Reklama

RTVS spustila spravodajský kanál :24. Kde je dostupný a ako si ho naladiť?

Verejnoprávna RTVS sa rozhodla spustiť v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie na Slovensku vládou SR spravodajský kanál pod názvom :24,aby občania Slovenska dostávali počas celého dňa aktuálne a overené informácie. Nový kanál nahradí dočasne doteraší kanál Trojka. To znamená, že prístup k stanici majú automaticky všetci diváci, ktorí mali doteraz prístup k Trojke. Trojka je šírená voľne v DVB-T, ako aj u satelitných a vybraných káblových, IPTV a OTT operátorov.
Pokračovanie nižšie:

Kanál RTVS :24 odštartoval oficiálne v pondelok 28. februára o 6:00. Prinesie plnohodnotné celodenné spravodajské pokrývanie tém z domova i zo sveta, doplnené o publicistické, dokumentárne, vzdelávacie, diskusné a iné relácie.

RTVS je verejnoprávna inštitúcia a v kontexte súčasnej mimoriadnej situácie o to citlivejšie vnímame svoju celospoločenskú úlohu a obrovskú mieru zodpovednosti voči verejnosti. Vojna za východnými hranicami Slovenska sa dotýka nás všetkých. Vnímame silnú polarizáciu spoločnosti v časoch, kedy je mimoriadne dôležitá jednota, porozumenie a súcit a uvedomujeme si aj silnú vlnu dezinformácií, ktoré významne prispievajú k tomuto stavu. Práve teraz je úloha RTVS informovať a upokojovať situáciu o to dôležitejšia, a preto sme pristúpili k operatívnemu spusteniu nepretržitého spravodajsko-publicistického vysielania :24. Chceme tak vytvoriť pevný a spoľahlivý informačný zdroj pre verejnosť, ktorý bude dostupný pre všetkých 24 hodín denne a 7 dní v týždni,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Vysielanie :24 bude naživo prinášať zásadné vyhlásenia predstaviteľov štátu k aktuálnej politickej a bezpečnostnej situácii. Taktiež bude naživo v polhodinových blokoch informovať o tom, čo sa v súčasnosti deje najmä na Ukrajine, ale aj na Slovensku. Spravodajský okruh ponúkne aj diskusie odborníkov z radov politológov, sociológov, vedcov a samozrejme politikov. Prispeje tak k informovanosti a dá divákom možnosť zorientovať sa v množstve verejne dostupných informácií. Overené a aktuálne správy budú doplnené aj o analýzy a komentáre. Diváci sa môžu tešiť na prúd informácií prezentovaných známymi moderátorkami a moderátormi. Do vysielania :24 budú zaradené aj obľúbené publicistické formáty Reportéri, Občan za dverami, Kultúra.sk, Svet v obrazoch či Slovensko v obrazoch. Súčasťou spravodajských blokov budú tiež Správy a komentáre, Počasie, športové spravodajstvo Góly-body-sekundy, či známa Zelená vlna.

Cieľom prúdu spravodajsko-publicistického vysielania je sprostredkovať verejnosti prístup k aktuálnym, overeným, spoľahlivým a pravdivým informáciám počas celého dňa. Práve v tomto čase je prístup k overeným informáciám dôležitým nástrojom pre zjednotenie verejnosti a upokojenie napätej situácie. V sekcii spravodajstva a publicistiky tvrdo pracujeme na tom, aby sme divákom v rámci vysielania :24 ponúkli všetky dôležité informácie v reálnom čase a zároveň nám dáva priestor ísť do hĺbky pri dôležitých celospoločenských témach v rámci rôznych spravodajských a publicistických formátov,“ hovorí dočasne poverený riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Attila Lovász.

Súčasťou televízneho spravodajského vysielania budú aj spravodajské relácie, ktoré sa tvoria a vysielajú v Slovenskom rozhlase. Na televízne obrazovky sa dostanú relácie Z prvej ruky, K veci, či Sobotné dialógy.

