Reklama

Plustelka s lepším pokrytím v Trenčíne a okolí

Towercom v spolupráci so svojou dcérskou spoločnosťou AVIS zlepšil v týchto dňoch pokrytie štvrtého celoplošného multiplexu v krajskom meste Trenčín a jeho blízkom okolí. Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk sprevádzkoval dnes AVIS nový DVB-T2 vysielač na 36. kanáli (594 MHz) z TVP Drietoma, ktorý šíri práve štvrtý multiplex.
Pokračovanie nižšie:

Pôvodne sa plánovalo, že Trenčín bude pokrývať vysielač z Drietomy na 23. kanáli (490 MHz), od tohto plánu však nakoniec Towercom upustil. Bolo teda nutné požiadať o nové prevádzkové povolenie na 36. kanál. „Povolenie je z apríla. Výkon 1000 W ERP, hlavný smer žiarenia 135 stupňov,“ uviedol pre portál SatelitnáTV.sk Roman Vavro, tlačový hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

Ide už o 19. DVB-T2 vysielač štvrtého multiplexu, ktorý šíri aktuálne 17 televíznych staníc (Dajto, Discovery, Doma, Eroxxx, Eurosport 1, Eurosport 2, Film+, JOJ HD, Markíza HD, Minimax, Prima Cool, Prima Plus, RiK, VH1, Viasat Explore, Viasat History a Viasat Nature), ktoré vysielajú v kompresnom formáte MPEG-4. Všetky sú štandardne kódované systémami Irdeto a Cryptoguard. K dispozícii sú tak iba pre zákazníkov platformy Plustelka.

Pokrytie štvrtého multiplexu sa bude aj naďalej rozširovať. V blízkej budúcnosti sa majú spustiť minimálne ešte vysielače TVP Kráľovský chlmec (22. kanál) a Snina – Magurica (22. kanál).

Kompletný zoznam vysielačov aj s ich presnou polohou na mape, môžete nájsť v sekcii Vysielače. Stačí si iba vybrať krajinu a kliknúť na vybraný multiplex. Nechýba tam ani zoznam šírených programov s detailnými technickými parametrami.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Unás nemajú silnejsie visielace ako srbsko má 200kw alebo horvátsko má 100kw ked je dobré pocasie tesedikove pozerám horvátské tv

    1. na východe bolo možné za čias analógu prijímať v noci Srbskú TV na K43 zo Subotice, keď vypol vysielač Tokaj rovnaký kanál v noci. A tuším aj K59, keď vypol Dubník.

    2. Pochybujem, že ti idú stále. Iba keď sú zlepšené podmienky.

    3. išlo to za normálnych podmienok ale zrnito resp. zašumene, ale obraz bol viditeľný a písmena (azbuka) bolo možné prečítať.

  2. Toto je zvlastny krok od TWC, nemala nahodou na 36 kanali vysielat Plustelka Viac?

    1. Mňa by len zaujímalo, prečo vysielače MUX 4 nie sú spúšťane z pridelených stanovíšť na pridelených kanáloch a s max. výkonom. To jest: Nad Oborou, Dievčia skala, Magurka (z hl. anténneho systému), Stropkov – Baňa (z hl. anténneho systému)… To čo stvárajú ? ? ?

      Regulátor by mal odňať prídely.

      Ak mienia pokračovať s pokrývaním z nižších kót a s minimálnymi výkonmi, nech nerobia radšej nič.

  3. ad zet

    No prečo…keby to v TWC robili ako navrhuješ, aký význam by mala nezmyselná akvizícia Avisáckych vysielačov akože s odôvodnením potreby spustenia Plustelky Viac? Nebola by kúpa, rozumej, nebolo by strčenie si 10-15% provízie z celkovej obstarávaciej ceny do niečieho vopred pripraveného vrecka…takto by sme, súdruhovia, nový partokratický socializmus nevybudovali….

