Reklama

Maďari ukončili šírenie verejnoprávnych programov v DVB-S na satelite Eutelsat 9A, testujú M4 Sport

Maďarský verejnoprávny vysielateľ (MTVA) ukončil 30. júna 2015 distribúciu svojich televíznych programov M1, M2, Duna a Duna World v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-2) v norme DVB-S na družici Eutelsat 9A (9°E). Programy ďalej šíri už len z transpondéra v norme DVB-S2 z frekvencie 11 958 MHz. Pre ďalší príjem je preto potrebný HDTV prijímač.

Z uvedených parametrov vysiela tiež aj program M3 a športový M4 Sport HD, ktorý práve v čase písania správy spustil testovacie vysielanie (test obrazec) na pozícii Duna World HD a Duna World HD (Europa). Stanica Duna World je tak dostupná aktuálne len v SD kvalite (SD/MPEG-4). Oficiálny štart M4 Sport je naplánovaný na 18. júla 2015.
Pokračovanie nižšie:


Všetky programy MTVA na družici Eutelsat 9A sú štandardne kódované systémami Conax a Irdeto. Pre ich príjem je teda potrebné vlastniť okrem HD prijímača aj dekódovaciu kartu, výnimkou sú programové pozície M1 HD (Europa), M2 HD (Europa), Duna HD (Europa), Duna World (Europa) a M4 Sport HD (Europa), ktoré sú určené pre divákov zo zahraničia a sú preto dostupné nekódovane. Voľne by však mali vysielať len programy, na ktoré má MTVA vysporiadané autorské práva aj mimo územia Maďarska.

Technické parametre pre príjem maďarských verejnoprávnych programov:
Družica: EUTELSAT 9A (9°E)
Frekvencia: 11 958 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 2/3
SR: 27500
Modulácia: 8PSK
Norma: DVB-S2
Kódovanie: Conax

V čase písania správy vysielali všetky programy nekódovane (FTA).

Duna World-172015-1150
Oznam o ukončení šírenia SD programov.

Mohlo by vás ešte zaujímať