Spustenie nepretržitého spravodajského vysielania je podľa mňa logickým a správnym manažérskym rozhodnutím, keďže súčasné nastavenie programových služieb neumožňuje verejnoprávnemu vysielateľovi poskytnúť v reálnom čase dostatočný vysielací priestor k téme vojny na Ukrajine. Samozrejme, že takéto rozhodnutie so sebou prináša mnohé riziká, ale počas vojny u nášho suseda sa nemôžeme hrať na krásu. Predpokladám, že táto situácia urýchli vznik spravodajskej programovej služby, ktorú nedávno avizoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník,“ povedal predseda Rady RTVS Igor Gallo.

Kde je stanica :24 dostupná

Nový spravodajský kanál RTVS :24 je dostupný u vybraných slovenských a českých satelitných, káblových, IPTV a OTT operátorov na doterajšej pozícii Trojka. Klienti satelitnej služby Skylink nájdu kanál v zozname FastScan v HD kvalite na pozícii číslo 18 (ČR 52), užívatelia Magio Sat majú program v SD na pozícii číslo 56 a DIGI TV ho má v kanálovej mape na predvoľbe číslo 9. Okrem toho majú k programu prístup prostredníctvom družice Astra 3B (23,5°E) aj majitelia dekódovacích kariet RTVS, ktoré verejnoprávny vysielateľ vydáva bezplatne platiteľom koncesionárskych poplatkov. Nechýba tiež ani v ponuke satelitných služie Antik Sat, freeSAT a mnoho ďalších operátorov. Technické parametre re príjem pre užívateľov satelitných služieb prinášame na konci správy.

Okrem toho je program :24 šírený nekódovane (FTA) prostredníctvom DVB-T vysielačov tretieho celoplošného multiplexu, známeho aj pod názvom verejnoprávny, po celom Slovensku. Kompletný zoznam vysielačov je dostupný v sekcii Vysielače.

Technické parametre pre príjem RTVS :24 HD pre klientov Skylinku a majiteľom RTVS kariet :
Družica: Astra 3B (23.5°E)
Frekvencia: 11954 MHz
Polarizácia: H
FEC: 2/3
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Názov: aktuálne pozícia s názvom Trojka HD
Provider: M7 Group
Video formát: MPEG-4
Kódovanie: 0624 (Irdeto), 0500 (Viaccess), 0653 (Irdeto), 0B02 (Conax), 181D (Nagravision), 0668 (Irdeto)

PIDy:
Video PID: 3601
Audio PID: 3611
Audio stopy: 3611 slo (MPEG), 3613 qaa (MPEG), 3614 slo (MPEG), 3612 slo (AC3)
PCR PID: 3601
PMT PID: 3600
TSID: 3213
0NID: 0003
SID: 15226
TXT: Áno (PID: 3661)
HbbTV: Áno
DVB a TXT titulky: Nie

Technické parametre pre príjem RTVS :24 pre zákazníkov Antik Sat :
Družica: Eutelsat 16A (16.0°E)
Frekvencia: 11055 MHz
Polarizácia: V
FEC: 4/5
SR: 27500
Norma: DVB-S2
Modulácia: QPSK
Názov: Trojka
Provider: A1 Broadcasting
Video formát: HEVC
Kódovanie: 0B00 (Conax)

PIDy:
Video PID: 2801
Audio PID: 2802
Audio stopy: 2802 slo (AAC), 2803 mis (AAC)
PCR PID: 2801
PMT PID: 2800
TSID: 30400
0NID: 0366
SID: 1168
TXT: Áno (PID: 2831)
HbbTV: Nie
DVB a TXT titulky: Nie

Technické parametre pre príjem kanálu RTVS :24 pre klientov freeSATu:
Družica: Thor 5/6/7 a Intelsat 10-02 (0.8°W)
Frekvencia: 12284 MHz
Polarizácia: H
FEC: 3/4
SR: 30000
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Názov: Trojka
Provider: M7
Video formát: MPEG-4
Kódovanie: 0653 (Irdeto), 0D97 (Cryptoworks), 0B02 (Conax), 1815 (Nagravision)

