Reklama

Towercom preklopí ďalší multiplex do DVB-T2, diváci sa musia pripraviť aj na prelaďovanie

Divákov, ktorí prijímajú programy prostredníctvom terestriálneho vysielania, čakajú tento rok viaceré zmeny. Už v najbližších týždňoch totiž na Slovensku začne prelaďovanie frekvencií a v pláne je aj prechod prvého celoplošného multiplexu zo súčasnej normy DVB-T na novšiu DVB-T2. Pripravované zmeny súvisia s uvoľňovaním pásma 700 MHz (49. až 60. kanál), ktoré od členských štátov žiada Európska únia. Toto pásmo bude totiž v budúcnosti využívané pre potreby mobilného internetu.
Pokračovanie nižšie:

Generálny riaditeľ spoločnosti Ivan Peschl hovorí o vynútenej zmene, v súvislosti s druhou digitálnou dividendou. Operátor v tejto súvislosti spúšťa aj informačnú kampaň: „Sme si vedomí toho, že prelaďovanie sa bude týkať množstva ľudí a preto chceme zrozumiteľne a v dostatočne veľkej miere divákov o prelaďovaní informovať,“ uviedol Peschl.

Ambasádorom informačnej kampane je známy slovenský herec Jozef Vajda. Ten vystupuje v hlavnej úlohe ako agent Anténa.

Slováci budú musieť preladiť svoje televízne prijímače či set-top-boxy. „Prelaďovanie sa bude týkať všetkých multiplexov – balíčkov staníc – v mnohých lokalitách. Závisí to od toho, na ktorých frekvenciách sú aktuálne siete šírené,“ uviedol technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy.

Programové služby zaradené v 1. multiplexe zároveň prejdú do novšieho vysielacieho štandardu DVB-T2. Týka sa to programov ČT1, ČT2, JOJ Cinema HD, Sport 1, Sport 2 HD a TV Lux. Všetky okrem katolíckej TV Lux sú kódované a prístup k ním majú iba predplatitelia platformy Plustelka. Po zmenách tak pre príjem týchto programov bude potrebné zariadenie s podporou štandardu DVB-T2. Zmeny zároveň umožnia rozšíriť ponuku o nové stanice, či začať šíriť v HD ďalšie kanály.

Towercom aktuálne prevádzkuje na Slovensku štyri celoplošné multiplexy. Tri využívajú štandard DVB-T (MUX 1, MUX 2 a MUX 3) a jeden DVB-T2 (MUX 4). Okrem toho tiež operátor v spolupráci s dcérskou spoločnosťou AVIS prevádzkuje aj vybrané miestne vysielače, ktoré šíria programy z balíka Plustelka Viac tiež už v štandarde DVB-T2.

Kompletný zoznam DVB-T/T2 vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, ktorú pravidelne aktualizujeme. O presných termínoch prelaďovania v danej lokalite, budeme samozrejme ešte informovať. Podľa operátora sa začne prelaďovať v júli 2019 a ukončené by malo byť v lete 2020.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. to bude radosti keď babky kvôli tv lux budú musieť kupovať novú krabičku

    1. No to uz mozu aj rovno zakodovat. Podla mna to ale presunu do Mux 2.

    2. Aj ja si myslím, že TV LUX nechajú v MPEG-2 a presunú do MUX 2.

      A MUX 1 zostane celý Plustelkový v DVB-T2.

    3. Tak Lux nakoniec zostáva v MUX1: Vysielanie TV Lux prejde do vyššieho vysielacieho štandardu DVB-T2. Prosím skontrolujte si či má váš prijímač zabudovaný DVB-T2 tuner.

    4. iko: to beží niekde v lište na Lux-e? Nuž, človek sa tu u nás smiechu nezdrží. Ale aj tak dobre, MUX2 je zrejme plný a vždy lepšie, keď v DVB-T2 skončí Lux, než promokanál.

  2. Aké DVB-T2 ???? znie otázka pre nastávajúce diskusie a najbližšie týždne,pýtajú sa zákazníci Plustelky a Voľnej telky. Bude to H.264 AVC alebo H.265 HEVC ???To je alfa/omega celého príbehu.

    1. Pred asi 2 – 3 rokmi som sa pýtal na Regulačnom úrade, tak mi odpísali, že v budúcnosti sa bude vysielať na Slovensku v HEVC / H.265, tak ako v ČR.

      Ale myslím si, že teraz pri prechode toho jedného muxu do DVB-T2 je otázne, či to nenechajú dočasne v H.264 vzhľadom k tomu, či má dostatok divákov už novší kodek H.265.

