Reklama

ČT24 vysiela už 10 rokov

85 000 hodín, z toho 63% naživo. Taká je dočasná bilancia podľa Českej televízie vysielania spravodajského kanálu ČT24 za desať rokov jeho existencie. ČT24 odštartovala 2. 5. 2005 a od tej doby sa stala najsledovanejšou rýdzo spravodajskou stanicou v Európe, ktorú si týždenne pustí štyri milióny ľudí. Svoje začiatky si s divákmi ČT24 pripomenie dvojhodinovým špeciálom, ktorý začne presne desať rokov po štarte zelevízie, a to dnes 2. mája o 13:05.

ČT24 bola tretím zo šiestich súčasných kanálov Českej televízie. Tá sa pri jeho prípravách inšpirovala v zahraničí, predovšetkým vo Veľkej Británii a Švédsku. „Keď sme začínali, nebolo ani štúdio, ani ľudí, ani štruktúra, všetko sme museli vytvoriť. S Michalom Kubalom, terajším zástupcom šéfredaktora spravodajstva, sme vybrali niekoľko verejnoprávnych spravodajských kanálov po Európe, z ktorých sme čerpali inšpiráciu, a od januára 2004 sme začali všetko stavať a prakticky skúšať,“ spomína na začiatky vysielania terajší riaditeľ Spravodajstva Zdeněk Šámal. „Prvú schému budúceho vysielania dvadsaťštvorky sme napísali na rub papiera potlačeného nejakým bodovým scenárom po večeri v jednej reštaurácii v Štokholme,“ dopĺňa ho Michal Kubal.
Pokračovanie nižšie:


Prvé štyri mesiace vysielala ČT24 v osemnásťhodinovom režime, plnú prevádzku začala 5. septembra. Medzi jej najsledovanejšie relácie patria tradičné špeciály venované významným domácim aj zahraničným udalostiam, ktorých za desať rokov odvysielala už vyše päť tisíc. „Práve vo chvíľach, keď sa u nás či vo svete deje niečo skutočne závažného, ​​sa ČT24 stáva pre väčšinu divákov základným zdrojom informácií. Päťhodinové mimoriadne vysielanie k prvým prezidentským voľbám napríklad sledovalo na Dvadsaťštvorke viac ako jeden milión ľudí, povodňové spravodajstvo v roku 2013 zasiahlo vyše dva a pol milióna divákov. Tieto čísla samé o sebe nie sú dôležité, ukazujú ale, že verejnoprávne spravodajstvo plní svoju celospoločenskú úlohu dobre a že nestráca svoj náskok ani v čase rýchleho technického a mediálneho vývoja. Dnes je vysielanie plne prepojené s webovým spravodajstvom a sociálnymi sieťami, využívame virtuálne štúdia, dotykové obrazovky. Sme schopní pripojiť sa do priameho prenosu cez Skype alebo 4G siete. Rýchlosť, flexibilita a dôveryhodnosť informácií sú dnes podľa mňa jedny z najväčších predností ČT24,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

V sobotňajšom špeciály spomenú na začiatky ČT24 osobnosti, ktoré verejnoprávnym spravodajstvom za desať rokov prešli, a pripomenú zlomové udalosti, predstavia technologické zázemie alebo detaily práce zahraničných spravodajcov.

Mohlo by vás ešte zaujímať