Reklama

Skylink a freeSAT testujú nový systém Nagravision, prvé zariadenia sa objavia v roku 2021

Niekoľko dní je k vybraným programom z platformy Skylink, ako aj z platformy freeSAT, pripojený nový kódovací systém Nagravision (CAID: 181D). Počas písania tejto správy bol tento systém podmieneného prístupu pripojený, na družici Astra 3B (23,5°E), k programom Hobby TV a Retro Music TV, ako aj k Filmbox Family a Viasat Nature, ktoré sú dostupné na družici Thor 6 (0,8°W).
Pokračovanie nižšie:

Podľa našich zistení aktuálne operátor testuje nový systém Nagravision, ktorý bude v budúcnosti využívať nielen Skylink, ale aj ďalšie platformy v rámci skupiny CANAL+. Prvé satelitné prijímače a CAM moduly s podporou tohto systému by sa mohli objaviť na našom trhu v prvom štvrťroku 2021. Do budúcna sa pritom bude jednať o hlavný kódovací systém platformy Skylink, ktorý bude fungovať súbežne s doterajšími systémami Irdeto a Viaccess Orca.

Nagravision „nahradí“ všetky ostatné systémy podmieneného prístupu v tom zmysle, že žiadne iné karty ani prijímače v budúcnosti dodávať nebudeme,“ povedal Jaromír Glisník, člen predstavenstva spoločnosti M7 Group, ktorá stojí za platformami Skylink aj freeSAT. „Rozhodne však neplánujeme náhradu v tom zmysle, že by sme Irdeto alebo Viaccess Orca vypínali. Pôjdu ďalej, nie je dôvod karty meniť.“

Podľa zástupcu operátora sa množia najmä na internetových diskusných fórach príspevky, že klientov Skylinku nútia každú chvíľu meniť prístupové karty. „Realita je taká, že posledná výmena prebiehala v rokoch 2009 – 2013, kedy sa karty CryptoWorks nahradili kartami Irdeto ICE. Zákazník zaplatil 24 € a rovnakú sumu dostal od nás do kreditu pre predplatné. Takže o nič neprišiel. Od tej doby nikto nebol nútený meniť kartu,“ zdôraznil Glisník.

Karty Irdeto do budúcna už pre nových klientov dostupné nebudú
Ako sme už informovali, prevádzkovateľ ukončil distribúciu samostatných dekódovacích kariet Skylink M7 Irdeto ešte v minulom týždni. Slovenskí a českí distribútori si mohli karty zakúpiť najneskôr do 10. decembra 2020. Karty však ešte stále môžu byť v predaji a to až do vypredania skladových zásob. Podľa prevádzkovateľa bol však aj tak o ne minimálny záujem. „Prijímače s dekodérmi Irdeto už prakticky nikto nedováža a kariet Irdeto sme tento rok predali veľmi málo. V niektorých mesiacoch ani jedinú. Drvivá väčšina predajov ide dávno cez karty Viaccess Orca,“ uviedol Glisník.

Operátor však predpokladá, že aj napriek tomu, že samostatné karty Irdeto distribuovať už nebude, v predaji by mohli byť ešte stále niekoľko rokov. Dôvodom sú zásoby u veľkoobchodných či maloobchodných predajcov a hlavne minimálny záujem zo strany nových klientov. Jednoduchšie je totiž novým klientom ponúknuť bezkartový prijímač či CAM modul.

V prípade nových zariadení Viaccess alebo Nagravision už bude treba počítať s tým, že sa bude jednať iba o bezkartové riešenia. Pre príjem teda nebude potrebné dokupovať zvlášť dekodovaciu kartu. Možno teda povedať, že éra samostatných prístupových kariet skôr či neskôr skončí a to nielen v prípade Skylinku, ale aj u ďalších slovenských a českých operátorov. Nové bezkartové zariadenia totiž už veľmi skoro ponúkne aj DIGI TV či Magio Sat.

