Reklama

DAB+ s lepším pokrytím na východnom Slovensku

Telekomunikačný operátor Towercom spustil v posledných hodinách nový DAB+ vysielač, ktorý šíri digitálny rozhlas v III. pásme VHF. Novinka určite poteší poslucháčov na východnom Slovenku, vzhľadom k tomu, že práve tam sa aktuálne výrazne zlepšilo pokrytie. Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk je už aktívny vysielač Košice – Dubník, ktorý vysiela na kanáli 10C (213,360 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 5 kW.
Pokračovanie nižšie:

Po sprevádzkovaní nového vysielača na východnom Slovensku zostáva aj naďalej aktívny vysielač Košice – Heringeš s vysielacím kanálom 12B (225,648 MHz). Towercom má tiež platné povolenie pre kanál 10C, podobne ako Košice – Dubník. Preladovanie vysielača sa však aktuálne neplánuje. Z Heringeša bude preto zatiaľ aj naďalej šírený signál DAB+ na kanáli 12B (225,648 MHz).

Pokrytie DAB+ na Slovensku by sa malo v tomto roku naďalej zlepšovať. V pláne je tiež ešte vysielač Borský Mikuláš – Dubník (6D), ktorý už má potrebné povolenia.

TIP: DAB+: RTVS sa dohodla s Towercomom na novej zmluve. Spustia sa dva nové vysielače [mapa pokrytia]

Podarilo sa vám naladiť signál z nového DAB+ vysielača Košice – Dubník (10C)? Môžete sa podeliť o skúsenosti s príjmom v komentároch pod správou.

Zdroj: RTVS/Towercom.

Towercom má na Slovensku v prevádzke aktuálne osem DAB+ vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Trenčín – Nad Oborou (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Rimavská Sobota – Paláska (11C), Košice – Heringeš (12B), Košice – Dubník (10C), Žilina – Krížava (12A) a Dunajská Streda – mesto (12C). Dcérska spoločnosť AVIS prevádzkuje v tejto chvíli iba jeden vysielač a to konkrétne Nitra – Zobor (10C), ktorý však šíri multiplex (Západ) od Towercomu. Celkovo je preto k dnešnému dňu na Slovensku aktívnych deväť DAB+ vysielačov.

Detailnejšie parametre všetkých vysielačov aj s ich polohou na mape a programovou ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Konečne kvalitný signál, mal byť už spustený dávno namiesto utopeného Heringešu. Konečne rozumné využitie peňazí namiesto neefektívneho zastaralého stredovlného vysielania. Ešte keby sa rozhýbali aj súkromné rádia.

    1. Zajtra idem kúpiť DAB+ Rádio na skúšku.Košice okolie.

  2. Práve som skúšal v Michalovciach a nič. Rádio kupované z Lidlu

    1. Máš aspoň nejaký signál? Daj manuálne ladenie a vyber si 10C.

    2. Skúsil som ešte raz, našlo 4 stanice, Junior ,Pyramída,Slovensko,RSI. Slabučký signál. Na manuáli nenašlo nič.

    3. 4 stanice su nejaka blbost. Asi blbne ten vysielac alebo skorej tvoje radio. Normalne to funguje tak, ze bud multiplex naladis a ukazu sa ti vsetky programy, alebo nenaladis vobec nic. Ak si na okraji pokrytia, vie sa stat take, ze naladis a vsetko sa ti ukaze, ale nepojde prehrat.

    4. Mám 2 rádiá, jedno je v kuchyni a druhé v obývačke. Pre tých ktorí poznajú Michalovce, bývam na sídl. Východ. Teraz som skúsil ladiť znova a to isté na obidvoch, žiadny signál. Kašlem na to, aj tak ich používam na inernet. rádio.

    5. Ak je slabý signál je úplne bežné, že nemusí naladiť komplet ponuku, ale iba časť. Ja to robím tak, že si vybriem manuálne ladenie a podľa signálu pootáčam anténu na najlepšiu úroveň, prípadne posuniem inam rádio. Potom je to ok. Každopádne ak niečo naladilo signál je.