PIDy:
Video PID: 1201
Audio PID: 1211
Audio stopy: 1211 slo (MPEG), 1213 qaa (MPEG), 1214 slo (MPEG), 1212 slo (AC3)
PCR PID: 1201
PMT PID: 1200
TSID: 0714
0NID: 1536
SID: 31403
TXT: Áno (PID: 1261)
HbbTV: Nie
DVB a TXT titulky: Nie

Technické parametre pre príjem RTVS :24 pre zákazníkov DIGI TV a Magio Sat:
Družica: Thor 5/6/7 a Intelsat 10-02 (0.8°W)
Frekvencia: 12054 MHz
Polarizácia: H
FEC: 3/4
SR: 30000
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Názov: Trojka
Provider: Slovak Telekom
Video formát: MPEG-4
Kódovanie: 1882 (Nagravision), 1886 (Nagravision), 0B1C (Conax)

PIDy:
Video PID: 1402
Audio PID: 1403
Audio stopy: 1403 slo (MPEG)
PCR PID: 1402
PMT PID: 1401
TSID: 2801
0NID: 0187
SID: 1014
TXT: Nie
HbbTV: Nie
DVB a TXT titulky: Nie

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Operatorimozu dat :24 do HD ale v DVB-T to asi nebude.

    2. Adko
      Na čo potrebuješ mať správy v hd, naviac v situácii teraz keď často príspevky obsahujú amatérske videá točenie mobilmi, redaktori komunikujú s respondentmi cez Pc, Skype a internet a je vidieť rozmazany až statický obraz? HD vysielanie Ti takyto obraz nevylepsi. Je to dočasná záležitosť, pretože teraz su naklady na prevádzku spravodajského kanálu asi 5x vyššie než archívnej Trojky. RTVS na to nemá peniaze, takže návrat Trojky za cca. mesiac je reálny.

  1. Verejnoprávna tv mala mať spravodajský kanál už dávno

  2. Nebol riaditeľom spravodajstva Vahram Chuguryan? Neviete čo sa s ním stalo? Bol odvolaný?

    1. Bol. Zato, že v správach dostal priestor Čarnogurský, ktorý si dovolil mať iný pohľad na konflikt na Ukrajine.

    2. Dobre, že letel. Pozvať notorického klamára Čarnogurského a predstierať, že jeho drzé lži sú legitímny „iný pohľad“, nebol prvý lapsus Chuguryana. Vyváženosť neznamená, že ku každej pravde treba prilepiť nejakú lož, aby boli spokojní všetci blbci, ktorým viac vyhovujú klamstvá, než realita. A teraz, keď máme vojnu za humnami, sa spoločnosť musí ešte viac brániť pred špinavou propagandou agresora a jeho piatej kolóny.

    3. Cicipas
      To sa mi nezda, ze kvoli tomu. Ved Carnogursky bol aj na TA3 (tusim u Bielika) a tam nikto nemusel odist.

    4. Odsudzujem akúkoľvek vojenskú agresiu… ale keď už máme byť principiálmi, tak v roku 1989 sa Bush starší s Gorbačovom, po zjednotení Nemecka, dohodli, že NATO sa nebude na východ viac rozširovať… ďalej snáď ani písať nemusím čo to pre Putina znamená, že má NATO už v pobaltských krajinách a ešte teraz by to mala byť Ukrajina…. to je niekto fakt tak naivný, že by to nechal len tak? A nekonal by aj za cenu hrubého porušenia medzinárodného práva? Od USA sa veru mal čo naučiť

    5. Zsolty
      Neviem… ale zdá sa mi, že toto bola jedna z príčin, dvihlo to vlnu nevôle + boli sťažnosti, že verejnoprávna tv včas o invázii Ruska neinformovala a vysielala nejaký taliansky seriál

