Reklama

RTVS spustí nakoniec športový kanál ešte v tomto roku

Po niekoľkých odkladoch nakoniec verejnoprávna RTVS spustí športový kanál ešte v tomto roku. „Nová športová televízia odštartuje vysielanie 20. decembra o 17.00 h. Prvým programom bude otváracia beseda, po ktorej bude o 17.30 h nasledovať dokument z príprav športovej televízie pod názvom Ako sa stavia sen. Dvadsaťšesť minútový program prinesie divákom exkluzívny pohľad do zákulisia štvrtého televízneho vysielacieho okruhu RTVS i to ako vznikal, obzrie sa do histórie športového vysielania v televízii a rovnako divákom sprostredkuje aj informácie o tom, na čo sa môžu vo vysielaní novej modernej športovej televízie tešiť. O 18.00 h sa začne hokejové štúdio, ktoré otvorí vybratý zápas 27. kola hokejovej Tipos Extraligy. “ iformoval dnes o tom samotný vysielateľ.

Pokračovanie nižšie:

„Ja ako veľký športový fanúšik sa teším, že už počas prvého roku existencie novej športovej televízie prinesieme najvýznamnejšie športové podujatia. Zároveň kľúčovým odkazom, ktorý chce RTVS cez športový okruh tlmočiť širokej verejnosti je, že pohyb a aktívny životný štýl sú základom všetkého. Zmyslom nového športového televízneho okruhu nie je len prinášať kvalitne remeselne spracované prenosy zo športových podujatí, ale najmä podnietiť všetky vekové a sociálne vrstvy a štruktúry obyvateľstva k pohybu, pretože čím viac sa človek každý deň hýbe, tým väčší predpoklad je, že bude silnejšia aj jeho imunita a zdravie. Zároveň bude mať z nového okruhu osoh aj kompletná komunita divákov RTVS, pretože bude mať každá jedna programová služba ďaleko pevnejšiu a stabilnejšiu programovú štruktúru,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Zmeny čakajú aj existujúce programy. Vo vysielaní na už existujúcich programových službách sa o 100% rozšíri vysielanie premiérových programov národnostného a regionálneho vysielania, ktoré dostane pevný časový priestor. Bude sa stabilizovať a rozširovať detské vysielanie, Večerníček a bude vytvorený štvrtý detský blok. Vytvorí sa pravidelný priestor pre umelecké a hudobné programy i reprízy pôvodných programov.

„Som rád, že sa podarilo vyriešiť financovanie spustenia novej programovej služby. Som presvedčený, že má obrovský význam – pre samotný slovenský šport, pre divákov, aby sme ich podnietili k športovaniu a rovnako aj pre televíznu časť RTVS, pretože výraznejší priestor na ostatných programových službách vďaka presunu športových programov dostanú aj národnostné programy, či programy z oblasti kultúry. Verím, že nová programová služba potvrdí svoju životaschopnosť, čo urýchli stabilizovanie jej financovania na dlhé obdobie. Hľadali sme najskorší možný termín na reštart výrobno-vysielacích a interných procesov, na ktoré sme potrebovali niekoľko týždňov tak, aby diváci RTVS dostali novú vysielaciu službu ako vianočný darček,“ povedal šéf sekcie športu Matej Hajko.

Na obrazovkách novej stanice s názvom Šport sa objavia všetky kľúčové podujatia budúceho roka – ZOH v Pekingu, MS v hokeji vo Fínsku, či MS vo futbale v Katare. Športových fanúšikov určite potešia aj ďalšie významné športové udalosti, ako je napr. Svetový pohár v lyžovaní s Petrou Vlhovou, niekoľko cyklistických pretekov s Petrom Saganom, Svetový pohár v biatlone so sestrami Fialkovými, tenisová WTA Tour, futbalová Európska a Európska konferenčná liga, Liga národov i hokejová Tipos extraliga, MS do 20 rokov, cyklistická Tour de France i športy ako futsal, hádzaná, volejbal, basketbal, plávanie, gymnastika, krasokorčuľovanie, vodné pólo a mnohé ďalšie.

„Výrazne väčší priestor v televíznom vysielaní dostanú aj doposiaľ menej verejne prezentované športy a športovci na Slovensku. Je to dôležitý krok vpred aj pre regionálny šport,“ hovorí Matej Hajko.

