Reklama

Miestny DVB-T vysielač v Nitre čaká prelaďovanie

Miestny DVB-T vysielača Nitre, ktorý doteraz vysielal na 52. kanáli (722 MHz) z Klokočiny, sa bude čoskoro prelaďovať. Dôvodom je uvoľňovanie pásma 700 MHz, ktoré budú využívať v budúcnosti mobilní operátori pre novú 5G sieť.
Pokračovanie nižšie:

Pre Nitru a okolie využíva aktuálne 52. kanál (722 MHz) operátor AVIS, ktorý šíri na tomto kanáli regionálne televízie Nitrička, CETV, ako aj TV Romana a českú TV Noe.

Miestny DVB-T multiplex v Nitre by mal v budúcnosti využívať 40. kanál (626 MHz). Práve o tento kanál požiadal doterajší držiteľ povolenia, na ktorom je šírený nitriansky miestny multiplex. „Prebehli posledné procesné úkony pred vydaním povolenia. Spoločnosť požiadala o 1 kW ERP s obmedzením na Maďarsko,“ povedal pre portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Pridelený 40. kanál (626 MHz) je však trochu nešťastný, vzhľadom k tomu, že ho využívajú silné vysielače v susedných štátoch, ktoré majú presah aj na naše územie. Konkrétne ide o maďarský vysielač Sopron – Dalos-hegy (MUX A), ako aj český Brno – Kojál (MUX 22). V okolí Nitry môže preto dochádzať k vzájomnému rušeniu. Nemuselo by sa však jednať o trvalý stav, operátor AVIS požiadal údajne RÚ o vlastné povolenie a to konkrétne pre 43. kanál (650 MHz). Regulátor zatiaľ nestihol toto povolenie ešte prideliť. Ak sa tak stane, AVIS by mohol v budúcnosti preladiť miestny vysielač práve na 43. kanál (650 MHz). Zatiaľ však bude pravdepodobne dočasne využívať povolenie pre 40. kanál (626 MHz) od nitrianskej spoločnosti 2M media.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A Lučenec K26 Horná slatinka už nebude nikdy funkčný?

  2. Ach tie ich vysielacie výkony. 1 kW s obmedzením na Maďarsko. Čiže smer vyžarovania na Hlohovec a Zlaté Moravce, smerom na NZ obmedzenie. Z toho vyplýva, že možno už v Ivanke pri Nitre bude problém s príjmom.

    1. To nie je pravda, nižšie som napísal, prečo.

  3. No k40 pouziva televizia Nove Zamky, k43 pouziva telvizia Komarno. To akoze bude vadit vysielacom za kompcami 400km od Nitry?

    1. Vyšší výkon lokálnych vysielačov nepovolí maďarská strana, pretože by to mohlo rušiť príjem maďarských muxov v podunajskej nížine (samozrejme oficiálne sa odvolávajú na možné rušenie na ich území). Prečo je tomu tak si asi každý domyslí.

    2. Pôvodne mal lokálny mux z Nitry výkon 4kW, vtedy bol príjem bezproblémový do 50 km od vysielača. Potom žiaľ došlo k preladeniu a výkon bol znížený na polovicu. To už bol cca 30km problém s príjmom.

  4. Preco regionalky nevitvoria jeden mux a vysielaju tak ako verejnopravne vysielace na jednej frekvencii. Ved digitalizácia je aj o tom aby na jednej frekvencii vysielali viacero televiznych stanic… napr. V
    vrámci krajov.

    1. Lebo na Slovensku sa nevedia dohodnúť ani dvaja, nieto ešte traja, štyria, … desiati.

  5. Este pre zaujimavost pridam ze slovensko ma tiez odsuhlasene frekvencie na 5 muxov celoštátnych do 50kw vacsinovo len to towercom poprehadzal a tak znemožnil ich vytvorenie. A k40 ma vykon 0.5kw v novych zamkoch, k43 v komarne 1kw bez obmedenia. To asi Nitra nebude mat obmedzenie koli madarom. Ale koli tomu ze sa nevedia dohodnut na vysielanie tandem…

    1. Je to preto poprehadzované preto, že ak by v budúcnosti chcela prísť konkurencia, tak nič…

  6. V Mi a Ke vysielaju v muxoch spolu Tv Vychod aj Tv Zemplin + Noe + Romana, vsetci bez vzajomnych problemov. Teda sa da.

  7. 40 k Brno už dávno Rusi niečo asi Trnava aj Zlín často kockuje ale Nitra asi bude slaba

  8. Ja v poho prijímam na 40k Brno, tak tým pádom to môžem úplne zabaliť. A to som až za Nitrou, som sa s tým naserkal kým som to nastavil aby to ako tak išlo. Podľa mňa cielená likvidácia príjmu cz programov, neverím, že nevedia čo robia. Nechcem byť neslušný, ale sú to obyčajné…

    1. Nie je to úmyselné rušenie cz vysielačov, netreba byť hneď paranoidný. Po dvoch digitálnych dividendách je TV pásmo orezané, dostupných kanálov je málo a kolízie sú tým pádom nevyhnutné. Už som to predpovedal v diskusii tu na tomto webe možno 2 roky dozadu, že DD znemožnia diaľkový príjem zo zahraničia.

  9. Pokiaľ je to jeden smer cez klokocinu na Kojál, tak to bude problém, ale ak nie tak sa to dá spraviť ešte

  10. Dakujeme pekne uz vóbec niaké ceské programi nebudem mat tesedikove este ten 40 kanál vedel som pozerat

  11. Fungujú v Bratislave miestne multiplexy na 26. a 37. kanáli? Už dlhšie nemám z týchto vysielačov žiadny príjem.

    1. 26 kanal mi tiez uz nejde bola tam tv bratislava a este dve dake stanice, a 37 kanal isiel u svagra byva kusok odo mna ale tiez nejde ale my sme daleko tak asi znizili vykon pripadne smerovanie

    2. K37 Bratislava už nie je regionálny mux, ale celoplošný MUX 2 z Kamzíka

    3. Ano mas pravdu 37kanal je uz normalny mux ide mi aj tu za zl.mor sila okolo 90% kvalita 100%,aj 39kanal akurat 44kanal ide mi slabo

    4. A bratislavský regionálny K26 ide z komína Vlčie hrdlo, ale neviem aké má obmedzenie výkonu v azimute, lebo K26 vysiela aj z maďarského vysielača Gerecse aj SFN z ČR.

  12. Ja si myslim ze rusit by nemalo ked mame vertikal poziciu a madari a cesko horizontal momentalne 52 kanal mi kusok za zl mor ide dobre ale tie 4 stanice su mi ukradnute

  13. To je taky problem si pozriet zoznam vysielacov v BA

    https://www.satelitnatv.sk/vysielace/kraj/?id=bratislavskykraj

  14. Toto zrovna nie je aktualny a smerodajny zonam.

  15. Už mestký LC vysielač je plne funkčný,nemal som signál pol roka.

Komentáre už nie sú povolené.