Reklama

Na západnom Slovensku sa môže zlepšiť pokrytie prvého DVB-T2 multiplexu

Prvý celoplošný multiplex, ktorý šíri voľné a kódované programy v štandarde DVB-T2, by mohol už čoskoro rozšíriť svoje pokrytie na západnom Slovensku. Podľa zistení nášho portálu SatelitnáTV.sk získal Towercom ešte koncom júna nové povolenie pre prvý multiplex z vysielača Borský Mikuláš – Dubník.
Pokračovanie nižšie:


Na základe vydaného povolenia môže nový vysielač šíriť signál prvého multiplexu na 39. kanáli (618 MHz) s maximálnym výkonom 33,90 kW ERP. Po jeho spustení sa zlepší pokrytie 1. multiplexu nielen v samotnom Borskom Mikuláši, ale aj v mestách Senica, Malacky, Šaštín – Stráže, Holíč, Gbely a ich okolí.

Súčasťou prvého celoplošného multiplexu je aktuálne osem televíznych (Dvojka HD, Trojka HD, TV LUX HD, CT1, CT2, JOJ Cinema HD, Sport 1, Sport 2 HD) a dvanásť rozhlasových staníc (Devin, Junior, Litera, PatriaFM, PatriaRD, Pyramida, Radio_FM, ReginaBA, ReginaBB, ReginaKE, Slovakia, Slovensko).

Kompletný zoznam vysielačov aj s ich presnou polohou na mape, môžete nájsť v sekcii Vysielače. Stačí si iba vybrať krajinu a kliknúť na vybraný multiplex. Nechýba tam ani zoznam šírených programov s detailnými technickými parametrami.

Aktualizované: Vysielač 1. multiplexu z Borského Mikuláša je už spustený. Viac informácií sme priniesli v tomto článku.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tak to je na slovenské pomery slušný výkon 33kW.Ale je naozaj toto lokalita ktorú treba dokrývať a vôbec takýmto mega výkonom?

    1. No a Rakúsko a uhorskom??? Netreba zabúdať na nich!

  2. A stredné Slovensko stále nič!!! Celé dvb-t je nanič, zbytočne vyhodené peniaze.

    1. Stredné Slovensko má pokrývať vysielač Banská Bystrica – Suchá hora. Hoci má obmedzenia, ale aj tak by ho mali spustiť, keď to bolo medzinárodne skoordinované.

    2. Myslel som okolie Oravy, Dolný Kubín a okolie. Z Námestova a Žiliny nechytíš nič, zavadzajú vrchy. Pokrytie Dolný Kubín = nula bodov.

    3. V Brezne je stále len 2. a 3. MUX. 1. a 4. MUX nič. B. Bystrica to neporieši. Takže v BR bez HD staníc Rtvs a rozhlasu (okrem 1 HD).

    4. Ale Suchá hora by riešila aspoň pokrytie valalov, ktoré nemajú šancu zachytiť signál z Laskomera alebo Sitna.

    5. Suchá Hora nebude !!! V roku 2017 bolo v našom regióne pre každý významný vysielač dohodnutých šesť kanálov z rozsahu 21-48 tak, aby bolo možné prevádzkovať šesť celoplošných sietí. V roku 2019 navrhol Towercom (a RÚ mu to schválil) optimalizáciu týchto sietí tak, že ostali len štyri celoplošné siete a po dva nepoužiteľné kanály na každom vysielači. No a nakoniec toho roku sa ukázalo (alebo to v Towercome vedeli aj skôr), že vedľajším produktom optimalizácie je nepoužiteľnosť vysielačov Banaská Bystrica-Suchá Hora a Modrý Kameň-Španí Laz, preto sa požívajú Banská Bystrica-Laskomer a Modrý Kameň-obec.

  3. Stále riešia prvý mux a čo štvrtý ,Vysielač Uhrovec Odstry vrch šíri vysielanie 1,2,3,muxu a kde je 4mux.Možno v budúcnosti o ďaľších 7 rokov však pani z Towercomu

    1. Už to niekde bolo spomenuté. Zaviazali sa navýšiť pokrytie 1. muxu. Teraz neviem či to bolo pri novom povolení, alebo to sľúbili RTVS.

