Reklama

Nový detektívny seriál Dalgliesh na Epic Drama

Ak niekto dokáže napísať poriadnu detektívku, tak sú to rozhodne Angličania a Angličanky obzvlášť. Schválne, aké meno sa vám ako prvé vybaví, keď sa povie britská detektívka? Agatha Christie, samozrejme. A na druhom mieste by sa rozhodne umiestnila ďalšia žena, ktorá je možno o niečo menej známa, ale jej diela sú rovnako oceňované. Phyllis Dorothy Jamesová, známa aj pod svojim umeleckým menom P. D. James.
Pokračovanie nižšie:

Táto žena, ktorá sa dožila požehnaného veku 94 rokov, dala svetu minimálne ďalšie slávne meno a to konvenčného detektíva Adama Dalglieshe, ktorý bol policajtom, dôstojníkom a básnikom v jednej osobe. Ten za svoju kariér dosiahol hodnosti podplukovníka Metropolitnej polície v New Scotland Yardu v Londýne.

Okrem svojho detektívneho dôvtipu sa aspoň podľa popisu niektorých žien mohol pochváliť tým, že bol vysoký, tmavý a príťažlivý, čím pripomínal napríklad pána Darcyho z románu z románu Jane Austenovej Pýcha a predsudok. Zároveň ho ale opisovali ako chladného človeka bez kúsku citu. Jeho osobnosť je sofistikovaná a aristokratická a jeho cieľom je tvrdo si stáť za svojim. Tento detektív má v každom zo svojich prípadov jediný cieľ – dostať sa k pravde na kĺb.

Už v pondelok 14. marca sa na detektíva Dalgliesha môžu tešiť aj diváci televíznej stanice Epic Drama v rámci seriálu, ktorý nesie jeho meno a bude vysielaný večer o deviatej hodine. Seriál je výberom z diela P. D. James a zaoberá sa troma komplexnými prípadmi, odohrávajúcimi sa v rámci troch epizód. Všetky tieto prípady by mohli byť pre priemerného detektíva dosť znepokojivé a to kvôli lokalitám, na ktorých sa odohrávajú. Prvou z nich je materská škola, druhou je ústav pre postihnutých a treťou je kostol. Avšak Dalgliesh má ku svojim prípadom striezlivý, nezaujatý prístup, čo však neznamená, že by k nim bol ľahostajný.

Mimochodom príčinu za jeho citovú odmeranosť môžeme hľadať v jeho ťažkej minulosti. Len nedávno pred tým, ako sa začína odohrávať dej detektívok, prišiel o ženu, ktorá zomrela pri pôrode. Ten neprežilo ani dieťa. Práve prvá séria seriálu Dalgliesh sprevádza hlavného hrdinu obdobím zármutku z tejto straty. Jeho postavu stvárňuje herec Bertie Carvel, ktorému ako asistent v detektívnej práci sekunduje Jeremy Irvine ako policajný seržant Charles Masterson a Carlyss Peerová ako policajná seržantka Kate Miskinová.

Zatiaľ čo Masterson je mladou a nerozvážnou postavou, ktorá predstavuje presný opak osobnosti Dalglieshe, Miskinová je talentovaná, viac menej prehliadaná a podceňovaná policajtka, ktorú detektív objavil na malej policajnej stanici a vzal si ju pod svoje krídla.

Aj keď autorka P. D. James zomrela v roku 2014, teda pred ôsmimi rokmi, nestrácajú jej detektívne príbehy na lákavosti pre čitateľov ako aj divákov. Samotná spisovateľka sa kedysi vyjadrila, že ľudia detektívny žáner milujú, pretože jeho protagonisti vytvárajú z chaosu poriadok.

Bertie Carvel sa na svoju rolu pripravoval veľmi dôkladne. Okrem iného, chodil na konzultácie k profesionálnemu, skutočnému detektívovi, aby sa od neho naučil detaily a nuansy jeho práce. Okrem toho začal čítať poéziu, aby mohol test lepšie prispôsobiť svojej postave. Lenže tým, ako sa do svojej postavy stále viac vžíval, začal prichádzať na to, že ešte pred spustením nakrúcania seriálu, prakticky prestal písať.

Seriál Dalgliesh jednoducho nie je klasickou detektívkou. Už len samotná postava detektíva, ktorý všetko rieši s chladnou hlavou, s pragmatickosťou a pritom stále trúchli kvôli strate ženy a dieťaťa, milujúci poéziu a do toho je konfrontovaný prípadmi, ktoré by položili takmer každého z nás, sa vymyká bežným štandardom detektívok. Seriál rozhodne ponúkne napätie, ale aj britský humor na dlhé jarné večery.

Seriál Dalgliesh sledujte od 14.3. o 21:00 každý pondelok na Epic Drama.

Mohlo by vás ešte zaujímať