Reklama

AVIS preladí vysielač v Prešove na nový kanál, na pôvodnom bude Plustelka Viac

Diváci v Prešove a jeho blízkom okolí budú môcť od dnes prijímať miestny DVB-T multiplex na novom vysielacom kanáli. Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk má AVIS preladiť tento vysielač z pôvodného 41. na nový 27. kanál. K zmene dochádza z dôvodu príprav na spustenie nového miestneho vysielača pre platformu Plustelka a jej špeciálny balíček Plustelka Viac, ktorý by mal byť šírený práve na 41. kanáli.
Pokračovanie nižšie:


Ponuka miestneho multiplexu v Prešove zostane aj po preladení vysielača, na 27. kanál, bez zmeny. Vysielač tak má aj naďalej šíriť programy TV Noe, Šlágr TV, TV Senior a TV7.

Nový vysielač na 41. kanáli aktuálne nie je spustený. Kedy presne ho operátor aktivuje, nie je ešte známe. Šíriť bude kódované programy z balíka Plustelka Viac v štandarde DVB-T2.

Prešov – Východoslovenské vodárne, 27. kanál (522 MHz), povolený výkon 0,01 kW
Programy: TV Noe, Šlágr TV, TV Zemplín, TV7
Prevádzkovateľ: AVIS

Prešov – Východoslovenské vodárne, 41. kanál (634 MHz), povolený výkon 2 kW
Programy: Plustelka Viac DVB-T2 (čoskoro)
Prevádzkovateľ: AVIS

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Na 27. kanáli už idú v regionálnom muxe DVB-T: Šlágr TV, TV Noe, TV7 a TV Senior.

    41. kanál neviem overiť, nemám DVB-T2

    Pre skrateka:

    Aká je v Prešove na K27 polarizácia a výkon ? ? ? Lebo výkon 0,01 kW to určite nie je, lebo pri tomto výkone to išlo v minulosti len v centre mesta a teraz to ide v skoro celom Prešove aj okolí.

    1. Ono to vyzerá tak, že na pôvodnom vysielači len zmenili kanál z k41 na k27 a všetko inak zostalo po starom, aj ERP 2kW a polarizácia. Takže sa obávam, že to ešte môže padnúť na tých smiešnych 10W s vyžarovaním v 120° segmente smerom na juh.

  2. K. 27 Real Trading zo Šibenej hory už teda patrí Avisu a je šírený z východoslovenských vodární? Či?

    1. AVIS vysiela zo Šibenej hory – tretí stožiar

      Šibená hora 1 – stožiar TV prevádzača Towercom (DVB-T/T2, Rádio Vlna, Anténa Rock, SRo)
      Šibená hora 2 – stožiar Expres Net (Rádio Expres)
      Šibená hora 3 – stožiar Avis (DVB-T, Rádio Best FM, Rádio Roma, internetové vysielače)

    2. Tak tak. Niekde sa uvádza názov Šibená hora, inde Tatranská ulica, v ďalších zdrojoch Východoslovenské vodárne / VVaK, ale je to jedna a tá istá lokalita. Všetky tie veže sú blízko seba.

    3. Kopec sa volá Šibená hora, je na ňom Tatranská ulica a na jej konci je vodojem VVaK.

  3. Tak to padlo na tých smiešných 10W a 120 stpňov – Ľubotice, skoro žiadny signál, tak ako to bolo na 27 kanali, kým ho nemal Avis.

    1. Nič sa nezmenilo, tak to ide ako keď to spustili, pri spustení K27 si mal v Ľuboticiach signál? Prípadne vyskúšaj večer, či sa nezlepší signál, lebo večer / v noci sa zlepšuje signál (vyčistenie vzduchu, menej rušenia) oproti dňu, kedy slabé signály miznú… Ale východne to ide rovnako ako keď to spustili…

    2. Nejde to na 27 kanali, tak ako sa nedal chytiť v Ľuboticiach kým AVIS vysielal na 41.kanali a na 27-čke bol ten taký smiešny lokálny multiplex.

    3. Ten pôvodný lokálny MUX na k27 už dávno nevysielal, takže sa nedal chytiť nikde – od prechodu TV7 z k27 do MUX-u Avisu na k41. A teraz po prechode Avisu z k41 na k27 to ide rovnako dobre, ak nie dokonca kúsok lepšie (nižšia frekvencia sa lepšie šíri) aj v Ľuboticiach. Mám to osobne overené z dvoch rôznych miest v tejto obci (všetko pasívne antény). Myslím, že problém bude u Teba – možno máš predzosilňovač alebo aspoň kvalitnú vysokoziskovú anténu otočenú na západ a ruší Ti to k27 z Kráľovej hole.

