Reklama

V DVB-T budú v decembri veľké zmeny. Čo môžu diváci očakávať?

V priebehu decembra nastane v terestriálnom vysielaní viacero významných zmien. Dotkne sa to ako verejnoprávneho multiplexu (MUX 3), tak aj 1. multiplexu (MUX 1), kde má RTVS tiež vyhradenú určitú kapacitu. Všetky zmeny budú pritom súvisieť so štartom nového športového programu Šport, ktorý spustí verejnoprávna RTVS oficiálne v pondelok 20. decembra 2021.
Pokračovanie nižšie:

Medzi najhlavnejšie zmeny bude patriť určite ukončenie šírenia staníc v staršom kompresnom formáte MPEG-2, ktorý využívala RTVS od štartu digitálneho terestriálneho vysielania. „RTVS 13. decembra ukončí vysielanie svojich televíznych programových služieb v pozemnej, terestrickej distribúcií v kompresnom formáte MPEG-2. Po tomto termíne skončí v ponuke verejnoprávneho multiplexu Jednotka SD a programové služby Dvojka SD a Trojka SD budú šírené ďalej už len v efektívnejšom kompresnom formáte MPEG-4,“ uviedla koncom minulého týždňa RTVS. V praxi to bude znamenať, že Jednotka HD (HD/MPEG-4) zostáva a aktuálna programová pozícia Jednotka (SD/MPEG-2) bude definitívne odpojená z MUX 3 a Dvojka (SD) a Trojka (SD) budú preklopené zo staršieho formátu MPEG-2 na novší MPEG-4 (SD/MPEG-4). Vďaka týmto zmenám vznikne vo verejnoprávnom multiplexe voľná kapacita, ktorú využije RTVS na pridanie novej športovej stanice Šport v HD kvalite (HD/MPEG-4). Po novom tak budú v MUX 3 šírené štyri televízne programy v MPEG-4 z toho dva v HD kvalite (Jednotka HD, Dvojka, Trojka a Šport HD).

Po zmene kompresného formátu môžu mať niektorí diváci problém s príjmom kanálov RTVS. Pôjde o majiteľov starších zariadení, ktoré nepodporujú novšie formáty MPEG-4 či HEVC. Pokiaľ má niekto ešte takého zariadenie, bude po zmenách počuť na programoch iba zvuk. Obraz fungovať nebude. Pre ďalšie sledovanie bude teda nutné, aby si zakúpili nové zariadenie, ideálne už s podporou najnovšieho formátu HEVC/H.265.

RTVS sprístupní prvý voľne šírený program v HEVC

Ďalšou významnou novinkou verejnoprávnej RTVS bude spustenie nového programu Šport HD v novšom kompresnom formáte HEVC/H.265. Pôjde vôbec o prvý voľne šírený kanál v DVB-T2 na Slovensku, ktorý bude vysielať pravidelne v 1. celoplošnom DVB-T2 multiplexe už v novom formáte HEVC. Pre majiteľov starších zariadení s podporou formátu MPEG-4 bude Šport HD dostupný v MUX 3. Šport HD v HEVC nahradí v MUX 1 archívnu stanicu Trojka v HD kvalite (HD/MPEG-4), ktorá bude po novom už len v SD (SD/MPEG-4) a to v MUX 3. Dvojka HD (HD/MPEG-4) zostáva v MUX 1, podobne ako všetky rozhlasové stanice.

Aké programy bude šíriť RTVS v DVB-T a DVB-T2?

Po všetkých plánovaných zmenách bude verejnoprávny vysielateľ šíriť v DVB-T a DVB-T2 voľne programy Jednotka HD (HD/MPEG-4), Dvojka (SD/MPEG-4 aj HD/MPEG-4), Trojka (SD/MPEG-4) a Šport (HD/MPEG-4 a HD/HEVC). Okrem televíznych staníc zostávajú súčasťou DVB-T2 multiplexu 1 samozrejme aj všetky doterajšie rozhlasové stanice.

