Reklama

ČT bude už čoskoro šíriť cez satelit v HD kvalite aj programy ČT24 a ČT:D/ČT art

Česká televízia prejde v priebehu novembra v satelitnej distribúcii k vysielaniu všetkých šiestich kanálov vo vysokom rozlíšení (HD). Verejnoprávny vysielateľ chce reagovať týmto krokom na dlhodobý technologický vývoj, očakávania divákov i aktuálne trendy na televíznom trhu, kedy satelitní operátori rozširujú svoju ponuku o obsah vo vysokom rozlíšení. Okrem toho tiež televízia vyhlási novú súťaž na zabezpečenie kompletnej satelitnej distribúcie.
Pokračovanie nižšie:


Pre prevádzkovateľov prevzatého vysielania sa v nadväznosti na prechod na HD nič nemení. Aj naďalej im bude Česká televízia poskytovať všetky svoje kanály zdarma pre začlenenie do najnižšej ponuky, teda ponuky dostupnej všetkým zákazníkom daného prevádzkovateľa. Budú mať zároveň možnosť zaradiť do svojho portfólia vysielania ČT v SD aj HD kvalite.

V súvislosti s prechodom na HD vysielanie vyhlási Česká televízia súťaž na kompletnú službu satelitnej distribúcie signálu spočívajúcu v prevzatí, zakódovaní a doručení svojich programov a súvisiacich služieb až ku koncovému užívateľovi, teda divákovi, na jeho prijímač. Podmienky budú nastavené tak, aby pre diváka znamenali v prípade zmeny operátora či satelitnej pozície minimálne, najlepšie nulové, náklady.

Podmienky súťaže na poskytovateľa satelitnej distribúcie pre Českú televíziu budú prezentované všetkým potenciálnym uchádzačom. Česká televízia zohľadňuje nielen cenu za poskytovanú službu, ale aj cenu za dosiahnutého diváka,“ uviedol dnes v tlačovej správe verejnoprávny vysielateľ.

Česká televízia aktuálne využíva pre potreby distribúcie svojich programov družicu Astra 3B (23,5°E) z ktorej prijímajú signál aj zákazníci platformy Skylink. Do budúcna by však mohla prejsť aj na inú satelitnú pozíciu, všetko bude záležať od toho, ktorí operátor vyhrá súťaž. Aktuálne zabezpečujú distribúciu HD programov České rádiokomunikácie.

Satelitné vysielanie je pre Českú televíziu doplnkovým spôsobom šírenia programov, jeho primárnym cieľom je porytie územia Českej republiky v tých lokalitách, kde nie je dostupný kvalitný signál v pozemskom vysielaní DVB-T. Dôležitú úlohu preto zohráva počet divákov, ktorí k službe majú prístup. V prípade, že prevádzkovateľ prevzatého vysielania prostredníctvom družice bude mať záujem o zdieľaní transportných signálov programu Českej televízie, bude sa podieľať na nákladoch v pomere zodpovedajúcom počtu operátorov zdieľajúcich signály pre tieto programy.

Mohlo by vás ešte zaujímať