Reklama

Openbox S3 CI HD – satelitný prijímač s čítačkou kariet a CI slotom za prijateľnú cenu

Medzi ďalšie novinky spomedzi satelitnými prijímačmi, ktoré sa dostali do predaja v poslednom období, patrí Openbox S3 CI HD. Ide o satelitný prijímač s podporou prijímu HDTV kanálov, ktorý je vybavený nielen jednou čítačkou dekódovacích kariet, ale aj jedným voľným CI slotom pre dekódovací modul. Okrem toho samozrejme podporuje aj štandardné funkcie ako nahrávanie na externé pamäťové zariadenie (PVR) či funkciu časového posunu (TimeShift). Nechýba tiež aj prehrávač najbežnejších multimediálnych súborov.

Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 260x200x45 mm (ŠxHxV)
Hmotnosť: 0,99 kg
1x čítačka kariet
2x USB 2.0 (predný a zadný panel)
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x konektor HDMI
1x AV OUT (cinch)
1x RS 232
1x RF modulátor
1x IR konektor pre pripojenie externého IR snímača
1x optický audio výstup S/PDIF
Maximálna spotreba v prevádzkovom režime udávaná výrobcom: 10 W
Pamäť na 7000 TV kanálov, 2000 rádií, 4000 transpondérov, 96 družíc či 12 obľúbených skupín
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p (Full HD).
Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
Spolu so satelitným prijímačom nájde každý užívateľ v balení navyše ešte aj HDMI kábel, AV kábel RCA (cinch) a diaľkové ovládanie spolu s dvomi mikrotužkovými batériami (AAA). Nechýba samozrejme aj užívateľský manuál a to v anglickom a slovenskom jazyku. V balení je štandardne dodávaný aj externý IR snímač, vďaka nemu môžeme umiestniť set-top-box aj niekde na skryté miesto, napr. za televízor. Osobne si to však veľmi neviem predstaviť kvôli jeho väčším rozmerom.

open_s3_ci4open_s3_ci3open_s3_ci1

Predný a zadný panel
Na prednom paneli Openboxu S3 CI HD je otvárací plastový kryt, ktorý je cez celú šírku prijímača. Pod ním je možné nájsť sedem základných ovládacích tlačidiel (Power, Menu, OK, CH+/CH- a Vol+/Vol-), štvormiestny 7 segmentový LED displej, dve LED diódy (zelenú a červenú), IR snímač diaľkového ovládania, USB port 2.0, čítačku dekódovacích kariet a jeden CI slot pre vloženie CAM modulu. Dekódovacia karta sa do čítačky vkladá s čipom dopredu a dole.

Zo zadnej strany sú osadené konektory LNB IN, Loop, servisný RS 232 port, optický audio výstup S/PDIF, stereo analógový výstup, analógový video výstup (cinch), YPbPr, HDMI, RF Out, Ethernet (RJ45), USB 2.0, konektor pre pripojenie externého IR snímača (jack), sieťový vypínač a sieťový kábel, ktorý je ku prijímaču pripevnený napevno.

Menu a informačný panel
Hlavné menu je ladené do žlto-modrej farby, nachádza sa v ňom päť základných kategórií (Inštalácia, Správca kanálov, Systémové nastavenia, Utility a Podmienený prístup). Je dostupné vo viacerých jazykoch, nechýba samozrejme aj slovenčina a čeština.

Informačný panel je k dispozícii po stlačení tlačidla “INFO” na diaľkovom ovládaní. Užívateľom ponúka základné informácie o práve bežiacom a nasledujúcom programe, ako aj aktuálny dátum i čas. Na pravej strane sú tiež malé ikony, ktoré nás informujú či je vybraný kanál kódovaný, poprípade či má k dispozícii teletext. Detailnejšie informácie o programe sú k dispozícii po druhom stlačení tlačidla “INFO”. Pre zrušenie informačného panelu je nutné stlačiť tlačidlo “EXIT”, alebo po tretí krát “INFO”, keďže panel sám nezmizne ani po nejakom čase.

