Reklama

DAB+: RTVS sa dohodla s Towercomom na novej zmluve. Spustia sa dva nové vysielače [mapa pokrytia]

V blízkej dobe sa výrazne rozšíri pokrytie digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+). Napomôcť tomu majú výkonnejšie vysielače Borský Mikuláš – Dubník (6D) a Košice – Dubník (10C), ktoré získali povolenia už v druhom štvrťroku 2022. Povolenia mali platnosť pôvodne iba do konca roka 2022, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) ich však predĺžil o ďalší rok.
Pokračovanie nižšie:

Záujem o rozširovanie digitálneho rozhlasového vysielania má aj verejnoprávna RTVS, ktorá sa dohodla s Towercomom na novej zmluve ohľadom šírenia svojich staníc aj cez DAB+. Nová zmluva je platná do konca roka 2023 a verejnoprávny vysielateľ môže vďaka nej šíriť v DAB+ multiplexe Towercomu 9 programových služieb (Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria / RSI, Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Regina, Rádio Pyramída a Radio Slovakia International) s celkovým dátovým tokom 768 kbit/s.

Zdrojové kódovanie programových služieb RTVS bude zabezpečené vo formáte HE-AAC v1 (od 72 do 96 kbit/s) resp. po vzájomnej dohode HE-AAC v2 (od 24 do 48 kbit/s).

Za celkovou kapacitu v DAB+ multiplexe zaplatí RTVS spoločnosti Towercom 14 694,83 eur mesačne, respektíve 176 338 eur ročne. Jedná sa o celkovú sumu za šírenie všetkých rozhlasových staníc, zo všetkých desiatich DAB+ vysielačov, ktoré šíria multiplex Towercomu. Ceny sú bez DPH. Konkrétne sú to DAB+ vysielače Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Košice – Dubník (10C), Žilina – Krížava (12A), Dunajská Streda – mesto (12C), Rimavská Sobota – Palaská (11C), Borský Mikuláš – Dubník (6D), Trenčín – Nad Oborou (12C) a Nitra – Zobor (10C). Fakturácia za vysielač na kóte Košice – Dubník a Borský Mikuláš – Dubník začne až po uvedení príslušného vysielača do prevádzky. Termíny ich spustenia aktuálne zisťujeme.

Okrem RTVS využívajú šírenie svojich staníc v DAB+ aj traja komerční vysielatelia a to Rádio Rock, Rádio Lumen a Rádio Mária.

Plánovaná mapa pokrytia DAB+ v roku 2023 pre úroveň 58 dBµV/m

Zdroj: RTVS/Towercom.

Detailnejšie parametre všetkých vysielačov aj s ich polohou na mape a programovou ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dnes som opäť preskenoval DAB+ pásmo v meste Prievidza- výsledok: žiadny signál , 0 %. Preto naďalej využívam internetový rádio prijímač.

    1. Partizánske, ide DAB + z Trenčína signál kvalita 90/90 aj české DAB+ z Brno Kojal

    2. Baťovany super, mne v PD tieni CZ+Trenčín super kopec Bojnice, zo ZA tiež nič škoda.

    3. Najväčšia diera je Prievidza, Prievidza, Prievidza.

    4. V Prievidzi dab+ ide. Na lidl bluetooth repraku. Dokonca aj za jazdy v aute. Antena 1m dlha

    1. Nevymýšľaj si. Presný dátum ešte nevedia ani v Towercome. Zároveň so zapnutim Dubnika musia prekonfigurovat sfn na nový kanál.

  2. Strašne chabé dátové toky … chabá kvalita
    Keby to išlo 256kbps … to by bolo .. ideálne 320kbps … ale môžeme snívať

    1. Chabé dátové toky? V SK DAB muxe je 11 programov v rakúskych 16. Máš možnosť počúvať aspoň jeden z rakúskych muxov a porovnať zvuk?
      Kvalita audia nezáleží len od bitrate.

    2. AAC LC sa pri 160 kbps (stereo) kvalitou zvuku veľmi tesne blíži ku CD-DA kvalite. Nemá zmysel dvíhať bitrate nad túto hodnotu. U HE-AAC je situácia trochu iná – tento kodek je optimalizovaný na čo najnižší bitrate pri prijateľnej kvalite zvuku, stále je však pri 96 kbps (v1, stereo) dosahovaná citeľne vyššia kvalita, ako pri FM vysielaní či dokonca pri 128 kbps mp3 streame z netu. Aj pri 72 kbps sa stále drží niekde na úrovni FM. Na vysielanie hovoreného slova je určený kodek HE-AAC v2 +SBR, pri ktorom pohodlne stačí 32-48 kbps na slušné výsledky. Požadovať 256 či 320 kbps v DAB+ nemá teda žiadny zmysel – tieto hodnoty bitrate sa využívajú pri AAC jedine na prenos 5/7+1-kanálového zvuku pri distribúcii videa (streaming, DVB,…).