  4. igor

    RTVS má v prvé řade vysílat Jednotku HD, Dvojku HD a Trojku HD vysílat ve Veřejnoprávním Muxu 3 a ty SD verze mají krouhnout na maximální datový tok do 1 Mb/s tak jak to udělala rakouská ORF která vysílá v pozemáku v SD pouze dvě stanice ze čtyřech a to jen ORF 1 s ORF 2 a to ještě v normě MPEG-4. Ten kdo si neumí pořídit set-top-box aspoň pro normu DVB-T kodek MPEG-4 tak ať čumí na Jednotku, Dvojku a Trojku SD s datovým tokem na hranici sledovatelnosti. RTVS je asi opravdu velmi bohatá když si dovolí platit dva Muxu pro své tři stanice a je to vlastně světová rarita!!!

    1. Aká rarita? V CZ išla či ide ČT tiež nielen z verejnoprávneho muxu..

    2. David

      A podle tebe Česká televize platí a provozuje dva multiplexy? Neťápej prosím hovadiny a capiny protože Česká televize s SD verzemi v pozemáku končí a bude po definitivním vypnutí dosluhujícího DVB-T šířit už jen HD verze. Na trhu jsou v prodeji už minimálně deset roků v prodeji TV přístroje s kodekem MPEG-4 pro příjem HD vysílání v původní normě DVB-T bez potřeby měnit TV přístroj pro příjem DVB-T2 s kodekem H265/HEVC nebo ještě DVB-T2 H264/AVC oproti Slovensku. Výsledek je díky RTVS takový že divák na Slovensku jen kvoli příjmu Dvojky s Trojkou v HD kvalitě (a TV Lux HD) pokud je vůbec v dosahu příjmu Muxu1 je nucen si pořídit nový TV přístroj nebo set-top-box s normou DVB-T2 jen kvůli pár stovek diváků co mají ještě doma TV přístroj který je starší než deset roků a nebo ještě vlastní CRT televizory s popelnicovým set-top-boxech jen pro příjem MPEG-2který měl už byt dávno vyhozen zrovna tak jak ty staré skleněné televize kde je již obrazovka dávno v kelu!!!

    3. David

      Jinak mi laskavě vysvětli pro koho a z jakého důvodu ještě stále RTVS šíří Jednotku, Dvojku s Trojkou v SD verzi v nejzastaralejším kodeku MPEG-2 když již dávno šířila Jednotku HD a Dvojku HD MPEG-4 ve Veřejnoprávním Muxu 3 vedle Jednotky SD s Dvojkou SD MPEG-2 před spuštěním Trojky SD a HD.
      Po spuštění Trojky měly být SD verze Jednotky s Dvojkou definitivně vypnuty a v Muxu 3 se mělo vysílat už jen v HD a vešel by se tam aj ten rozhlas od RTVS. Tím pádem vy RTVS nemusela nesmyslně vyhazovat peníze ještě za šíření Muxu 1 vedle Muxu 3 a vlastně tím tunelovat peníze všech občanů Slovenska kteří jsou povinní platit koncesionářský poplatek!!! Ten kdo nemá ke staré popelnicové televizi (starší než deset roků) jen s kodekem MPEG-2 dalších 20 Euro na dokoupení set-top-boxu tak ať se nedívá na TV a je to jen jeho problém!!!

    4. Zdenek – veď si si sám odpovedal. Práve o to tu ide, aby sa peniaze z koncesionárskych poplatkov RTVS preliali do súkromnej kešene Towercomu. Iný význam to nemá. Treba poďakovať Řezníkovi.

  5. Ak by boli telekomunikácie čisto v štátnych rukách, tak so signálom by problémy vôbec neboli.Lenže tu nejde o kvalitné pokrytie a službu verejn osti, ale aby sa čo najviac ušetrilo.Dalo by sa pustiť ovela viac vysielačov. A to, že naša RTVS vysiela ako vysiela, je len obyčajný tunel.