    6. Chlapci, toto je pilotne vysielanie. Nevysiela sa plnymi vykonmi. Medzinarodne koordinovane frekvencie na hlavnych vysielacoch maju vacsinou koordinovane vykony okolo 20-25kW. Ani to vsak nezabezpeci dobry signal vnutri budov na kus drotu. A v hustej vystavbe a na prizemi ci prvom poschodi uz vobec nie. To je vysielanie urcene pre outdoor a prijem v autach. Pri ostrej prevadzke sa bude musiet siet zahustovať, aby bol indoor prijem porovnatelny s FM.
      Teraz to fakt este nie je na bezny indoor prijem na prut 30 a viac km od vysielaca.
      Kedze regulerne vysielanie je v nedohladne doporucujem sa orientovat na FM/DAB+ radia so vstupom pre externu antenu. Ma to niekolko vyhod – budete mat dobry prijem uz teraz, s vhodnou antenou si mozete zlepsit aj FM prijem. Ak budete chytat Dubnik je predpoklad, ze budete chytat aj dalsie DAB+ siete v okoli, ak budu spustene. Do buducna bude pre niektorych zaujimavy aj zahranicny prijem (Polsko).

    7. Igor vo všetkom máš pravdu. Okrem výkonov – maximálny medzinárodne plánovaný výkon je 20kW, pre kóty nad 1000mnm len 10kW.

  3. fero aj ja by som si kúpil DAB+ rádio lenže vysielač BORSKý MIKULáš asi ešte spí.

    1. Tono a kde byvas ked cakas na BM? Ja mam radio a externu antenu a som spokojny, chytam 2 muxy z Rakuska, CRo mux a na FM mam tiez peknu zbierku radii. Kedze mam cez FM dobry prijem radia Slovenska, FM a Devina tak spustenie BM bude pre mna len do poctu, kedze uz teraz mam na DAB moznost prijimat vyse 40 stanic ale pamat. miest na radiu mam len 20. Na prenosne radio toho chytam ledva polovicu a s vypadkami (comu sa pri vzdialenosti od vysielacov ani nedivim).

  4. DAB+ rádio treba kúpiť so 75 ohmovým anténnym vstupom na koaxiálny kábel rádio z teleskopickou anténou je o ničom.

    1. prenosné zariadenia potrebujú prenosnú anténu, DAB+ bude na celom Slovensku dostupné na prútovú anténu iba do niekoľko pár rokov—

  5. Kvalita DAB+ na slovensku je mizerná sila signálu aj ponuka.
    Sledujem problematiku dlho a rada od
    tono:
    DAB+ rádio treba kúpiť so 75 ohmovým anténnym vstupom na koaxiálny kábel rádio z teleskopickou anténou je o ničom…..
    Nechceš pripojiť k malemu radiu antenu na 20m stožiar.

    Treba posilniť vysielače vyššie výkony a zabezpečiť dostupnosť komerčných radii, inak sa nepohneme zo začarovaneho kruhu.

    Ak nieje slušná dostupnosť signálu DAB+, komerčné radia sa nehrnú do DAB+

    1. Už pred pár rokmi malo byť zastavené nové prideľovanie FM frekvencií, Towercom mal byť zaviazaný zákonom, aby zahustil sieť DAB+ vysielačov na úroveň pokrytia povedzme MUX2 a / alebo mal byť vypísaný tender na konkurenčného operátora DAB+ siete. A potom malo byť stanovené vypnutie FM, povedzme do konca roka 2024. To by donútilo komerčné rádiá prestať s hrou na status quo bez toho, aby boli obmedzené nedostatočným pokrytím DAB+.

    2. Speculant
      Bohuzial takto to nefunguje.
      Towercom je sice monopol v danej oblasti ale nie je statny podnik, aby mu stat mal diktovat pokrytie. Ake pokrytie bude rozhoduju klienti (teda ake si zaplatia). Ma to vsak min. dva haciky. Tie ceny su nekonkurencieschopne, kedze sme v monopolnom prostredi a stat to neriesi a preto sa prisposobili aj komercne radia a DAB+ neriesia, takze u nas je to opacne DAB = BAD. Naviac FM sa nemusi rusit, moze pokracovat dalej, takze ziadny vynuteny prechod na DAB nie je nutny.
      DAB+ u nas je stale len v skusobnej prevadzke, asi este nie su dokoncene medzinarodne koordinacie pre vsetky oblasti a preto sa nevysiela na definitivnych frekvenciach a max. povolenymi vykonmi.
      Co sa tyka FM. Neviem ako to je teraz ale kedysi boli pridelovane frekvencie na urcite obdobie s moznostou jedneho predlzenia o rovnake obdobie. Takze nemozes len tak urcit datum, kedy vysielatelom frekvencie odoberies pred uplynutim casu na ktore ich dostali – hrozili by arbitraze, ktore by stat prehral a my obcania by sme to zaplatili.
      Chyba statna koncepcia prechodu na DAB+ (o jeho podpore ani nehovoriac). FM pasmo je tak zas..te, ze tento stav je uz dlhe roky nemenny, ziadne nove silne frekvencie uz nie su a nebudu.