Veľa druhov satelitných prijímačov, ktoré budú podporovať čisto iba bezkartové riešenia Skylinku, už na trhu nebude. Doba z čias systému Irdeto či staršieho Cryptoworks, kedy boli na trhu aj desiatky prijímačov s podporou týchto systémov, sa tak už nevráti. Dôvodom je boj proti nelegálnemu zdieľaniu kariet a skutočnosť, že noví klienti čoraz častejšie siahajú po prístupových CAM moduloch, ktoré môžu využívať v akomkoľvek zariadení s voľným CI slotom. Či už ide o TV alebo aj akýkoľvek satelitný prijímač s CI slotom. Vidieť to už aj na aktuálnej ponuke zariadení, ktoré pracujú pod systémom Viaccess Orca. V predaji má Skylink totiž iba dva satelitné prijímače Kaon a jeden CAM modul.

Myslím, že náš trh bude nasledovať trend viditeľný v Rakúsku. Hoci sa tam dá vybrať z bohatej ponuky rôznych prijímačov podporujúcich ORF, každým rokom podiel prijímačov v predajoch prudko klesá a rastú predaje CAMov. Už v roku 2019 sa v Rakúsku predalo 70% modulov a 30% prijímačov. Skoro každý predávaný televízor tam má satelitný tuner. Pre 99% zákazníkov je to optimálne riešenie,“ uviedol Glisník.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. To už sa predsa vie pár týždnov, že pojdú na sparované nagra-boxy, irdeto končí 2021 a viacces 2022

    1. Canal+ združuje systém nagra pre všetky svoje vys. štrukturi… najdi si info na nete… proste to vypnú a dajú svoje boxy… nebudu sa ťa pýtať či mozu… down 2021.. treba viac čítať a študovať a nie sa spoliehať na názor jedného nem. pána

    2. To je mi uz len zarucena info. Ano, a v roku 2022 bude koniec sveta. Co niekto napise niekde na fore ma nezaujima a nemienim to citat. Sa trochu zamysli. Ved len prechod z CRW na Irdeto trval tri roky a bol dlho dopredu avizovany. Okrem toho s vymenou kariet nikto nemusel kupovat novy box a navyse za cenu karty dostal kredit alebo nejaky balicek navyse, mas to tu hore pekne napisane.

    3. Uz len Fogovi by ste verili. Tam na AB fore moze ohurovat hlupacikov, tam mu to este spapaju.

    4. Asi sa mu nemina ten jeho „Fogo-Oscam“ po 150€. 🙂

  2. Čo si malinký, Irdeto len tak skoro nevypnú.. To by bola neskutočná vzbura… Ale za pár rokov s tým spravia to…, čo mali spraviť už teraz!. V pasci ich drží práveže to tvoje Irdeto..

  3. Ja by som si želal, aby surovo odpojili Irdeto, ako píše Hogo-fogo. Pekne by im zdrhla väčšina zákazníkov a tie súdy, ajajaj… Bolo by to komické (a karmické) ukončenie podnikania Slizlinku.

