Reklama

Skylink: Maďarské programy už fungujú z pozície 9°E, šesť programov je v HD kvalite

Satelitná platforma Skylink už sprístupnila maďarské programy svojim zákazníkom zo satelitu Eutelsat 9A, ktorý je umiestnený na orbitálnej pozícii 9° východne (9°E). Aktuálne tak prebieha súbežné vysielanie týchto programov z družice Astra 3B (23,5°E) a Eutelsat 9A (9°E). V blízkej dobe však plánuje platforma Skylink maďarské programy z družice Astra 3B odpojiť a zákazníkom ich ponúkne práve z družice Eutelsat 9A. Presný termín odpojenia zatiaľ nebol zverejnený.

Zákazníci, ktorí budú chcieť aj naďalej prijímať maďarské programy, tak budú musieť investovať do zariadenia pre príjem tejto družice a to či už do inštalovania druhej satelitnej paraboly, alebo kúpy natáčacieho zariadenia, poprípade LNB Quadblocku, ktorý umožní príjem až zo štyroch družíc (23,5°E, 19,2°E, 13°E a 9°E). Ten by mal byť dostupný na našom trhu v najbližších dňoch. Jeho cena aj spolu so špeciálnou parabolou sa bude pohybovať okolo 100 € s DPH. Bližšie informácie Vám samozrejme na našom portáli SatelitnaTV.sk ešte prinesieme.
Pokračovanie nižšie:

Počas našich dnešných testov sme mali z družice Eutelsat 9A prístup so Skylink kartou k dvanástim programom: M1 HD, M2 HD, Duna HD, Duna World HD, RTL klub HD, TV 2 HD, Cool, Film+, Viasat 3, Story 4, RTL II a Muzsika TV. Technické parametre pre príjem uvádzame nižšie.

TIP: Skylink ponúkne zákazníkom maďarské programy z družice Eutelsat 9A, na satelite Astra 3B skončia

Programy je v súčastnosti možné prijímať len s IRDETO kartou, alebo ICE kartou v IRDETO režime, keďže je pripojený k vybraným maďarským programom iba kódovací systém IRDETO (CAID: 0624). A tak to aj zostane. Kódovací systém, ktorý využívajú ICE karty (CAID: 0D96) k programom pripojený nebude. Zákazníci platformy Skylink, tak budú musieť pre príjem maďarských programov využívať iba zariadenia s dekóderom IRDETO (HD prijímač poprípade CAM modul).

Z novej satelitnej pozície 9°E ponúkne Skylink oproti doterajším programom z družice Astra 3B až šesť programov v HD kvalite. Navyše na verejnoprávnych programoch od vysielateľa MTVA je dostupné aj hybridné vysielanie HbbTV (M1 HD, M2 HD, Duna HD, Duna World HD). Okrem toho budú môcť zákazníci prijímať aj ďalšie zaujímavé stanice, ktoré sú z tejto pozície dostupné nekódovane (FTA). Spomenúť môžeme napr. dva programy vo vysokom rozlíšení M6 Suisse HD či TF1 Suisse HD.

Technické parametre pre príjem M1 HD, M2 HD, Duna HD, Duna World HD:
Družica: EUTELSAT 9A (9°E)
Frekvencia: 11 958 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 2/3
SR: 27500
Modulácia: 8PSK
Norma: DVB-S2

Technické parametre pre príjem RTL klub HD a TV 2 HD:
Družica: EUTELSAT 9A (9°E)
Frekvencia: 11 747 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 2/3
SR: 27500
Modulácia: 8PSK
Norma: DVB-S2

Technické parametre pre príjem Cool, Film+, Viasat 3, Story 4, RTL II a Muzsika TV:
Družica: EUTELSAT 9A (9°E)
Frekvencia: 12 073 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 27500
Modulácia: 8PSK
Norma: DVB-S2

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Hmm, a to sú už čo za praktiky, že pripoja programy iba pre jeden typ kariet, človek nech si zakúpi extra set konvertorov, prijímač a nech si trebárs kartu ICE Výmena strčí niekam? Veď starí zákazníci majú skoro všetci karty Výmena ICE (0D96), nie? A na tých tieto programy nepôjdu. Pôjdu tým, ktorí prišli v posledných cca. 2 rokoch a zakúpili si aj prijímač od Skylinku. Totálna zhovadilosť. Čo tým sledujú? Tie novšie karty Výmena M7 sú tiež 0D96, nie?

    1. Ako je písané v správe. Programy je možné prijímať aj s ICE kartou, ale musí byť v režime IRDETO. Jednoducho povedané, stačí dať ICE kartu do IRDETO prijímača, alebo modulu a všetko bude fungovať.

  2. Napr. karta Výmena M7, ktorú má kopa ľudí, nemá CAID 0D96? Keď áno, tak tieto programy nepôjdu, môžu ľudia strkať, kam len chcú… Mýlim sa? Díky, redakcia.

    1. Karta ICE je hybridná karta ktorá dokáže pracovať bez problémov s CAID 0D96 ako aj 0624.

    2. Len doplníme, že pri našich testoch pri prijme týchto programov bola použitá práve ICE karta. 🙂

  3. Alternatíva ja takáto:Na Eutelsat 9E sú volne šírené tieto maďarské programy:Duna HD, Duna World HD, Magyar 2 HD, Magyar 3HD.Sú aj v SD kvalite.
    V maďarskom DVB-T,ktoré má čiastočne presah aj na Slovensko je cez 40 TV kanálov.
    Ticho im závidím.

  4. Tie programy mohli rovno zrusit. Uz vidim ako maju ludia 10 parabol len preto aby mohli prijimat vsetky programy zo Skylinku. Kto chcel madarov tak ich ma uz davno od konkurencie.

  5. Takže uni čítačky sú asi v ťahu, však… Treba certifikovaná Irdeto čítačka alebo Irdeto modul…

  6. no tak zrazu chcú ponúkať maďarské stanice. Ale kto ich chce fakt všetky tak pôjde ku konkurencii síce to nebudú mať v HD ale bude tam na výber dosť toho.

  7. S tym irdetom je to pekny ofajc. S ICE kartou v uni citacke je to v prdeli.

  8. Rýchly a totálny prechod na 9E.?
    Madari na slovensku pojdu gratis a asi z našich dani.Skylinku to nevišlo
    a tak ich dali na inu kolaj.Ale prečo sa ma platit za nich?Idu volne len z ich
    jazykom.Uč sa slovak a pribudnu ti nove programy.
    To je Glisnik špekulácia?
    Ten to riadi a ma dokonale vyškolený manšaft.
    Už nech to vzda sam a bude lepšie.
    Dovod odchodu z 23,5E mi nieje dosť jasný!!!
    Stači len motor a si tam.

Komentáre už nie sú povolené.