    3. Riešenie je rozšírenie FM pásma aj o 66 – 74 MHz, ktoré bolo pred tým používané. Prípadne aj pásmo medzi tým.

    4. Igor, štát to môže nadiktovať zákonom, ak nahradí škody / zvýšené náklady. Prechod na DVB-T bol tiež nadriadený zhora. Komerčné rádiá ignorujú DAB úmyselne – vedia, že FM je preplnené (ako aj sám vravíš) a žiadna nová konkurencia im tam už nepríde. V DAB by mohla. Preto sa zubami-nechtami bránia rozšíreniu DAB – vedia, že keď ho budú ignorovať, Towercom nebude nadarmo rozširovať pokrytie a vyrábať si tak straty. Nepísal som nič o odoberaní FM frekvencií – súhlasím, že to by bol právny problém. Písal som o neprideľovaní / neobnovovaní povolení, ktorým už vypršala platnosť. S tým, že sa to malo začať robiť pred pár rokmi a do toho termínu (koniec 2024, to len ako príklad), by všetky takpovediac „dobehli“ prirodzene.

    5. Zákazník, len veľmi málo prijímačov vie chytať tento rozsah FM. Takže to nepomôže.

    6. Však obnoviť toto pásmo, prípadne medzipásmo a obnoviť aj výrobu prijímačov eventuálne s plynulým ladením celého pásma vrátane medzipásma. Podobne aj u prijímačov s takzvaným digitálnym ladením so zobrazením frekvencie na displeji, teda po prepnutí na FM by sa ukázalo celé pásmo od 66 po 108, treba obnoviť toto pásmo a spustiť výrobu takých prijímačov. Najskôr výroba prijímačov a potom spustiť vysielanie v tomto pásme. Využíva sa nejako medzipásmo medzi týmto a súčasným FM alebo je voľné? Lebo dalo by sa použiť aj medzipásmo a frekvencií by bolo dostatok.

    7. Dnes sa robia (kvôli Japonsku) čipy od 76 do 108 MHz. Pásmo 66 – 74 opúšťajú už aj v Rusku. V neposlednom rada – čím nižšia frekvencia, tým náchylnejšia na troposférické aj ionosferické rušenie.

    8. Zákazník – ale v takom prípade je potom lepšie rovno prejsť na DAB+ a nie rozširovať FM pásmo. Tiež kvôli tomu treba nové vysielače a ľudia si budú musieť kúpiť nové prijímače – tak prečo neísť k digitálnej technológii so všetkými jej výhodami?

    9. Áno, ale to pásmo by sa rozšírilo, niektoré stanice by vysielali v súčasnom pásme, iné v tom medzipásme alebo v tom nižšom. Teda na súčasných rádiách by niektoré stanice išli, iné by zase mohli ísť na starých prijímačoch, a na tých nových s kompletným pásmom by išli všetky. Ak by sa prešlo na DAB+, tak by po vypnutí FM na ani súčasných FM rádiách ani starých nešlo nič, takto by tie nové rozšírené pásma mali predovšetkým nové stanice, pre ktoré v tom súčasnom nie je miesto, existujúce by ostali v súčasnom pásme aj naďalej. Komu stačia súčasné, nemenili by prijímače, kto by chcel nové, kúpil by si buď nový prijímač alebo by na OIRT pásmo vytiahol úplne starý prijímač, ak ho ešte niekde má. Na medzipásmo (niekto tu spomínal, že japonské) by bol riešením samozrejme len nový prijímač, ktorý by mal kompletné pásmo. Existujúce frekvencie by ostali, nové frekvencie pre nové stanice alebo na dokrytie ďalších miest by v prípade, že je tam už plno sa používali tie „nové“ kmitočty v OIRT (najprv, nakoľko niektorí môžu ešte mať prijímač) a potom aj to japonské medzipásmo po zaplnení OIRT. Tam, kde by ešte bolo miesto v CCIR by sa samozrejme mohlo použiť aj toto pásmo, podľa voľby prevádzkovateľa príslušnej stanice.