    4. Hm, asi to bude tým, skusim s tým niečo urobiť.Vďaka za radu.

    5. Juzek: niet za čo. Pokiaľ nepotrebuješ diaľkový príjem, skús použiť izbovú anténu, prípadne tú vonkajšiu otoč preč, (trebárs niekam na severovýchod – keď ju otočíš ešte aj do horizontálnej polohy, možno na dobrom mieste chytíš Poliakov zo Suchej góry na k29, k32 a k52 🙂 ). Všetky vysielače v Prešove na Šibenej hore chytíš na každú anténu, izbovú, vonkajšiu otočenú od vysielačov opačným smerom, aj na kus drôtu, keďže Ľubotice sú od vysielačov iba cca. 3km s priamou viditeľnosťou. Pravda, keď (ak) k27 klesne s výkonom na predpokladaných 10W, už to bude celkom iná situácia…

    6. Juzek: a potom daj vedieť, ako to dopadlo, ak môžem poprosiť. 🙂

    7. Ahoj, vďaka za radu, mal si pravdu. Vyhodil som zosilovač K27 a už to ide bez problémov. Ešte raz vďaka za radu.

  4. Verme, že si to diváci postupne preladia a budú aj naďalej sledovať , bolo by škoda v treťom najväčšom meste v SR nevysielať.
    TV Senior je jedinou na východe , ktorá vysiela zo všetkých kôt : Prešov, Košice, Michalovce a Tatr.Lomnica , vysiela 240 min slučku spolu 42 krát za týždeň.

  5. Nechápem prečo 1mux a 4mux nevysiela na rovnakom kanály ako na Dubniku keď môže ísť mux2 a mux3. Tak by mohol ostať Avis mux s FTA kanálmi ako bol na 41. No a na uvoľnených plustelka to isté platí aj pre Košice.

    1. Košice majú MUX1 na k50, ako aj Prešov a MUX4 na k21, Prešov mal podľa frekvenčného plánu pôvodne pre MUX4 pridelený tiež k21. Neviem, prečo Towercom robí tieto rošády, že dal v PO MUX4 na k37… To, o čom píšeš, sa tu už riešilo pod iným článkom, akurát s tým rozdielom, že MUX4 v PO by mal ísť na k21, Plustelka Viac tým pádom na uvoľnený k37 a regionálky mali zostať na k41, tak ako píšeš. Tým by sa najmä vyriešil problém s veľmi nízkym povoleným výkonom na k27, ktorý nemožno nejako veľmi navyšovať kvôli Kráľovej Holi.

    2. Už som to písal niekoľkokrát, KH je vysielač o h…, svieti až po Debrecín, ale napr. v Dobšinej (a v xy obciach v akože záujmovej oblasti) nula bodov, mali by ho zrušiť.

    3. V rôznych diskusiách sa píše aj v jednom tlačenom časopise, ktorý vychádzal dávnejšie LIVE! bol článok, že v Rumunsku v horských oblastiach okolo Vălcău prijímali za analógu televízne vysielanie. Signál tam bol z Dubníka a Kráľovej hole.

      Vysielač Dubník pokrýva televíznym a rozhlasovým signálom veľkú časť východného Slovenska. Signál zasahuje aj hlboko do vnútrozemia Maďarska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. V Rumunsku bolo možné zachytiť analógový televízny signál vo výbornej kvalite až v horských oblastiach okolo Vălcău, čo je cca 60 km východne od mesta Oradea (podľa zahraničných Slovákov žijúcich v tejto oblasti sledovali slovenské televízne stanice z Dubníka na ”kus drôtu” :o) Z Dubníka prijímal vstupný signál aj 100 km vzdialený televízny prevádzač pri obci Vikartovce pod Kráľovou hoľou. Naopak, obyvatelia obce Zlatá Baňa vzdialenej cca 2 km od Dubníka boli odkázaní na analógový príjem z Kráľovej hole, rovnako ako chatári v rekreačnej oblasti Sigord a aj diváci v niektorých častiach Prešova a v okolitých obciach pod Slanskými vrchmi, ktoré im neumožňujú priamy výhľad na vysielač Dubník a sú v ”tieni”.

Komentáre už nie sú povolené.