa podeliť o skúsenosti s príjmom v komentároch pod správou.

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Kompletný zoznam vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov, aj s ich aktuálnou ponukou.

Aktuálna mapa pokrytia DAB+ z vysielača Považská Bystrica:

Zdroj: Towercom, a.s.

Pokrytie DAB+ vysielač v prípade, že by bol vysielač na TVP Považská Bystrica:

Zdroj: Towercom, a.s.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ako som písal miesto na kopec ho dali dole mohli ho upevniť rovno niekde na sídlisku na kontajner -diletanti

    1. Ďalší odborník sa ozval, nevieš o situácii očividne nič

  2. Zatiaľ komentujú iba „odborníci“, ktorí predpokladám ani nie sú v dosahu vysielača. Dávam vám páni hádanku. Viete aký je výškový rozdiel medzi týmito dvomi kótami, keď už toto veľmi komentujete?

    1. Jasné, títo „odborníci“ len napíšu a kritizujú ale pritom nevedia o polohe sídliska nič

    2. Nikto z „odborníkov“ nevie aký je tam rozdiel? Odpoviem si sám. Je tam rozdiel cca 100 mnm. 478 vs 374 mnm. Málo alebo veľa? Treba si ešte pozrieť aj terénny profil. Naokolo sú kopce. Pokrytie D1 vychádza z Rozkvetu lepšie. Koniec koncov je to vidieť aj na tej mape.

  3. Što se stalo ? ! ?

    To jakože prečo ho nem dali na vykrývač Žiar, tam by žiaril lebšie… Dať na panelák skoro 2 kW to budú ečte aj hrnce z okolitých panelákov odrážať signál…

    To není dobre…

    1. V okrese Kys.nové mesto hrá kanál 8A na vonkajšiu anténu aj v údolí ,vonku sa objavuje aj na teleskop,ale v porovnaní z Trenčínom 12C je signál slabší.V teréne kde hralo na 8A Rakúske DAB+,teraz už ani pamiatky,doma som pri zlepšených podmienkach na 8A chytal TELEKO z Jihlavy .Pre mňa je to rušička.

  4. Čistá katastrofa, z vysielača Žiar by to bolo ok. Ešte že ste zverejnili obe mapy výkonu, mohli sme si porovnsť, v Púchove sme zase stratení, absolútne žiaden signál

  5. Čo sú toto za zavádzajúce porovnávacie mapky? Tá druhá má úplne inú legendu a slabší signál vôbec neukazuje.

    1. Ta druhá práveže ukazuje iba ten slabší signál.

    2. quido, pekne si sa zhovadil, ani legendu na mape nevieš prečítať

  6. Naladené v aute, v meste úplne bez problémov, žiadne výpadky, oproti tomu ako to vypadávalo zo Žiliny alebo Trenčína. Uvidím dneska na D1 ako to bude hrať počas jazdy, počas mobilného príjmu mám problém že nerozumieť čo rozprávajú…

    1. Teraz je to pre pokrytie D1 lepšie no pre mesto Púchov horšie.
      No RTVS chce prioritne pokryť D1 BA-KE.

    2. Daj vedieť. Malo by ti to prepínať medzi PB, ZA a TN, podľa toho, ktorý z nich bude silnejší.

    3. Tak vyskúšané smer TN, pri Beluši bol krátky výpadok signálu, a potom ešte 2x v okolí Ilavy. Automatické preladenie na 12C ani neviem kedy prebehlo, za DCA som zistil že už je preladené na TN.
      Kvalita reprodukcie ale oproti FM je horšia, chýba tomu dynamika, aj hovorené slovo občas nezrozumiteľné. ale to pozorujem od úplného začiatku DAB vysielania…

  7. Topka je, že tam je Regina Západ a 8A má byť aj Úložisko Regina Stred. Vivat zadávateľ RTVS madam Holíčková.

    1. quido, druhýkrát pod jedným článkom, tvoja dôveryhodnosť dosť klesla

Komentáre už nie sú povolené.