    10. Najprv by sa ale musela začať výroba takýchto prijímačov, a zakázať výroba prijímačov bez DAB+ a bez toho rozšíreného FM pásma, do roka následne dopredať pôvodné prijímače, a potom zakázať aj predaj tých prijímačov, aby si už nikto nemohol kúpiť prijímač, bez kompletného rozšíreného pásma a bez DAB/DAB+. Podmienky pre prijímače by boli nasledovné:
      1. Pásmo FM 65 – 108 MHz
      2. Podpora pre DAB/DAB+ vo všetkých DAB/DAB+ pásmach
      Iné prijímače by mali zakázaný predaj aj výrobu, po dopredaji a zákaze predaja by sa mohlo spúšťať postupne aj vysielanie v tom novom rozšírenom pásme a rovnako súbežne aj v DAB+…

    11. Chcel som tým poukázať, že takto by sa prijímače vymieňali postupne, keď by sa postupne staré pokazili alebo ak by bol záujem o DAB+ stanicu alebo o stanicu z rozšíreného pásma, teda nemuseli by sa hneď plošne vymieňať, nakoľko by existujúce stanice mohli využívať doterajšie FM frekvencie, nové frekvencie z rozšíreného pásma by sa používali pri ďalšom prideľovaní pre nové lokality z kde je pôvodné FM obsadené alebo pre nové stanice, v lokalitách, kde je to plne obsadené. Napríklad rádio Patria v Prešove už ak sa nezmestí, dostalo by tú novú frekvenciu. Alebo nové nrj, ak by začalo na Slovensku, tak by tiež dostalo na mieste napríklad Bratislava, kde je to obsadené novú frekvenciu v rozšírenom pásme. Existujúce stanice by si mohli frekvencie ponechať ako sú, napríklad Dubník SRO 1 na 96.6 alebo Expres Prešov 99.5, iba nové frekvencie by sa podľa obsadenia prideľovali v tom novom rozšírenom pásme. Teda neprechádzalo by sa plošne na nové frekvencie alebo systém vysielania, len by sa to takto dopĺňalo v preplnených lokalitách. Pri prechode na DAB+ ak by sa vyplo FM, by sa prechádzalo plošne, pôvodné prijímače by vôbec nefungovali a museli by sa vymeniť. Zatiaľ čo pri tomto by stávajúce stanice boli naďalej dostupné bez výmeny prijímačov, iba nové by vyžadovali nový prijímač, aj to len ak by už v súčasnom pásme nebolo miesto alebo na žiadosť vysielateľa. Ak by bolo v danej lokalite miesto, bolo by možné žiadať aj o frekvenciu v starom súčasnom pásme. Vysielateľ by samozrejme mohol žiadať aj o frekvenciu v novom pásme, ale asi by tak dobrovoľne neurobil, nakoľko by mal horšiu dostupnosť vzhľadom k prijímačom, ktoré môžu mať poslucháči ešte. DAB+ by taktiež bolo pre vysielateľov dobrovoľné. Ak by chceli, mohli by vysielať aj v DAB+ aj v FM, bolo by to na vysielateľoch. RTVS by bola povinná vysielať všetky svoje stanice v DAB+ a zároveň vysielať prvých 5 aj na FM, pričom ponechať na existujúcich lokalitách CCIR pásmo a rozširovať pokrytie prípadne aj na nových miestach kde je to možné v CCIR, v prípade obsadeného pásma vysielať v OIRT pásme na nových lokalitách. Komerčné stanice by mohli vysielať v celom FM pásme, teda v tom rozšírenom podľa záujmu vysielateľa v danej lokalite a podľa obsadenosti pásma v danej lokalite celkovo jeden vysielateľ najviac 3 rôzne stanice, pričom za rôzne