    1. Neviem čo tu riešite,
      Vám áno vám za riekou Morava môže byť úplne jedno čo náše muxi ponúkajú.

      Prečo sa nezaujímate o CZ muxi, kde Nova je na dvoch frekvenciách,
      sú tam zbytočne reklamné programy tri ,no načo?
      A terestriálne vysielanie je dobré,nakoľko
      nie všetci majú satelitnú televíziu a zavedené káblové pripojenie do domu, bytovky.
      Bývam v Malackách a môžem povedať že máme perfektný signál zo Slovenska, Česka aj Rakúska.
      Áno naše programy všetky aj plustelku –
      na 37+39+44 a plustelka na 27+32 tv kanali
      české programy všetky na 26+28+43 tv kanáli.čt je už definitívna pozícia -ponuka programov Prima asi tiež definitívne ,len Barrandov 3 programy a Nova sa bude preladovat.rakusko ponúka tri voľné programy ORF 1+2 ,ATV 2 všetky ostatné cca 60 sú v kóde za poplatok mesačne cca 39€.

  6. V Brne na private som cca 2 roky dozadu mal k dispozicii asi 35 ceskych stanic a vsetky boli zdarma, ti vy je ban ci z Towercomu by este aj z verejnopravnych stanic chceli vytrieskat miliony, povesat to vsetko treba, naco platime koncesionarske poplatky a dane!?

    1. Zrušiť MONOPOL na celoplošné šírenie signálu a otvoriť konkurenčný trh ako je v ČR.

  7. No toto sa mi nezda. Som v lokalite, kde som predtym mux1 nechytal, chytal som len K27 (mux3) a K56 (mux2) z Borskeho Mikulasa.. Zacal som ho chytat az od doby ked preladili na K39. Takze z tejto koty sa uz niekolko mesiacov vysiela.

    1. Chytáš to asi preto, lebo po preladení Kamzíka alebo Veľkej Javoriny sa mohlo zmeniť obmedzenie alebo výkon.

    2. & m m
      To asi nie. Bratislavu som nikdy nechytal, tym smerom mam zle prijmove podmienky, ani antenu tym smerom nemam otocenu.
      Pozri si vykony na jednotlivych kanaloch z Javoriny. K21 a 23 maju skoro dvojnasobny vykon ako K27 a 39. Ja velmi slabo a s vypadkami chytam K 21+23, ale K27 vobec, takze ani K39 nebude z Javoriny. Mam otocenu antenu na Brno v H polarizacii a na nu chytam aj K 37,39,44. Iny vysielac tu nie je. Preto tvrdim, ze na K39 sa z BM uz niekolko mesiacov vysiela. Myslim, ze to Towercom potvrdi, ak sa redakcia opyta.

    3. pre Studienka:

      Napíš do Towercomu a spýtaj sa od kedy vysiela MUX 1 z Borského Mikuláša na K39.

    4. Ja nepotrebujem nikam písať pretože viem, že z BM sa vysiela aj K39, lebo ho prijímam. Či tomu niekto verí alebo nie ma netrápi.

    5. Bez toho, aby som spochybňoval čo tvrdíš o vysielaní k39 z BM, treba brať do úvahy aj možnosť (akokoľvek zanedbateľnú), že chytáš nejaký odraz, napr. z Kamzíka. Už sa mi neraz stalo, že som chytil prekvapivo dobrý signál z opačnej strany, ako bol vysielač, hoci pri anténe namierenej priamo na daný vysielač bol príjem mizerný. Také veci sa stávajú a ťažko ich vopred predvídať.

    6. @SPQR
      To co tvrdis by som akceptoval, ak by mi signal kolisal, stracal sa a pod.
      Ale ja mam signal na k39 rovnako silny, stabilny a kvalitny ako na k37 a 44, kazdy den, kedykolvek zapnem TV.
      Pred preladenim som obcas chytal CZ alebo AUT programy na k21 a AUT na k 53. To boli odrazy, ale k39 urcite nie.

