Reklama

DVB-T: Koncom týždňa čaká vybrané miestne DVB-T vysielače prelaďovanie

V piatok 15. októbra prebehne podľa našich informácií prelaďovanie dvoch miestnych DVB-T vysielačov. Konkrétne pôjde o miestne vysielače Banská Bystrica – Kláry Jarunkovej 14489/2 a Prešov – Východoslovenské vodárne. V Banskej Bystrici sa preladí miestny DVB-T vysielač z doterajšieho 23. na 44. kanál (658 MHz) a v Prešove z 27. na 41. kanál (634 MHz). Aktuálne je z týchto nových kanálov šírená ponuka 4. celoplošného DVB-T2 multiplexu, ktorý bude v piatok vypnutý a následne ho nahradí miestny DVB-T multiplex.
Pokračovanie nižšie:

K samotnému prelaďovaniu dochádza z toho dôvodu, že AVIS mal doterajšie kanály, ktoré využívajú miestne DVB-T multiplexy, iba zapožičané. Povolenia na tieto kanály vlastní totiž iná spoločnosť. Po ukončení balíka Plustelka Viac sú už operátorovi zbytočné a preto ich vráti, vzhľadom k tomu, že ich už ďalej využívať neplánuje. Po preladení miestnych multiplexov v Banskej Bystrici a v Prešove by sa však malo zlepšiť ich pokrytie. Nové kanály majú totiž výrazne vyššie povolené výkony.

Ako portál SatelitnáTV.sk informoval, vypnuté tiež budú postupne aj miestne DVB-T vysielače Martin – Slovenská národná knižnica (23. kanál), Turčianske Teplice – panelák na ulici Horné Rakovce (42. kanál), Žiar nad Hronom – Stará Kremnička (41. kanál), Ružomberok – mestská časť Černová (41. kanál), Rimavská Sobota – Kurinec (25.), Lučenec – Horná Slatinka (26. kanál), Čadca – TVP Čadca II. (25. kanál) a Dolný Kubín – Ostrá skala (23. kanál). Naopak zapnuté boli v poslednom období vysielače Bratislava – Vlčie hrdlo (32. kanál), Trenčín – TVP Drietoma (36. kanál), Košice – Bankov (41. kanál) a Trnava – Koniarekova ul. 19 (36. kanál), ktoré šíria ponuku 4. celoplošného multiplexu.

Zoznam jednotlivých DVB-T/DVB-T2 a DAB+ vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde nechýba ani ich programová ponuka.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Same zapinanie, vypinanie, preladovanie. Obycajni ludia uz urcite davno zutekali, zostali len zanietenci, co im staci ze maju signal, ale aj tak na to nepozeraju.

    1. Presne tak, pre bežných smrteľníkov nepoužiteľné. Zlatý satelit.

  2. este tu 3.5 kw 26ku na Vlcom hrdle by mohli preladit. Usepsne mi odpaluje cesky mux v Bratislave.

    1. na k26 sa da v urcitych castiach BA a okoli zachytit aj madarske dvbt. tiez sa to pekne rusi navzajom.

    2. to je práve cielom týchto zbytočných rušičiek. Keby sme mali možnosť zachytiť české muxy väčšina divákov by z platených kábloviek a satelitov prešla späť k anténe.

  3. Nitra klokocina kanál 40 rusí brno kojál aj tento vipnút

  4. A bratislavu 26 vóbec nemozné pozerat rusí madarské gerecse

    1. Záleží odkiaľ.V oblasťi Šamorína a okolie sa 26.kanál dá zachytiť.

  5. Z toho zvýšenia výkonov budú mať radosť hlavne antenári…

  6. Keby preklopili miestny mux do DVB-T2 a dali normálne ceny pre menšie televízie a dokryli územie s novými vysielačmi, tak by mali plný mux staníc.

    1. Vidím, že si v obraze. Niektoré TV nechú isť do DVB-T ani zadarmo.

  7. V LC mestký vysielač vypli ešte štvrtok ráno, hneď ako som prišiel domov,som otočil anténu z vertikálnej na horizontálnu polohu,lebo 2 platené maďarské multiplexy mi išli zle a išiel a ešte aj ide Spektrum voľne na dvb-t Hu.Tie mestké vysielače mohli dať na horizontálnu polarizáciu,aspoň tu na juhu Slovenska,ako vertikálnu,potom pravdaže ľudia to ani nechceli chytať,aj keď boli pokritý signálom lebo im budú chýbať niektoré maďarské stanice a ten Lučenský mestký vysielač za posledný rok bol viac nefunkčný,ako funkčný.Slovenské multiplexy všetky štyri od Towercomu chytím aj na drôt,alebo klinec a mám stále 100% signál,nepotrebujem na to anténu,mám ju len kôli maďarským programom.