Programy šírené v DVB-T a DVB-T2 po decembrových zmenách:

MultiplexNormaProgramy
MUX 1DVB-T2Sport 2 HD HEVC, JOJ Cinema HD, Dvojka HD, Sport HD (HEVC), TV LUX HD, Sport 1 preladte, CT 1, CT 2, Slovensko, ReginaBA, ReginaBB, ReginaKE, Devin, Radio_FM, PatriaFM, JOJ Sport HD, PatriaRD, Slovakia, Pyramida, Litera, Junior, RDS
MUX 2DVB-TTV JOJ, JOJ Plus, Sport 2, WAU, TA3 HD, otta – interaktivna sluzba
MUX 3DVB-T Jednotka HD (MPEG-4), Dvojka (MPEG-4), Trojka (MPEG-4), Sport HD (MPEG-4)
MUX 4DVB-T2JOJ HD, Prima Plus, Markiza HD, Doma, Dajto, Jojko, NGC, Prima Cool, Nova Sport 1 HD, Viasat Explore, Viasat History, Sport 1, Viasat Nature, Minimax, AMC, MTV 00s, Eroxxx

Aktuálny zoznam šírených staníc v DVB-T/T2 či DAB+ môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza aj zoznam vysielačov s ich aktuálnou polohou.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Juraj, ty raz aj samého seba ofrfleš 🙂 , nič nie je pre teba dobré.

    2. Keď platíme konsecionarske poplatky za službu tak tie zariadenia na príjem mala RTVS rozdávať ľuďom zadarmo.Ale na Slovensku stále platí že každý chce každého ošklbat.

    1. Lebo HD je v MUX1 a ten nemá také pokrytie a je ešte v DVB-T2. Už chápeš?

  1. Bože, veď toto je hrozné mrhanie kapacitou … prečo nemôžu byť všetky programy v jednom muxe a v HD? Poprípade, ak by nestačila kapacita tak Trojka by mohla byť v SD, keďže väčšinou vysiela staršie programy. Poprípade rovno celý MUX 3 preklopiť do DVB-T2/HEVC a zadotovať prijímače ľuďom, ktorí sú na to odkázaní, v konečnom dôsledku je to omnoho lacnejšie z dlhodobého hľadiska ako platiť toľko kapacity.

  2. Celé na hlavu,ak to tak aj bude,načo bude Dvojka sd a Trojka stále sd mpeg-4 a nie v hd vo verejnoprávnom muxe,prečo nebudú všetky 4 HD programy vo verejnoprávnom muxe ????4 programy sa v pohode zmestia,do jedného multuplexu.

  3. „DVB – T2 : CT1 HD (HEVC)“- uvedený príklad
    RTVS – mali už byt 4 Tv programy v DVB – T2 v kodeku (H265/HEVC ) ako vyššie uvedený Tv kanál verejnoprávnej ceskej televizie .
    RTVS furt špekuluje .
    RTVS mala urobiť kampaň aby telky si ludia pokupili a potom ich oboznámila o zmene obyvatelov SR . Kto by kampať spravil ked to peniaze stoji , keby niekto kampaň spravil zadarmo tak boli by radi .
    Juro – dobre hovorí , že bude čierno čierna tma , ked kodeky zmenia .
    RTVS už nemala byť dávno v DVB – T .

  4. @ Zero 30.11.2021 o 10:47 :

    A ty kdy konečně pochopí to že to veřejnoprávního MUXu 3 by se bez problému vešla ve dobré kvalitě obrazu Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD a RTVS Šport HD.
    Vidím že RTVS má opravdu velké odborníky na technickém oddělení. Pořádně to dotentovali že Trojku už bude možné přes pozemák přijímat jen v SD a hlavně že RTVS Šport v HD se bude šířit duplicitně a dvakrát.

    Hlavně že RTVS vysílá své stanice ve dvou MUXech a ve finále stejně nebude ani všechny stanice šířit v HD.
    Evidentně ty nikdy sám nepochopíš o co tady jde.
    Už to chápeš?!