  8. Stv 1Stv 2 Stv 3 by mali vysielat z 3 multiplexu preco ich rozdelili do 1. a 3. multiplexu???

    1. Andrej:

      Protože RTVS nesmyslně vyhazuje peníze za šíření Muxu 1 vedle Muxu 3 a vlastně tím tunelovat peníze všech občanů Slovenska kteří jsou povinní platit koncesionářský poplatek!!! Dále platí provoz dvou Muxů jen kvůli stovce nebo stovkám diváků kteří mají ještě doma starší televizory deseti roků a výše jen kodekem MPEG-2 a ne MPEG-4. Někteří mají ještě dokonce staré skleněné CRT televizory a k nim set-top-box jen s možností příjmu jen v kodeku MPEG-2. Ten kdo nemá ke staré popelnicové televizi (starší než deset roků) jen s kodekem MPEG-2 dalších 20 Euro na dokoupení set-top-boxu tak ať se nedívá na TV a je to jen jeho problém!!!

    2. Napíš na facebook alebo e-mail ministerke kultúry aj ministrovi financií, že či terajšia kontrola NKÚ riešila aj to šírenie signálu v dvoch multiplexoch (verejnom aj komerčnom) a či je to OK…

      S výsledkami finančnej kontroly v RTVS nemôžeme byť spokojní, tvrdí ministerka kultúry:

      trend.sk/spravy/vysledkami-financnej-kontroly-rtvs-nemozeme-byt-spokojni-tvrdi-ministerka-kultury

  9. Studienka-1.multiplex z borského mikuláša vysiela od 15. apríla 2020.

  10. Pán viktor černý nejako neskoro ste sa obudili ked píšete 25. augusta že budúcnosti bude vysielať 1.multiplex z borského mikuláša ved vysiela už od apríla???

    1. Vydanie povolenia bolo len formálna vec, bolo to dohodnuté s príslušným Úradom. Do udelenia povolenia (par tyzdnov) to vysielalo v test.prevadzke.
      Vysielač BM má medzinarodne koordinované kanály pre všetky 4 muxy.

    2. pre redakciu: Zistite, či MUX 1 vysiela na K39 z vysielača Borský Mikuláš, že či ma Studienka pravdu alebo nie.

    3. Samozrejme, aktuálne čakáme na vyjadrenie Towercomu.

    4. @ Miki
      Stačí prísť s malou pasivnou LP anténou do BM alebo hoci kam kde je priamy výhľad na vysielač a hýbať s anténou. Keď mieris na vysielač Dubník máš plny signál na K37,39,44. Keď tocis do iných smerov mimo vysielač klesa úroveň signálu na všetkých 3 kanáloch rovnakým alebo podobným spôsobom. Mne z toho vyplýva to čo stále tvrdím. Ak by sa tu objavil niekto z tohoto regiónu, kde jeho primárny vysielač je BM mal by potvrdiť moje slová. Samozrejme musí mať zariadenie s podporou dvbt2.

  11. Veď na západnom Slovensku musí byť všetko naj…tam niekde končí predsa Slovensko….My na strednom či východnom si môžme labu lízať….my modľa nich tu máme ešte konské záprahy…

  12. A ty myslíš že Čechy a hlavně nějaké Pražáky zajímá nějaký východ České republiky a to konkrétně Morava ze Slezskem. Ti tuto část České republiky označují za Asii nebo Ukrajinu a v nejlepším případě už za Slovensko! Praha je přesně střed Čech na rozdíl od Bratislavy a nějaký východ republiky od Jihlavy je taktéž absolutně nezajímá. Východ jak východ!!!

  13. https://www.teleoff.gov.sk/prehlad-povolenych-dvb-t-a-t-dab-vysielacov/

    1. Už sa RÚ po roku a pol uráčilo aktualizovať zoznam? Lemry lemravé… A tomu k39 z BM podľa tohto dokumentu končí platnosť povolenia skôr, ako začala. 😀

  14. Studienka- vysielač borský mikuláš môže mať medzinárodne koordinované multiplexy ale 4. multiplex nejde písali že je v pláne ale asi z toho nič nebude ako povedia češi skutek utek.

    1. Andrej
      Ja netvrdím, že všetky muxy budú z BM vysielať, mux 1 a 4 je v kompetencii Towercomu či ho odtiaľ spustia. Mux1 spustili kvôli RTVS, lebo si zaplatili za distribúciu hd verzii v tomto muxe aj za rozšírenie pokrytia. Momentálne je situácia ako som písal vyššie.