stanice by sa nepovažovali regionálne odlíšené verzie tej istej stanice, ak by nevysielali viaceré takéto verzie na jednom mieste súčasne. V prípade DAB+ by mohli vysielať najviac 10 staníc, pričom garantovaný by mali priestor minimálne pre 5 staníc, nad 5 staníc by mohli podľa aktuálnej obsadenosti pásma a dohody s prevádzkovateľom DAB+ siete. Teda ak Expres by mal 3 stanice, mohol by ich vysielať v FM, pričom ak by sa niekde nezmestila nejaká stanica na 87.5 – 108 musela by použiť inú časť pásma, ktorá by bola v danej lokalite voľná. Ďalšie stanice by však mohol vysielať Expres len v DAB+. Celkovo by mohol mať maximálne 13 staníc, pričom 3 len v FM a 10 len v DAB+, alebo 10 staníc, pričom 3 v FM a zároveň aj DAB+, a 7 iba v DAB+. Ak by ale bol pri prerozdeľovaní vysoký záujem vysielateľov a nebolo by miesto na 10 staníc pre každého, rozdelil by sa priestor tak, aby každý mal približne rovnaký priestor v DAB+, ak by bol priestor len pre garantovaných 5 staníc, Expres by potom mohol v tejto situácii vysielať maximálne 8 staníc, pričom 5 iba v DAB+ a 3 iba v FM alebo iba 5 staníc, pričom 3 v FM a zároveň aj DAB+ a 2 len v DAB+. Ak by mal nejaký vysielateľ 10 DAB+ staníc a neskôr by sa zaplnila kapacita DAB+, potom by sa pri novom predlžovaní licencie pre stanicu licencia nepredĺžila, ak by už bolo miesto len pre 5 staníc pre každého vysielateľa, preto by sa stanice nad 5 po skončení licencie nepredĺžovali a bol by priestor pre nových vysielateľov, ktorý ešte nemajú žiadnu stanicu. Vo FM by bol limit maximálne 3 stanice aj keby to nebolo plne obsadené. Ak by sa zaplnilo komplet DAB+ s 5 stanicami od každého vysielateľa, potom by už noví vysielatelia nemohli pribúdať alebo existujúci by si museli v súťaži o licenciu pred RVR dôvod, prečo práve oni a nie noví obhájiť, kto by mal lepší plán, dostal by licenciu. Podobne pri plnom FM pásme. Teda licencie a v prípade FM aj frekvencie by sa pri takejto obsadenosti nepredĺžovali automaticky, ale by sa o to súťažilo pred RVR o to z kto si licenciu a frekvencie viac zaslúži. Rozhodoval by program a celkovo fungovanie existujúcej stanice doteraz ako aj prezentované plány do budúcnosti, pri nových staniciach prípadne vysielanie v minulosti a tiež plány danej stanice po spustení. A podľa toho by sa rozhodlo, kto by mal frekvencie a licenciu. Rovnako by sa prihliadalo aj na doterajší komerčný úspech na trhu v prípade existujúcich staníc, aby sa samozrejme neskôr nestalo, že nová stanica časom skrachuje, kým mohla naďalej vysielať pôvodná úspešná stanica, ktorá by to bola ustála. Teda aj komerčný úspech a počúvanosť a samozrejme finančná situácia nových uchádzačov a existujúcich vysielateľov.

    12. Samozrejme prihliadalo by sa aj na priestupky, napríklad vysielanie obsahu nevhodného pre maloletých do 18 rokov pred 22h, alebo porušenie nestrannosti spravodajstva, šírenie konšpirácií a podobne. Tieto by mohli existujúce stanice znevýhodniť pred novými uchádzačmi pri výbere.