  4. Preklad vyjadrení J. Glisníka do vecnej roviny: Podľa zástupcu operátora sa množia najmä na internetových diskusných fórach príspevky, že klientov Skylinku nútia každú chvíľu meniť prístupové karty. „Realita je taká, že posledná výmena prebiehala v rokoch 2009 – 2013…“ Správne má byť: „Na internetových fórach sú oveľa častejšie iné výčitky na adresu Skylinku – od pravidelného každoročného zdražovania, cez neustále prelaďovanie, vyraďovanie zaujímavých kanálov až po zbytočnú šikanu klientov zavádzaním layer 2b, ale ja sa zameriam na výčitku o častých kartových mariášoch, lebo iba tá jediná sa dá spochybniť – a o ostatných radšej takticky pomlčím.“ Ďalej: „Rozhodne však neplánujeme náhradu v tom zmysle, že by sme Irdeto alebo Viaccess Orca vypínali. Pôjdu ďalej, nie je dôvod karty meniť.“ Rozumej: „Dôvod na výmenu kariet za bezkartové riešenia máme už dávno, ale bojíme sa, že keď raz donútime ‚ouce‘ zdvihnúť zadky a niečo meniť, že väčšina z nich spolu s kartou vymení aj nás za konkurenciu.“ Poďme ďalej: „…kariet Irdeto sme tento rok predali veľmi málo. V niektorých mesiacoch ani jedinú. Drvivá väčšina predajov ide dávno cez karty Viaccess Orca,“ uviedol Glisník. Preklad: „Keď v niektorých mesiacoch nepredáme ani jedinú kartu Irdeto a v iných mesiacoch predáme jednu-dve, tak tých 5-7 predaných zariadení mesačne s Viaccess Orca je naozaj drvivá väčšina. Anciáša, veď ja vlastne hovorím čistú ‚praudu‘, to sa mi ako stalo, toto…“ (Vlažný smiech z obecenstva). „Operátor však predpokladá, že aj napriek tomu, že samostatné karty Irdeto distribuovať už nebude, v predaji by mohli byť ešte stále niekoľko rokov.“ Rozumej: „Budú tam hniť, kým ich nezožerú myši a ploštice, alebo kým nám ich zmluvní predajcovia neprídu otrieskať o hlavu.“ Badummm-tsss! „…éra samostatných prístupových kariet skôr či neskôr skončí a to nielen v prípade Skylinku, ale aj u ďalších slovenských a českých operátorov. Nové bezkartové zariadenia totiž už veľmi skoro ponúkne aj DIGI TV či Magio Sat.“ Presnejšie by bolo „To nie je dobrý príklad, lebo Digi a Magio ani teraz neponúkajú iné ako bezkartové riešenia, ale psst!“ A nakoniec: „Doba z čias systému Irdeto či staršieho Cryptoworks, kedy boli na trhu aj desiatky prijímačov s podporou týchto systémov, sa tak už nevráti. Dôvodom je boj proti nelegálnemu zdieľaniu kariet a skutočnosť, že noví klienti čoraz častejšie siahajú po prístupových CAM moduloch…“, čo znamená: „Pekne sme si v tej dobe zavarili, keď sme ponúkali samé čertmi-fikované šmejdy, ktorým sme pre ich počet a poruchovosť nemohli a nechceli robiť technickú podporu, hlavne keď ich časť klientov odmietla a zabezpečila si iné boxy. Tak tomuto konečne zatneme do krku a ešte aj zarobíme na Next kartách, keď nebude možný homesharing. Ale pre istotu to zvalíme na pirátov, nech nevyzeráme ako idioti. Oops, tak predsa vyzeráme, to o záujme klientov o bezkartové CAM som nemal zadrieť, nemaaaal…! Teraz sa mi všetci rehocú…“ (Smiech, potlesk, opona.)

  5. Je tu nejaký problém s pridávaním príspevkov… A takú fajnovú glosu na naratív Glisníka a celého Skylinku som zbúchal… Škoda. X-(((

  6. Budu to robit ako v digitv zavedu nagru3 ta sa neda zdielat a bude to koniec cardsharingu ale aj to nove zabezpecenie Irdeta to stazilo ale nie tak velmi skor si tym len pohnevali zakaznikov s uni citackami a linuxboxy maju tiez problemy.

    1. Áno, zákazníkov s E2 boxmi si pohnevali, ale pirátom nesťažili vôbec nič.

  7. Vectra ,caid 1882 i 0b1c se sdílet samozřejmě dá.Slovak Telecom and Magio

  8. Zase iný mi určia poradie programov, ako u DIGI? Preto som od nich odišiel.
    Nech mi múdry operátori vysvetlia, prečo vnucujú túto blbosť zákazníkom. Veď to je iba otázka softvéru v prijímači. Keď to oni sami nezvládnu, nech to dajú ako diplomovú prácu na technické univerzity.

