Reklama

Nový dokument Škótsko: Rok v divočine na Viasat Nature

Prímorské podnebie predurčuje Škótsko k tomu, aby bola tamojšia príroda rozmanitá a krásna, ale zároveň drsná. Ak vás vždy priťahovala táto destinácia, kvôli histórii, ručíme vám za to, že jej príroda tiež stojí za to. Pripravte si však pršiplášte a dáždniky, pretože ako vám prezradia jej zvierací obyvatelia, život v tamojšej divočine nie je vôbec jednoduchý.
Pokračovanie nižšie:

Krásna príroda, ktorá chyby neodpúšťa

Už od čias, kedy sa naši predkovia stretávali pri ohni, máme pred prírodou určitý prirodzený rešpekt. A aj keď sme si ako ľudstvo istú časť prírody skrotili, stále existujú miesta, kde rešpekt pretrváva. Práve škótska divočina je toho príkladom. Rozsiahle plochy zeme nepodmanené ľuďmi sú nádherné, ale chyby rozhodne neodpúšťajú. A to ani človeku ani svojim prirodzeným obyvateľom, zástupcom živočíšnej ríše.

Originálne natočený dokumentárny seriál s názvom Škótsko: Rok v divočine má štyri epizódy, ktoré akurát pokrývajú každé ročné obdobie. Štáb pri natáčaní dokumentu navštívil s kamerou utajené miesta škótskej divočiny a zvieratá, z ktorých niektoré by sme v týchto oblastiach ani nečakali.

V jednotlivých epizódach sa stretneme s rôznymi zástupcami škótskej fauny, od jeleňov európskych cez orlov morských, veverice obyčajnej a kuny lesnej až po fascinujúce alky žijúce na pobreží až po tulene, vydry či dokonca kosatky. Škótska príroda je skrátka neskutočne rozmanitá nie len vďaka špecifickej krajine, ale najmä kvôli tomu, že jej región je obklopený morom zo všetkých strán.

Škótsko jednoznačne nie je jednotvárne

Aj napriek tomu, že z mnohých iných dokumentov môžu mať diváci pocit, že Škótsko je jednotvárnou krajinou, nie je tomu tak. Aj preto štáb najnovšieho dokumentu navštívil rôzne regióny zeme, od Shetlandských ostrovov až po úplný juh, a každá z epizód sa potom zameriava na to, ako si zvieratá dokážu poradiť s jednotlivými ročnými obdobiami a prežiť v prímorskej klíme, ktorá je o dosť nepredvídanejšia než je tá naša. V Škótsku sú životy týchto zvierat nie len ohrozené ich prirodzenými predátormi, ale sú priam vydané na milosť a nemilosť prírodným živlom, ktoré tu úradujú.

Na jar sa život prebúdza

Aj v Škótsku sa na jar život prebúdza. Nie len teplejšie počasie, ale aj pudy motivujú zvieratá k rozmnožovaniu sa, aby mohli priviesť na svet nové potomstvo. A to sa týka celej plejády živočíchov, od zajacov cez motýľov, mravcov až po alky či veľryby.

Všetky tieto živočíšne druhy používajú k udržaniu svojich rodových línií špecifické stratégie a práve tie sleduje prvý diel dokumentárneho seriálu. Pozitívne naladená jarná epizóda zaujme svojou kamerou s dychberúcimi zábermi na oblasti, ktoré patria medzi najkrajšie v Európe.

Leto: Dlhé dni a nadbytok jedla

V lete sa príroda dočasne môže tešiť z nadbytku jedla a dlhých dní, ktoré jednotlivým zvieratám dodávajú dostatok energie. Fauna si na chvíľu môže vydýchnuť, ale potravinový reťazec funguje aj v tomto najkľudnejšom období roka. Napríklad mláďatá jeleňa európskeho sa musia skrývať v papradiach, aby unikli ostrému zraku (a zobáku) hladného orla morského. Toho sa týka aj ďalší smutný príbeh tejto epizódy, v ktorej mladá orlica vyhadzuje z hniezda svojho brata nakoľko im obom je už hniezdo primalé.

Loviť medzitým začínajú aj mladé vydry, ktoré majú na plážach Shetlandských ostrovov veľa potenciálnej koristi. Už len sa naučiť, ako ju chytiť. Lekciu rybárčenia im na poslednú chvíľu dáva ich mama. V mokradiach na juh od Cairngorms žije zasa rodina bobrov, ktorá tu rovnako ako aj inde, trávi čas budovaním hrádzí.

Jeseň v znamení príprav na horšie časy

Na jeseň sa zvieratá pomaly začínajú pripravovať na krutú zimu. Táto príprava spočíva buď v migrácii alebo v zbieraní síl na to, aby bolo možné zime čeliť priamo. Na najvyšších kopcoch škótskej vysočiny začína snežiť, a to je neklamný znak toho, že kto v tomto období niečo zanedbá, nemusí sa dožiť ďalšej jari.

A zatiaľ čo niektoré zvieratá Škótsko opúšťajú, iné sa sem vracajú. To je napríklad aj prípad lososov, ktorí strávili štyri roky na mori, pričom sa pudovo teraz vracajú proti prúdu škótskych riek do miest, kde sa sami vyliahli. Cesta je to náročná a preto aj pre mnohých lososov posledná vôbec.

Zima, tentokrát bola príliš mierna

Zima, počas ktorej sa tentokrát natáčalo, bola príliš mierna, čo so sebou prinieslo plejádu komplikácií. Koniec januára bol neobvykle teplý. O to viac boli ohrozené druhy ako zajac belák, ktorého srsť sa na zimu mení na bielu. Avšak ako sa skryje pred predátormi ak okolie nie je biele? Príliš teplá zima menila chovanie a zvyklosti aj iných zvierat, ako napríklad jeleňov. Medzi samcami dochádzalo k potýčkam, ktoré sú bežné skôr pre iné ročné obdobie.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov prírody alebo ste už párkrát zvažovali cestu do Škótska, určite si nenechajte ujsť najnovší dokument o tejto krajine s názvom Škótsko: Rok v divočine, ktorý prinesie na naše obrazovky televízna stanica Viasat Nature od 15.8. o 20:00.

(PR Viasat)

Mohlo by vás ešte zaujímať