Reklama

Miestny DVB-T vysielač v Nitre bol preladený na nový kanál

V stredu 13. januára 2021 došlo k preladeniu miestneho DVB-T vysielača v Nitre na nový vysielací kanál. Diváci v krajskom meste Nitra a jeho blízkom okolí si tak musia preladiť svoje prijímacie zariadenia z pôvodného 52. na 40. kanál (626 MHz). Hlavným dôvodom prelaďovania je uvoľňovanie pásma 700 MHz, ktoré začnú postupne využívať mobilní operátori pre novú 5G sieť.
Pokračovanie nižšie:

Na základe nového povolenia je miestny DVB-T vysielač umiestnený aj naďalej na sídlisku Klokočina ( Na Hôrke 29). Maximálny povolený výkon je 1kW s obmedzením na Maďarsko. Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk sa však aktuálne nevysiela s maximálne povoleným výkonom. Reálne je výkon nastavený dočasne na cca 0,75 kW. K navýšeniu na maximálne 1 kW dôjde neskôr. Z uvedených dôvodov tak môžu niektorí diváci po preladení vysielača, vo vzdialenejších oblastiach od Nitry, zaznamenať problémy s prijímom tohto miestneho DVB-T multiplexu.

Pripomeňme, že aktuálne využívaný 40. kanál mohol v okolí Nitry zarušiť príjem českého DVB-T2 multiplexu 22 (Brno – Kojál) či maďarského multiplexu A (Sopron – Dalos-hegy).

Kompletný zoznam celoplošných a miestnych, DVB-T/T2 vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, ktorú pravidelne aktualizujeme.

Aktualizované 14.1.2021:
Podľa našich informácií funguje už miestny vysielač v Nitre aktuálne už na maximálny povolený výkon 1kW.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. @skratek Takze k.43 sa nakoniec nekona alebo cakame na povolenie?

    1. Nechápem, prečo to hneď od začiatku nejde na plný výkon 1 kW.

    2. Pretože sa to všetko robilo narýchlo a momentálne je situácia všade zlá.. tak preto..

    3. situácia je až taká zlá, že aj na K40 vysielate bez povolenia … no prosim

    4. @jurito
      Máš veľmi zle info. Pritom stačí len čítať s porozumením.

    5. fajnsmeker, naopak … mám info, ani presné, ani nepresné … len info

    6. jurito: to o čom táraš, ty nedoštudovaný filozof? Informácia nemôže byť ani presná, ani nepresná – jedno z toho platiť jednoducho musí. 😀

  2. Všade samé vyhovorky preto lebo preto zato.Vydiet že to riadia samé múdre hlavy.

    1. Keď chceš o niekom ironizovať, že je ‚múdra hlava‘, mala by si aspoň ovládať pravopis („vYdieT“, chýbajúce čiarky, „vyhovorky“ bez dĺžňa…). Lebo sa ti to môže ľahko vrátiť.

  3. Celkom sa poponahlali no hned som to vyskusal ide to bez problemov obec Zitavany okr zlate mor

    1. Presne tak a najlepšia je tá naivná výhovorka s obmedzením na Maďarsko, keby tam dali na klokocinu 10 kw tak nemôže rušiť signal na maďarskom území 83 kw.a ďaľšia vec je že Šopron sa využíva na príjem M staníc na Slovensku minimálne, najviac využívaný Vysielač z Maďarska je Gerecse a Györ.
      Takisto mohli preladiť na k32 s obmedzením na Maďarsko – tam je Kabhegy 140 km, maďarským staniciam by na podunajskej nížine vôbec neublížili a nezničili by ani Brno – Kojál. Nie je to prvý raz čo sa na CZ frekvenciu nejaké regionalky natlačili na západnom Slovensku, v minulosti Trnava, Galanta, teraz Nitra, tak nech tu nikto netvrdí že to nie je cielené zničiť signal z Moravy!

  4. Nám do Bratislavy prdli do mesta vysielač na k26 kde vysiela TV Bratislava a TV ROMANA.

    Kým ešte pri Maďaroch sa dalo hrať s anténou a potlačiť rušivý signál maďarských vysielačov, v tomto prípade si nepomôžem.

    Neverím, že túto TV reálne aj nejaký divák z rómskej menšiny pozerá, za to západ Slovenska sa nemôže pozerať zadarmo na programy ČT. Tieto regionálne a menšinové televízie patria do ponuky kábloviek a IPTV. Ale chápem, nejak tie peniaze z fondov EÚ na podporu menšín vytiahnuť treba, ale prečo tak aby sme ublížili veľkému počtu divákov !?