open_s3_ci_m4open_s3_ci_m2open_s3_ci_m3

EPG
Po stlačení tlačidla “EPG” na diaľkovom ovládaní sa zobrazí multi EPG až desiatich staníc s aktuálne bežiacim programom, ktorý je v ľavej strane obrazovky, na pravej strane v okne je možné vidieť práve sledovaný program. Medzi stanicami sa posúva šípkami (hore/dole), nasledujúci program je možné zobraziť tlačidlami šípka doprava/doľava. Celodenný program jednej stanice (single EPG) je možné zobraziť po stlačení červeného tlačidla. Program je dostupný na sedem dní dopredu. U EPG som si všimol, že načítavanie programu v režime single EPG je trochu pomalšie a trvá aj niekoľko sekúnd, niekedy tak treba chvíľu počkať, pokiaľ sa dáta zobrazia.

Prvotná inštalácia a skúsenosti
Počas mojich testov som mal k dispozícii Openbox so softvérovou verziou číslo 117, ktorá vyšla 1. septembra 2016. Samotný softvér pre prijímač je totožný s modelom Openbox S3 mini HD. Pri úplne prvom spustení neponúkne žiadnu prvotnú inštaláciu, po výbere jazyka je preto nutné ísť do menu a nastaviť všetky potrebné parametre, ako aj vyhľadať a usporiadať programy. Pre vyhľadávanie programov je možné použiť automatické alebo manuálne vyhľadávanie s funkciou sieťového vyhľadávania (NIT). K dispozícii je navyše aj BlindScan. Rýchle skenovanie – FastScan, zatiaľ prijímač nepodporuje.

Po vyhľadaní programov si môžeme vytvoriť obľúbené skupiny programov (maximálne 12), prípadne si popresúvať programy podľa svojich potrieb priamo v hlavnom zozname. Ak by sa to niekomu zdalo zdĺhavé, môže vyhľadávanie programov ako aj ich presúvanie úplne vynechať a nahrať do set-top-boxu nejaký voľne dostupný setting. Ten si stiahneme z PC na USB kľúč a z neho priamo potom do boxu. Slúži na to voľba “Databáza USB Aktualizácia” v sekcii “Menu-Inštalácia”. Samozrejmosťou je aj zálohovanie už vytvoreného vlastného settingu.

Openboxy majú už tradične univerzálnu čítačku dekódovacích kariet. Treba však spomenúť, že funguje iba s neoficiálnym softvérom. Ešte pred vložením karty je nutné nastaviť systém kódovania v menu prijímača, v kategórii Podmienený prístup. V internej čítačke kariet som mal možnosť otestovať Irdeto karty Plustelka/Voľná telka, RTVS karta, Skylink ICE, Skylink Irdeto a freeSAT ICE. Ani u jednej som nezaznamenal počas celej testovacej doby problémy s dekódovaním programov. Najnovšie karty Skylink M7 Irdeto síce prijímač načíta, no programy sa nedekódovali, preto pre ich využívanie je nutné dokúpiť dekódovací modul, ktorý zasunieme do voľného CI slotu. Prijímač je tak vhodný aj pre najnovšie karty Skylink M7, ale len s použitím CAM modulu. S modulov som mal možnosť otestovať Plustelka Irdeto a Neotion Irdeto CI+. Oba fungovali bez akýchkoľvek problémov.

Vzhľadom k tomu, že má Openbox S3 CI HD okrem čítačky kariet aj voľný CI slot pre modul, je možné s ním využívať súčasne aj dve karty od satelitných poskytovateľov. Jedna môže byť v internej čítačke a druhá v CAM module. V čítačke je tak možné napr. použiť freeSAT kartu a v module Skylink.

Spomenúť ešte môžem, že prijímač bez problémov zvládne aj audio kodek AAC. Otestoval som to na kanáli ČRo test AAC, na družici Astra 3B (23,5°E). Rovnako fungovali aj všetky slovenské rádiá z pozície Thor 0,8°W, vrátane Fun Rádia, ktoré tiež používa tento novší kodek.