  15. Pan Zdenek-už som o tom písal Towercom sa vyhovara že ludia ešte nemajú elektroniku na normu H-264 a Hevc set top box na slovensku kúpiš už od 20 eur.

  16. pán jozef česi chcú pozerať slovenské televizne stanice tak ako mi chceme pozerať české tam kde je to dostupné v dvb-t.

  17. otazka do plena : Chyta niekto v Petrzalke ceske programy cez DVB-T2 ? Ak ano, ake anteny mate ? Vdaka za normalne odpovede

    1. @Viktor
      Nechcem Ti brat nadej, ale moc sa na ceske DVBT2 v Petrzalke nespoliehaj. Nevyriesi Ti to ani vypnutie DVBT.
      Uz teraz sa vysiela v T2 na K26+40+46.
      K26 je zaruseny bud lokal muxom v BA, alebo madarskym vysielacom.
      K40 + 46 vyuzivaju tiez madarske vysielace, ktore su zachytitelne v BA a okoli. Musel by si mat super polohu, kde budes mat silny signal z CR a zaroven potlaceny signal z rusiacich vysielacov. Takych miest moc nie je 🙁

  18. V 1. rade počkaj do úplneho vypnutia DVB-T v ČR v októbri a potom to rieš.

    DVB-T MUX 1 (ČT) bol vypnutý v júli a nový DVB-T2 MUX 21 (ČT) vysiela na K26 z vysielačov Brno – Kojál a Mikulov – Děvín. Ale problém je v tom, že v Bratislave a okolí je veľmi silný signál na rovnakom K26 z maďarského vysielača Gerecse (naviac s rovnakou polarizáciou H). Na panelákoch v mestaských častiach Dúbravka, Lamač, Karlova Ves a Kramáre v spoločných televíznych anténach (STA) to riešia technici tak, že skrývajú antény za výťahové šachty, vetráky atď. voči „rušiacemu“ signálu z Gerecse. A vo väčšine prípadov to funguje. Ale napr. ak je odstávka vysielačov Kojál a Děvín automaticky nabehnú na niektorých z týchto antén maďarské stanice z Gerecse.

    DVB-T MUX 2 (Nova, Prima…) vypína signál DVB-T 1. 9. 2020 a zapína DVB-T2 MUX 22 (Nova, Prima…) na K40 z vysielačov Brno – Kojál a Mikulov – Děvín na druhý deň 2. 9. 2020.

    DVB-T MUX 3 (TV Barrandov, TV Seznam…) vypína signál DVB-T 30. 9. 2020 a zapína DVB-T2 MUX 23 (TV Barrandov, TV Seznam…) na K33 z vysielačov Brno – Kojál a Mikulov – Děvín na druhý deň 1. 10. 2020.

    DVB-T MUX 4 (Relax, Rebel…) vypína signál DVB-T 2. 9. 2020 a zapína v ten istý deň DVB-T2 MUX 24 (Relax, Rebel…) z vysielača Hodonín – Kapansko na K46.

    Takže od 2. 10. 2020 bude v prevádzke v ČR už len DVB-T2 vysielanie a od tohto dátumu môžeš skúšať, či zachytíš tieto 4 vyššie uvedené celoplošné siete na finálnych DVB-T2 kanáloch: K26, K33, K40, K46.

    Za TV analógu a DVB-T boli prijímané vysielače Mikulov – Děvín a Brno – Kojál aj v západnej časti Petržalky, prípadne aj viac na juh (proste juhozápaná časť Petržalky). České stanice z DVB-T / T2 CZ vysielačov idú v BA a okolí aj na: Sídlisko Dlhé Diely, Dúbravka, Lamač, Karlova Ves (čiastočne), Kramáre (čiastočne), Petržalka (západ)*, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica + celé Záhorie.

    * Tá Petržalka je pri DVB-T2 otázna resp. môžu ísť len niektoré kanály.