  5. Nebol náhodou ten k26 s regionálkami v BA spustený ešte predtým, ako v ČR preladili, teda vlastne spustili DVB-T2 na k26?

    1. K26 BA 3,5 kW vysielal už dávno, cca 7 rokov, ale najprv z vysielača Petržalka – Blagoevova 4

    2. V každom prípade to ale odporuje teórii o úmyselnom rušení českých MUX-ov, o ktorom tu viacerí trepú dve na tri, keď tam bol skôr, ako začalo české DVB-T2 vysielať na k26.

    3. pancierák, CZ DVB-T tam bolo naplánované/skoordinované skôr ako BA lokálka.

    4. Koordináciou miestneho muxu na západnom Slovensku prejde len taký kanál, ktorý je na rovnakom kanáli na blízkom silnom zahraničnom vysielači, napr. 100 kW Brno – Kojál, zmení sa polarizácia a dá sa výkon napr. 1 kW a už je šťastie (rušička) na svete.

    5. @len tolko: áno, a podľa teba tam na tom k26 vysielala lokálka 6 rokov ako rušička, ktorá nič nerušila a až teraz za posledný rok, keď koliduje s cz muxom, to zrazu urobili „naschvál“? Nedaj sa vysmiať, to fakt dáva veľký zmysel, lol. A neverím, že k26 pre české DVB-T2 bol skoordinovaný pred 7 rokmi. A ešte jedna vec tak na okraj: v minulosti Avis na žiadosť divákov preladil zopár svojich vysielačov, aby nerušil príjem z cz, pamätám si konkrétne vysielač v Martine. Teraz je už TV pásmo v UHF tak osekané, že niet veľmi kam preladiť. Takže prestaňte s tou paranojou, že niekto ruší cz kanály úmyselne, je to takmer určite blud. „Takmer určite“ preto v úvodzovkách, lebo čisto teoreticky aj taká možnosť existuje, ale niet dôkazov, ktoré by o nej svedčili, naopak, veľa indícií aj faktov je skôr proti nej. Ale rôzni mudrci tu trepú nezmysly bez dôkazov akoby to bola hotová vec.

    6. Mudrlant:

      November 2014: RÚ povolil Mux miestny K26 v Bratislave:

      Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb [RÚ] na základe žiadosti spoločnosti Viva studio s.r.o. povolil DVB-T vysielač v lokalite Bratislava – Petržalka [Blagoevova ul. 2 – obytný dom, 142 + 45 m] pre Mux miestny DVB-T s časovým obmedzením. Vysielač bude šíriť signál na 26. kanáli s maximálnym povoleným výkonom ERP 3,5 kW a vertikálnou polarizáciou antény.

      power.szm.com/spravy/spravy_2014_06.htm

  6. Dakujeme pekne jeden ceskí mux som vedel pozerat tesedikove brno kanál 40 teraz uz ani brno ani nitra neide jeden rusí druhého na slovensko vóbec nerozmíslajú co robia

    1. @Diego internet protocol television napríklad sledovanietv.sk alebo lepšia.tv

    2. Sledovanie, Lepsi a im podobne s koncovkou GO su OTT. IPTV su Magio TV ci Tango TV.

  7. Samo netrep sprostosti. IPTV je Magio alebo OrangeFiberTV. To čo si napísal su OTT služby.
    TT

  8. DVB-T2 multiplex 24 se bude v letošním roce rozšiřovat aj do moravsko-slovenského pohraničí do oblasti Brumov-Bylnica kúsek od Valašských Klobúk.

    Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting prozradil, že multiplex 24 se má rozšířit aj do lokality Brumov-Bylnice nacházející se nedaleko Valašských Klobouků, spuštění nového vysílače ovšem komplikuje stávající počasí.

  9. Ja tu netrepem žiadne hlúposti, ja len dodám že všetky regionalky po západnom Slovensku sú na českých FREKVENCIÁCH, ak neberiem do úvahy Bratislavu, ktorá tam bola skôr tak Trnava aj Nitra a v minulosti Galanta, k33,K40 a pred preladenia aj k29

    1. Samozrejme že to je tak, nech mi nikto nehovorí, že to nie je cielená záležitosť. V poho mi šli české kanály 33 a 40, a už môžem zabudnúť. Neuveriteľné svinstvo. Nechápem celé toto. Namiesto „keď nemusím tak nepoškodím“ to tu funguje „prečo by som neuškodil keď môžem“