    1. Našťastie digi má moduly, takže môžme použiť naše normálne prijímače.

    1. igor, na tom odkaze je napísané:
      „Musím však zdôrazniť, že poradie kanálov, ktoré si pomocou webovej aplikácie vytvoríte, nie je natrvalo. Bude platiť iba do najbližšej aktualizácie. Po aktualizácii bude preto nutné si opäť programy zoradiť nanovo. Možno sa vám to bude zdať postavené na hlavu, má to však svoje opodstatnenie. Pri novej aktualizácii sa môžu zmeniť parametre programov, môžu pribudnúť nové a preto by už ten doterajší setting nemusel byť aktuálny.“
      A práve o tom som písal. Neviem teraz ako často aktualizuje DIGI, ale pred niekoľkými rokmi to bolo pri každom vypnutí. Tak ďakujem pekne každý deň vykonať operácie, popísané na tom odkaze.
      To je iba otázka softvéru v prijímači a možno malá zmena v aktualizácii, ale to je tiež iba softvér.
      Asi to nechcú spraviť, aj taký prístup je ďalším krokom k ovládnutiu ľudí. Každý bude robiť to, čo mu niekto samozvaný nadradený prikáže.

    2. @Divák – čo to táraš za hlúposti o ovládaní ľudí? Tá stránka ti vygeneruje setting, ktorý prenesieš do boxu na USB kľúči. Nič ti nebráni použiť ho znova. S rizikom, že operátor zmení parametre niektorého programu a ten ti potom nepôjde. O tom sú vlastne tie aktualizácie. Že operátor alebo skôr výrobca boxu kašle na želania divákov, to môže mať X dôvodov, napríklad šlendriánstvo. Blúzniť o ovládaní ľudí, to je iný level paranoje a tuposti. Nikto ťa predsa nenúti čumieť na ‚bedňu‘, ani ti nezabráni odísť ku konkurencii.

    3. @Hiawatha – ak ti operátor vnucuje vlastný prijímač so spárovanou kartou a spolu s tým aj pevné poradie programov, je ovládanie svojich zákazníkov.
      Každý má svoje obľúbené programy, ktoré by chcel mať usporiadané blízko k sebe, aby nemusel prejsť celý zoznam.
      Je ťažké tak vyhovieť zákazníkom? A DIGI robí tzv. aktualizáciu každý deň, aj keď sa žiadna zmena nie je na satelite.
      Mohli by dať možnosť používať vlastný prijímač, kde by každý aktualizoval podľa vlastnej vôle a mohol by mať vlastné poradie, komu sa to nechce, nech používa dodaný.
      Okrem toho aj to je ovládanie ľudí, že u žiadneho operátora si nemôžeš vybrať programy, ktoré ťa zaujímajú a platiť iba za ne. Musíš zaplatiť za celý balík, aj keď z neho polovičku nikdy nepozeráš.
      Mohol by som pokračovať aj z iného okruhu života.
      Že vraj zákazník je pán. To už dávno neplatí.

    4. Update kanálovej mapy každý deň? Na to si ako prišiel? 1x do mesiaca by bolo možno reálne. Má to však svoj význam. Ak nechceš ich box, je tu stále modul.