      Ale v budúcnosti sa bude vysielať jednoznačne v HEVC / H.265.

    2. Nevidim uplne objektivny dovod aby presli na H265 vzhladom na to, ze az posledny settopbox pre plustelku ma H265 dekoder. Vela ludi ma podla mna este Zircon alebo starsiu Almu a ti by museli menit. Nehovoriac o tych co nemaju Plustelku ale maju TV Lux. A aj sam Towercom hovori ze: „my mame aj v sucasnosti volnu kapacitu, ktoru by sme vedeli poskytnut televiziam.“ Takze nedostatok volnej kapacity ocividne nie je ich najvacsi problem…

    3. batoh: s tými set-top boxmi máš pravdu, ale keď Towercom začne stanice Plustelky hromadne preklápať do HD a rozširovať ich počet, veľmi rýchlo mu voľná kapacita dôjde. Možno nie teraz, ani o rok, ale o dva-tri roky už asi bude h.265/HEVC nevyhnutnosťou, tak ako píše nick j s. Dovtedy bude čas obmeniť staré STB.

    4. m m: Almy sú dve, staršia z nich nepodporuje HEVC, on to myslel takto.

  3. vyhodené peniaze všetky tie tv svojou kvalitou a obsahom ponukajú veľké HOv..

    1. Brzdi-brzdi chlape.Na Viasat History a ČT nedám dopustiť.

    2. abonent,
      to čo dávajú na Viasat History nie je vždy objektívne, dosť skresľujú dejiny – prispôsobujú si ich.

    3. NonSaxon: davaj príklady, kedy si úmyselne prispôsobili dejiny, teda nad rámec nepresností, ktoré idú na vrub rozprávačskej skratky, chybičiek v preklade a podobných zanedbateľných drobností. Lebo ja som tam nikdy žiadne úmyselné skreslenia nevidel, a to túto stanicu sledujem dosť často. A aj históriu ovládam celkom dobre, takže niečo také by som myslím ľahko postrehol.
      CS abonent: súhlas, ešte by som doplnil Film+ a Joj Cinema.

    4. pre dr. B. Nutty
      ……“ Lebo ja som tam nikdy žiadne úmyselné skreslenia nevidel, a to túto stanicu sledujem dosť často. A aj históriu ovládam celkom dobre, takže niečo také by som myslím ľahko postrehol“.

      Ja si myslím že históriu neovládaš keď tvrdíš že ju neskresľujú.

    5. historik-nehistorik: buď uveď príklady takého úmyselného skreslenia, alebo iba táraš do vetra. Ono keď príde reč na konkrétne fakty, potom sa ukáže, kto čo ovláda a čo neovláda.

    6. Postreh: určite nie všetky. Snažíš sa iba za každú cenu frfľať, namiesto toho, aby si prispel niečím relevantným.

  4. Na ake frekvencie bude preladeny ZOBOR / NITRA / ? Na cezantenu som to nenasiel 🙁

    1. Niečo tu už bolo: https://www.satelitnatv.sk/2019/01/dvb-t-cakaju-zmeny-ru-zacal-proces-uvolnovania-frekvencneho-pasma-700-mhz/

  5. Palo Nitra Zobor 50 k pôjde na k 28 a 21 K na K 45. Termin 9.7.2019.

    1. Miloslav ale potom ten k28V zo Zobora bude na koliznej frevkvencii, lebo česká PS12 Cra-K28H,vysiela tiež na tomto kanál z vysielača Brno-Kojál z výkonom 100kw.TO čo bude za mišmaš.

    2. K28 je slovenský, Čechom požičaný na prechodné obdobie … kde je júl 2019 a květen 2020 ten istý mesiac. ( chyba v preklade ? )

    3. odpovedám medvedovi takže kolizia cz/sk muxov nastane na tom 28k. Zobor/zapnutie 9.7.19/ a Kojalom/vypnutie 5mesiac 2020/ 10 mesiacov kolizia muxov,to je čo za haluz.Takže 10mesačné križenie na 28kanále.DOBRE TO SKOORDINOVALI.

    4. medved @ :

      Nemáš pravdu o tom že K28 je iba slovenský keď to nie je pravda, K 28 je požičaný na prechodné obdobie iba Moravákov z južnej Moravy z vysielačov (Kojál, Hády, Barvičova a Děvín) a už vôbec nie Čechom z Čiech ako píšeš! Pokiaľ o tom nevieš tak K 28 je napokon oficiálny finálny kanál pre budúci Multiplex 22 pre celú severnú Moravu zo Sliezskom z hlavných vysielačov Hošťálkovice, Lysá hora a Praděd po vypnutiu DVB-T namiesto súčasnej PS 12 ktorá je tiež používa K 28. Keď nevieš vôbec nič o vysielačov z Moravy a Sliezska tal sa radšej nepíš nič ako toto.