  3. Veľká Javorina by potešila viac, ale Dubník by mal pokryť čiastočne Myjavu. Zaujímal by ma osud vysielača Suchá hora(BB), keď ani DVBT a zatiaľ ani DAB odtiaľ nevysiela a v oboch prípadoch je Towercom očividne spokojný s vysielačom Laskomer.

    1. Ajgormy
      S prechodom na dvb-t bola Suchá Hora odpisana, lebo jeden susediaci štát nám nepovolil vysielať viac než 5kW v určitom smere a to nemalo význam z tej koty vysielať tak malým výkonom. To isté by asi platilo aj pre dab.

    2. S0m v Prešově na kalvárii,tu z tazkostou,lapam (podychu),ba AK namontirujem si kabely od radia DAB’tak mám ich (slowakishe runfung nachtrichten)…Dokonce i DAB Poljakov…Radio OF“jedinka’dwojka’trojka’ci dla kierowcow…Vsak vacsina mi zavidte (dufam)…pyramidu,literu,a moj milovaný junior….ano“ale,ako písem som na kopci,,,,sem tambsi to volam,,…cauky

  4. Mne tam chyba Vysielac z Popradu – Kralova Hola, kde si som cital ze aJ tam by to mali spustit, ale neviem kedy.. Planuje sa to vobec? Tatry a to okolie Popradu a Spisu ma „dzuru“..

    1. Dnes som bol v Maďarsku na trase Košice – Miškovec – Nyíredyihäza – Budapešť – Bratislava, a som príjemne prekvapený dosahom FM rádii hlavne z K.Hole ale aj z Makovice ( Expres ). Expres v Nyíredyihäza počúvatelny bez výpadkov. FM zo Sitna , dobrý príjem okolo Budapešti.

    2. Príjem slovenských FM staníc v Belehrade v Srbsku (Jugoslavia) z Kráľovej hole, Sitna a Suchej hory: https://youtu.be/EBHgdWT394g

  5. DAB + Čereňany . Kriźava,Kamzík ,Wieđeň bez problemov.

    1. Zdravím všetkých od LC.Niekto prijíma Dab+ z vysielača Rimavská Sobota v Lučenci?Lebo mám pokazené rádio v kuchyni a chcela by som ho už nahradiť Dab+ rádiom?

    2. JankaLc
      Ak budeš v smere na vysielač, nebudeš skrytá medzi budovami tak to môže byť reálne. Treba vyskúšať. Naozaj závisí od konkrétnych podmienok.
      Samozrejme treba mať rádio aspoň s teleskopickou anténou. Daj potom vedieť ako si dopadla.

  6. Mne tu chýba Brezno,nie všade sa chytá dab+ a ak ano iba odraz a niekde ani to.Keď pozriem na tú mapu,okresom Brezno je to veľká bieda.

    1. @Igor ešte stále uvažujem aké mám kúpiť. Chcela by som nejaké do 50eura a zať doniesol autorádio dab tak sme to skúsili a fungovalo to ale musel dať nejakú okrúhlu anténou ale čisto to hralo.Ja by som chcela len nejaké tranzistorovè na adaptér na 230v nie veľké. Potom keď niečo kúpim tak sa ozvem. Prajem Vám všetkým zdravie a šťastie v PF2023

  7. Odkedy prišlo rádio rock počúvam DAB v aute, Považská Bystrica a okolie. No zisťujem že to má medzery, keď idem po diaľnici tak vôbec nerozumiem čo hrajú, neviem čím to je, pri tom FM v aute v poriadku a doma na dab rádiu tiež v poriadku, zrozumiteľé.
    A v meste to vie medzi budovami vypadávať. Alebo keď zaradím spiatočku kde mám LED-ky tak to vypadne, ale vybehnem niekam na kopec a je to fajn. Takže chcelo by to pridať výkon, rozšíriť sieť vysielačov a možno by tieto choroby zmizli…

    1. „zaradím spiatočku – zhasne rádio“ … a to máš svetlá aj rádio priamo z automobilky, alebo je jedno (alebo aj obidvoje) z toho DoDo ?