  8. Za Komančov som v Trenčíne chytal ORF rakúsku televíziu, teraz ani ťuk, ty kokso digitalizacia

    1. Za Komancov som chytal 1.program sovietskej televízie. Teraz ani ťuk. Kokso digitalizácia!

    2. Za komancov boli kanaly 1-12 a 21-69 a programy boli v kazdej krajine len 2 (v analogu 1 program = 1 kanal), teraz je v kanaloch 21-48 natlačenych 6 multiplexov pre kazdu krajinu a lokalky k tomu. Preto sa neteba cudovat, ze v Trencine uz Wien nechytas.

    3. Ja stále chytám z Rakúska MUXy, ale nie vždy je signál z mojho kopca nad Novou Baňou. Nekódovane mi ide ORF, O3-rádio, ATV a ešte niečo, ostatné v kóde.

    4. Orf mozes furt prijimat na kanali 24 orf1 a orf2,a na kanale 34 program atv2,ostatne su kodovane, potrebny je ale dvb-t2

  9. pre Skratek:

    Vyskúšaj skoordinovať DVB-T kanál pre regionálny MUX miestny pre kótu Lučenec – Detvianska Huta – Surovina 922 + 30 m [19E3529, 48N3211] alebo Lučenec – Detvianska Huta – Táňovo, 929 + 30 m [19E3712, 48N3225].

    Na Surovine má Transpetrol stožiar rádioreléovej stanice a na Táňove je súkromný stožiar pre FM rádia. Ide o veľmi výhodné kóty, z ktorých sa pokryje signálom rozsiahle územie.

    Z jedného bodu – jedného DVB-T vysielača by sa tak efektívne pokryli mestá: Lučenec, Rimavská Sobota, Fiľakovo, Detva, Hriňová, Poltár a okolité obce.

  10. Prenas je to nove programy tv od Plustelky dvbt2 15.10.2021 a ake budu pre Kosice Heringes

  11. Ja stále chytám z Rakúska MUXy, ale nie vždy je signál z mojho kopca nad Novou Baňou. Nekódovane mi ide ORF, O3-rádio, ATV a ešte niečo, ostatné v kóde.

    1. Mám anténu Emme Esse, pri dome na palici namontovanú, a som v nadmorskej výške cca 575m.n.m., ale rakúske stanice idú dobre, oproti maďarským, tie len občas naladím a CZ ani ťuk 😀

    2. S českými muxami je väčší problém. Jedna vec je rušenie a potom rozhodujú aj nastavené parametre vysielača. Maďari a Rakúšania majú moduláciu 64 QAM. Česi 256 QAM lebo tam chcú natlačiť čo najviac staníc. Je to na úkor pokrytia. V praxi je potom potrebné silnejší signál ako pri vysielačoch z AT a HU.

    3. Bohuzial uz nie sme za zeleznou oponou a je viac moznosti ako sledovat zahranicne programy. Pozemne vysielanie sa neustale eliminuje, je tlak na efektivnejsie vyuzivanie frekv. spektra. Vysledkom je potom znizovanie vzajomnych presahov vysielania susednych statov, aby mohli staty vyuzivat co najviac frekvencii aj po ich redukcii co do poctu.

    4. Nova bana ano, ja chytam orf a madarov za zl moravce, dakedy sme si pisavali o tom

    5. Áno pisavali. Momentálne ladim z Rakúska K24,30,34,47 a naši z Nitry K31,40,43,45,48 a ešte naskakuje na sekundu ale neviem naladiť K27,39 a 42. Momentálne mám naladených dokopy 118 staníc.

    1. Vysielač Prešov bol dopoludnia preladený z K27 na K41 (TV7 Prešov, Noe HD, TV Romana, TV Zemplín HD).

  12. Včera večer som skúšal K41 v Žiari nad Hronom, signál bol, ale nič nenaskenovalo (prázdny multiplex). K44 BB (regiomux – 3 TV) ide na malú anténku i vo Veľkej Lúke..kvalitu signálu som mal okolo 50 percent. Mimochodom, ide ešte Zvolen K42? Vo Veľkej Lúke signál nebol.

  13. Zdravim, naladí niekto v Prešove K41? Bývam na S3 (12posch.). Nemám žiadny signál. Na K27 bolo všetko OK. Ide mi hlavne o TV7.

    1. Máš anténu vertikálne a výhľad na Šibenú horu? Alebo máte Spoločnú anténu na streche? Vtedy môže byť K41 v STA neprepustený, treba zavolať antenárov, aby dali priepust na K41. Na Sekčove to ide – Intenzita / Kvalita: 100 %. Prípadne ešte skús vymazať všetky štyri programy na K27 a daj odznova ladenie na K41 alebo automatické ladenie.

    2. Už som prišiel na chybu. Robí to splitter, ale iba na K41. Všetko ostatné ide dobre.

  14. Trnavu ako mám naladyt na 36 ked mi uplne potlací visielac mattersburg heuberg vóbec nerozmíslajú Tu Co robia kanál 43 od trnavi perfektne ide tesedikove

Komentáre už nie sú povolené.