    V Muxu 1 měl zostat maximálně jen Slovenský rozhlas.

    MUX 1 je v normě DVB-T2 ale TV přijímačů které mají jen DVB-T2 H264/AVC a ne už nejnovější DVB-T2 H265/HEVC je mezi diváky opravdu minimum. To znamená to že všechny stanice RTVS v MUXu 1 už klidně možou byt v kodeku H265/HEVC a ne to aby jedna byla v H264 a další v H265.

    Nakonec TA3 Hd z Muxu 2 by se měla přesunout do Muxu 1 a přehodit tak mezi sebou navzájem TV LUX HD s TA3 Hd. Dále Sport 2 SD z Muxu 2 přesunout do Muxu 1 a Slovenský rozhlas následně přesunout z Muxu 1 do Muxu 2 po Sport 2 SD. FTA stanice mimo RTVS by měly byt jen v Muxu 2 a ne v Muxu 1, Mux 1 a Mux 4 by měl byt pouze pro stanice Plustelky a nemíchat placené a FTA do jednoho Muxu.

    1. Zdenek, perfektne napísané. Podpisujem. Bohužiaľ, takto logicky nepremýšľajú v RTVS, Plustelke a Towercome.

    2. @ Kamil 30.11.2021 :

      Děkuju a vidím že si jeden z mála co co rozumně uvažuje. Nakonec bych ještě aj to TV JOJ, JOJ Plus a WAU překlopil do MPEG-4 klidně v tom SD když už aj RTVS bude kompletně v MPEG-4. Podle mě nikdom nevydrží bez RTVS aj když ju jen furt pomlouvá a nakonec si koupí aspoň nový settopbox kvoli RTVS.
      Až by sa ty tři Jojky překlopily z MPEG-2 do MPEG-4 tak bych tam nakonec přesunul aj ten JOJ Šport HD z MUXu 1 pokud dál bude furt FTA.

    3. @Zdenek
      „MUX 1 je v normě DVB-T2 ale TV přijímačů které mají jen DVB-T2 H264/AVC a ne už nejnovější DVB-T2 H265/HEVC je mezi diváky opravdu minimum.“
      Toto je pravda v ČR ale nie na Slovensku. U nás prevládajú zariadenia Tmpeg4 a potom T2mpeg4. Preto aj Plustelka stále odsúva preklopenie svojich programov do T2hevc. Stále u SK divákov prevažujú zariadenia bez podpory T2 (o HEVC nehovoriac). Aj Plustelka má veľa predplatiteľov, ktorí pouzivaju ich staršie zariadenia s podporou T2 mpeg4. Zadotovat nové prijímače (ani čiastočne) nechce tak čakajú na pozvolnu výmenu, ktorú si zafinancuje divák. Preto nasadzujú salámovu metodu pri zavádzaní kodeku HEVC.

    4. @ Igor 30.11.2021 o 15:51

      „@Zdenek
      „MUX 1 je v normě DVB-T2 ale TV přijímačů které mají jen DVB-T2 H264/AVC a ne už nejnovější DVB-T2 H265/HEVC je mezi diváky opravdu minimum.“
      Toto je pravda v ČR ale nie na Slovensku. U nás prevládajú zariadenia Tmpeg4 a potom T2mpeg4.“

      Promiň ale nesouhlasím s tebou v tom že v ČR má dost diváků televizory s DVB-T2 které mají jen H265 a ne už to H265. Já osobně mám jednu z předposledních plazem od Panasonicu a ten ani plazmy s normou DVB-T2 jen H264 ani v ČR neprodával. Takže na trhu v ČR nebyla nikdy v prodeji žádná plazma co by měla DVB-T2 a existovaly jen ty s DVB-T H264 pro HD. Takže aj v ČR bylo velmi málo a minimum diváků co měly nějakou TV co měla to DVB-T2 jen s kodekem H264. Nikde sem nepsal že má někdo na Slovensku novou TV s DVB-T2 H265 a podle mě to mají jen ti co bydlí v slovensko-moravskoslezkém pohraničí v dosahu vysílačů z Moravy a Slezska. Jinak by neměly důvod aby si tento televizor pořizovaly pokud jim ten původní ještě neklekl.

