Reklama

DAB+ multiplexy na strednom a východnom Slovensku zmenili parameter Ensemble ID

Po pridaní regionálnych verzií rozhlasovej stanice Rádio Regina do DAB+ multiplexov operátora Towercom došlo zároveň k zmene parametru Ensemble ID. Dôvodom je rozdelenie streamu na tri časti. V západnej časti Slovenska využívajú vysielače multiplexu Towercom Ensemble ID 5001, na strednom Slovensku je to 5002 a na východnom Slovensku 5003. Doteraz pritom mali všetky 5001.
Pokračovanie nižšie:

K zmene parametru Ensemble ID musel pristúpiť u svojho DAB+ multiplexu aj operátor AVIS, vzhľadom k tomu, že využíval doteraz číslo 5002. V prípade, že by k zmene nedošlo, v Banskej Bystrici a okolí by mohli mať rozhlasové prijímače problém s prijímom oboch DAB+ multiplexov. Podľa našich informácií zmenil AVIS Ensemble ID z pôvodnej hodnoty 5002 na 5010. Okrem toho operátor upravil aj Service ID u stanice „Regina Stred“, kde došlo k zmene z 5207 na 5560. V tomto prípade má tak Regina pridelené rovnaké Service ID, ako má v multiplex Towercomu.

Po zmene Ensemble ID môžu mať niektoré rozhlasové prijímače problém s prijímom, preto odporúčame, aby si poslucháči, ktorí prijímajú DAB+ z vysielačov na strednom a východnom Slovensku, spustili automatické ladenie staníc.

Detailnejšie parametre jednotlivých staníc, ako aj vysielačov, môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. a kde sa podla teba nachadza PP, LE, BJ, SNV, SP,PO, VT, SL……ked tam DAB+ nejde!!!

  1. Ešte ste zabudli na RV , aj MY sme súčasťou KE kraja, len aby sa nezabudlo.

  2. Samozrejme, jeden vysielač s malým výkonom na východnom Slovensku je výsmech. Ako sa potom majú predávať DAB+ prijímače?

    1. Nuž tak dlho sa manažeri odhodlávali spustiť Dubník, až im akcionári stopli peniaze aj funkcie. A pritom na Dubníku (a aj iných významných vysielačoc) sú (ešte stále) namontované VHF vertikálne antény.

  3. Naozaj používal AVIS 5002, veď od začiatku vysielania mal pridelené 5010 ?
    A čo Nitra 10C ? Povolenie má AVIS a vysiela Towercom-acky mux/ensemble ?

  4. S tým pokrytím dab+ na východe je bieda. Byvam na severovýchode nahodil som vhf anténu ale dab+ z Ke neviem chytiť mám tam náznak signálu ale nie dostatočný aby to fungovalo. No napríklad skoro ráno niekedy zrejme keď sú lepšie podmienky tak to aj ide ale je to skôr výnimočné. Kdež to napr frekvencie 93,8 94,4 94,8 95,2 95,7 prijímam mono niektoré aj stereo.

    Z PL to ide perfektne a lepšie ako fm.

    Rzeszów 11A chytám perfektne a a stupnici signál cca 70% fm s 10 násobne vyšším výkonom šumí a taká 107,4 a 104,9 sa ani nedá počúvať.

    Sczawnica 11B chytám slabšie je to vysielač vzdialený cca 90km. Uvádzaný výkon vysielača je 2kW. Signál cca 40% Príjem dostatočný na stabilný príjem.

    Je hanba že u nás dab spustili iba na západe a nie rovnomerne na celom území. Kde sú Česi Rakúšania Poliaci a kde my.

  5. Fintice (okr. Prešov), na kopci ide v pohode DAB z Košíc. Ako v pohode… s VHF anténou. Na poľskom DAB Rzeszów 11A je iba náznak, automaticky naladí stanice, ale nehraje nič.

Komentáre už nie sú povolené.