Reklama

Poklady s Bettany Hughes na Viasat History

Bettany Hughes je známa moderátorka historických dokumentov. Jej meno je zárukou, že sa pri pozeraní dokumentu rozhodne nebudete nudiť. To je aj prípad nového seriálu Poklady s Bettany Hughes, ktorý bude mať premiéru 10. apríla o 20:00 na televíznej stanici Viasat History.
Pokračovanie nižšie:

Profesorka Bettany Hughesová v období pandémie navštívila mnohé historické miesta, ktoré výnimočne neboli obsypané turistami, a tak ich mohla v pokoji so svojim štábom preskúmať.

Navštívila tak napríklad útočisko Alžbety II. na Malte, odhalila prekvapivé neandertálske korene Gibraltáru a pozrela sa aj na to, ako pokračujú vykopávky v gréckom paláci Alexandra Veľkého.
Moderátorka a expertka na históriou už v minulosti navštívila mnohé slávne historické miesta ako napríklad Alexandriu, hľadala pravdu o demokracii v Aténach alebo sa pokúšala odkryť tajomstvá Starého Grécka. Jej najnovšie putovanie voľne nadväzuje na predchádzajúce objavy. Kam sa pozrela tentokrát?

Olympia: Hry, ktoré mali potešiť Dia

Jedným z miest, ktoré sú za bežných okolností obsypané turistami, je aj grécke mesto Olympia, ktoré je rodiskom pôvodných starovekých olympijskych hier. Olympia bola svätyňou hlavného boha Dia a konali sa v nej športové zápasy.

Tieto športové súťaže sledovalo takmer sto tisíc divákov. Samotní atléti boli nahí, aby Diovi ukázali, ako posledné štyri roky trénovali. Samotné slovo gymnastika pochádza z gréckeho slova „gymnos“, čo znamená „nahý“. Víťazi boli korunovaní a daný rok sa volal podľa ich mena.

Súboje boli brutálne a často viedli k zraneniam či dokonca k smrti. Minimálne si to každý rok odniesla asi stovka býkov, ktorí boli rituálne obetovaní a následne spálení na počesť boha Dia.

Gibraltár: Malá skala plná pokladov

Jeden z dielov dokumentárneho seriálu sa odohráva na Gibraltári, malej skale na juhu Pyrenejského polostrova, ktorá zaberá plochu len 6,5 kilometrov štvorcových, ale zato je plná pokladov. Nachádza sa tu napríklad takmer 200 jaskýň, z ktorých mnohé boli útočiskom neandertálskeho človeka. Prvá lebka dospelého Neandertálca bola na Gibraltári nájdená v roku 1848, ale tento Neandertálec, ktorého v minulosti označovali ako „neandertálskeho muža“, mal byť skôr označovaný ako „neandertálska žena“. Títo ľudia navzdory všeobecne rozšírenej predstave len neprežívali, ale dokonca aj tvorili. Našiel sa tu napríklad precízne opracovaný kameň s rytinou, ktorá mohla označovať čokoľvek od mapy jaskyne cez konšteláciu hviezd až po kmeňovú značku. Rytiny boli dostatočne kvalitne spracované na to, aby bolo možné predpokladať, že ich tvorca netvoril prvýkrát.

V roku 2019 bol neďaleko mora uskutočnený ďalší prekvapivý objav a to stopa Neandertálca, ktorá pochádzala z pred približne 29 tisíc rokov. Čo znamená, že táto stopa je približne o 10 tisíci rokov mladšia oproti dobe, kedy bola pôvodne uvádzaná doba vyhynutia Neandertálcov.

Malta: Strategický ostrov v Stredozemnom mori

Malta je síce malá, ale strategicky významná vďaka svojmu umiestneniu v srdci Stredozemného mora. V roku 1565 na ostrov, ktorý má rozlohu 300 kilometrov štvorcových, zaútočila Osmanská ríša s približne 40 tisícovou armádou. Samotnú Maltu bránilo len 700 jeruzalemských rytierov a 8 tisíc vojakov. Počas krvavej bitky, ktorá vypukla sa dokonca aj samotné more zafarbilo do červena.

Obrancovia však osmanskú armádu zázračne odrazili a na prípadný ďalší útok sa pripravili tým, že na mieste polozničenej pevnosti Sant’ Angelo postavili nové opevnené mesto, ktoré tvorilo aj podzemný komplex tunelov. Ten mal skryť obyvateľov v prípade ďalšieho konfliktu. Rytieri pritom mysleli na všetko či už zásoby jedla, cisterny s vodou alebo aj na potrebnú hygienu. Obyvateľstvo tak mohlo zostať v podzemí celé mesiace a boli chránený nie len pred vonkajšími útokmi, ale tiež pred epidémiami. Takéto riešenie bolo do tej doby bezprecedentné.

Podľa Bettany Hughesové je podzemný komplex pod pevnosťou Sant’ Angelo jedným z najväčších divov histórie, okrem iného, poukazuje aj na dôležitú vec a to, že jedným z najväčších zdrojov inovácie je nutnosť či potreba.

Čo nám ukazuje, že na našu históriu by sme sa mali tiež pozerať z rôznych uhlov pohľadov, aby sme pochopili zámery a dôvody našich predkov. Aj týmito témami sa zaoberá dokumentárny seriál Poklady s Bettany Hughes. Poklady histórie totiž dokážu hovoriť, stačí sa len započúvať. Takže 10. apríla o 20:00 si nezabudnite naladiť televíznu stanicu Viasat History.

Mohlo by vás ešte zaujímať