Reklama

AB CryptoBox 800UHD – nový box s DVB-S2X tunerom a podporou príjmu programov v UHD kvalite

Slovenský distribútor satelitnej techniky, spoločnosť AB-COM, prichádza ešte pred Vianocami na trh s novým satelitným prijímačom AB CryptoBox 800UHD. Ide o úplne novú modelovú radu populárnych prijímačov AB CryptoBox, ktorá prináša pre užívateľov hneď viacero noviniek. Oproti predchádzajúcim modelom AB CryptoBox 700HD má AB CryptoBox 800UHD nový procesor a dvojnásobnú flash a RAM pamäť. Novinkou je aj tuner DVB-S2X a nechýba podpora príjmu programov v UHD kvalite s kodekom H.265/HEVC.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika prijímača AB Cryptobox 700HD:
CPU 1GHz chipset ALIM 2661
16 MB Flash pamäť
512 MB RAM
1x DVB-S2X tuner
1x čítačka kariet
2x USB2.0 (1x zadný a 1x predný panel)
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x AV výstup (jack)
1x RS232
1x Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
Štvormiestny sedemsegmentový displej
AllScan – automatické nastavenie boxu a vyhľadanie programov podľa vloženej dekódovacej karty
Auto Fast Scan – automatické ladenie programov z ponuky ANTIK Satu a Skylinku
FastScan – rýchle vyhľadávanie programov ANTIK Sat, freeSAT, Skylink a ďalších operátorov
Pamäť pre 200 satelitov, 8000 transpondérov a 20000 programov
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, MediaPlayer, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie

Obsah balenia
Súčasťou balenia spolu so satelitným prijímačom je ešte aj diaľkový ovládač a dve mikrotužkové batérie (AAA). Nechýba ani uživateľský manuál v slovenskom, českom, poľskom, nemeckom a anglickom jazyku. V balení sa však nenachádzajú žiadne káble, ktoré by sa dali využiť na prepojenie s TV. V prípade potreby si ich tak musí užívateľ dokúpiť zvlášť.

Predný a zadný panel
Na prednej strane prijímača AB CryptoBox 800UHD je štvormiestny sedemsegmentový displej, na ktorom sa zobrazuje číslo kanálu alebo aktuálny čas. Preferovanú možnosť si môžu užívatelia vybrať v nastaveniach (Nastavenie-Systémové nastavenia). Rovnako je tam možné aj nastaviť intenzitu svietenia. Okrem toho sú v prednej časti dostupné ešte tri základné ovládacie tlačidlá CH+/CH- a Power. Nechýbajú ani dve LED diódy, červená (power) a zelená (signál). Vďaka zelenej dióde je možné veľmi rýchlo a jednoducho zistiť či je k dispozícii signál, alebo nie. Pod otváracím krytom sa nachádza jedna čítačka dekódovacích kariet a USB port 2.0. Dekódovacia karta sa do čítačky zasúva s čipom dopredu a dole.

Zo zadnej časti sú dostupné konektory LNB in, LAN (RJ45), HDMI, servisný port RS232, USB 2.0, ako aj optický SPDIF audio výstup a hlavný vypínač. Pre pripojenie boxu k starším televízorom poslúži analógový AV výstup (jack). Sieťový kábel je k prijímaču pripevnený napevno.

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie je stredných rozmerov, je úplne identické so staršími modelmi prijímačov značky AB Cryptobox. Takmer všetky tlačidlá sú pogumované, výnimkou sú len ovládacie šípky a tlačidlo OK, ktoré sú plastové. Prijímač sníma povely z ovládača veľmi dobre, nie je teda ani nutné presné mierenie na samotný prijímač.

Menu a informačný panel

Súčasťou hlavného menu je päť hlavných kategórií (Inštalácia, Editácia kanálov, Nastavenie, X-tras a Multimedia). Celé menu je ladené do čiernej farby, štandardne je niepriehľadné, no je to možné zmeniť v nastaveniach.

