Reklama

Nový trojdielny dokument Džingischánovo Mongolsko na Viasat History

Meno Džingischán počul snáď každý. Život tohto mimoriadne schopného muža a jeho takzvanej zlatej rodiny je popretkávaný legendami a je až prekvapivé, že väčšina ľudí o ňom a jeho gigantickej ríši vie tak málo. Nový trojdielny dokument Džingischánovo Mongolsko, ktorý v máji odvysiela televízna stanica Viasat History, pútavo mapuje život muža, ktorého púť začala neľahkým údelom vyvrheľa, ktorý postupne vybudoval druhú najväčšiu ríšu všetkých čias. Máte tak jedinečnú možnosť spoznať zrod životnú cestu vládcu, ktorý písal dejiny.
Pokračovanie nižšie:


V našom článku vám prezradíme osem fascinujúcich skutočností z jeho života, ktoré dokument odhaľuje.

Tajná kronika Mongolov

Životný príbeh Džingischána bol prvýkrát popísaný v 13. storočí v takzvanej Tajnej kronike Mongolov. Neznámy autor alebo autori mongolského pôvodu v texte mapujú históriu národa, nie však pre verejnosť, ale len pre potreby vládnuceho Džingischánovho rodu. Text bol po dlhú dobu uložený v tajnej schránke a mohol doň nahliadnuť len panovník alebo osoby, ktorým čítanie on sám povolil. Odtiaľ pochádza aj názov knihy, Tajná kronika Mongolov.

Úsvit Džingischána

Okolo roku 1100 ešte Mongolsko ako také neexistovalo. Na rozľahlých pastvinách strednej Ázie sa v tej dobe potulovali skupinky nomádskych bojovníkov, ktorí bojovali medzi sebou.

      V roku 1162 sa vodcovi jednej z týchto skupín, ktorí si hovorili Mongoli, narodil syn. Temüdžin. Bol len malým chlapcom, keď mu otca zavraždili Tatari. Temüdžinova rodina sa tak stala skupinou vyvrheľov. Paradoxne však mala tragédie na chlapca úplne iný dopad a odštartovala Džingischánovu životnú púť.

      Vládca bez mytologického zafarbenia

      Temüdžin bol vraj priemerné dieťa. Tajná kronika Mongolov ho popisuje ako človeka, ktorý „mal v očiach oheň“ a s istotou sa narodil pre určitý zámer. Avšak kniha ho neopisuje ako mytologického hrdinu, čo býva práve pre veľkých vládcov typické. V texte sú spomenuté jeho nedostatky, strachy aj pochyby. Dokonca opustil manželku, aby sa počas napadnutia protivníkmi zachránil. Neskôr sa s posilou pre ženu vrátil a útočníkov nemilosrdne zlikvidoval.

      Majster luku

      Džingischán bravúrne ovládal luk a šíp. Tradičný mongolský luk bol vyrobený z komponentov typických pre stredoázijské pastviny. Zbraň bola prispôsobená tak, aby sa s ňou ľahko manipulovalo pri jazde na koni. Jej výroba však bola náročná a trvala až rok, pretože jednotlivé vrstvy luku bolo potrebné nechať vyschnúť aj to aj niekoľko mesiacov.

      Obklopil sa tými správnymi ľuďmi

      Temüdžin bol aj výborným stratégom. Veľa sa naučil od matky. Pochopil, že jeden šíp sa dá ľahko zastaviť alebo zlomiť, ale pokiaľ v skutočnosti poletí desiatka ba až stovka šípov, predstavujú smrtiacu silu.

            Mladý muž sa postupom času začal spájať s lojálnymi ľuďmi bez ohľadu na ich pôvod, ktorí mali rôzne schopnosti. Takéto „priateľstvá“ boli do tých čias medzi nomádskymi kmeňmi nevídané. Avšak táto taktika sa mu otvorila cestu k skutočnému vrcholu moci.

            Zrod Mongolska

            Keď mal Temüdžin 44 rokov, poznali ho snáď všetky kočovné kmene. Na jar v roku 1206 zvolal veľké zhromaždenie kmeňov, počas ktorého bol vyhlásený za veľkého vodcu novej ríše. Tak vzniklo Mongolsko a z vyvrheľa sa stal Džingischán. Titul, ktorý Temüdžin získal, je pritom dodnes tak trochu záhadou, pretože vlastne nevieme odkiaľ pochádza a čo presne pre tamojší ľud znamenal. Jedno je však isté, nový vodca dokázal zjednotiť bojujúce kmene do jednej súdržnej skupiny, ktorá veľmi rýchlo prijala mongolskú identitu.

            Písmo ako základ ríše

            Džingischán rozumel, že písmo je kľúčom k úspechu. Nechal vytvoriť písmo založené na ujgurčine, ktoré sa v Mongolsku sa používa dodnes. Zaujímavý na tejto udalosti je predovšetkým fakt, že autorom písma bol istý urjgurský zajatec, ktorý okrem iného spravoval aj mongolské financie.

            Zákony vymykajúce sa súčasným zvyklostiam

            Vládca taktiež zaviedol mnoho nových zákonom, ktoré v istom zmysle predbehli svoju dobu. Napríklad zrovnoprávnil všetky náboženstvá a tvrdo trestal zneužívanie žien. Kto nové nariadenie nerešpektoval, skončil priamo na popravisku.

                  Džingischán nebol bezduchý dobyvateľ. Strategicky vybudoval ríšu štyrikrát väčšiu než bolo rímske impérium. Ambície získavať ďalšie územia však zatienila jeho veľké a často aj prelomové schopnosti, ktoré vám dokument Džingischánovo Mongolsko pútavo priblíži. Prvý diel si môžete pozrieť už v piatok 12. mája od 21:00 na Viasat History.

                  (PR, Viasat)

                  Mohlo by vás ešte zaujímať