    13. Zákazník
      Bohužiaľ Tvoje riešenia sú nereálne.
      Pásmo OIRT už nie je možné použiť pre tento typ služby ani iné frekvencie (vyhradenia). Pozri si správu frekvencneho spektra a zistíš, že pre rozhlas je vyhradené len to pásmo, ktoré sa používa teraz a bude používať pre DAB+. Ostatné frekvenčné pásma sú určené pre iné služby a využitie.
      Nerealnost požiadavky rozšíriť FM pásmo:
      Ekonomické dôvody – pre výrobcov by sa nevyplatilo vyrábať pre jednu krajinu iné rádia ako pre zbytok Európy (to isté platí pre antény), také rádia by boli drahé a ľudia by si ich nekupovali, vysielatelia by museli investovať do nových vysielačov (ktoré by sa opäť vyrábali len pre nás)..
      Ako vieme veľa vysielateľov neprevadzkuje len stanice, ktoré vysielajú v FM, ale ostatné majú na internete. Ak by túžili vysielať v éteri majú k dispozícii DAB+ s oveľa väčšími možnosťami ako FM pásmo. Súkromní vysielatelia chcú poslucháčov premigrovat na streaming, nechcú v buducnosti vysielat vzduchom lebo je to pre nich ekonomicky menej výhodné a chcú si naďalej znižovať prevádzkové náklady. Je to podobný princíp ako televízie, ktoré majú svoje ott služby, kde ponúkajú viac než len lineárne kanály. Proste všetko sa tlačí na internet, rozširovanie FM pásma už nikoho neláka. Klesá pocuvatelnost rádií cez FM stúpa cez internet – to je trend.
      Na Slovensku je to zabetónované a tento stav vyhovuje aj súkromným radiam. Konkurencia nemôže prísť pretože nemáme vyhlásené tendre na finalne dab siete, lebo to vyhovuje Towercomu lebo má peniaze za FM/dvb-t a nemusí do nového investovať, ich zákazníci sú tiež spokojní, pretože majú svoje isté a konkurencia nemá priestor. Noví hráči by mohli preraziť len cez dab+ ale keďže nie sú vysúťažené frekvencie, nikto im lukratívne kóty a výkony nepridelí.
      Mali by sa urobiť výberové konania na definitívne siete dab+ a videlo by sa, či existujú vysielatelia, ktorí by chceli preraziť, alebo aspoň lokálne multiplexy vo veľkých mestách.
      Presne ako to majú v Rakúsku, kde cez DAB+ vysielajú prevažne súkromné rádiá, ktoré nie sú v FM, alebo tam majú nedostatočne pokrytie (Lounge FM, Energy…). A dokonca tam je vysielateľ, ktorý tam má hneď tri ďalšie rádia (Arabela).
      Bohužiaľ mi zrejme ideme cestou Maďarska, resp. tu budeme mať len jeden verejnoprávny multiplex. Súkromné rádia sa budú radšej tlačiť v FM pásme a preferovať streaming.

    14. Speculant
      Nedá sa porovnávať prechod na dab+ a na dvb-t. Prechod na dvb-t bol vynútený, pretože sa vysiela v rovnakom tv pásme aké používal analóg. Pri rádiách to neplatí. FM pásmo sa nemusí vypínať kvôli dab+, pretože digitálny rozhlas používa iné frekv. pásmo. DAB+ a FM môžu koexistovat, FM pásmo nikto vypínať (zatiaľ) nechce. Necháva sa tomu voľný priebeh nech rozhodne trh.

    15. Igor, za normálnych okolností by som s Tebou vrelo súhlasil, aby sme to nechali na rozhodnutie trhu. Lenže v tomto našom prípade je trh ťažko deformovaný – do FM už konkurencia nemôže prísť, je to tam preplnené a DAB+ pri tomto pokrytí nepredstavuje pre konkurenciu voči FM staniciam žiadnu alternatívu. Navyše ľudia sú takto zneistení, nevedia, či DAB má nejakú budúcnosť a nehrnú sa do nákupu prijímačov. A keď je takto konkurenčný boj účinne zablokovaný, je to dôvod na zásah zhora. Nič na tom nemení ani to, že FM a DAB+ môžu z technického hľadiska fungovať súbežne.

    16. Zákazník, Igor Ti už vysvetlil, prečo je Tvoj návrh nereálny. Ja k tomu iba dodám, že ak by sme chceli ísť takouto cestou, tak reálnejšie a praktickejšie by bolo vynechať z tej schémy OIRT pásmo a postupne takto migrovať rovno na DAB+. Prijímače s dvomi tunermi pre FM aj DAB+ už na trhu sú.