Informačný panel sa zobrazuje automaticky pri prepínaní medzi stanicami či manuálne po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom ovládači. Nachádzajú sa na ňom základné informácie o práve bežiacom a nasledujúcom programe, obrazovom rozlíšení a nechýba ani aktuálny čas. Dostupná je aj frekvencia, z ktorej program vysiela, názov providera a družice a percentuálna hodnota kvality signálu. Pri opätovnom stlačení tlačidla sa zobrazia podrobnejšie informácie o programe z EPG.

EPG

Elektronického programového sprievodcu je možné spustiť stlačením tlačidla EPG na diaľkovom ovládači. V ľavej časti obrazovky je vidieť vždy zoznam deviatich staníc, v pravej časti zase program vybraného kanálu. Dni je možné meniť modrým a žltým tlačidlom. Po stlačení zeleného tlačidla sa zmení štýl zobrazenia samotného EPG. Dostupné sú režimy denné EPG a týždenné EPG. Pri týždennom EPG sa zobrazuje vždy iba program jednej vybranej stanice, pri dennom EPG je možné vidieť na obrazovke program deviatich staníc v rozpätí dvoch hodín. Program staníc je dostupný maximálne na sedem dní.

Priamo z EPG je možné nastaviť aj časovač. Stačí len pri vybranom programe stlačiť tlačidlo „REC“ na diaľkovom. Vďaka editácii časovača je možné nastaviť aj pravidelné nahrávanie (denné, týždenné, víkendy, pracovné dni), prípadne či chceme aby sa box po dokončení nahrávania vypol, alebo nie.

Skúsenosti

Počas mojich testov som mal prijímač k dispozícii so softvérovou verziou 1.15.21048 z 25. októbra 2019. Pri úplne prvom spustení prijímača, alebo po obnove továrenských nastavení, je nutné vykonať už štandardne prvotnú inštaláciu. Tu by som chcel upozorniť na celkom zaujímavú novinku AllScan. Pri prvotnej inštalácii overuje prijímač aká je vložená do čítačky dekódovacia karta. Na základe toho vykoná prvotnú inštaláciu takmer automaticky a bez nastavovania či zložitého vyhľadávania programov. Užívateľom tak bude stačiť iba nastaviť jazyk a o všetko ostatné sa postará box, vrátane nastavenia DiSEqC portov (iba ver. 1.0). Osobne som vyskúšal prvotnú inštaláciu s dekódovacími kartami ANTIK Sat, Skylink (ICE) a freeSAT (ICE). Vo všetkých prípadoch fungovalo všetko bez najmenších problémov. Môžem ešte spomenúť, že pri prvotnej inštalácii sa berie do úvahy aj jazyk, ktorý sa vyberie na začiatku. To znamená, že ak sa vyberie slovenčina, prijímač použije pre vyhľadávanie programov zo Skylinku slovenskú verziu FastScanu, ak čeština, tak zase českú verziu. Podobne je to aj pri ANTIK Sat. Bez vloženej, alebo nepodporovanej karty funkciou Allscan, je nutné vykonať prvotnú inštaláciu manuálne. Aj tu je však možné využiť vyhľadávanie programov pomocou funkcie FastScan. S testovanou verziou softvéru podporuje box FastScan pre ANTIK Sat, Skylink, Orange TV (nevyhľadá všetky programy), freeSAT a ďalších.

Okrem funkcie FastScan umožňuje AB CryptoBox vyhľadávať programy z jednotlivých družíc aj manuálne, podľa jednotlivých frekvencií, prípadne automaticky. Dostupná je tiež voľba sieťového vyhľadávania a vyhľadávania naslepo (BlindScan). Všetky vyhľadané programy je možné kedykoľvek v prijímači presúvať, triediť, mazať, alebo uzamykať. Dostupné sú aj obľúbené skupiny, ktorých je celkovo 26.

Do pamäte prijímača je možné uložiť maximálne 200 družíc, 8000 satelitných transpondérov (frekvencií) či 20 000 TV a rádio staníc. Všetky vyhľadané programy a nastavenia je možné kedykoľvek zálohovať na USB kľúč, poprípade externý pevný disk. V prípade potreby si tak môže užívateľ obnoviť svoje nastavenia zo zálohy, alebo ich jednoducho preniesť a nakopírovať do druhého boxu.