      Asi jsme se nepochopili jak jsem to vlastně myslel.

      Z toto důvodu bych okamžitě vypnul stanice z MUXu 1 když je v DVB-T2 aj když je to původní H264 a nechal jen MUX 3 kde bez problému vlezou 4 stanice v HD. Slovenský rozhlas bych z MUXu 1 přesunul do MUXu 2 místo Sportu 2 SD který bych následně přesunul do Muxu 1 místo SRo.

      My osobně ze tří televizorů co doma máme nemá ani jeden DVB-T2 ale jen to DVB-T H264 HD. Máme dokonce jen jeden settopbox co umí H265 a to Teslu 500 kvoli tomu že se tam dá nahrát aplikace pro Skylink Live a pro Antik TV. Bohužel už na té halvní TV nemáme volné HDMI a tak když si chcu pustit ten Skylink Live tak musím HDMI kabel přepojit ze satelitního příjímače do té Tesly 500 s DVB-T2 H265.
      Než se naposledy Towercom přelaďoval MUXy tak mi chodily úplně všecky a po změně kanálu už mi chodí jen ten MUX 3 který nezměnil kanál, MUX 2 který je nově na kanále původního MUXu 1. MUX 4 už po změně nelze přijímat vůbec a ten MUX 1 na novém kanále je hraně příjmu as občasnýma výpadkama a při změna počasí, déšt a podobně to už nechodí vůbec.
      Takže na anténu naladíme z antén pouze SK stanice a ty český komerční odpad od Novy, Barrandova atd. sme stejně nesledovali. Podle mě je z celého DVB-T2 CZ sledovatelné kromě ČT je Prima MAX, Prima ZOOM, TV NOE a místní regionálky TV Slovácko pro východní Moravu z Uherského Hradišťa, TV Morava ze střední Moravy z Olomouca a nebo TV Polar z Ostravy pro severní Moravu a Slezsko.

    5. Zdenek, troška sa mýliš. Na Slovensku sa dlho predávali televízory (ešte aj pred 2-3 rokmi) s podporou DVB-T2, MPEG-4, ale len s kodekom H.264. Kodek H.264 a H.265 sa vtedy pri TV vôbec neuvádzal, takže zákazník nevedel, čo kupuje. RTVS to vie, preto robí kompromis a dáva program Šport duplicitne aj v staršom kodeku. Prečo však Trojka nie je aj v HD, to je záhada. A celkovo je to na Slovensku riadny galimatiáš, niektoré programy idú v DVB-T, iné v DVB-T2, využíva sa kompresia MPEG-2 aj MPEG-4 a oba kodeky H.264 aj H.265. Toto laik nikdy nepochopí, len sa bude čudovať a rozčuľovať. A keď si kúpi konečne nový prijímač, o krátky čas sa objavia nové formáty a história sa bude opakovať.

    6. Vlado a ostatni
      kodeky su oznacovane takto:
      MPEG2 = H262
      MPEG4 = H264
      HEVC = H265

  5. Zero, ale veď o to ide, že Dvojka HD je v MUX 1, ktorý má horšie pokrytie. Nech zrušia Dvojku SD v MUX 3 a presunú Dvojku HD z MUX 1 do MUX 3. Prečo ľudia, ktorí nemajú pokrytie signálom z MUX 1 nemajú právo na kvalitnejšie rozlíšenie verejnoprávnej Dvojky? Prioritu pre RTVS by mal mať vždy MUX 3.