    6. Ty si nemyl slovensku verejnopravnu televiziu so sukromnou tzv. slovenskou spravodajskou televiziou. Pretoze vymyvanie mozgov je na programe dna. Napriklad na ruskom pervom kanale sa dozvies nieco uplne ine ako na tv slovenskych. Carnogursky mal pravdu…

    7. Hemoglobin: dobre si ma pobavil. Samozrejme, že na ruských TV sa „dozvieš“ niečo iné, ako na slovenských TV. Pretože prakticky všetky ruské TV sú už dávno pod kontrolou Kremľa a stali sa z nich dezinfo h@vn@mety. A čo sledujem výroky Čarnogurského, tak ten pravdu nepovedal posledných najmenej 20 rokov ani jednu. Bez preháňania. Ešte aj takému Zemanovi sa po agresii Ruska otvorili oči, ale niekomu už zrejme niet pomoci.

    8. Cicipas: nehnevaj sa, ale keď povieš, že odsudzuješ agresiu a vzápätí opakuješ lži dezinfo scény, ktoré slúžia na jej ospravedlnenie, tak čo je to, ak nie pokrytectvo? Alebo hlboká neznalosť? Taká dohoda, ktorú spomínaš, neexistuje. Už len preto, že kolaps sovietskeho bloku sa zavŕšil až v r. 1990, hoci začal v r. 1989. V 89-om ešte nikto neriešil tieto veci. Navyše Nemecko sa zjednotilo až 3.10.1990, tak ako sa mohli dohodnúť rok predtým PO ZJEDNOTENÍ Nemecka? A dôkazom toho, že je to blud je aj fakt, že my a ďalšie post-soc štáty sme do NATO vstúpili bez odporu Ruska. Ďalšia vec, Putler vo svojom prejave tvrdil, že Ukrajina nemá právo na existenciu, že je to vlastne časť Ruska. To je v priamom rozpore s bludmi, že išlo o bezpečnosť Ruska. Putin povedal vlastne to isté, čo Hitler o Poľsku v r. 1939. Ide teda o obyčajnú krádež územia, o imperiálnu rozpínavosť. Bezpečnosť Ruska je len výhovorka, dokonca ju viac používajú tunajší kremľoboti typu Čarnogurského, než sám Putler. Alebo chceš tvrdiť, že bezpečnosti Ruska pomôže, keď by v prípade anexie Ukrajiny zrazu malo novú hranicu s troma ďalšími členmi NATO? Putin sa teda bojí NATO až tak veľmi, že sa mu ponáhľa v ústrety? Faktom je, že NATO nikdy Rusko v skutočnosti neohrozovalo, zato Rusko svojich susedov áno, preto kto mohol, vstúpil do NATO. A teraz je do očí bijúce, že všetky kroky Ruska proti Ukrajine sa skoro navlas podobajú tým, ktoré v r. 1939-40 podnikol Hitler proti Poľsku a Stalin proti Fínsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, Poľsku a Rumunsku. Od propagandy, rovnakých lží na ospravedlnenie agresie, vyhrážok, ultimát, nereálnych požiadaviek až po vojenskú agresiu a zabratie územia. Len blb alebo podliak to môže obhajovať – to ti nenadávam, myslím to všeobecne. Stačí sa pozrieť, aký typ ľudí to robí: len tá najväčšia zberba – kotliebky, Blaha, Fico, Handrabin, JUDr. Exkapitán a iní dezoláti.

  3. na zaklade akej licencie vysiela tento kanal, kedy zasadala rada pre retransmisiu

    1. citatel
      Nemyl si licencie vydavane pre komercne stanice a pre vysielatela zo zakona. Je v tom rozdiel. Naviac RVR musi najskor upozornit na porusenie zakona a subjekt musi podat vysvetlenie. Toto ale trva mesiace, v pripade RTVS ak by k tomu doslo uz bude davno vysielat opat archivnu Trojku. V pripade RTVS je to uz poriesene aj cez RVR.

    2. D567: no daj príklad aspoň jedného takého klamstva či „podvodu“. Zjavne ani nevieš, aký význam má v skutočnosti slovo podvod a používaš ho v danom kontexte úplne nesprávne.