Šport bude vysielať 24 hodín denne a jeho pevnou súčasťou bude aj stále dynamické športové spravodajstvo. Počas celého dňa bude mať športový fanúšik vždy k dispozícii prehľad aktuálnych udalostí, ktoré sa do daného momentu vo svete športu udiali. Aj v podobe krátkych päťminútových spravodajských blokov tak budú mať diváci aktuálny prehľad o dianí v športe doma i vo svete. Súčasťou vysielania budú aj divákom dobre známe športové formáty a tváre, ale aj nové programy.

„Pre diváka je určite lepšie, keď šport nájde koncentrovaný na jednej programovej službe. Sledovať v televízii s dvojbodkou a nápisom „Šport“ napríklad hokejovú reprezentáciu či Petru Vlhovú, len pár dní po spustení nového okruhu, bude pocit, na ktorý sa teším. Bude to výsledok dlhoročnej práce celej sekcie športu,“ uzatvára Matej Hajko.

Nový športový kanál bude šírený voľne v terestrialnom vysielaní v kompresných formátoch MPEG-4 a HEVC, ako aj cez vybraných operátorov. O podrobnostiach ešte budeme informovať.

Televízny program stanice bude k dispozícii v sekcii TV program.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nech sa darí Vážení v RTVS . športu zdar ! Dúfam , že aj spartakiadu budete vysielať .

  2. V prvom rade po 12-tich rokoch SAT visielania by mali pustiť EPG k rozhlasovím staniciam,a potom 3-ku preklopiť do HD.

    1. Trojka vysiela v HD od začiatku vysielania. Len niektorí provideri ju vysielajú v SD, čo nie je tragédia, keďže sa tam povacsinou vysiela archív vo formáte 4:3 a biednou kvalitou obrazu.

    2. @ Igor 25.11.2021 o 16:41 :

      Čo to trepeš za riadne somariny o tom že Trojku len niektorí provideri ju vysielajú v SD?! Tak který že podle tebe ten satelitní operátor vysílá tu Trojku v HD. Ani ten Towercom který to šíří přímo z 23,5°E pro RTVS!!!

    3. Zdenek
      Prosim chovaj sa slusne. Neverim, ze by si si to nevedel zistit sam.
      RTVS posiela do datovych centier pre operatorov aj HD signal.
      Trojka v HD vysiela napr. v DVBT, UPC, Antik…
      Na Astre 23,5E sa RTVS podiela na uhrade kapacity, ktoru zabezpecuje Towercom. Sam som zvedavy na datovy tok pre RTVS Sport. Vela volneho miesta na danom TP nie je. TV8 zaberala malu kapacitu.

    4. Zdenek
      Citaj prosim pozorne. Ja som nikde nepisal o ziadnom satelitnom operatorovi, ktory siri Trojku v HD cez satelit.

    5. Na dvb-t už asi nebude Trojka HD,lebo na jej pozícií ma byť RTVS Sport HD DVB-T2/HEVC a na verejnoprávnom muxe RTVS Sport DVB-T/MPEG-4,aspoň podľa rtvs.sk,napísané je síce že bude HD rozlíšení,ale myslím si že majú chybu a že bude v sd ,lebo načo by šírili aj v 1.muxe HD.

    6. @ Igor 26.11.2021 o 11:48 :

