Reklama

Miniséria Až tam nebol žiaden na Epic Drama

Desať malých černoškov (Ten little soldiers) je názov slávneho románu Agathy Christie, ktorý sa dočkal adaptácie s hviezdnym obsadením a to v podobe televíznej minisérie z roku 2015 s názvom Až tam nebol žiaden.

Túto adaptáciu si budú môcť diváci pozrieť 6. a 7. augusta v premiére na televíznej stanici Epic Drama. Dovtedy si pripomeňme niekoľko zaujímavostí, ktoré sa spájajú s populárnym dielom ikonickej spisovateľky.
Pokračovanie nižšie:

Dej knihy (ako aj televíznej adaptácie) sa odohráva na odľahlom ostrove v blízkosti anglického pobrežia, kde sa nachádza desať cudzincov. Tí postupne začínajú umierať a pri hľadaní vraha nastáva panika. Čo o tomto známom diele Agathy Christie možno neviete?

1. Ide o jednu z najžiaducejších kníh na svete. Je šiestym najpredávanejším bestsellerom vôbec a to so 100 miliónmi predanými kópiami a zároveň ide o jednu z najpredávanejších kníh samotnej spisovateľky.

2. Napísať tento román, bolo pre Agathu Christie výzvou. Zápletka bola veľmi zložitá, ale autorku veľmi fascinovala. Predtým, ako sa pustila do samotného románu, prepísala Christie niekoľkokrát dejovú líniu.

3. Christie nakoniec skončila pri desiatich cudzincoch, ale v pôvodnej verzii príbehu sa na ostrove nachádzalo dvanásť postáv.

4. Spisovateľka svoju knihu zároveň adaptovala pre divadelné dosky. Bolo to na konci 2. svetovej vojny a pre Agathu Christie predstavovalo pôvodné ukončenie deja ďalšiu výzvu. Rozhodla sa, že v divadelnej verzii koniec trochu upraví. Vďaka tomu v nej prežilo viac postáv a niektoré z nich sa do seba aj zamilovali. Smutnejšia verzia príbehu by totiž vzhľadom k prebiehajúcemu konfliktu nemusela vyznieť vôbec pozitívne.

5. Dielo je bez sporu najpredávanejším, z pomedzi tých ktoré Agatha Christie napísala. V 70. rokoch existovala dokonca adaptácia na Broadwayi, ktorá sa volala Something’s Afoot a zahŕňala pieseň, ktorú spievali už zavraždený predstavitelia divadelnej hry. Volala sa I Owe It All to Agatha Christie (Dlžím to Agathe Christie). Príbeh sa okrem iného objavil aj v seriáli Family Guy.

6. Sfilmovaných bolo niekoľko verzií. Vôbec prvá filmová adaptácia z roku 1945 bola režírovaná Reném Clairom a  vo všeobecnosti bola považovaná medzi divákmi za tú najlepšiu. A to aj napriek tomu, že nebola úplne verná predlohe a vypožičala si „šťastnejší“ koniec zo spomínanej divadelnej verzie. Navyše kvôli vtedajšej cenzúre sa väčšina vrážd odohrávala mimo záberov. Verzia od George Pollocka z roku 1965 presunie dej knihy do švajčiarskych Álp a zaujímavá je aj verzia z roku 1989, ktorá sa z nejakého neznámeho dôvodu odohráva v africkom safari. Existuje aj herná adaptácia, ktorá má štyri možné konce.

7. Verzia z roku 2015, ktorá bude mať premiéru 6. a 7. augusta na Epic Drama, sa drží temnej pôvodnej knižnej predlohy a ide o jedinú verziu v anglickom jazyku, v ktorej všetci cudzinci nakoniec zomrú. Miniséria aj vďaka tomu získala ocenenie World’s Favourite Christie v prieskume medzi fanúšikmi z viac ako 100 zemí sveta.

8. Táto verzia bola pre BBC zároveň natočená za účelom oslavy 125. výročia narodenia Agathy Christie. Scenáristkou bola Sarah Phelpsová, ktorá predtým adaptovala aj iné klasiky ako napríklad Olivera Twista. Ako sama poznamenala, bola priam šokovaná brutalitou, ktorá sa v knihe vyskytuje. „Pri slečne Marpleovej a Poirotovi existuje niekto, kto záhadu rozlúšti, a to vám dodáva pocit bezpečia, predpovede, čo sa bude diať ďalej… v tejto knihe sa to ale nedeje. Nikto vás nezachráni a nikto nič nevysvetľuje.“

9. Kedysi dávno vznikla televízna adaptácia románu, ktorá sa v televízii vysielala naživo. Jedna z obetí, ktorá bola „ubodaná k smrti“, akosi pozabudla, že je stále vo vysielaní a jednoducho vstala a odišla preč s rukami vo vreckách.

10. Verzia z roku 2015 má hviezdne obsadenie. Okrem iného v nej účinkoval Charles Dance, Sam Neill, Miranda Richardsonová, Douglas Booth, Toby Stephens, Aidan Turner alebo Noah Taylor. Jedna z herečiek, Maeve Dermodyová, bola obsadená len dva dni pred prvým nacvičovaním scenára a pretože sa práve nachádzala v Myanmaru, museli jej zaistiť priamy let, aby mohla okamžite začať s cvičiť dialekt s trénerom a následne natáčať. Ak ste fanúšikom temných detektívnych žánrov, nenechajte si ujsť túto britskú adaptáciu románu Agathy Christie Až tam nebol žiaden, ktorá sa objaví na obrazovkách v dvoch dieloch a to 6. a 7. augusta o 21:00 na televíznej stanici Epic Drama.

(Epic Drama)

Mohlo by vás ešte zaujímať