AB CryptoBox 800UHD má iba jednu čítačku dekódovacích kariet, nemá CI slot pre CAM modul. V prípade príjmu kódovaných programov je možné teda využiť iba služby od operátorov, ktorí majú v ponuke samostatné dekódovacie karty. Osobne som otestoval box s dekódovacou kartou ANTIK Sat a počas testovania som nezaznamenal žiadne problémy. Bez problémov funguje v internej čítačke aj karta RTVS (Irdeto). Z ďalších dekódovacích kariet, ktoré som mal k dispozícii fungovali ešte freeSAT (ICE) a staršie Skylink ICE a Skylink Irdeto.

Čas štartu prijímača z pohotovostného režimu záleží od toho, či je zapnutý úsporný režim. Štandardne je zapnutý, preto je štart prijímača pomalší. Pokiaľ by to niekomu prekážalo, môže úsporný režim vypnúť v systémových nastaveniach (Nastavenie-Systémové nastavenia), spotreba boxu v StandBy režime však bude vyššia.

Prepínanie programov medzi dvomi HD či SD kanálmi z rôznych transpondérov trvá približne 3 sekundy.

Spomenúť ešte môžem, že AB CryptoBox 800UHD zvláda bez problémov prehrávanie audio stôp vo formáte AAC-HE, otestoval som to na slovenskom Fun rádiu z družice Thor 6 (0,8°W).

Nahrávanie a Multimédiá

Pre plnohodnotné využívanie multimediálnych funkcií, vrátane PVR a TimeShift, je nutné k boxu pripojiť externé pamäťové zariadenie. To môže byť naformátované nielen v súborom systéme FAT32, ale aj NTFS.

Funkcia TimeShift sa aktivuje štandardne stlačením tlačidla „PAUSE“ na diaľkovom ovládači. Pokiaľ by niekto chcel aby sa spúšťala automaticky, môže si zapnuť auto TimeShift v nastaveniach PVR (Multimédia-USB-PVR nastavenia). Po jeho aktivovaní sa automaticky začne zaznamenávať program na pamätové zariadenie. Kedykoľvek potom bude možné program zastaviť a pretočiť späť.

Nahrávať je možné programy automaticky po nastavení časovača, alebo manuálne po stlačení tlačidla „RECORD“ na diaľkovom ovládači. Zastaviť nahrávanie je možné tlačidlom „STOP“. Ešte predtým sa ale box spýta, či naozaj chceme zastaviť nahrávanie. Počas prebiehajúceho nahrávania je možné sledovať alebo nahrávať aj iný kódovaný, alebo voľný program, ale iba z toho istého transpondéra. Nahrávky sú vo formáte .ts a v prípade kódovaných programoch sú však v kódovanom stave. Dajú sa ale dekódovať so špeciálnym softvérom na PC. Pri nahrávaní sa zaznamenávajú všetky audio stopy, vrátane DVB tituliek. Teletextové vysielanie sa nenahráva. Ešte by som sa pozastavil pri DVB titukoch, pri ich testovaní som zistil, že sa v nahrávkach nezobrazujú, a to aj napriek tomu, že sú spustené. Ide pravdepodobne o nejakú softvérovú chybu.

Cez multimediálny prehrávač je možné prehrávať ako videá, tak aj hudbu. Bez problémov zvládne prehrať aj filmy s externými titulkami a viacerými audio stopami. U externých tituliek je možné nastaviť kódovanie, farbu textu a farbu pozadia tituliek. Stačí len počas prehrávania stlačiť tlačidlo „SUB“ na diaľkovom ovládaní. Multimdiálny prehrávač je možné využiť aj na prehrávanie videí v novom kodeku H.265/HEVC a to až do rozlíšenia 4K. Z video formátov som otestoval mp4, mkv, avi, flv, mpg a ts, z hudobných MP3 a WAV. Samozrejmosťou je prezeranie obrázkov vo formátoch JPG, PNG či BMP. 