  4. Hned som vymazal s programovej ponuky spravodajsku Tv či to je RTVS 24 alebo TA 3 šíria len nepravdy , každá jedna na svete spravodajská Tv .
    Oblubenu RTVS 3 zrušili , škoda . Ked chcely vysielať mali dostať novu licenciu pre spravodajsku RTVS 24 a nie aby vysielali na programovej pozící RTVS 3 .

    1. Tak tie retro veci teraz budú na Dvojke a nebudú akurát celý deň, no. Toto je dôležitejšie, vlastne by bolo najlepšie, keby to nechajú tak a Trojku obnovia samostatne. Je nepochopiteľné, že donedávna sme mali len 2 verejnoprávne okruhy a ČT až 5.

    2. BMX: tak to by ma zaujímalo, odkiaľ berieš informácie, keď každé spravodajstvo podľa teba klame. Máš krištáľovú guľu?

  5. Tak jedna vec ze cez satelit RTVS 24 nevysiela cez satelit volne? Prečo to nikto nevie,taka ČT24 alebo TVP Info HD tiež vysielajú volne cez satelit. RTVS už dávno mohla mať spravodajský kanál. Len ci teraz už nie je neskoro v dobe internetu?

    1. To bude tým, že je na pozícii Trojky, ktorá zadarmo cez satelit nevysielala, ani ostatné dve. Teraz ju možno odblokujú, ale možno aj nie a máš si to riešiť cez RTVS kartu, ktorá už je zadarmo pre platiteľov koncesionárskych poplatkov.

  6. čiže na jednotke nebude dúfam že bude menej správ prečo sú veľa správy na jednotke už je 24 televízia zrušťe správy na jednotke stačí hravne o 19 a dosť na jednotke

  7. Spravodajský kanál na SK už máme – ta3, v krízovej situácii mal ihneď začať vysielať volne -tak ako všetky ukrajinské stanice.Treba šíriť aj pokoj -škoda retro Trojky , :24 pozerať nebudem-nemám na to žalúdok,prepáčte.

  8. Tak pozeral som tento kanál trochu ale sú tam iba reprízy,kde sú aktuálne správy?Mali dať správy každú hodinu a plus aj štúdio RTVS 24 tak ako to má ČT a nie iba reprízy vysielať.Dufam že časom tento kanál upravia a bude tam aj štúdio ohľadom udalosti vo svete.

  9. A Trojka ostava aspon na Multiplex 1 – SK,alebo sa vrati na obrazovky spät na Multiplex 3 – SK ? Mali by ju vratit naspät.A tu RTVS 24 nechat.A pokračovat ako Ct,alebo TVP

    1. Ak to zafinancujes tak napis Reznikovi urcite necha :3 aj :24

  10. 24 nasadili v pravý čas, aby zase masirovali mozgy tymi ich nezmyslami. Ako prvému dajú priestor Milošovi, ktorý už dávno mal sedieť v base. Rtvs už dávno není objektívna.

    1. No no no, Fero: tak to mi vystvetlite vy dvaja, ako má vyzerať objektívne spravodajstvo a či také niekde podľa vás vôbec existuje. A len tak na okraj, ak niekto použije výraz „neobjektívne spravodajstvo“ alebo jeho variant, väčšinou vysvitne, že je to dezolát. Pretože len doslova opakuje mantru dezinfo scény, vrátane špecifického slovníka.