    17. Speculant
      So všetkým čo píšeš je možné súhlasiť. Ale o akom zásahu zhora píšeš? Lebo tento stav je posvätený vládou, ministerstvom, Úradom.
      To čo píšem je vysvetlenie stavu ktorý tu je, prečo tu je a tiež sa mi to nepáči.
      Pretože z okolitých štátov je vidieť, že keď sa chce tak to ide. U nás ale nie je vôľa na miestach, ktoré o tom rozhodujú.

    18. Igor – presne tak. Rozumiem, aký je tu stav a prečo. Totiž táto vláda aj predtým, ako padla, mala problémy udržať svoje základné „životné funkcie“ – a na riešenie problémov jej nezostal čas ani energia. Tak som si len zafilozofoval, ako sa to podľa mňa malo robiť. Ten zásah zhora som si predstavoval tak, ako som veľmi zjednodušene uviedol vo svojom prvom príspevku. 1) Už skôr sa malo obmedziť obnovovanie povolení pre FM a vydávanie nových tak, aby ich platnosť skončila najneskôr v čase vopred stanoveného definitívneho prechodu na DAB+ a vypnutia FM. Uviedol som orientačne koniec roka 2024, len ako príklad. 2) Towercom mal dostať príkaz zo zákona rozšíriť do tohto termínu pokrytie aspoň dvoch multiplexov DAB+ na prakticky celé územie. Štát to môže urobiť, ak uhradí firme vzniknuté straty. Tie by neboli vysoké, lebo na nových DAB+ vysielačoch by Towercom zarábal. Jednalo by sa tým vlastne len o kompenzáciu za nútene vypnuté FM vysielače, ktoré by sa tak stali nepoužiteľnými a do ktorých Towercom investoval. 3) Samozrejme by si prechod vyžiadal informačnú kampaň. Občania by mali pekných pár rokov na postupnú výmenu prijímačov. 4) Keďže tu okrem Towercomu majú svoje FM vysielače aj iní prevádzkovatelia (Expres net…), mali by dostať šancu uchádzať sa tiež o možnosť prevádzkovať DAB+ vysielanie. Mal by byť vypísaný tender. To by zároveň znížilo náklady štátu, lebo odškodniť za nútené vypnutie FM by aj tak musel aj tieto subjekty. Konkurencia by zároveň znížila ceny za šírenie vysielania pre rádiá. Novému operátorovi by štát mohol istou formou poskytnúť „bezúročnú pôžičku“ na rýchlejšie rozšírenie siete vysielačov. Možno si to celé predstavujem príliš jednoducho a určite by to chcelo doladiť množstvo detailov. Inak, časť z uvedených postupov sa diala napríklad v ČR pri prechode z DVB-T na DVB-T2.

  6. Ahoj Jano,v Michalovciach na razusovej pri leninke na kus fm drotu plny signal 15 dielikov kdekolvek vovnutri bytu,musi ti to ist,hoci mzno nie plny signal,ale musi,inak z lidla boli velmi kvalitne a tie nejlepsie radia co si kupovali na dxing lovci dialkovych signalov

    1. Možno je to tým, že som na prízemí v bytovke a som asi niečím zatienený.

  7. Ahoj Jano som z Mi,viem kde je vychod,ja som na razusovej pri leninke,plny signal 15 dielikov vsade vo vnutri bytu 3 ,poschodie,radio tesco pripojeny kus drotu fm na test,inak prerobeny konektor na dxing,inak tie radia z lidlu su vraj velmi citlive,kupovalo ho vela lovcov signalov na turi,teraz neviem ake si kupil boli dva vydarene typy pred rokom ich predavali

  8. Lokalita Sečovce, Zbehňov, Malé Ozorovce vonku to pekne ide, a to podľa mapy nie je pokrytie. Signál kolíše, ale je aj plný.

  9. Zivote nebude fungovat stabilne 5kw srackami budú pokrívat slovensko hamba

    1. 5 kW je sakra mnoho, hlavne keď to vysiela pre srnky a zajace. Lebo Towercom. Prečo nepočítajú so stžiarmi Expresnet, Orange, Telekom, O2 ? Tie sú podstatne bližšie k ľuďom aj k cestám ?