V sekcii X-tras nájdu užívatelia rôzne aplikácie a hry. K dispozícii je kalendár s možnosťou pridávania pripomienok a nechýbajú ani aplikácie Počasie, FTP Download, čítačka správ RSS, prehrávač internetových rádií, DLNA DMR a sieťový prehrávač DLNA DMP. Ide o rovnaké aplikácie, aké boli dostupné aj v predchádzajúcich modeloch. V tomto prípade, teda neprináša model 800UHD žiadne novinky. Pri aplikácii Počasie musím ešte spomenúť, že v čase môjho testovania táto aplikácia nefungovala, po jej spustení vypisoval prijímač hlášku „Neznáma chyba“. Ide však o prvú verziu firmware, predpokladám, že sa to v blízkej dobe vyrieši. Okrem aplikácií ponúka box ešte aj deväť jednoduchých hier (Sudoku, Boxman, Trans, WhiteBlack, Gobang, Snake, Tetris, Hexa a Mine). Po nahratí patch verzie softvéru sa ponuka multimediálnych funkcií prijímača rozšíri o ďalšie aplikácie ako prehrávač videí z YouTube, IPTV prehrávač, Dailymotion a Net Photo.

Vďaka DLNA DMR je možné prehrávať multimediálny obsah ako obrázky a videá priamo z mobilného zariadenia na TV. Stačí si len stiahnuť potrebnú aplikáciu do zariadenia a cez menu prijímača zapnúť túto funkciu. Osobne som vyskúšal na iPhone bezplatnú aplikáciu TV Assist a všetko fungovalo bez problémov.

V prípade, že má užívateľ v domácnosti sieťový disk, prijímač zvládne prehrávať multimediálne súbory priamo z tohto disku. Nie je teda nutné pripájať disk priamo k boxu. Slúži na to funkcia DLNA DMP. Bohužiaľ nie je možné na sieťový disk nahrávať. Nahrávky sa ukladajú iba na externé pamäťové zariadenie, ktoré je pripojené cez USB. Spomenúť ešte musím, že pre využívanie DLNA DMP je nutné mať k boxu pripojené externé pamäťové zariadenie (USB kľúč alebo externý HDD). Bez neho totiž nebude možné prehrať žiadny multimediálny súbor.

V prehrávači rádií je dostupných niekoľko tisíc rádií, vrátane slovenských a českých. V čase môjho testovania sa nachádzalo v zozname takmer 90 slovenských a 190 českých staníc. Rozhlasové stanice sú triedené podľa žánru, jazyka či krajiny, no je tu aj možnosť ich vyhľadávania.

G-MScreen

Užívatelia mobilných zariadení (tablet či smrtfón) môžu využívať mobilnú aplikáciu G-MScreen, ktorá je dostupná v obchode Google Play či AppStore. Aplikáciu som otestoval s mobilným telefónom iPhone. Po spustení aplikácie našlo box automaticky, bez problémov ju bolo možné využívať na ovládanie boxu či nastavovanie časovača. Problémy však boli už so streamovaním. V aplikácii sa mi navyše dosť nepáčilo veľké množstvo reklám a niekedy sa stávalo, že nenačítalo z boxu ani zoznam naladených staníc.

Miltistream a T2-MI

AB CryptoBox 800UHD podporuje aj príjem programov šírených v špeciálnej technológii Multistream. Funkčnosť som otestoval na ukrajinských staniciach z družice Astra 4A (4,9°E) od operátora ZeonBud, ktoré vysielajú v režime T2-MI. Bez problémov fungovali aj talianske programy z družice Eutelsat 5W (5°W). Pre ich naladenie stačilo iba spustiť vyhľadávanie frekvencie, ktorú som si vybral v zozname. Žiadne ďalšie parametre nebolo potrebné zadávať.