      A ty zase laskavě přečti co si vůbec napsal když si to už nepamatuješ.
      Nezlob se na mě ale napsal jsi „Len niektorí provideri ju vysielajú v SD“, takže asi tak. Píšeš že jen někteří vysílají SD a přitom ani jeden ze sedmi satelitních operátorů ju nemá v HD a všichni jedině pouze v SD!!! IPTV v žádném případě nepovažuju k běžnému a stabilnímu sledování a to jedině DVB-S2 nebo DVB-C a nebo pozemák DVB-T. TV přes intenet beru jen jako zálohu a ke sledování v mobilech na notebooku a podobně.
      Pokrytí MUXu 1 oproti MUXu 3 kde je Trojka v HD nebudu raději ani komentovat.
      Signál od Towercomu na 23,5°E byl původně jen pro karty RTVS takže tím pádem tam měla byt ta Trojka od samého začátku v HD a ne jen v SD. Vůbec nejlepší co by RTVS udělala by bylo to že by neplatila Towercomu nekřesťanské peníze za duplicitní šíření stanic Dvojka HD a Trojka HD v Muxu 1 a ještě tím tunelovat peníze koncesionářů.
      Okamžitě vypnou ve veřejnoprávní MUXu/MUXu 3 vypnout Jednotku SD, Dvojku SD a Trojku SD v normě MPEG 2 když jsou už asi 12 roků a možná aj více v prodeji TV přístroje s normou DVB-T H264/MPEG 4 které umí přijímat stanice v HD aj v původním DVB-T. Na TV přístrojích starších 12 roků a nebo ještě starších na muzejních skleněných CRT televizích už musí obraz úplně v kelu a ne k pravidelnému sledování!!! Ten kdo nemá 20 Euro k tomuto TV šrotu co už má byt dávno ve sběrném dvoře tak ať je klidně bez RTVS. Když si někdo odloží 1 Euro měsíčně tak to má bez problému za dva roky zaplacené!!! Do Muxu 3 v současném DVB-T je při současných parametrech celková čistá přenosová rychlost a volná kapacita 19,91 Mbit/s což se na 4 stanice v HD ještě dá aj kdy se bude 18 Mbit dělit čtyřma což je na jednu satnici 4,5 Mbit včetně zvuku (zvuk pro tři audia zabírá celkově 0,448 Mbit), EPG a TXT. Místo toho raději bude RTVS vymýšlet další hovadiny s tím že RTVS SPORT HD bude v Muxu 1 v HEVC/H265 a pravděpodobně ještě v MUXu 3 v SD MPEG 4. Zařízení pro DVB-T HEVC/H265 má opravdu málo kdo oproti DVB-T H264/AVC které je už minimálně 12 roků v prodeji.

  3. Fero ta Trojka je v HD na Mux 1 ale RTVS by mal rozširit Folkoriku Tv na celoplošne vysielanie cez Towercom a mal by davat i Anglicku hudobnu scenu.A tiež som sice rad,že konečne niečo pribudne i zo Slovenskej strany na DVBT 2,lebo zatial rozširuju,len Ceši a Poliaci a tu sa pustil,len JoJ Sport dost chabe a slabe.Ale i tak ma čo RTVS dohanat od verejnopravnej tv Ct a TVP

  4. RTVS odvysiela v roce 2022 3600 živé píše to živé sk a od 5,1zacne vysielať Nová šport 3 a 4 ďalších Slovenských operátoru a bude daná reklama ve Slovenský jazyk šport bude stejny jak České a Slovenské Republiky

  5. Športu nikdy nie je dosť. Aspoň z Dvojky by mohli spraviť dokumentárny kanál tak ako ČT2.

  6. Podľa Jojnovini.sk OD 1.12 promo AMC PLUSTELKA TA3 KONCI PROMO KONEČNE A STV ŠPORT KEĎŽE BUDE MPEG 4 A HEVC AKI DATOVI TOK BUDE JE EŠTE MIESTO

  7. S pribúdajúcimi rokmi je pre mňa dôležitejší zvuk. Takže kvalita obrazu nie je rozhodujúca.

    1. @ Anonym 25.11.2021 o 21:58 :

      Až na to že tu kapacitu na 11 876 co byla vyhrazena pro TVSV Šport nakonec zabral JOJ Šport pokud o tom nevíš. Vytrhni na dlani chlup když tam žádný není. Pokud nově zařadí aj RTVS Šport na 11 876 k JOJ Šport tak se musí musí tím pádem zhoršit datové toky u všech stanic na tom 11 876!

  8. Fero
    Bude, bude, má sa preklopiť do HD po stávajúcej televízii TV8 ktorá sa presunula dnes na 12110… RTVS Šport má byť na 11.876 od začiatku v Skylinku.

  9. Konečne sa MOLOCH rozhybal. Len aby tam bolo aj sľubene plavanie a ine menšinove športy a nie iba porazeny futbal. Aspoň to posilni DVB-T.

  10. Ak nechcú ešte prehodiť MUX 3 do T2, tak aspoň nech vypnú SD verzie 1, 2 a 3-ky a zvýšia interval a konvolučné z 1/4 a 2/3 na 1/8 a 3/4. Tým bude väčší dátový tok a tým pádom sa zvýši kapacita z úbohých 19 Mbps na obstojných 24 Mbps. Čo by znamenalo, že každý program v MUX-e 3 by mohol byť v HD a mať 5 Mbps + rozhlasové stanice (celkovo 2,4 Mbps) by sa tam ešte zmestili!