  6. Presne tak Zdenek,keď začínali vysielať digitálne a mal som ešte starý televízor na analogóve vysielanie,kúpil som si ešte vtedy setobox z funkciou mpeg-4 ,aby som chytal aj maďarské programy a ešte v tej dobe bol len M1 HD,M2HD,DUNA HD lebo len tieto 3 programy išli HD,potom sa časom pridala u nás STV HD a v pohode mi išli aj keď televízor bol analogový,takže to neobstojí že nemôžu ľudia prímať HD programy,lebo je to hlúposť,HD programy im idú aj keď sú v sd kvalite,už neviem ako to mám lepšie vysvetliť.

    1. @ mustafa :

      Přesně tak a kéž by tak uvažovalo aj víc diváků. Navíc televizory s DVB-T co majú aj H264 aj pro příjem v HD sú v prodeji 12 roků a možná už aj 13 což včil nevím přesně.
      Osobně Bych chtěl vidět kolik diváků má doma ještě šrot skleněné analogové CRT televizory a k nim nejstarší settobox jen s MPEG-2 a nebo úplně první placky co neměly asi DVB-T a nebi jen to MPEG-2. Na televizoru starším jak 15 roků nebo aj víc už musí byt obraz úplně v kelu pokud ještě vůbec funguje.
      Nikdo nikoho nenutí aby kupoval nový televizor když na něho nemá ale 20 Euro na settopbox snad najde každý když na druhé straně má na placení koncesionářského poplatku.

      Osobně není potřebné aby RTVS přecházel do H264/HEVC když má jenom čtyři stanice což bohatě stačí a ani rakúská ORF jic nemá více. Osobně aj ČT by nemosela tolik stanic když nakonec se celkem dost pořadů následně vysílá duplicitně na více stanicích naraz. ORF1 SD s ORF 2 mám v kabelu a sem tam na to přepnu a zlatá RTVS oproti ORF.
      Osobně se víc dívám na RTVS než na ČT. Dvojka od RTVS je dobrá a rád se dívám na dokumenty tam a na ty filmy s titulkama které mají cosi do sebe než ten americký odpad. Dle mě je evropská kinematografie na lepší úrovni než ta z USA.

  7. Informácie pre redakciu. Služba otta končí 31.12 v tomto roku.

  8. @Zdenek 30.11.2021 o 13:16
    Vidím, že to máš v hlave dobre zrovnané. Fakt mi hovoríš z duše. Mám pre teba ponuku. Riaditeľa Finančnej správy SR (colníci) robí občan ČR Jiří Žežulka. Nechcel by si robiť riaditeľa RTVS? Konečne by v tom bordeli urobil niekto poriadok. Alebo ešte lepšie v Towercome. Fakt, čo si napísal, tak by krásne sprehľadnilo naše MUXi a ešte by ušetrilo kapacitu vypnutím predpotopnej MPEG-2.

  9. Je to uplna blbost platit 2 krat za to iste RTVS by mala premyšlat nad vysielanim na Mux 3 a z Mux 1 presunut na Mux 3 všetky programy a tie SD by mohli nahradit napriklad RTVS News,Jednotka,Dvojka,Trojka,RTVS Sport,RTVS Dokument,RTVS Historia a pribudat dalšie a dalšie

    1. @ Dalibor :

      A na co by měla RTVS 7 stanic? Dokumenty, historii satí vysílat na Dvojke a ani ČT nemá ČT Dokument a ČT Historia a evidentně se inspiruješ polskou TVP. Nám známého z Havířova a ten mě řekl když sem se ptal jaké pořady má včil TVP(do vypnutí analogu sem se polskou Jedynku TVP1) to že polská TVP už dávno není to co byla v minulosti a že už se na ni moc nedívá a že oproti ČT je vlastně o ničem. Čtyři stanice HD úplně bez problému vlezou do stávajícího Muxu 3 a sedm by tam opravdu nevlezlo.

  10. @ Kamil :
    V RTVS na Sekcii techniky je na postu poverený riaditeľ sekcie nějaký Ing. Roman Skřivánek („priezvisko“ v češtině ane ve slovenštině) ale bohužel nikdy nebere telefon co sem několikrát zkoušel dovolat.