Pre plnohodnotné využívanie multimediálnych funkcií je potrebné pripojiť box k domácej sieti. K pripojeniu je možné využiť buď káblové pripojenie prostredníctvom ethernetového káblu RJ45, alebo aj cez USB WIFI adaptér, ktorý však nie je štandardne v balení. Je ho teda nutné v prípade záujmu dokúpiť. Prijímač by mal podporovať USB WIFI adaptéry s čipmi RT2870, RT2770, RT3X7X, RT537X, RT539X a RT5572. V prípade, žeby ste nevedeli aký máte USB Wifi adaptér kúpiť, je tu možnosť zakúpiť aj originálny WIFI adaptér priamo od výrobcu Openbox, ktorý má názov Openbox AIR.

open_s3_ci_m9open_s3_ci_m10open_s3_ci_m7

PVR a TimeShift
K prijímaču je možné pripojiť akýkoľvek pevný disk, prípadne USB kľúč naformátovaný súborovým systémom FAT32 alebo NTFS. Po pripojení pamäťového zariadenia je možné využívať aj funkcie PVR a TimeShift. Štandardne však nie sú povolené, je ich teda treba zapnúť manuálne v menu (Menu-Systémové Nastavenia-HDD info, stlačiť OK a žlté tlačidlo). Nahrávať je možné maximálne dva televízne programy z jedného satelitného transpondéra, alebo jeden program nahrávať a druhý sledovať. Nahrávky sú vo formáte .ts a je ich možné prehrať aj na iných zariadeniach. Prostredníctvom prijímača sa k ním pristupuje cez tlačidlo “PLAY”, kde je umožnené ich aj mazať či premenovávať.

Multimediálny prehrávač
Prijímač podporuje prehrávanie základných video súborov vo formátoch ako AVI, MKV, MPG, MP4 či 3GP, audio MP3, prípadne obrázky vo formáte JPG či BMP. S testovanou verziou softvéru prijímač však bohužiaľ nepodporoval prehrávanie filmov s externými titulkami. Videá je možné pretáčať až piatimi rýchlosťami 2x,4x,8x,16x,24x dopredu alebo späť a to jednoducho stlačením tlačidiel doprava/doľava. Pre pretáčanie audio súborov (mp3) je pri prehrávaní najskôr nutné ešte stlačiť tlačidlo play a až potom je sprístupnené pretáčanie.

Openbox S3 CI HD umožňuje aj prehrávanie multimediálnych súborov z mobilných zariadení priamo na obrazovke TV. Slúži na to funkcia DLNA Render. Pre zariadenia s operačným systémom iOS je vhodná napr. aplikácia TV Assist, ktorá je síce dostupná zadarmo, ale má nejaké obmedzenia. Ak by sme ju teda chceli využívať naplno, je nutné si za neobmedzené používanie pár eur priplatiť. Zariadenie so operačným Android som nemal počas testovania k dispozícii, nemám teda otestované, ktorá aplikácia je vhodná pre tento systém.

open_s3_ci_m21open_s3_ci_m22

IPTV
Po pripojení k domácej sieti a internetu je možné priamo z prijímača sledovať aj internetové TV streamy, prípadne webkamery. Stačí si len vytvoriť potrebný súbor vo formáte .m3u na externom pamäťovom zariadení, z ktorého vie box streamy prehrávať. Funkciu som otestoval v domácej sieti kde som streamoval programy z linuxového prijímača VU+ DUO 2. K súboru m3u sa pristupuje cez tlačidlo USB na DO, celý zoznam streamov je však možné uložiť aj do hlavného zoznamu kanálov, slúži na to voľba Web TV, ku ktorej sa dostaneme po jednom stlačení tlačidla “OK” a dva krát “TV/R” na DO.

Záver
Openbox S3 CI HD môže zaujať hlavne svojou jednoduchosťou. Celý prijímač pracuje v známom, osvedčenom a jednoduchom grafickom prostredí, ktoré poznajú veľmi dobre aj majitelia starších modelov tejto značky. Podporuje aj štandardné funkcie ako PVR či TimeShift. Všetky nahrávky sú nekódované a bez problémov ich môžeme aj upravovať na PC. Prijímač je možné pripojiť navyše aj k domácej sieti či internetu vďaka čomu je možné využívať dve nové funkcie DLNA Render a IPTV. Čo môže zaujať určitú skupinu užívateľov je aj RF modulátor, ktorý sa už u nových HD prijímačoch veľmi nepoužíva.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 69,9 eur s DPH
Odkaz na produkt: Openbox S3 CI HD

Za zapožičanie satelitného prijímača Openbox S3 CI HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať