Reklama

Česká televízia testuje mobilnú žurnalistiku, namiesto kamier tablety a smartfóny

Česká verejnoprávna televízia využije po vzore zahraničných spravodajských televízií mobilnú žurnalistiku, ktorá využíva potenciálu súčasných technológií s pripojením na internet. Redaktori budú tak na zaznamenávanie udalostí využívať čoraz populárnejšie smartfóny. Od 19. októbra 2015 dostanú takto natočené reportáže pevné miesto v kontinuálnom vysielaní ČT24. Časom má pribudnúť aj pravidelná rubrika.
Pokračovanie nižšie:


Radi by sme, aby sa každý deň na obrazovkách Českej televízie objavili príspevky alebo ilustračné zábery, ktoré boli nadobudnuté iba pomocou mobilných prístrojov. Jedná sa o nový trend, ktorý umožňuje zachytiť neočakávané udalosti a čo najrýchlejšie ich sprostredkovať divákom. Poskytnúť môže aj informácie z miest, kam sa bežná kamera vôbec nedostane. Výhľadovo tak vznikne na programe ČT24 samostatná rubrika zameraná na výstupy natáčané práve na telefónoch a tabletoch. Časom by do nej mohli byť zapojení aj samotní diváci,“ predstavuje novinku vo vysielaní riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal.

Mobilná žurnalistika je aktuálny trend, na ktorý nadviazali významné svetové spravodajské televízie, ako napríklad britská BBC, írska verejnoprávna televízia RTÉ či arabská Al-Jazeera. Práve tieto stanice zaraďujú v súčasnosti do svojho vysielania najviac reportáží natočených na mobilných zariadeniach.

Česká televízia k tomu, aby sa materiál dostal do redakcie čo najrýchlejšie, využíva teraz špeciálnu aplikáciu, ktorá slúži na odosielanie a spracovanie príspevkov z telefónu. Pre živé vysielanie by chcela v budúcnosti uplatňovať mechanizmus podobný tomu, s ktorým pracuje práve Al-Jazeera.

Vďaka našej aplikácii sa záznamy prenesú cez internet ihneď, čo s bežnou technikou nie je možné. V čom sú mobilné prístroje neprekonateľné, je totiž rýchlosť. Redaktor, ktorý sa treba úplne náhodou ocitne u spravodajsky zaujímavej situácie, je tak schopný zaznamenať, čo sa na mieste deje, a môže natočiť aktuálne a unikátne zábery. Tie potom len redaktor pošle cez špeciálnu aplikáciu a následne sa materiál prevedie do formátu, ktorý je vhodný pre spravodajstvo Českej televízie,“ hovorí redaktor Oldřich Borůvka, a dodáva:“ Mobily a tablety nie sú profesionálne technika, ktorá by snáď raz mala nahradiť profesionálne kamery. Technologické parametre sú samozrejme neporovnateľné.

Mohlo by vás ešte zaujímať