    1. Asi je pracovne vyťažený. Urobiť v tých MUXoch taký bordel zaberie kopec času a energie.:-)

    2. Pošli mu do mailu Tvoje nápady, alebo link na túto diskusiu. Ešte stále má čas to skorigovať. 🙂

  11. Čaute všetci. Veľmi vás obdivujem, ako tu celé roky veríte a dúfate vo svetlé zajtrajšky DVBT na Slovensku. Nič také nie je, a ani nikdy nebude. Prečo? Lebo Slovensko! Ja som začínal so satelitným vysielaním na ZŠ za komunizmu, kde písali v časopise o satelitnom prijímači s parabolou za 90.000 Kčs!!! Dal sa kúpiť v Tuzexe… Po „revolúcii“ som si ho kúpil (už za podstatne nižšiu cenu). Bolo to najkrajšie obdobie môjho TV „života“. ASTRA bola svätým grálom. Proste nádhera. Nemci vysielali všetko ZADARMO!!! Nestíhal som prepínať a nahrávať!!! Keď sa neskôr začalo v našom priestore hovoriť o DVBT, ako o „lepšej“ náhrade za satelit pre „všetkých“, o prakticky nekonečnom množstve programov TV a rádií, tak som im veril. PRD!!! Všade v celej Európe to fungovalo už za komančov a aj potom, len na Slovensku NIE!!! Prečo? Lebo Slovensko!!! Všade samý zlodej a podvodník, amatér a kariérista z dediny strieda hlupáka a kde akú radodajku. Zo začiatku to aj tu vyzeralo OK. Ale potom sa „prišlo na to“, že to tak byť nemusí. A tak, ako sa stratili malé stanice, zdrhla aj Markíza, potom TA3, a do 2 rokov aj JOJ. A STV? To je stoka amaterizmu od samého začiatku! Sú posratí čokoľvek povedať alebo urobiť, lebo by ich mohli udať. Všetko rozkradli, a teraz fňukajú. Keď si spomeniem, ako Mitro(?) plakal, že mu zamestnanci rozkrádajú STV tým, že si ukradnuté veci posielajú domov poštou z STV za jeho peniaze, tak sa už iba smejem. Zato on chodil na obed každý deň 2x, lebo bol riaditeľ. Archív STV „objavujú“ tzv. archivári, keďže nikto nevie, kde je, a čo v ňom je. STV24 nevznikla, pretože STV: „nemá záujem konkurovať TA3“!!! Ale vznikne STV Šport. Na čo? Veď športových staníc je všade bambilión! Slováci ako jeden z najchorejších národov predsa vôbec nešportujú!!! A STV „prišla“ o licenciu na Vlhovú, a aj o futbal od roku 2023 a asi aj o hokej, keďže STV! A teraz tieto čachre so stanicami a MUXami. Čistá anarchia!!! A vy tu radíte a dúfate, že čo by keby. NIČ NEBUDE!!! Sami vidíte, čo robia. Najprv sa hovorilo, že DVBT navždy. Potom, že to už neplatí, a platí aj MPEG4. Potom ani to, a platí aj DVBT2. Samozrejme, že v h264. Ale už ani to neplatí, a platí h265. Rok po h265 bude ale platiť h266. Rádiá boli na MUXE blá, potom na MUXE blé. To isté DAB. Netreba!!! A tak do nekonečna. Kto to zaplatí? No ovčania! Veď je to len jedna káva denne… Jasne. Slováci ako jeden z najchudobnejších národov v Európe si radi dookola kupujú krabičky za cenu kávičky… A aj nové TV každú chvíľu. Áno, pokrok je pokrok, ale nie na Slovensku. Tu máme DVBT2-MPEG4 v SD!!! Prečo? Lebo tak to vyšlo… SD, keď na internete je už štandard 4K!!! Pred X rokmi zavádzali v Hong-Kongu internet 1GB/s. V tých ich 50 poschodových panelákoch!!! Pozrite si fóra o internete v SR, čo za príšernosti tam ľudia zažívajú! Stačí pozerať Covid správy, ako tam ľudia kockujú, sekajú a vypadávajú v anti SD obraze a zvuku! Je rok 2021!!! Slováci majú internet ako v pralese, keď náčelník cicinou trepal na bubon! Keď si pozriem DVBT v ČR, tak ma ide šlahnúť od závisti. Slováci si fakt nič nezaslúžia. Len bič a vodu z potoka. A mnohí ešte trepú, že sú tu spokojní, že čo sa komu nepáči, a dokonca že TV zadarmo je nezmysel. Áno? Ako teda Nemci vysielali všetko zadarmo pre celú Európu? Lebo reklama!!! Ale nie v SR. Tu sa platí 2x. Najprv si TV zaplatíme v bambiliónoch idiotských reklám, ktoré platíme kúpou tovaru (ročne ide na reklamu v SR 20 miliárd korún!!!), a potom príde Markíza aj TA3 na to, že následne si ešte raz máme zaplatiť tieto reklamy v poplatku!!! Takže také Premiere, TeleClub, HBO, sú vlastne dilinovia, keďže im platíš iba raz!!! Slovensko je žumpa na entú!!! Keď si spomeniem, ako som denne volal do TA3, aby niečo urobili s ich ne-signálom v Bratislave, tak mi dievčička povedala, že oni svoje vysielanie na TV nepozerajú, a preto nevedia, že majú zlý signál!!! Teraz už majú aj HD, ale si to máme zaplatiť. Aj tie reklamy. Apropo – reklamy počas správ? To je čo?! Takže, prečo STV namiesto nezmyselného športu nazriadila STV24? Lebo butatóth dobrý tóth. A čo budú vysielať na STV2 a STV3, keď už bude šport na Športe? To už vieme: „STV ide rozšíriť národnostné vysielanie na plnohodnotný formát!!!“. Ištenem, čhávo, to je kochanie jak ámen, bratře. DOVI-DOPO, hovorím ja. Takže na záver, a to musím uznať so sebazaprením, som sa aj ja stal sledovateľom „Nelineárnej TV“. Smutné, ale pravdivé. Kto za to môže? Všetci vyššie menovaní. Zbytok butatóthov sa môže ožrať, to vieme najlepšie. Iné nám netreba… Takže sa majte, musel som si konečne prvý a aj posledný raz uľaviť, po tých rokoch sračiek, ako som ich popísal vyššie. HOWGH!

