Reklama

Testy kanálov Kino Barrandov a TV Barrandov na pozíciách po Doma a Dajto (23,5°E)

Na pôvodných pozíciách programov Doma a Dajto v štandardnom rozlíšení, na satelite Astra 3B (23,5°E), frekvencii 11 836 MHz, sa objavilo testovacie vysielanie staníc Kino Barrandov a TV Barrandov v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-2). Oba programy sú kódované systémami Irdeto (CAID: 069A a 0668), ktoré využíva platforma Plustelka. Majiteľom zariadení Plustelka/Voľná telka však programy dostupné nie sú.

Je to dočasné technické riešenie, ktoré nám vyplýva zo zmluvných podmienok s vysielateľom,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Michal Šuran, marketingový manažér zo spoločnosti Towercom, ktorá využíva daný transpondér na družici Astra 3B (23,5°E) a zároveň aj zabezpečuje satelitnú distribúciu oboch českých programov. Podrobnejšie informácie sa nám však zistiť nepodarilo.
Pokračovanie nižšie:


Možno však predpokladať, že testy českých programov TV Barrandov na frekvencii 11 836 MHz budú súvisieť s plánovanými zmenami platformy Skylink, ktorá pripravuje prechod niektorých transpondérov z DVB-S na DVB-S2 a tým pádom aj zmenu kompresného formátu MPEG-2 na MPEG-4. Po týchto zmenách by tak mohli vysielať Kino Barrandov a TV Barrandov aj naďalej v SD kvalite a v kompresnom formáte MPEG-2, z frekvencie 11 836 MHz. Vďaka čomu by ich ešte mohli pozerať aj majitelia starších SD prijímačov a to minimálne do konca tohto roka.

Ďalšou variantov je sprístupnenie programov Kino Barrandov a TV Barrandov pre zákazníkov satelitnej platformy Plustelka. Táto možnosť je však najmenej pravdepodobná z dôvodu vysielacích práv. Oba programy nemôžu udeliť súhlas na šírenie slovenskej platforme Plustelka, keďže nevlastnia vysielacie práva na územie Slovenskej republiky.

Štandardne sú zatiaľ programy TV Barrandov a Kino Barrandov v SD/MPEG-2 aj naďalej dostupné zákazníkom platformy Skylink z frekvencie 11 895 MHz. HD verzie zase z frekvencie 12 363 MHz.

Technické parametre pre príjem test kanálov TV Barrandov a Kino Barrandov:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 11 836 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 5/6
SR: 27500
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK
Kódovanie: áno (Irdeto)
Provider: Towercom

Mohlo by vás ešte zaujímať