  6. Japonci už testuju 16. G a na Slovensku polovicu stanic ešte vysiela SD???

  7. Dakujem „fajnsmeker “ a „Miloslav“ . A vykon zostane na rovnakej urovni?

  8. Nechápem prečo do verejnoprávneho MUX 3 nepridajú aspoň rozhlasové stanice, ktoré nevysielajú cez FM vysielače t. j.: Rádio Junior, Rádio Klasika, Rádio Litera a Radio Slovakia International. A ak je tam viac miesta tak nech pridajú všetky rozhlasové okruhy RTVS tak ako je to v ČR, tam vysielajú všetky rozhlasové stanice ČRo v DVB-T a budú vysielať aj v DVB-T2.

    1. Máš 19,91 Mbit kapacitu. Natlačíš tam dva HD a dva SD programy so slušným dat. tokom + audio stopy + doplnkové služby a ešte aj tie tvoje rádiá aspoň 192 kbps?

    2. Všetky slovenské aj české verejnoprávne a k tomu ešte nejaké komerčné rádiá sú na Astre 3. Ale dali by sa napchať aj do DVB-T VP MUX-u, ak by sa zmenil FEC na 3/4. Mierne zhoršenie reálneho pokrytia by sa dalo kompenzovať relatívne malým zvýšením výkonov vysielačov.

    1. Myslíš tým programy v MUX1 po preklopení do DVB-T2? To by som bol nesmierne prekvapený, keby ich dali hneď do HEVC… Staré Zircony a prvé Almy tento kodek nepodporujú a Towercom by bol na hlavu, keby sa silou-mocou snažil nahnevať veľkú časť zákazníkov.

  9. Najlepšie je na tom znova Orava, Námestovo chcú podľa informácií preladovat na jar 2020, towertroll chce z k59 vyťažiť love od štátu, ak im niečo dá štát, teda kompenzáciu, tak budem troll ja a budem písať na všetky kompetentné úrady, towertroll mal dostatok času na preladovanie a zmenu k59 na Orave, o čom už vie minimálne od roku 2017.

  10. V mojom okolí má najvyšší výkon vysielač Lučenec – Blatného vrch,bývam vo Fiľakove a z vysielača Kráľová hoľa a Rimavská Sobota je signál veľmi slabý aj keď je to jeden kanál,dal som si cez anténu.sk a tam vysielač Lučenec nie je ,tak kedy preladí,popritom má 1 mux výkon 20 KW,zas niečo Towercom posral.Rimavská Sobota 1 mux ešte ani nemá a Kraľová hoľa ma výkon len 5 KW.

    1. To sú allotmenty a Lučenec patrí pod Veľký Krtíš: satelitnatv.sk/2019/01/dvb-t-cakaju-zmeny-ru-zacal-proces-uvolnovania-frekvencneho-pasma-700-mhz/

  11. Ako môže Krtíš patriť pod Lučenec,veď Krtíš je len dedina,dakedy celá obec Krtíš bola pod okres Lučenec,ako Fiľakovo,to akože teraz v Lučenci vypnú ten najvýkonnejší vysielač v okolí,Veď Krtíš ma len 2 a 3 mux zo slabučkými výkonmi.

    1. Lučenec Blatný vrch bude prelaďovaný naj jar budúceho roka, takže je čas.

  12. k28 cz bude umyselne odtlaceny ako k33 ,29,42 40 towerkomom nic zadarmo

    1. Miešaš dve rôzne veci … bohorovnosť Towercom-u (kľudne mohli ten switch zosynchronizovať s Čechmi) a trollovanie Avisu (aj v ďalších prihraničných oblastiach).

    2. Už by sa mohli konečne spamätať a pridať voľné programy a nie rôznych ottíkov a ďalšie bludy. Dodnes neboli pridané náhrady za 3 odídené stanice.

    3. Towercom nemôže pridať voľné programy, lebo tu nie sú žiadne také, ktoré by chceli vysielať FTA v našom DVB-T. Môže pridať iba nejaké platené do Plustelky. Na nič také, ako je „náhrada“, nemá divák nárok, je to čisto len na rozhodnutí televízií. Tak už prestaň požadovať či očakávať „náhrady“, je to mimo reality.