  4. ad peeet
    To čakal každý. Okrem TWC. Ten nečaká na nič. Tak u nás pri Topoľčanoch bude pekný guláš…36 kanál z Topolčian Plustelka Viac a 36 kanál, len trošku zvrtnúť anténu na severozápad, Plustelka ako taká. Geniálne. Úchvatné. Takýto nápad môže skrsnúť len v koncentrovanom intelekte TWC….

    1. a za tento zmätok niektoré funkcie pre veci zbytočné berú kríásne vysoké platy a odmeny

    2. check2 Až také velké výkony tam nie sú a oba vysielače sú DVB-T2 256QAM takže aj ten dosah je menší..

  5. včera som ten trenčín skúšal ladiť,signál ok ale nič nenaladilo,žeby len pálili signál na ktorom nič nie je ?

  6. Ad skratek
    No, neviem. Ale faktom je, že Plustelka Viac pred spustením K 36 v Trenčíne kvalita dlhodobo 100% a teraz od spustenia stabilne 30%….

  7. ad Skratek

    Krmča, 5 km vjv of Topoľčian, kompromisne natočená do smeru medzi Topoľčany a Nové Mesto n Váhom kvôli Plustelke na K23. Anténa klasika pasívna log per Iskra P-2845, príjem doteraz bez problémov, až na malý technický výpadok, ktorý sme už apolu preberali cca 4 mesiace dozadu.

    1. Hmmm keďže anténa nesmeruje priamo na vysielač, tak to je ťažko.. šak hlavne že ide.. uvidíme v budúcnosti ako to všetko ešte dopadne v tej drietome..

    2. ad Skratek.
      -po nasmerovaní priamo na vysielač anténa „dá“ 14/55 namiesto pôvodných 22/100 percent podielu intenzita/kvalita signálu, takže pokiaľ nie je niečo s vysielačom v Topoľčanoch, jednoznačne za to môže Drietoma Trenčín. Nepomôže ani linkový zosilovač, ale to som ani nečakal, len som to pre istotu skúsil.

    3. To bol rozum spúšťať 36 kanál v Trenčíne, keď celé Ponitrie a Horná Nitra fičí na 36 kanáli a ešte aj Rakúšaci. Napíš na Regulačný úrad a žiadaj vysvetlenie od kompetentných.

    4. @check2 No to by sa muselo meracím prístrojom premerať a skúsiť vypnúť Drietomu, že či to má vplyv tam kde máte anténu, tie percentá čo ukazujú boxy tomu ťažko veriť.. ak dobre pozerám ste okolo 9 km od vysielača a tam to musí proste ísť v poriadku aj s rezervou ak je dobrá anténa a kabeláž..

  8. Ja si dnes ladím 23 kanál Javorina skoro ma vystrelo, myslel som že už po skáčem po tej Anténe a zrazu naladil 36 ty kokso z Mnichovej Lehoty intenzita 90 kvalita 100 ale na sito s 30 dB širokopásmový predzosíkom. Skúšal som to zlúčiť do spoločnej antény k druhej uhf 22,26 kanál, ale začalo mi to rušiť tie CZ multiplexy skúsim dať ešte iný zlučovač, lebo tam je na 23,40 a zvyšok

    1. Pekne. Ja som sa pre zmenu v sobotu v Prešove hral so starým poškodeným sitom so širokopásmovým predzosilňovačom 25dB a tiež ma prekvapilo, že som chytil použiteľný signál dvoch MUX-ov Rupkki zo Smižian (k46/H a k51/H, 1 kW každý, 56 km). A to mi ich ešte aj zacláňa pohorie Branisko… Niekedy sa stanú aj takéto neočakávané veci.

    2. pre: dr. B. Nutty:

      A v akej lokalite / časti Prešova si zachytil to Rupkki zo Smižian?

    3. R-ko: Hapákova. Ono je to už presnejšie de jure v katastri Ľubotíc, ale prakticky sa dá povedať, že Prešov… 🙂

Komentáre už nie sú povolené.