    1. A ešte aby to toho nebolo málo. Vsetci v EU normálne ID podľa názvu len u nás Trojka na štvorke a tipujem, že aj po zmene to tak nechajú.
      Teraz
      3001 Jednotka SD
      3002 Dvojka SD
      3003 Jednotka HD
      3004 Trojka.

      Tipujem poradie ID
      3001 Šport HD
      3002 Dvojka SD
      3003 Jednotka HD
      3004 Trojka SD
      Keby aspoň takto
      3001 Jednotka HD
      3002 Dvojka SD
      3003 Šport HD
      3004 Trojka (Trojka na Stvorke)

      Takéto poradie ID, ako majú Česi, by som chcel asi veľa
      3001 Jednotka HD
      3002 Dvojka
      3003 Trojka
      3004 Šport HD
      Jednoducho Jendotka na Jednotke, Dvojka na Dvojke, Trojka na Trojke. Niektoré TV to rozhadzu a to oni nechápu a to nechápem prečo nepoužívajú technické názvy aby sa zachovalo poradie, RTVS1,RTVS2, RTVS3
      RTVS1 Je stále Jednotka, len inak napísaná. Takto keď mám Dvojka a Jednotka, tak samozrejme, že mi TV naladí abecedne Dvojku ako prvú a hodí do toho aj Jojky a za potom Jednotku. U nás nic nechápeme.
      Rakusania poradie ORF1,ORF2 pekne naladí, Česi Ct1,ct2, ct3, ct24 a pod, len u nás poradie Dvojka, Jednotka

  12. Povie mi niekto, komu v RTVS hrabe? Na ktoreho boha tam nechavaju SD verzie?

    1. Len neviem prečo platíme koncesiu. My si vlastne platíme reklamu. Každý program opakujú desať krát a ten program sa vlastne nedá ani pozerať. Miesto t.v by sa to mali volať , vymývanie mozgov.