    1. Veď aj RTVS ide vypnúť svoje stanice v dvbt. Budú len v mpeg4.

    2. Marek, ale ja som myslel úplne vypnúť SD verzie, nielen preklopiť do MPEG4. Keď by zmenili ten interval a konvolučné na 1/8 a 3/4, získali by ďalších 5 Mbps kapacity. Neviem, či si to neuvedomujú alebo čo. A tým pádom by STV-čka mohla mať v jednom Muxe všetky 4 TV v HD + SRo všetky rádiá.

    3. Dobrý deň, v prípade záujmu nám môžete poslať Váš životopis na adresu: kariera@rtvs.sk a radi sa s Vami porozprávame o možnostiach spolupráce na distribúcii.

    4. Lko
      Ak zvysis celkovú kapacitu muxu 3 zmenou uvedených parametrov (fec) tak na druhej strane znizujes robustnost = pokrytie = dostupnosť.

  11. dúfam, že na druhý pokus už RTVS spustí športový kanál. A tiež čo budú vysielať ? Veď už joj sport pobral domáci šport.

    1. Pozri sa, co vysielaju ostatne sportove stanice v noci ci dopoludnia, ked nie je nic live. Proste opakovacky. RTVS ma vyhodu bohateho aj sportoveho archivu. Su tam urcite aj zaujimave veci, je len na redakcii sportu co tam zaradia. Mohli by vyrabat aj nove relacie o zdravom zivotnom style, motivacne relacie pre mladych aby viac sportovali atd.
      Vysielacie prava tiez menia svojich vlastnikov. Sportove stanice vznikaju a zanikaju. Nie je vylucene, ze ak JOJka nebude spokojna so sledovanostou JOJ Sport a tym aj fin. vysledkami, tak dalsie prava nekupi. Takze za 3-4 roky moze tie prava vlastnit niekto iny. Kazda nova TV sa musi najskor na trhu etablovat, to netrva 1-2 roky.

  12. To isté budú vysielať RTVS aj joj sport len s tým rozdielom, že RTVS sport bude zadara a joj sport sa platí.

  13. Tá výšková budova na foto je roky prázdna a vraj aj predaná. Telerozhlasu už nepatrí. Tak treba inú foto k článku s nízkymi budovami RTVS pri ZOO.
    SD stanice mali vypnúť už dávno a vyhodiť z MUX rozhlas. Na šírenie rozhlasu je DAB+. Nie DVB-T2.
    RTVS Šport ide neskoro, keď ich JOJ predbehla. Otázne čo tam budú vysielať v Lockdowne a výnimočných stavov tejto divnej vlády a divnej doby.

  14. Na mrtve . sk píšu. že:

    DVB-T: RTVS vypne Jednotku, Dvojku aj Trojku v MPEG-2.

    RTVS 13. decembra ukončí vysielanie svojich televíznych programových služieb v pozemnej, terestrickej distribúcii v kompresnom formáte MPEG-2.

    1. Už bolo na čase aspoň bude miesta pre RTVS ŠPORT snáď ešte 1 kanál spustia casom chcelo by to Pre Slovákov vo svete RTVS Slovakia HD. Po prípade RTVS 5 HD (Kultúra + Dokumenty)

  15. Blahoželám RTVS

    Výborné načasovanie pred Vianocami, o takých krokoch treba skôr informovať a nie 2 týždne pred vypnutím a ešte aj v čase keď sú predajne zatvorené. To budú dôchodcovia hromžiť, že im nefunguje obraz a nemajú kde kúpiť box.

    U susedov vysielajú v DVB-T: 4 HD TV a vošli im aj 2 SD v slušnej kvalite. Len RTVS sa tvári, ako keby na HD potrebovali kapacitu ako na 4K.

    1. Veď to. Stačilo by zmeniť interval a konvolučné z 1/4 a 2/3 na 1/8 a 3/4 a hneď k toku 19,91 Mbps by pribudlo ďalších 5 Mbps. A zmestili by sa tam všetky 4 TV v HD + všetky rádiá z MUXu 1. A nemuseli by zaťažovať MUX 1, ktorý je určený pre súkromné stanice FTA

Komentáre už nie sú povolené.