Reklama

Tutanchamon: Posledná výstava na Viasat History

16. februára 1923 je mnohými archeológmi považovaný za jeden z najvýznamnejších dní histórie. Ak sa sústredíme na egyptské archeologické nálezy, tak potom tento deň sa zapísal zlatým písmom do dejín egyptológie. Presne pred sto rokmi Howard Carter otvoril Tutanchamonovu hrobku. Pri tejto príležitosti vám Viasat History ponúkne historický dokumentárny film Tutanchamon: Posledná výstava, ktorý mapuje presun 150 unikátnych predmetov z hrobky na dosiaľ najväčšiu medzinárodnú výstavu venovanú „zlatému chlapcovi“.
Pokračovanie nižšie:

Dnes legendárny archeológ Howard Carter nazrel malou škárou do faraónovej hrobky 26. novembra 1923. Už vtedy si zrejme uvedomil význam svojho objavu, nakoľko sa pozeral na nedotknutú miestnosť plnú predmetov, ktoré naznačovali, že pochovaná osoba musela byť vo svojom období veľmi vážená. Carter aj Tutanchamon sa vzápätí stali legendami. Faraónove meno je od tej doby súčasťou akejsi kolektívnej predstavy a symbolizuje zašlú slávu starovekého Egypta – tajomné pyramídy, impozantná civilizácia aj faraónove prekliatia.

Strhujúci dokumentárny film prenesie divákov v rámci 90 minút nie len do miestnosti slávneho objavu, ktorá stále pulzuje svojou históriou, ale tiež do múzea v Káhire, kde je možné si na vlastné oči pozrieť predmety zo slávnej hrobky.

Dokumentaristi sa súčasne obrátili na odborníkov z celého sveta, ktorí popisujú zložitosť reštaurátorských prác a tiež cestu spomínaných predmetov do múzeí v Los Angeles, Paríža a Londýne.
Vďaka newyorskému Metropolitnému múzeu umenia a Griffithového inštitútu v Oxforde sa diváci dozvedia mnoho nečakaných detailov. Zachovala sa totiž celá rada fotografických ako aj filmových materiálov venovaných otvoreniu hrobky a jej pokladov. Okrem Carterovho dojemného odhalenia komnaty bude priblížený život mladého faraóna, ktorý bol síce uctievaný ako poloboh, ale zomrel keď mal len devätnásť rokov.

Tutanchamon zomrel po krátkej vláde v roku 1323 pred našim letopočtom a čoskoro upadol do zabudnutia. Lenže 3343 rokov po jeho pohrebe je všetko inak. Dnes je vďaka Carterovi jedným z najznámejších faraónov, jeho meno poznajú ľudia po celom svete, a tak dávny vládca dosiahol celkom novú dimenziu večného života, dalo by sa povedať, že až status celebrity.

Celovečerný film Tutanchamon: Posledná výstava je tak malou oslavou storočného výročia otvorenia tisíc rokov driemajúcej komnaty s faraónovým telom a jeho podkladmi. Nenechajte si ujsť oslavu vo štvrtok 16. februára o 21:55 na Viasat History.

(Viasat)

Mohlo by vás ešte zaujímať