  13. V TWC. by bolo potrebné zmeniť vedenie a primárne technického riaditeľa , Zsolt je tam už dlho a zatiaľ nič významného a správneho neurobil.
    Pracoval som tam na pozícií technika prevádzky siete a taký bordel a chaos ako je tam som ešte nevidel a to som mal veľké očkávania
    Je mi jasné že RTVS si dáva požiadavky na parametre ale tak v TWC. je inžiniering a technický riaditel , týto páni asi fungujú tak že ľavá nevie čo robí pravá.

  14. dobrý deň RTV-S čim sa chválite že začnete vysielať prvú tv stanicu HEVC ved česká televizia vysiela HEVC -normu už asi 2. roky.

  15. Súhlasím s názorom, že už konečne sa mal ujednotit systém na DVB-T2, HEVC. Mátovic schválil 500 euro seniorom, nech si kúpia nové telky, alebo STB. Ostatní co pracujú, nové telky už majú a mládež kašle na linear, už dávno pozerá, čo stiahne. Je to tu ozaj ako v Kocúrkove. Deti mi radšej odišli žiť do menšieho bordelu, do Čiech.

  16. Aktualizujem DVB-T, Michalovce, 1.12. 2021, voľné stanice 14 .

  17. Po dlhšom čase po Prima Star a Prima Show + Polsky Mux 1 TVP ABC,Eska Tv,TTV,Fokus Tv,Tv Trwam,Stopklatka.tv,Polo Tv novy 87 program Sport RTVS oproti Nemcom to je aj tak malo.

  18. Mám hlúpu otázku, môže mi niekto ako normálnemu človeku vysvetliť, že či bude naďalej možné prijímať STV1 na bežnú izbovú anténu (DVBT/T2) a prijímačom podporujúcim s MPEG4 ? (Nie žeby som mal čo i len potuchy o tom čo tieto múdre kódy znamenajú, ale v manuáloch od výrobcu som ich našiel.)

    1. Jednotka HD vysiela už teraz. Ak ti na tú izbovú ide, tak ju uvidíš aj potom. A všetky ostatné kanály v MUX 3 tiež.

  19. Kedy sa konečne zrušia tie nezmyselné koncesionárske poplatky nestačí že platime Digi, Magio, UPC, atď.za príjem signálu? Dobrovoľne povinne sťahujú každý mesiac

    1. Nevedia co maju robit ako zenzi a Slovák sport3 a epic drama

  20. Ja naozaj nechápem, prečo niektorí stále sledujú alebo stále preferujú terestriálne, pozemné vysielanie ???
    Ja preferujem a sledujem TV vysielanie cez satelit
    Mám omnoho viac TV i rozhlasových staníc a hlavne spomínané stanice RTVS sú všetky 4 v HD rozlíšení ( a na jednej frekvencii)
    A zvuk je Dolby Digital
    Sorry, ale ja mám pocit, že terestrické vysielanie chcú väčšinou takí, ktorí nechcú platiť žiadne peniaze, resp iba minimum
    “ Za málo peňazí, málo muziky“

    1. Jaro úprimne, koľko programov aj realne sleduješ,ale len platíš.Ja mám aj anténu a aj satelit-Cardsharing a platím minimum a mám všetko,čo chcem.

  21. Neuveriteľné!!! Mám pocit, že skoro všetci tí, čo sem píšete, ste siroty bez rodičov. Ak nie, skúste im pri návšteve vysvetliť čo sú MUXy a prečo si majú po 15 rokoch kúpiť novú telku, keď im stará doteraz fungovala a stačila. A to hovorím aj o niektorých LCD televízoroch…

Komentáre už nie sú povolené.