  8. Tomuto sa hovorí plán pridať 2 vysielače…..
    Pokrok dosiahneme asi o 10 rokov, takouto rýchlosťou.
    Je to moc chabé, ponuka taktiež, nič čo by oživilo DAB, proste aby to začalo žiť a nie skapinať.

  9. Dobry den.
    Pozrite si kolko vysielavov DAB maju v susednych Cechach. U nas cista katastrofa…

  10. Biedne pokrytie, biedny dat.tok. Ako DVB-T/T2 tak aj DAB+ v réžii Towercomu najväčšia bieda v Európe.

  11. Veľká škoda vysielača Suchá hora v DVB-T/T2. A asi bohužiaľ aj DAB+ to asi nepôjde. Hlavne že Blava má všetko na max výkon a zvyšok Slovenska len VYSIELAČKY PRE DETI. UČNI z Towercomu sa majú ešte čo učiť.

    1. Ano, hlavne ze v „Blave“ tu mame samych expertov z vychodu, tak to aj cele vyzera v tomto state. Takze zbytocne na nas nadavate 🙂

    2. So Suchou horou je ten istý problém, ako s KH, a už sa tu o tom popísalo veľa: tieto vysielače na vysokých kótach svietia cez nížiny až do Rumunska a Belehradu, ale napriek tomu nedokážu dobre pokryť hornaté zákutia u nás, ktoré sú príliš často v „tieni“ vzhľadom na vysielač. Potvrdzuje to aj príklad z ‚Blavy‘ – môžu tam mať všetko na vysoké výkony, ale Záhorie je v tieni a nechytia tam z BA prakticky nič.

    3. V minulosti Rádio Twist z vysielača Liptovský Mikuláš – Chopok na frekvencii 91,1 MHz (1 kW H) bolo možné naladiť až v Poľsku v meste Krakow, v Prešove, v ČR a Maďarsku. Išlo o najvyššie umiestnený FM vysielač na Slovensku (cca 2010 m n. m.).

      Aj stanice STV 1 (K38) a STV 2 (K41) z TV prevádzača Tatranská Javorina – Lomnický štít (cca 2636 m n. m.) bolo možné prijímať až v Poľsku v meste Krakow a v Prešove.

      Kráľova hoľa a Dubník zasahovali (pri TV analógu) hlboko do vnútrozemia Poľska, Maďarska, ale aj Ukrajiny a Rumunska.

      V rôznych diskusiách sa píše a aj v jednom tlačenom časopise, ktorý vychádzal dávnejšie LIVE! bol článok, že v Rumunsku v horských oblastiach okolo Vălcău prijímali za analógu televízne vysielanie. Signál tam bol z Dubníka a Kráľovej hole.

      Vysielač Dubník pokrýva televíznym a rozhlasovým signálom veľkú časť východného Slovenska. Signál zasahuje aj hlboko do vnútrozemia Maďarska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. V Rumunsku bolo možné zachytiť analógový televízny signál vo výbornej kvalite až v horských oblastiach okolo Vălcău, čo je cca 60 km východne od mesta Oradea (podľa zahraničných Slovákov žijúcich v tejto oblasti sledovali slovenské televízne stanice z Dubníka na ”kus drôtu” :o) Z Dubníka prijímal vstupný signál aj 100 km vzdialený televízny prevádzač pri obci Vikartovce pod Kráľovou hoľou. Naopak, obyvatelia obce Zlatá Baňa vzdialenej cca 2 km od Dubníka boli odkázaní na analógový príjem z Kráľovej hole, rovnako ako chatári v rekreačnej oblasti Sigord a aj diváci v niektorých častiach Prešova a v okolitých obciach pod Slanskými vrchmi, ktoré im neumožňujú priamy výhľad na vysielač Dubník a sú v ”tieni”.

    4. dudo
      Bratislava určite nema všetko na max., pretože to nepotrebuje. Smerom na sever-SZápad sú Karpaty, tam to dopĺňa Borský Mikuláš a VJ. Na juh JZ tiež útlm kvôli susedom. Smerom do vnútrozemia je za rohom Zobor.
      Neviem o žiadnom štáte kde by v hlavnom meste nevysielalo niečo čo v iných regiónoch. Je tu veľká koncentrácia populácie, hlavne z Východu. Je to jasne viditeľné práve teraz cez sviatky koľko ľudí a áut ubudlo. Žiadne zápchy, preplnené autobusy…

  12. pre Skrateka:

    Bude stanica Noe+ aj na DVB-T vysielačoch AVISu ? ? ?

Komentáre už nie sú povolené.