    5. @Divák – ako píše fajnšmeker, máš možnosť použiť vlastný prijímač (alebo TV) s CA modulom. Tam si môžeš všetko usporiadať po svojom raz a navždy. Ale aj keby nie, aj tak ti operátor nič nevnucuje – dáva si určité podmienky a ty ich môžeš prijať a podpísať zmluvu, ale nemusíš. Je to na zákazníkovi, žiadne vnucovanie! Po druhé, už som to písal – ten setting z webu máš na USB kľúči, použiť ho znovu, keď ti update rastra opätovne rozhádže programy, je otázkou sekúnd. Po tretie, nie som si istý, ale mám taký hmlistý dojem, že si môžeš vytvoriť zoznam obľúbených kanálov aj v tom šunte od operátora a tam si usporiadať programy po svojom. Ak sa mýlim a u boxov Digi to tak nie je, pardon. V takom prípade by to naozaj bol od operátora (alebo výrobcu boxu) podraz, prípadne babráctvo. Ale v tom prípade napíš sťažnosť im – tuná plačeš na nesprávnom hrobe. K tomu ďalšiemu – niektorí operátori majú aj také balíky, kde si určitý počet staníc namixuje sám zákazník podľa svojich preferencií, ale nikdy nebudú ponúkať všetky programy takým spôsobom, ako chceš – že si CELKOVO vyberieš len to, čo ťa zaujíma. Potom by ťa navyše takýto výber stál viac, ako keď s ním dostaneš aj balast, ktorý nechceš (ten sa dá aspoň v normálnych prijímačoch vymazať alebo skryť). Pretože oni sami nakupujú programy v balíkoch od vysielateľov a za nákup ‚bundle‘ majú výrazné zľavy. Ale hlavne máš úplný zmätok v pojmoch. Ovládanie ľudí nie je to, keď máš možnosť odísť ku konkurencii, a to fakt širokej – od satelitných služieb, cez Plustelku, množstvo OTT služieb, IPTV, káblovky až po Netflix, HBO Go, Apple TV+, Filmbox OD, FTA DVB-T či FTA sat. kanály, YouTube – alebo sa úplne vykašľať na TV. Ovládanie by bolo, keby si nemal žiadnu inú možnosť. To, že nemáš úplne presne to, čo by si chcel, nie je ovládanie, len tvoja rozmaznanosť, keď si si ešte neuvedomil, ze nežiješ v ideálnom svete. (Koľko máš vôbec rokov?) Okrem toho, kto by akože mal ovládať ľudí? Satelitný operátor, keď môžeš slobodne prejsť k inému? Alebo keď napríklad ja neviem nájsť na trhu satelitný prijímač či mobil, ktorý by mi na sto percent vyhovoval a ak to zariadenie chcem, musím sa zmieriť s istými kompromismi, kto ma akože ovláda? Trošku si uprac zmätok v hlave, to myslím v dobrom. Lebo pojem „ovládanie ľudí“ tak, ako ho používaš, je nezmysel prebraný z nazi a konšpirátorskej žumpy.

    6. @fajnšmeker
      „Update kanálovej mapy každý deň? Na to si ako prišiel?“
      Ako? Pred niekoľkými rokmi som od nich odišiel, ale kým som bol ich zákazníkom, po každom vypnutí (do standby) sa rozsvietila ledka na prijímači, označujúca aktualizáciu. Ledka svietila niekoľko minút, kým sa neukončila aktualizácia. A to prebiehlo KAŽDÝ DEŇ.

    7. @Hiawatha
      „ako píše fajnšmeker, máš možnosť použiť vlastný prijímač“
      U digi nemôžeš. Dokonca ak máš viac prijímačov od nich, nemôžeš ani zameniť karty. Všetko majú spárované aj CAM moduly s kartami. Tak netrep tu blbosti.
      Majú to pre nich dobre vymyslené, svoje prijímače môžeš zahodiť a platiť nájomné za im dodané.
      A s tým, že môžem odísť k inému operátoru, tiež zavádzaš. Keby mali všetci rovnaký programový raster, tak áno, vyberiem si podľa obchodných podmienok, ale keďže každý operátor ponúka niečo iné, tak zákazník si vyberá podľa ponuky a nie podľa obchodných podmienok.
      Je na zváženie, či zákazník bude platiť za preňho výhodný programový raster, alebo obchodné podmienky. Ty by si ktorý vybral?

    8. K tej aktualizácii len toľko, že to vôbec neznamená aktualizáciu, ale overovanie, či je niečo nové 🙂

      S tým modulom a kartami máš veľmi zlé info.

