Reklama

Štvrtý celoplošný multiplex teraz s lepším pokrytím v Rožňave a okolí

Towercom v spolupráci so sesterským operátorom AVIS zlepšuje opäť pokrytie štvrtého celoplošného multiplexu na východnom Slovensku. Po novom vysielači v Stropkove bol dnes spustený vysielač v okresnom meste Rožňava. Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk je vysielač umiestnený na ulici Edelényska a vysiela na 32. kanáli (562 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 0,5 kW. Ide o rovnaký kanál, ktorý len do nedávna využíval tamojší miestny multiplex. Ten môžu už niekoľko mesiacov prijímať diváci aj naďalej, no už na 24. kanáli (498 MHz).
Pokračovanie nižšie:


Nový vysielač v Rožňave je už v poradí šestnástym aktívnym vysielačom štvrtého celoplošného multiplexu (MUX4), ktorý šíri väčšinu programov z terestriálnej platformy Plustelka (JOJ HD, Markiza HD, Doma, Dajto, Prima Plus, Film+, Minimax, RiK, Nickelodeon, Sport 2, Eurosport, Eurosport 2, Viasat Explorer/Spice, Viasat History, Viasat Nature, VH1, Eroxxx). Všetky sú kódované systémami Irdeto. Netreba zabúdať aj na to, že štvrtý multiplex už využíva štandard DVB-T2, pre príjem je teda potrebné už zariadenie s podporou tohto štandardu.

Nepôjde však o posledný nový vysielač štvrtého multiplexu, pribudnúť majú postupne aj ďalšie. Kompletný zoznam vysielačov všetkých celoplošných, ako aj regionálnych multiplexov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Ak máte akékoľvek skúsenosti s príjmom nového vysielača štvrtého multiplexu v Rožňave, môžete sa podeliť so skúsenosťami s ostatnými čitateľmi v komentároch.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A prečo to nevysiela na medinárodnom kanále K22 z vysielača Dievčenská skala odkiaľ by sa pokrylo veľké územie ? ? ? V SFN sieti s ostatnými vysielačmi.

  2. Ja to tiež nechápem to isté platí aj pre Prešov, Košice, Stropkov a isto sa nájdu aj iné. Alebo preto aby nemuseli vysielať s vyšším výkonom?

    Veď Košice a Prešov mohli mať určite lepší kanál na plustelku viac a Avis mohol pokračovať s miestnymi FTA tiež zo slušným pokrytím. Prešov ostal na tom najhoršie pretože s 10W to ide asi 2km od vysielača aj to jedným smerom. Predtým s 2kW to išlo dosť ďaleko.

    Zo Stropkova mohla ísť plustelka Viac aj mux4 a mux1.

    1. Určite ten Prešov ide tak ako píšete? Tak to je pre všetkých nová informácia, najprv treba vyskúšať a potom vypisovať.. :))))))

    2. no prezrať skratek ERP ako ide ten Prešov… všetci to tu čakajú niekoľko mesiacov…

    3. k tomu som sa už vyjadril minule, ide to lepšie aj z toho dôvodu, lebo je tam väčšia rezerva, vymenila sa technológia a zvýšilo sa dvojnásobne MER.. a k tomu že to išlo predtým 2kW, to je maximálny výkon, to neznamená že to išlo toľko, pretože to išlo menej..

    4. no nevyjadril si sa ani minule ani teraz… že aké je ERP v kW…

    5. Veď tu čítate že to ide slabo, takže to môže ísť jedine kolko je povolené.

    6. Prešov k27 ide dobre, signál je 3,5km od vysielača veľmi silný, takže dosah by mal byť slušný. ERP je určite oveľa vyšší, než 10W, chápem, že to skratek nechce veľmi rozmazávať. Som za to, aby to radšej zostalo ako to je.

    7. pre skratek: Keď K27 Prešov ostane výkonovo tak ako je teraz (ešte by som doporučoval zmeniť polarizáciu z V na H) tak je to OK, ale ako náhle znížite výkon, pre otvorený severovýchod, východ a juhovýchod Prešova to bude nechytateľné kvôli K27 z Kráľovej hole a Rožňavy (už teraz to v týchto lokalitách kockuje). Preto pri tomto výkone ako je, by pomohla zmena polarizácie z V na H, tým by sa zlepšili podmienky pri príjem voči rušiacemu V signálu z Kráľovej hole a Rožňavy. Už to tu bolo aj spomenuté, že ak sa zníži výkon nebude to možné pridávať do spoločných antén, kvôli silnému K25 a množstvo panelákov by prišlo o príjem. V jednom výškovom 12 posch. bloku je cca 100 bytov alebo aj v dlhých 7 posch. blokoch so 6 vchodmi je tiež cca 100 bytov… A diváci aj keď majú IPTV, káblovky, satelity, tak na 2. a ďalších televízoroch v ďalších miestnostiach majú príjem na anténu, alebo ak sú búrky, sneženie a nemajú signál pri týchto platformách prepínajú na anténu DVB-T. Aj keď havarovala helikoptéra do vysokého napätia, tak IPTV nefungovalo počas celého výpadku elektrického prúdu, diváci nemohli sledovať futbalový zápas…

    1. K22 bol 31. augusta 2018 na Ukrajine vypnutý. 3/4 analógových vysielačov bolo vypnutých a v analógu zostal len 1. program do mája 2019.

  3. Tak by konečne mohli na K22 pustiť plný koordinovaný výkon.

  4. Čo tak Medzev lastovici vrch tam spustiť 1a4 multiplex lebo mi tu chytáme len 2a3 multiplex

Komentáre už nie sú povolené.