    Najlepšie by sa bolo spýtať nejakých antenárov, ktorých vidíš montovať antény na panelákoch po Bratislave, že aké majú skúsenosti s príjmom CZ staníc v Petržalke (prípadne ak má bytové družstvo vlastných antenárov, tak sa ich spýtať).

    A keď budeš skúšať príjem v Petržalke odporúčam použiť anténu SITO s 30 dB resp. 25 dB predzosilňovačom, lebo keď máš blízko BTS mobilných operátorov, tak 30 dB predzosiňovač zahltí a budeš mať len čierny obraz a preto skúšaj aj slabšie predzosilňovašče ako 25 dB… A na smerové YAGI antény bude problematický príjem. SITO má väčší uhol príjmu a viac dipólov. A keď zachytíš signál, dá sa zosilniť použitím 2 resp. 4 antén SITO a najlepšie s kanalovými predzosilňovačmi na konkrétne kanály napr. K33, K40, K46 – dajú sa vyrobiť v špecializovaných firmách.

    1. vdaka za odpoved, kludne pockam do konca septembra kym odstavia DVB-T a ostane len T2. Moja poloha je juhozapad, posledna cast pred „umelym kopcom“ ulice Jasovska, Zehrianska …

    2. Ideálne je nájsť niekoho, kto má merák a kto sa v tom vyzná a vie zmerať silu signálu, zistiť rušenie SFN, echo atď. a podľa toho navrhnúť anténny systém, komponenty a zosilňovač resp. profi stanicu. Dnes existujú anténne zosilňovače – moderné digitálne stanice s procesormi a digitálnou reguláciou, ktoré dokážu presmerovať rušiaci kanál na iný kanál a potlačiť rušenie, napr.

      Alcad 375
      ALCAD AM374 LTE
      Alcad PC-526 (Kanálové procesory)
      Alcad CAD-704 Mont Blanc
      Televes AVANT X PRO (možnosť meniť výstupné kanály)
      IKUSI ONE 118

      Nájdi si o tom info na internete. A aj to, že ktoré z týchto staníc dokážu meniť výstupné kanály resp. previesť rušiaci / blízky kanál na iný…

    3. DVB-T na západnom Slovensku z ČR bolo možné prijímať aj z vysielača Jihlava – Javořice. Využívali to hlavné tí, ktorým miestné rušičky v Trnave a Galante (K29, K33, K49) rušili príjem na rovnakých kanáloch z Brno – Kojál, Mikulov, Valašské Klobouky, Zlín… Takže možno bude niekde aj príjem z vysielača Jihlava – Javořice. V okolí Piešťan niektorí zachytili aj Jeseník – Praděd, lebo vyššie spomínané rušičky im tiež rušili príjem spomínaných vysielačov z ČR na rovnakých kanáloch.

      Analóg mal tú výhodu, že ak blízky vysielač rušil na rovnakom kanále, tak sa prijímal iný vysielač, lebo na každom vysielači bol iný kanál. Potom prišlo DVB-T a tam sa už začali objavovať rovnaké kanály v SFN na cca 3 – 4 vysielačoch pri sebe (to je ten spomínaný prípad náhradného príjmu z vysielača Jihlava – Javořice). A teraz pri DVB-T2 je to už „brutal“. Tam máš skoro celoplošnú sieť napr. K26 mux ČT a tam, keď niečo ruší na rovnakom kanále ako K26 Gerecse, skončil si. Iná možnosť neexistuje, lebo na každom vysielači v ČR je rovnaký kanál. Nemáš inú možnosť – iný vysielač odkiaľ to prijímať.

      A čo sa týka tých moderných zosilňovačov s procesormi a digitálnym ovládaním a nastavením, najlepšie je mať známeho nejakého antenára, ktorý montuje do rozvodov STA takéto rôzne zosilňovače a skúšať ich rôzne značky, že s ktorým ide najlepšie príjem. Lebo oni to kupujú vo veľkoskladoch. Príde vyskúša na mieste, kde bývaš a keď nevyhovuje použije na montáž v inej STA, lebo ide o finančne dosť vysoké ceny za tieto digitálne zosiky.

Komentáre už nie sú povolené.