    9. @Divák – vôbec nerozumieš veci, keď si toto dovolíš napísať! Po prvé, fajnšmeker ti už napísal, že je obrovský rozdiel, či si prijímač stiahne update, alebo len zisťuje, či nejaký nový vyšiel. Po druhé, keď môžeš vložiť CA modul do TV, môžeš ho vložiť aj do prijímača s CI slotom. Takže môžeš použiť vlastný prijímač, aj keď má Digi karty spárované. Že CA modul obmedzí funkcionalitu povedzme dvojtunerového boxu a že sa zaň platí nájomné (=výpalné), to je už iná vec – ale programy si v ňom môžeš usporiadať podľa seba a nikto a nič ti do toho nebude kafrať. O tom sa tu totiž bavíme a blbosti trepeš celý čas jedine ty. A k tomu zvyšku toľko, že zase trepeš o akomsi zavádzaní – máš možnosti, kam odísť? Máš, a široké! Že ti napriek tomu najviac vyhovuje Digi, je tvoje slobodné rozhodnutie! A vždy si musíš zvážiť aj podmienky služby, nie len programový raster. Jedno bez druhého neexistuje. To sú tie kompromisy, ktoré som spomínal. To len ty stále odmietaš pochopiť, že nežijeme v ideálnom svete, kde ti všetci vyjdú maximálne v ústrety, lebo akurát ty si stredom všehomíra.

  9. Dobrý deň prajem všetkým
    ďakujem za pomoc v zorientovaní sa čo urobil SKylink .
    Môj prípad. Prestali hrať HBO2,HBO3 . Jasne to vysvetľujete . No mne na môj registrovaný mail SKL neprišlo žiadne upozornenie že budem musieť zaplatiť +32 EU za modul . Neprišla mi otázka či s tým súhlasím . Zato mi chodia rôzne ponuky .
    A čo je pre mňa hlavné nikto ma neinformoval že keď si ten modul kúpim, mimochodom potrebujem 3, nebudem si môcť programy nahrať na HD . To je správanie firmy , ktorá poskytuje služby . Výsledok pri komunikácii . Naučené kecy , ako si mám ladiť a podobne . Mám predplatné do mája 2021, ale na základe tohoto jednania na nich …… Ak máte , vy skúsenejší , odporúčanie ku komu by som mal prejsť okamžite konám . Miro

    1. Keď jednostranne porušili zmluvu obráť sa na SOI – Slovenskú obchodnú inšpekciu.

    2. Nahrávať sa dá aj s modulom, ale iba jeden program súčasne – ten, ktorý práve pozeráš. Ak si zoženieš starší modul Neotion Irdeto s funkciou dual decrypt – a ak ju podporuje aj Tvoj prijímač – tak sa dá jeden program pozerať a druhý nahrávať / streamovať / pozerať súčasne v PIP. Ale iba z jedného tunera! Ak máš dvojtunerový prijímač, na druhom tuneri môžeš s použitím CA modulu využiť len FTA programy. Sú aj profi CA moduly schopné dekódovať 4-12 programov, ale jednak sú strašne drahé (cena asi ako dobrý 4K linuxový box) a po druhé stále sa s nimi dajú dekódovať programy z jedného TP jedným tunerom, druhý zostane použiteľný len pre FTA stanice. Takže podčiarknuté, sčítané: tento krok Skylinku výrazne obmedzuje možnosti kvalitných linuxových prijímačov, najmä viactunerových. Odporúčam otočiť parabolu o 7,5 stupňa na západ – na satelit Eutelsat 16°E – kúpiť v Nay kartu Antik sat za 1,50€ a zaplatiť si plný balík na rok – druhý rok dáva Antik sat v akcii zadarmo, čiže takto vyjde najvyšší balík na 6€ mesačne. A prípadne k tomu dokúpiť balík s HBO 1,2,3 a Cinemax 1,2, ktorý je teraz tiež v tejto akcii (do konca januára) de facto za polovičnú cenu. A kto chce veľa športu, môže prejsť na Digi, kto má rýchly a spoľahlivý net (nie cez mobilné siete či ADSL na starých rozvodoch), tak ten má k dispozícii aj OTT služby. Ale Skylink nikdy více, radši kulku do palice!

Komentáre už nie sú povolené.