DVB-S2X tuner

V priímači je už osadený satelitný tuner s podporou najnovšieho štandardu DVB-S2X. Je pravda, že aktuálne ešte operátori veľmi DVB-S2X nevyužívajú, no majitelia AB CryptoBox 800UHD už môžu byť na tento štandard pripravení. Do budúcna totiž možno predpokladať, že sa bude vysielanie v DVB-S2X rozširovať. Zaujímavý však môže byť už teraz paket programov TMC HD, TFX HD a TF-1 HD vo francúzskom jazyku, ktoré vysielajú voľne na družici Eutelsat 33E (33°E).

Pripojenie k internetu

Prijímač je možné pripojiť k internetu buď pomocou LAN kábla, alebo WIFI. V prípade bezdrôtového pripojenia je však potrebné mať špeciálny USB WIFI adaptér. Ten však nie je bežne súčasťou balenia, v prípade potreby si ho teda bude musieť užívateľ dokúpiť zvlašť. V predaji je viacero adaptérov, nie všetky však s boxom fungujú. Je potrebné aby bol s čipom Ralink 5370. Odporúčam však zakúpiť si originálny WIFI adaptér priamo od výrobcu značky AB Cryptobox. Na výber sú dva adaptéry, jeden s anténou so ziskom 2dBi a druhý s 5dBi.

Spomenúť môžem ešte aj tretiu možnosť, vďaka ktorej je možné pripojiť box k internetu, a to je 3G modem. Predpokladám však, že väčšina užívateľov využije buď LAN kábel alebo WIFI.

Záver

AB CryptoBox 800UHD ponúka užívateľom všetky overené funkcie s predchádzajúcich modelov AB CryptoBox. Ide o prvý model tejto značky s podporou príjmu programov v UHD kvalite s novým kodekom H.265/HEVC. Za zmienku stojí ešte nový procesor, väčšia flash a RAM pamäť a samozrejme úplne nový tuner s podporou štandardu DVB-S2X. Prepracovaná bola výrazne prvotná inštalácia. Stačí len mať v čítačke zasunutú dekódovaciu kartu a vybrať jazyk hlavného menu a o všetky ďalšie nastavenia sa postará box, vrátane vyhľadania programov z ponuky operátora.

Doporučená maloobchodná cena:  79 eur s DPH pre SR a 2050 Kč pre ČR
Odkaz na produkt: AB CryptoBox 800UHD

Za zapožičanie prijímača AB CryptoBox 800UHD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. AB CRYPTOBOX 800 UHD nemá RDS tzn. názov stanice na dyspleji má iba číslo kanálu staršie modely 700 a 752 majú na dyspleji nazov stanice je to nepochopitelné čo nato odpovie firma AB CRYPTOBOX TOPOLčANY???

    1. Naozaj maju starsie 700 HD, 600 HD, 500 HD, 400 HD VFD displej? Si to ešte popozeraj a nepis blbosti. Ak chces na displeji nazov stanice si pockaj na 850 alebo 852.

  2. pan fajnsmeker- ab cryptobox 750 a 752 majú rds nazov stanice vlastnim obidva neviem kde bývaš príd a uvidíš.

    1. Áno, ale nie 700HD. Asi kvôli tomu hovoril, že si treba počkať na 850UHD alebo 852UHD. Verzie x50 a x52 majú VFD displeje, x00 nie. A RDS je niečo iné.

    1. Pán Andrej ospravedlňujem sa ,to nebolo pre vás.Pekný večer prajem.

  3. pan fajnsmeker pošli mi mail pošlem ti foto obidvoch satelitov.

  4. 500,600,700,800 ma len cislice a vsetky modely oznacene ako X50 su s CI, VFD a primace oznacene ako X52 su Combo s DVB-T

  5. pán erikfrong další neveriaci tomáš- satelity ab cryptobox 650-750-752 majú rds tz. názov stanice na dyspleji ked neveríš pošly mi mail pošlem ti foto dysplejov vlastním 650. a 752ku.

    1. Prečítaj si celú túto diskusiu ešte raz. A veľmi pozorne a pomaly.

  6. CRB -o čom to píšeš diskusia je o satelite AB CRYPTOBOX 800 HD???

Komentáre už nie sú povolené.