Reklama

V ČR začnú odpájať DVB-T už o 7 mesiacov, v DVB-T2 bude viac programov v HD

Už koncom novembra tohto roku začnú v susednej Českej republike s odpájaním vysielačov v štandarde DVB-T. Ako prvé budú odpojené vysielače pre oblasť Prahy a stredných Čiech (vysielače Žižkov a Cukrák) a postupne aj v ďalších regiónoch. Posledné vysielače majú byť odpojené do polovice roka 2020, kedy sa predpokladá ukončenie prechodu na nový vysielací štandard. Po ich odpojení budú tak v ČR aktívne už len vysielače v štandarde DVB-T2 a programy šírené iba v novšom kompresnom formáte H.265 (HEVC).
Pokračovanie nižšie:

Po prechode na DVB-T2 budú tak potrebovať diváci zariadenia s podporu štandardu DVB-T2 a kodeku H.265/HEVC. Lákadlom na prechod majú byť všetky HD programy od tamojšieho verejnoprávneho vysielateľa (ČT 1 HD, ČT2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD a ČT:D HD/ČT art HD) a po novom aj komerčných programov Seznam.cz TV, TV Barrandov a skupiny Prima. Zatiaľ čo programy od ČT budú dostupné s rozlíšením 1920 x 1080p, komerčné TV majú šíriť svoje stanice v kvalite 1440 x 1080p. Výnimkou bude TV Nova, ktorá sprístupní iba SD verzie. Celkovo majú šíriť štyri finálne DVB-T2 siete viac ako 30 programov, z toho všetky majú byť k dispozícii voľne (FTA).

Na Slovensku čakajú divákov tiež zmeny. Towercom plánuje preklopiť prvý multiplex do DVB-T2 a z dôvodu uvoľňovania pásma 700 MHz sa budú musieť niektoré vysielače zase preladiť na nižšie kanály. Druhý a tretí multiplex zostane zatiaľ aj naďalej vysielať v štandarde DVB-T.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A je to už tu:
    „TV Prima: V DVB-T2 zdarma jen v kvalitě SD+, v HD jen za poplatek

    Česká privátní skupina Prima reagovala na dnešní ohlášení programové nabídky ve finálních DVB-T2 sítích společnosti České Radiokomunikace (ČRa). V pozemním vysílání bude Prima poskytovat zdarma jen v kvalitě SD+. Další kapacitu bude používat pro chystaný program CNN Prima News a placené vysílání.
    Skupina Prima nikdy neplánovala na platformě DVB-T2 vysílat zdarma v kvalitě HD. Diváci tak v rámci pozemního vysílání DVB-T2 budou moci sledovat zdarma vysílání kanálů skupiny Prima ve kvalitě SD+, prohlásila dnes za televizní skupinu Prima tisková mluvčí Gábina Semová.
    Nasmlouvané kapacity v DVB-T2 hodlá skupina Prima využít pro spuštění dalších kanálů, jako například CNN Prima News, nebo realizovat spuštění placené televize na této platformě prostřednictvím operátora, který dojedná podmínky napříč trhem a novou placenou televizní službu na trh uvede, nastínila další využití nové DVB-T2 kapacity mluvčí Primy.
    Věříme, že placený model může dobře fungovat. Ukazují to zkušenosti z Rakouska (Simpli TV) nebo Německa (Freenet TV), a proto na tuto možnost chceme být připraveni. Zároveň plánujeme využívat kapacitu datového toku jednotlivých kanálů na zkvalitnění nabídky interaktivních služeb, jako je například HbbTV, nebo DVB titulků, popisuje mluvčí Primy Gábina Semová.“

    Ham, ham ham…

    1. „Placené HD vysílání kanálů skupiny Prima bude dále realizováno pouze prostřednictvím smluvních satelitních, kabelových a IPTV operátorů, dodala mluvčí TV Prima.
      Ve finálních DVB-T2 sítích tak budou vedle programů ČT vysílat ve vysokém rozlišení v kvalitě HD Ready (1440×1080, 50fps) jen programy Barrandov HD a Seznam.cz TV CZ. Ostatní stanice budou v SD rozlišení (960×540, 50 fps), podobně jako v PS12.“

    2. Taká drobnosť: kopa Čechov nakúpila set-top boxy s podporou HEVC a DVB-T2, ale bez čítačky kariet a CI/CI+ slotu. Už vidím, ako pobežia kupovať nové zariadenia schopné prijímať aj kódované programy – kvôli nejakej Prime v HD. 😀

    3. No to by som chcel vidieť ako viac ako 60 % divákov v ČR sledujúcich TV cez anténu platí za HD…

  2. To je ono to je ono už budu ako Slováci ale Sprosti!!!

    1. Uplne zbytočná invektíva na adresu ČR. Ich DVB-T s naším absolútne nie je možné zrovnávať. Na rozdiel od nás si terestriál dobre postrážili, zabránili monopolu a pristrihli krídelká nenažraným satelitným, či IPTV operátorom. Penetrácia domácností TV vysielaním na úrovni 60% z politických dôvodov jednoducho neumožní Nove, Prime či Barrandovu stiahnuť SD verzie ich programov z free TV. Ak ste sledovali zavádzanie PS DVBT2 minulý rok, Nova sa s touto myšlienkou po vzore „bratskej“ Markízy chvíľu pohrávala, ale gule na takýto počin nenabrala. Mám za to, že väčšina domácnosti v ČR HD verzie reklám, sporadicky prerušovaných nejakým iným obsahom, pokojne oželie. Bodaj by sme my mali ich problémy…

    2. check2: presne tak. Budú mať verejnoprávne programy v HD a zvyšok v SD („SD+“), ako doteraz. O nič neprídu, prinajhoršom. A v lepšom prípade – čiže ak tie kecy hovorkyne Primy boli iba sonda – dokonca získajú…

    3. V ČR nie je M O N O P O L na celoplošné šírenie signálu, tak ako v Banánovej republike

    4. Oskar @ :

      Nauč se laskavě česky Čecháčku a nepiš v české hatlanině z Čech!!!