  10. Fintice, okr. Prešov, audiosystém Panasonic, v rodinnom dome, hraje na kus drôtu na ktorom chytám aj FM stance. Signál ukazuje 50%. Hraje bez výpadkov.

  11. Paráda, tak ako som sa tešil prvému dňu keď sa to rozbehalo na vysielači Herigeš, hoci len lokálne v KE. Odvtedy mám už kopec rádii s DAB+ a tak sa teším pokrytiu aj pod Šarišským hradom bez nutnosti smerovej antény. DAB+ je super, za mňa naozaj len vďaka 🙂
    Príjemný hudobný pôžitok na DABe všetkým prajem.

  12. Dab+ z dubnika chytím vo svite na10 c sila signálu je 18 na TESCO radiu

  13. V Stropkove v byte na 7.poschodí bez problémov.Rádio z Lidlu s teleskopickou anténou.

  14. vlado čo to píšeš aké 20. metrové stožiare na DAB+ treba takú istú anténu ako na tv stanice uchytiť konzolou na stenu alebo na strechu teleskopickú anténu využiješ tam kde je silný signál alebo vidíš priamo na vysielač to platí i pre VKV rádio.

  15. Bardejov-mesto (byt na prízemí),DAB+prijímač HAMA DIT 2000, DIT 2105, aktívna anténa EMOS
    JO656-EM 004
    Príjem: kanál 10c KE-Dubník(kvalita signalu 20-35 %) 11x SK stanice, kanál 11a Sucha Gora – Rzeszow PL (kvalita signálu 5-25%) 11x PL stanice

    1. Lubo ak mas moznost ci balkon,ci prechodku cez okno odporucam lepsiu antenu,ktoratipojde ovela lepsie ako ta emos,napr,iskra vf12log,je kratka lahucka,zisk 8,5dbi,alebo aspon standartny teojprvok alebo stvorprvok s dipolom a uvidis ze sucha gora aj dubnik ti stupnu naovela viac percent

  16. iskra stoji okolo 11eur,co je o nicom a je super,ale ked mas balkontak su aj epsie varianty napr emme esse 7rb3 pouzivaju ju casti dxeri na vyletoch a ma uzasne vysledky,ale anteny od firmy vaten z brna pan valis

  17. Ktoré rádio mi odporúčate kúpiť? Viac krát sa spomínalo nejaké rádio z Lidla, ale tam ajú viac druhov. Ďakujem. Síce niesom z východu, ale zo stredu, ale rád by som to vyskúšal aj tu. 😀

    1. Ja odporúčam SILVERCREST Rádio DAB+/FM SDABC 1 A1. Teraz je ale drahý. Počal by som na akciu.

    2. najvydarenejsie radia boli najprv asi v roku 2016 v tescu,mali slusnu citlivost a okamzite boli vykupene,mnohi dxeri si prerobili na nich konektory na vonkajsie anteny postup je na nete,potom prisli velmi vydarene a citlive radia z lidlu s novym cipom venice7,alebo verona2,alebo siena,boli to typy sdrfA1 a SDRF B1,momentalne je dostupne neviem presne cislo,ale vraj podla recenzii vraj nie je takdobre,ako jeho predchodcovia,ale mozno sa mylim,dalej velmi kvalitne radio svelmi citlivym tunerom je technisat digitradio 210,tiez ho kupuju dxeri a sony xdr typy,ale tie su poriadne drahe,ale obrovske rozdiely v citlivosti medzi tymi radiami nie su,vyrobca je jeden frntier silicon a od nich chipy sa implementuju do vsetkych radii sa mi vidi,vkazdom pripade v michalovciach je vyborny signal,samzrejme ak si na prizemi a mas kopu murov smerom na dubnik tak to bude trochu horsie

  18. Že mne ide Dubník všade kde som očakával a vám nikde je chyba vašich prijímačov. Keď kupujete prijímače s anténami, ktoré sú ako šnúrky. V Michalovciach Dubník doslova vypeká.

  19. pre Studienka- už som to na tomto fore niekoľko krát písal-Pernek -DAB rakúske 32. stanic české 17. staníc sme v tieni malých karpát Bratislavský kamzík vzdialenosť okolo 20. km TV a DAB nula bodov TV máme z vysielača Borský Mikuláš.

Komentáre už nie sú povolené.