Reklama

V ČR využíva príjem z DVB-T2 vysielačov približne 55 % domácností

V susednej Českej republike využíva príjem prostredníctvom terestriálnych vysielačov približne 55 % domácností. Informovali o tom České rádiokomunukácie (ČRa), ktoré vychádzajú z údajov prieskumu agentúry Nielsen Admosphere. Jediný bezplatný spôsob príjmu veľmi neoslabil ani prechod na vysielací štandard DVB-T2, kedy si niektorí diváci museli zakúpiť nové prijímacie zariadenie. Zmena sa pritom dotkla približne 2,5 milióna českých domácností.
Pokračovanie nižšie:

Proces prechodu na DVB-T2 bol úspešný a to aj napriek tomu, že situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu prechod o niekoľko mesiacov oneskorila. Bezplatné pozemné televízne vysielanie si zachovalo svoje postavenie medzi ostatnými platformami a nový štandard priniesol divákom ďalšie výhody a najmodernejšie služby. Medzi ne patrí vysoké rozlíšenie, pružnosť pri vzniku nových TV programov či prepojenie s internetom prostredníctvom HbbTV. Rád by som divákom poďakoval, že celý proces zvládli spolu s nami a že pozemnému televíznemu vysielaniu zachovávajú aj naďalej vysokú priazeň. Veríme, že aj do budúcna má terestriálna platforma na trhu televízneho vysielania svoje miesto a bude stále hrať významnú úlohu, „hovorí generálny riaditeľ Českých rádiokomunikácií Vít Vážan.

Pre ČRa znamenal prechod na DVB-T2 významné investície do infraštruktúry. Hlavnými oblasťami investícií boli nové vysielače, anténne systémy, združovače a technológie pre spracovanie obrazu a zvuku jednotlivých staníc.

V Českej republike majú k dispozícii aktuálne štyri celoplošné DVB-T2 multiplexy (MUX 21, MUX 22, MUX 23 a MUX 24) a niekoľko regionálnych sietí. V celoplošných multiplexoch sú všetky programy šírené voľne a v novom kodeku H.265/HEVC.

Okrem voľne šírených staníc je k dispozícii od októbra 2020 aj niekoľko kódovaných, ktoré sú súčasťou novej terestriálnej platformy Anténa+. Prevádzkovateľom je vlastník satelitných platforiem Skylink či freeSAT. Platforma aktuálne pokrýva signálom Prahu a okolie.

Na Slovensku je situácia s príjmom cez DVB.T/T2 o niečo horšia. Podľa posledného prieskumu z marca 2020 prijíma digitálne terestriálne vysielanie 28% populácie Slovenskej republiky. Dôvodom je zrejme chudobnejšia ponuka z dôvodu obmedzenej kapacity, slabšie pokrytie u MUX 1 či MUX 4 a hlavne nezáujem vysielateľov s bezplatným šírením svojich staníc v DVB-T/T2. Väčšina slovenských vysielateľov totiž už prešla na platený model. Slovenskí diváci preto využívajú skôr platené platformy (satelit, kábel, IPTV či OTT), ktoré im poskytujú viac programov na celom území a hlavne rozšírené doplnkové služby.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Bohuzial FTA prijem komercnych tv v cz uz buduci rok skonci.

  2. @ nondroid :

    Už včera bylo pozdě protože tyto české komerční k.k.tiny se totiž nedají sledovat aj kdybych dokonce za jejich sledování dostal zaplaceno. Kromě ČT ze dá z celého pozemáku pro ČR v mojem regionu se dá dívat pouze na moravskoslezskou TV NOE a východomoravskou regionálku TVS – TV Slovácko. Už dávno si platíme kabel aby se dalo ne něco dívat a Novy, Barrandovy a Primy (kromě snad Primy MAX) a podobně co jsou v pozemáku ani tam nesledujeme aj když je zo v kabelu v HD. Na nové DVB-T2 H265/HEVC jsme ani nepřecházeli. Nemáme momentálně ani jedno zařízení pro jakékoliv DVB-T H264 nebo H265 ale maximálně pro DVB-T H264 aj pro HD. Z pozemáku včil máme jen Jednotka HD, Dvojka, Trojka, TV JOJ, JOJ Plus, WAU a promokanál Plustelky. Jinak ještě ke kabelu UPC ČR navíc Skylink Digital Slovensko.

  3. Vazne, bude koncit FTA prijem komercnych stanic koncit? Ta karta na podmieneny pristup DVB-T2 ceskych komecnych stanic sa asi nebude tak lahko zohnat.

    1. @ Peter :

      A proč by pak mě byt problém sehnat tu dekódovací kartu na podmíněný přístup k DVB-T2 k přijmu českých stanic z něho.

      Když je o peníze tak jak nakonec provozovateli jedno kdo si to koupí. Aj já sem si bez problému jako Moravák platil Plustelku když ještě byla v DVB-T a ne v DVB-T2 jako včil. Měl sem to zaregistrované na moravskou adresu a nikomu to vůbec nevadilo. Před registraci jsem to řešil telefonicky aj ještě emailem přímo s Towercomem a bylo mě sděleno že v tom není jediný problem ale že je to na mou zodpovědnost jestli budu mět problém se signálem na Moravě.
      Ta karta na podmieneny pristup DVB-T2 ceskych komecnych stanic sa asi nebude tak lahko zohnat.