  3. Prima se bude vysílat pouze v rozlišení 1 440 x 1 080p.A v žádném jiném.To co Prima zveřejnila je jen divadýlko pro ostatní operátory.Rozlišení které si Prima vymyslela není v nabídce ČRa.

    1. Zdenek.Píšu jasně bez regionálního nářečí,pokud máš problém se zvládnutí českého jazyka,tak navštiv profesora Hrbolka.

  4. No vidíte, na Slovensku idú regionálky v HD a zadarmo, a život beží ďalej.

  5. Tá verzia , že za HD nech si diváci priplatia sa mi páči, asi navrhnem, aby nám , ako regionálkam za HD darovali domácnosti ročne po 1 Euro, aby sme to HD v éteri aj udržali.

    1. a to akože komu chceš navrhnúť, čižmovej kráľovnej?

    2. xxx, myslíš tú slušnú a morálnu, ktorá pre pofidérne absolvovanie koncipiencie sa dala vyškrtnúť zo zoznamu, ale nezložila budúcu bábkovú funkciu? Čudné je, že sa do nej neobula slušná a moralizujúca novinárska spoločnosť, iných má stále na palete.

    3. Coccinella septempunctata: podaj trestné oznámenie, ak si si istý, že je to pravda, teda že sa advokátkou stala neoprávnene – išlo by takmer určite o trestný čin. A ešte ak by to tak aj bolo (čo nie je), ona je stále asi tak o sto levelov nad Štetináčom či Magianom a aspoň o desať nad Kšeftovičom. Takže si svoje žlčovité poznámky strčia niekam, súdruh bgat v Kristu. Novinári nie sú povinní riešiť fiktívne kauzy, aby si bol akurát ty spokojný. Toto robia predsa už dávno konšpirátorské h@vn@stránky.

    4. Ad Dr. B.Nutty
      Ale konšpirátorské h@vn@stránky sú oveľa zábavnejšie, ako mainstream. Takže pokiaľ vychádzame z odôvodnenej premisy, že jedinou zmysluplnou úlohou politikov je pobaviť ctený elektoriát, je ich dôkladné denné štúdium absolútne v poriadku. Mainstream s ich nudnými, cnostne a seriózne sa tváriacimi persónami, sľubujúcimi svetlé zajtrajšky aj bez ich krvopotného budovania, žiadnu srandu neposkytne…

  6. Vysielam zo štyroch DVB-T vysielačov v HD na Slovensku.

    1. Nejde len o to, či vysielate HD, alebo SD. Vcelku dôležité je aj to, že čo vysielate…

  7. Súhlasím , že obsah je treba zlepšiť, práve to 1 euro od domácnosti ročne by pomohlo naštartovať jeho výrobu a prispelo by aj na vysielače.

  8. Sorry ale SD+ 1440x1080x50fps=77760000. Satelit full HD1920x1080x25fps=51840000.Tak koho chcú oblbovať,v HEVC sa vysiela progresívne,čiže výsledok vyššia kvalita v dvb-t2.a to chcú po ľuďoch v cechach až si priplacaju za kvázi vyššiu kvalitu???

    1. No ono to vôbec nemusí byť progresívny scan u 1440×1080. Tých údajných „50 FPS“ môže celkom dobre v skutočnosti znamenať 50 polsnímkov pri interlaced móde, t.j. 25 FPS reálne. Okrem toho, SD+ zrejme u Primy znamená 960×540, nie 1440×1080. A v HEVC sa môže vysielať v interlaced móde – a aj sa veru bude, na určitých staniciach, lebo pri rýchlych scénach (šport) dáva plynulejší obraz, než progressive scan s porovnateľným dátovým tokom (u obsahu typu film, seriál, dokument je to typicky opačne – progressive scan má vyššiu kvalitu obrazu pri rovnakom bitrate). A inak sorry, ale posudzovať kvalitu obrazu podľa násobku počtu pixelov a framerate je nezmyselné.

    1. Primě jde o 1440×1080 tak byla stanovena smlouva a o nižším rozlišení se uplatní jen v mezičase kdy budou při přechodu vysílat s nižším rozlišením ale jen dočasně.

    1. Nerozumiem otázke. Skús to sformulovať nejako inak a pridaj kontext.

  9. pan Jozi satelit 19.2 nemecke stanice vysiela 1280/720 a maju kvalitnejši obraz ako 23.5 ktora vysiela 1920/1080.

    1. Závisí od dátového toku a ďalších parametrov. A tých 720p je samozrejme progresívny scan, zatiaľ čo 1080i na 23,5E je prekladaný (interlaced), ako už samotné označenia napovedajú… To robí dosť veľa. Aj mne sa tie nemecké stanice v 720p zdajú byť kvalitnejšie…

Komentáre už nie sú povolené.