    4. Za také ceny tam ani nikoho nikdy nedostanú a odídu ešte aj tí, ktorí tam zostali free…

  13. oplati sa kupit Set Top Box už aj so slotom na dekodovaciu kartu je sice drahši a ma aj Hbb-TV-červene tlačitko na dialkovom ovladani.

  14. Pan js -cesi uz vysielaju na DVB-T 2 . 9. Stanic ceskeho rozhlasu

  15. k.28 z brna bude hravo odtaceny umyselne nitrov zadarmo nic ako ostatne ceske k33 49 42

  16. ahojte,

    poradte mi prosim, co by mal splnat usb tuner, aby som na ntb mohol sledovat tieto MUX?

    staci dvbt-2 pripadne 264/265?

    1. Otázka je, či chceš sledovať aj kódované stanice. Neviem, ktorý USB tuner toto podporuje… Čo sa týka FTA staníc cez DVB-T2 a HEVC, teraz som náhodou narazil na novú Almu, tu je link: aerial.obchodmrp.sk/alma-minitv-dvb-t2-h.265hevc-usb-prijimac-123
      Pozri si na heureka.sk, či nenájdeš lepšiu cenu a/alebo predajcu bližšie k tebe.

    2. zadramo je len stv 1,2, joj, wau ta3 a lux, nie? ostatne su vsetko kodovane?

      ja skor rozmyslam nad niecim z ebayu, ked staci dvbt2…

      za tieto kanaly je tak 5 eur investicia do tuneru viac nez dost :))

    3. Áno, a ešte Joj plus je zadara. Tak kúp z ebay, lokalizovaný nemusí byť, keď ovládaš angličtinu (pohyb v menu, inštalácia) a tuner podporuje DVB-T2, tak pohoda.

    4. dobre dakujem, cize vsetky uz budu dvbt2, aj tie nezakodovane? ci tie este ostanu na dvbt? ked teda mam mat len tie volne dostupne ci nestaci len starsie dvbt?

    5. Tie nekódované (FTA) stanice zostanú ešte nejaký (asi dlhý) čas v DVB-T. Iba Lux bude v DVB-T2 multiplexe (koho už zaujíma Lux, všakže). Ale aj tak by som si priplatil radšej za DVB-T2 tuner, čojaviem, pôjdeš možno do ČR a tam už o chvíľu bude všetko v DVB-T2, a pod. Sám musíš zvážiť tieto okolnosti.

    6. A na naše bezplatné stanice okrem toho Luxu postačí ešte dlho aj starší DVB-T tuner, aby som teda jasne odpovedal na Tvoju otázku.

    7. Jednoznačne investuj do tunera DVB-T2 s kodekom H.265 / HEVC a aj tí, ktorí kupujete telky alebo set-top boxy…

  17. dakujem iko, moze byt napr aj nejaky z ebayu, nemusi byt „lokalizovany“?

    1. Podľa ústavy sa SR neviaže na žiadne náboženstvo. Reálne chodí pravidelne do kostola 28-29% obyvateľov. Takže Slovensko je asi tak katolícke, ako morské prasa. To tiež nie je v skutočnosti ani morské, ani prasa.

    1. Tu máš HEVC / H.265 tuner USB kľúč: elevizniweb.cz/2019/05/dvb-t2-pres-usb-aneb-jaka-je-finalni-podoba-alma-mini-tv-pro-windows-i-android/

    2. Správny odkaz: televizniweb.cz/2019/05/dvb-t2-pres-usb-aneb-jaka-je-finalni-podoba-alma-mini-tv-pro-windows-i-android/

    1. Nech pozerajú. Predpokladám, že nick ‚rado28‘ Lux nezaujíma. Rovnako ako väčšinu ľudí. Je to rovnaký odpad, ako TV8. Párkrát som si v záchvate masochizmu pozrel „dokumenty“ o inkvizícii a križiackych výpravách, ktoré tam dávali a horšie prekrúcanie dejín som ešte nevidel. A okrem menovaných relácií tam chodia samé nudné ideologické nezmysly. Tým prekrúcaním dejín a nudnou propagandou sa to podobá na socializmus u nás v 80. rokoch.

  18. …vie niekto napísať na aké kanále sa preladia vysielač nové mesto K55,56,57?

    1. Maco ti nem pomôže, on len za peňáze, ale ja ti pomôžem:

      MUX 1 z K55 na K39
      MUX 2 z K56 na K21
      MUX 3 z K57 na K23
      MUX 4 z K23 na K27

      Na vysielači Nové Mesto nad Váhom – Veľká Javorina sa budú pre DVB-T2 využívať tieto 50 kW (25 kW*) kanály: K21, K23, K27, K28*, K39, K45*

Komentáre už nie sú povolené.