Reklama

DVB-T: TA3 opäť v kóde, koniec otta a nová ochutnávka

V celoplošných DVB-T a DVB-T2 sieťach došlo v posledných dňoch k viacerým zmenám. Slovenský spravodajský kanál je po dvoch mesiacoch nekódovaného vysielania opäť šírený kódovane systémami Irdeto a CryptoGuard. Prístup k nemu tak majú už iba predplatitelia Plustelky. Okrem toho došlo aj k zmene ochutnávky, po filmovej stanici AMC, ktorú mohli sledovať diváci nekódovane v decembri, je od dnešného dňa šírený voľne kanál Jojko. Detský kanál bude šírený nekódovane v 4. multiplexe (MUX 4) počas celého januára, po ukončení ochutnávky bude opäť zakódovaný a prístup k nemu budú mať opäť iba predplatitelia Plustelky.
Pokračovanie nižšie:

V MUX 2 bola v posledných dňoch zrušená pozícia „otta – interaktivna sluzba“, ktorá slúžila pre potreby klientov videotéky. Aktuálne už táto pozícia nie je potrebná, vzhľadom k tomu, že otta už od nového roku 2022 neposkytuje svoje služby.

Pripomeňme, že k viacerým zmenám došlo v terestriálnom vysielaní aj v priebehu decembra. Všetky súviseli so štartom nového športového programu RTVS Šport. Prvou decembrovou zmenou bolo odpojenie programu Jednotka (SD/MPEG-2), ktorý je tak v 3. celoplošnom multiplexe (MUX 3) šírený už iba v HD kvalite (HD/MPEG-4). Ďalšou zmenou bolo preklopenie doterajších staníc Dvojka (SD) a Trojka (SD) zo súčasného videoformátu MPEG-2 na novší MPEG-4. Poslednou decembrovou zmenou bol štart nového športového kanálu RTVS Šport, ktorý je šírený v HD kvalite z DVB-T vysielačov MUX 3 aj DVB-T2 vysielačov MUX 1. Zatiaľ čo v MUX 3 je kanál šírený v kompresnom formáte MPEG-4 v MUX 1 v novšom a úspornejšom HEVC, kde nahradil Trojku HD.

Aktuálny zoznam šírených staníc v DVB-T/T2 či DAB+ môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza aj zoznam vysielačov s ich aktuálnou polohou.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Chcel by som sa spýtať, neviete niekto, prečo seká obraz na RTVS Šport HEVC cez anténu? Zvuk ide v poriadku. Sila 70 kvalita 100, ostatné TV v multiplexe to nerobia. H264 verzia ide plynulo a pekný obraz. Aj susedovci majú tento istý problém.

    1. Ale veď všetky kanály bežia na 25 snímkov za sekundu a nové televízory to dopočítavajú na 25 fps

    2. Podobne to aj mne robí – konkrétne pri hokeji som si to všimol.

  2. @Matej, na com prijimas v terestrike tv stanicu RTVS sport HD HEVC? Pretoze u mna je HEVC obraz tejto sportovej stanice plynuly bez zasekov. Inak neviem cim to Tvoja ruka pana meria , pretoze u mna vykazuje signal hodnotu 30,5 dB 😀

    1. @Autista, musim suhlasit s Matejom vo vsetkom. Obraz vo formate HEVC je pri rychlych zmenach obrazu ( napr. : rychlo letiaca futbalova lopta , alebo tenisova lopticka) trhavy. Na vysielac mam priamu viditelnost. A to na 55 QLED 4K Samsungu tv je vidiet a posoby to velmi rusivo!!! Mam moznost prijmu aj polskej terestrialnej televizie a mozem zodpovedne povedat, ze ich vysielanie je obrazovo podstatne lepsie . Pisal som aj na technikov RTVS, ale nevyjadrili sa k tomu. Ja osobne si myslim, ze je to sposobene nizkym datvym tokom.

    2. Kto ma problem s trhanym obrazom, tak nech si dobre nastavi svoju telku…Vo vseobecnosti plati mat v nastaveniach spravne nastavene styly pohybu v natural motion 😀
      U mna je jednoducho po spravnom nastaveni obraz plynuly. Avsak ak vypnem natural motion, tak obraz je naozaj trhany…NASTAVTE SI SPRAVNE SVOJE TELKY!