  4. Kdo říkal že příští rok bude dvbt 2 kodovaný? Když něco nápíšu , tak si to vše ověřím a nevypouštím do eteru bludy . Samozdřejmě je to s placením nesmysl !!!

    1. Presne tak. Nondroid píše, čo sa mu prisnilo.

  5. V diskusii k clanku sa tiez spomina koniec FTA v CZ.

    https://www.satelitnatv.sk/2020/08/skylink-spusti-v-cesku-platenu-tv-cez-dvb-t2/

    1. No to ale prvně musí skylink mít a hlavně získat dva multiplexy , ale dle zdroje z jiného webu ty 2 muxy si rozdělí ČRA a Pařízek. Dva muxy se mají dražit, to ano, ale nevyhraje ten kdo dá nejvíc peněz, ale pujde o dražbu o krásy. To znamená že skylink má smůlu ! V Praze a okolí , ano skylink vysílá kodovaně. Jen je otázkou, kdo by za odpad plný reklam platil a ještě by mne zájímalo kolik mají oveček. ČRA a Pařez by určitě nekodovali když vědí že valná vetšina má set top box bez slotu na kartu!!!

    2. CRa sú na predaj. Canal+ jedná o ich kúpe. Ak sa to podarí, tak majú dve celoplošné siete hneď k dispozícií. Druhá alternatíva je zahrnut do svojho biznisu Parízka, ktorý bude mať nárok na dalsiu sieť. Predbežné dohody o platenej ponuke dvbt2 sú už dohodnute s Novou a Primou. Keď budú hlavne stanice len v platenom režime, nebude mať divák kam odísť, aby sledoval tieto stanice, takže odliv zákazníkov sa nepredpokladá. Snaha je, aby čo najviac existujúcich staníc prešlo do plateného režimu, aby ponuka fta staníc bola neatraktívna a prechod na platený režim bol pre zákazníka financne výhodný – len kúpa modulu alebo stb, lebo signál už má.

    3. @ Thicke :

      Z kama máš to že sú ČRa na prodej. Že bude aj v České republice nakonec placený pozemák to je jasné ale že sa budou prodávat ČRa tomu opravdu nevěřím. CRa a Towercom mají jednoho a toho samého zahraničního majitel a pochybuju že by de zbavoval v ČR slépky co mu znáša zlaté vajca.

    4. Keď u nás odišla skupina Markíza z FTA DVB-T, ovce sa hneď hrnuli k plateným operátorom. Ale v ČR sa to opakovať nemusí – po zakódovaní skupín Nova a Prima ich môže väčšina ľudí bojkotovať (v pozemáku ostane stále dosť veľa staníc), prípadne prejsť na nelegálny príjem, sťahovať filmy z netu a podobne. Čiže komerčné TV nedostanú ani groš od operátora plateného DVB-T za zazmluvnených zákazníkov a príjmy z reklamy im drasticky klesnú. Prial by som si, aby aspoň niekde takto padli nenažrané telky na hubu za to, že sa nehanbia pýtať prachy od divákov za samé reklamy.

  6. Skôr, či neskôr z zakódovaniu programov príde aj v ČR. Môj názor: len hlupák môže dúfať, že komerčné programy Novy, Primy či Barrandova vysielané v HD rolíšení zostanú v terestriáli FTA. Predpokladám, že Nova s tým začne ako prvá, veď jej slovenská „sestra“ tv Markíza vysiela na Slovensku už dávno kódovane. 🙂

    1. No neviem. Na tých českých muxoch hádam s výnimkou Novy Cinema, Prima Max a Prima Zoom tiež niet veru veľmi čo pozerať….a žeby niekto príčetný bol ochotný platiť za HD verziu programov skupiny Barrandov, si, pri všetkej úcte k Soukupovi, nedokážem už vôbec predstaviť….

    2. Nikto nečaká, že vo FTA DVB-T budú HD verzie. A „check2“ to vystihol presne. Až na tú úctu k Soukupovi – ten si žiadnu úctu nezaslúži.

  7. Chytajú chorobu od Slovákov všetko zakódovat a platiť za to čo vysielajú však sa pozrite na program čo denne dávajú samé sprostosti!

  8. Nic sa mi neprisnilo. Vyckaj casu, coskoro sa dozvies detaily.

    1. Prosím sleduj co sa deje vo svete a nie na Svk alebo Cz.Platená televízia v It za 4mesiace -pol milióna divákov a tak to ide ďalej v krajinách Eu.Svet ide do zmeny kde co bolo nemožne sa stava realitou.

  9. V CZ sa hlavne musi vyriesit mux21. To znamena, ze mux25 alebo mux 26 bude zakonom pre CT a hotovo.

Komentáre už nie sú povolené.