    2. Chcem upozorniť všetkých čitateľov tohto webu, aby si dávali pozor na určité osoby, ktoré prispievajú pod rôznymi nickmi, ktorí sa snažia rozostvavat a narúšať diskusie, či dokonca vnášať nevraživosť medzi diskutujucimi, z dôvodu rôznych názorov. Nikto nikomu neberie jeho názor, len aj názor musí byť podporený nejakou hodnovernou skutočnosťou. Inak sa stáva len prostriedkom na vybicovanie agresívnych nálad, nevraživosti atď. Spoza klávesnice anonymne sa to ľahko kritizuje, destruuje.
      Vidieť to na prispevkoch, ktoré kritizujú objektívnosť spravodajstva snáď všetkých tv, ale ak sa ich autorov spýtate, ktoré spravodajstvo je podľa nich objektívne a odkiaľ oni berú tie pravdivé informácie, zrazu sú ticho, nereagujú. Z toho mi vychádza, že chcú len rozostvavat. Prosím slušných prispievateľov do diskusií na tomto webe, aby mali toto na pamäti a nenechali sa vyprovokovat. Na takéto príspevky nereagujte, je to zbytočné, tu argumenty nepomôžu, lebo druhá strana ich neuzná. Iba zdržanlivosti zabranime, aby tu takýto prispievatelia rozvracali diskusie. Ďalej prosim, aby sme diskutovali o tom čo sa píše v článkoch a nezatahovali do každej diskusie vojnu na Ukrajine. Ďakujem za pochopenie.

    3. Igor: s väčšinou toho, čo píšeš, súhlasím, až na pár detailov: 1. títo tu sú takmer určite autentickí, naozaj veria tomu, čo píšu, 2. mlčať znamená nechať ich vytvoriť zdanie, že ich názory a postoje sú v prevahe, čo prispieva k tzv. ‚predaju pochybností‘ – čiže onej nihilistickej atmosféry so všadeprítomným pocitom „všetci klamú“, „ničomu sa nedá veriť“ a pod.

  11. Mali nechať trojku. Neobjektívneho spravodajstva už máme dosť.

    1. Však aj bude trojka. Za 2 týždne, alebo neskôr, keď sa ten konflikt konečne skončí bez jadrových zbraní. Ak by sa použili, tak nebude trojka ani 24ka…

  12. Igor na Vychode Slovenska sa tvaria,že su v chudobe.A pritom maju najviac Hokejovych Klubov a zimnych štadionov na Slovensku.A už i z Rozhlasovymi stanicami sa na Vychode rozthrhlo vrece pomaly už viac ako Ba.A tu pišete,že hlavne mesto nema peniaze na zafinancovanie tv programoch cez Towercom.Ked ešte i regionalne i lokalne stanice z Nemeckej spolkovej republiky si dovolia byt volne na Astre 1 ako napr. WDR,MDR,NDR a dalšie a moc tych reklam nedavaju.Však každa tv skoro žije z reklam.

    1. Dalibor
      Ako môžeš porovnávať verejnoprávne nemecké spolkové stanice s RTVS?Finančne je to úplne iné. Nemci platia vyšší koncesionársky poplatok atď. Proste nemecké stanice majú vyššie rozpočty.
      Som rád keď je na Východe viac rozhlasových či regionálnych staníc, mne to nevadí. Ale čo má Bratislava s financovaním RTVS či Towercomu tomu nerozumiem.
      Pozri, máš nejaký ročný príjem a rozhodneš sa robiť niečo, čo Ti zvýši náklady povedzme o 30%. Čo urobíš? Budeš sa zadlžovať? To sa Ti bude páčiť ako koncesionárovi, aby sa RTVS zadlžovala len preto aby mala 5 kanálov? Je to zbytočné, keď tu čítam komentáre o zbytočnosti spravodajského kanála, na začiatku vysielania Trojky som to čítal tiež.

    2. Dalibor: no keď podľa počtu hokejových klubov a rozhlasových staníc posudzuješ bohatstvo a úroveň rozvoja regiónu, tak zbohom, zdravý rozum. Mám dojem, že z teba hovorí slepá závisť. Veď sa odsťahuj na východ, keď je tam taká hojnosť, med tečie v potokoch a pečené holuby padajú z neba, nech sa páči. A nerozumieš ani odborným veciam, ale to ti už vysvetlil Igor.

  13. Nech odstrania beziace spravi na spodnej strane obrazovky je to rusive ,na spravi maju 24.

Komentáre už nie sú povolené.