    3. Mam tv Sony z konca roka 2015 zvlada aj format hevc 265, a nevsimol som si na rtvs sport hevc problem ale neak som to nesledoval, ale pise 1080p/25 mozno ma nizsi datovy tok

    4. @autista A ske vysvetlenie je, ked sportovy prenos v polskej televizii je s nadhernym obrazom a na RTVS je problem s trhanim obrazu pri rychlych pohyboch?

    5. ..keby som mal vestecku gulu milan, tak by som Ti napisal ze mas nenej spekulovat a viac casu venovat spravnemu nastaveniu Tvojej telky 😀

    6. @autista Ahaaaa, uz mi je to jasneeee. Vdaka. Idem do nastaveni TV hldat “ Nastavenia pre RTVS“

    7. Pozeral som na Športe v HEVC WTA a žiadny zásek či trhanie tam nebolo. Takže problém nebude v RTVS ale vo vašich zariadeniach.

    8. @zero, ano suhlas, na WTA pri priamom prenose problem ziadny nebol, no pri zazname sa opat objavil.

  3. Nuz mohli by konecne uz aj Joj, Plus a Wau prehodit do Mpeg4 vsak to uz zvladaju vsetky TV od roku 2005. A Joj Sport prehodit do Mux2 namiesto Sport2.

    1. Nie je to celkom pravda, rodicia maju TV z roku 2007 (vtedy novy model Samsung) a ten vie len MPEG-2. Po prechode RTVS do MPEG-4 vsak vysielanie v starsom kodeku uz naozaj nedava zmysel, to uznavam.

  4. Matej , mne to seka ked prepínam tv kanaly medzi Joj sport a RTVS sport , ale ja mam Tv tuner v počítači takže asi mám slabý hardware alebo software . Aký maš televízor . Podla typu televizora si najdi software na aktualizáciu Telky na stranke výrobcu . Alebo potom ti už treba nový televízor .

    1. Mám AB Cryptobox 702T mini pripojený k PC monitoru. Ako vravím, všetky stanice majú plynulý obraz, jedine RTVS Šport HEVC seká. Zvuk je ale v poriadku.

    2. Celé dvb-t na Slovensku cele zle..no ak im nevadí,že ľudia stále od nich odchádzajú..ich problém..

    3. Matej, aktualizuj si ten Cryptobox (firmware a návod na cryptobox.sk), skús rôzne nastavenie video formátu na výstupe (1080p25, 1080p50 …) a napíš, či pomohlo.

  5. Sport 1 preladte zmizlo po pridaní RTVS Šport v HEVC.

  6. To čo skúšajú stále s tými ich akože ochutnavkami? Že ich to baví sú trápny.

  7. No ochutnávka ale len v 4 muxe – ďakujem Towercomu ( myslené ironicky) že vo VK nemáme ani 1 ani 4 mux čiže voľná ochutnávka nehrozí 🙁 netuší niekto či sa bude niekedy rozširovať pokrytie multtiplexov tam kde teraz nie sú ?

    1. Nie ste sami. Podobných oblastí, kde chytáme iba MUX 2 a MUX 3 cez dokrývače je na Slovensku veľa. Obávam sa, že v Towercome to nikoho netrápi.

  8. pre Mateja z akého vysielača a akého kanála máš RTVS šport?

  9. Zdravím,chcem sa spýtať,chcel by som Plustelku,,stačí na to dvb-t alebo ako to je?

    1. Na kompletnú Plustelku už potrebuješ novší televízor s podporou DVB-T2 a kodekom HEVC. Ak máš televízor DVB-T, môžeš si k nemu dokúpiť set-top box s podporou DVB-T2 a HEVC (H.265), prípadne niektoré zariadenie priamo od Towercomu a predplatiť si odkódovanie platených programov Plustelky. Informácií je dosť, treba sa o ne zaujímať a vyhľadať si ich.

Komentáre už nie sú povolené.