Reklama

Towercom testuje v DVB-T nový kódovací systém

Slovenský telekomunikačný operátor Towercom testuje v terestriálnom vysielaní nový kódovací systém. Podľa zistení SatelitnáTV.sk pripojil dnes operátor v rámci testovacieho vysielania ďalší kódovací systém CryptoGuard (CAID: 1EC0), konkrétne ku programu Sport 2 v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-4), ktorý je šírený v 2. celoplošnom multiplexe.
Pokračovanie nižšie:

Aktuálne ide už o celkovo štvrtý kódovací systém v terestriálnom vysielaní, ktorý využíva platforma Plustelka. Dva systémy Irdeto a dva systémy CryptoGuard. Kódovacie systémy Irdeto využívajú samostatné dekódovacie karty (CAID: 0668), CAM moduly a set-top-boxy (CAID: 069A).

Prvý systém CryptoGuard (CAID: 4AEA) bol pripojený k programom v roku 2019. Využívajú ho v bezkartové boxy Amiko A5 a Amiko Impulse. Aktuálne testovaný systém CryptoGuard (CAID: 1EC0) budú využívať nové bezkartové CA moduly, ktoré sa objavia v predaji už čoskoro. Najskôr však musia prebehnúť všetky technické testy a následne bude pripojený nový systém ku všetkým kódovaným kanálom.

TIP: Vráti sa JOJ Šport do DVB-T2?

Pre doterajších klientov Plustelky sa pripojenie nového systému nijak nedotkne. Tí budú môcť využívať svoje zariadenia aj naďalej. Odpájanie doterajších kódovacích systémov nie je v pláne.

Aktuálnu ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. @ Kvak 05.05.2022 o 15:01 :

    Aby sa potem rapidně zhoršilo pokrytí Muxu 3?!

  2. Včera mala Plustelka výpadok signálu okolo 20 hodiny v BA po búrke ???
    Volne programy fungovali ale kódovane boli dlho nedostupné.

    1. Toto sa stáva už roky, pri búrke alebo daždi pravidelne vypadáva hlavne MUX 4 (27.kanál BA, 31.kanál NR). Vysielač Kamzík mám v priamom dohľade asi 20 km od domu, anténny systém bezchybný. Pri dobrom počasí je signál 50% a kvalita 100%, pri daždi 0%. Towercom neverí, že výpadky sú spôsobené počasím, ale po rokoch o tom nepochybujem. Ostatné MUX-y majú signál silnejší (80%) a vypadávajú len výnimočne. Výhovorky Towercomu, že sa jedná o priemyselné rušenie, nemajú opodstatnenie – rušenie by bolo aj pri dobrom počasí.

    2. pre Juraj:

      Pri MUX 1 a MUX 4 je použitá iná modulácia 256 QAM ako pri MUX 2 a MUX 3, kde je modulácia 64 QAM, ktorá je lepšia spracovateľná na anténe, lepšie sa prijíma. Aj vysielače MUX 4 majú slabšie výkony. Máš malú rezervu pri zhoršených podmienkach. Potreboval by si zvýšiť zisk signálu, buď ešte jednou anténou alebo predzosilňovačom.

    3. Lenže nikto nevie aku moduláciju bude chcieť RTVS pri DVB-T2/Hevc. 256-Qam jej bude zbytočná.

    4. Môžu použiť QPSK, 16QAM, 64QAM a 256QAM. Rakúšania a Maďari majú 64QAM, Česi a Poliaci 256QAM. Nie je všetko len o modulácii, dôležité je aj FEC či GI.

    5. Je otázkou, či RTVS mux prejde do modulacie 256 pri prechode na T2/hevc a aby zachovali pokrytie tak upravia fec a gi. 5 programov v HD tam vlezie v pohode, aj keď archívna :3 to nepotrebuje. 64OAM by som do budúcna vylucil. Nepredpokladám, že budúci riaditelia RTVS by tlačili na zaradenie 6. okruhu. Takže počet okruhov by zostal 5 a tým by mohli mať hd programy aj slušný bitrate a aj DD v T2.

  3. A technickú kvalitu programov (bitrate) budú riešiť kedy? To je primárna vec pre predaj modulov a zariadení Plustelky.

  4. mam signal zo zobora 100kvalita aj 100sila za kazdeho pocasia,kamzik tak 40/90

  5. Darmo sa tu sťažujete. Od začiatku bol Towercom firma lajdákov a aj zostane. Lebo výhovorky že ešte 80% dôchodcov nemá mpeg4 h264 alebo h265 hevc prijímač neobstoja. To akože Češi, Maďari alebo Poliaci nemajú dôchodcov?

Komentáre už nie sú povolené.