  10. Ked este bol na kanál 37 ba regionálné vedel som pozerat aj tesedikove teraz ide na kanál 26 uz neide tam je uz visielac gerecse a velmi silne

  11. Ono sa to aj tak dá spraviť. Je potrebné sfazovať 2 antény (antenne dvojča)
    Ak máte napr.kolorku, tak musíte dve sfazovať cez T-spojku.
    Z finančného hľadiska lacnejšie víde sfazovanie logaritmickych antén 1,30 dlhých, je to ale babračka, dobré je mať merací prístroj a sledovať spektrum a posúvať antény na ramene, presné dĺžky koaxialnych káblov a obidve musia byť presne nasmerované, v prípade nie požadovaného úspechu je možné aj 4 antény sfazovať, ale myslím že v Tešedíkove sfazovanim 2 antén sa dá problém vyriešiť. Fazovanie antén dobre funguje hlavne na rovine, kde nie sú prekážky….a to Tešedíkovo je rovina. Kanál 40 sa tam dá spojazdnity a myslím že aj k33k sa dá spraviť alebo aspoň do istej miery potlačiť nežiaducu Trnavu k33 a zosilniť Kojál

    1. Najlacnejšie bude zaplatiť si Antiksat za 0,99 eur mesačne a prijímať v HD nielen ČT, ale aj niekoľko programov TV Prima.

  12. Rušenie CZ multiplexov musí byť zámerné a nie náhodné ako sa to tu v minulosti snažili prezentovať. Postupne rušené k26, 33 a teraz poslenỷ k40. Ďakujem za precízne odvedenú prácu v prospech občanov SR.

    1. A kto to akože má podľa teba robiť zámerne? Keby si si dal námahu a pozrel si napríklad na fmscan.org, ako sú obsadené kanály v tvojej lokalite, tak by si videl, že kolíziám sa už dnes vyhnúť nedá. A keď máš dnes ešte k tomu všetky relevantné české vysielače v podstate v jedinej SFN, tak nemôžeš ani skúsiť iný kanál, ako sa to robilo v prípade kolízie donedávna.

  13. CZ tv idú od nové mesto pohode aj CT a primi tv nova nie

  14. V okolí Nového Mesta nad Váhom to môže ísť aj obyčajným poľským sitom, tam netreba snáď ani poriadnu anténu resp.antennu sústavu.
    Akože neviem aké odôvodnenia tu hľadáte s tým cieleným rušením CZ frekvencii.
    Dôvod je úplne jednoduchý, pokiaľ by bol bezproblémový príjem CZ programov na západnom Slovensku, tak by polovica ľudí nepouzivala satelit ale anténu nie tak náhodou? Tak ako v českej republike a v Maďarsku taktiež 65% obyvateľov využíva príjem cez anténu. Skúste sa previesť maďarským štátom koľko tam je antén po strechách a po Morave takisto.

    1. Nové mesto chytám až pri Trnave ale pravidelne to sekne každých 7minut aj CT a primi

    2. Anténu ľudí nepoužívajú lebo markeza Dajto doma není to je základ to musía mať satelit bude stále lebo je markeza tam

    3. Ako v krcme pri pive. Vsetky spominane programy cez antenu pekne krasne funguju.

  15. Cesi maju fajn DVB-T, madari taktiez, no kuknem este na ukrajincov. Ak aj tam su lepsi, tak nam potom hanba vsetkym, ze sme to dovolili. Aj to je test trpezlivosti, ako testovanie.

    1. Keď som naposledy pozeral na situáciu na Ukrajine, tak kanálov mali dosť, ale DVB-T2 vysielače s úbohými výkonmi a zlým umiestnením. Až som zvedavý, či sa tam niečo zmenilo k lepšiemu.

  16. Pocul som, ze aj JOJKA chce zdrhnut z pozemneho DVBT. Asi na SK bude len STV a miestne televizie .Super vyhliadka! Za vela penazi je malo muziky! Tak ako v politike tak aj v DVBT sa vraciame o 40 rokov naspat.

    1. Za veľa peňazí? Neviem, ako to myslíš, ale koncesionárske poplatky sa platili vždy iba za RTVS a tá zostáva vo FTA DVB-T. A s tou politikou tiež nemáš pravdu – strana Smer-KSS dobačovala, teraz vládne katoliban, takže čo chcel básnik povedať tými 40 rokmi?

  17. Bieda naozaj na tomto .lovensku, vo všetkom!,,Na zaplakanie“

  18. Igorku áno idú ale za eurá si zabudol napísať to radšej sat tam je ktomu tisíc tv zadarmo

Komentáre už nie sú povolené.