Reklama

Poľská platforma Cyfrowy Polsat chce ukončiť distribúciu programov v MPEG-2 do konca mája 2015

Podľa informácií, ktoré rozposiela káblovým operátorom Telewizja Polsat, poľský komerčný prevádzkovateľ televíznych kanálov rodiny Polsat, budú šírené programy Polsat zo satelitnej pozície Eutelsat Hot Bird (13°E) v kompresnom formáte MPEG-2 už len do 31. mája 2015. Vysielanie programov v staršom a neefektívnom formáte MPEG-2 tak bude ukončené. Znamená to, že všetky transpondéry DVB-S z ktorých vysielajú aktuálne programy tohto komerčného vysielateľa prejdu do DVB-S2 a stanice zmenia kompresný formát z MPEG-2 na MPEG-4.
Pokračovanie nižšie:


Zmena kompresného formátu sa však nebude týkať len káblových operátorov, ale aj zákazníkov poľských platforiem Cyfrowy Polsat či konkurenčnej nc+, ktorí vlastnia ešte starší satelitný SD prijímač. Od 1. júna 2015 tak bude nutné aby všetci zákazníci už mali satelitný HD prijímač. V opačnom prípade nebudú môcť prijímať programy mediálnej skupiny Telewizja Polsat.

Zmenu na novší a hlavne pre operátorov úspornejší kompresný formát MPEG-4 môžu zaznamenať už aj slovenskí diváci a to ako v prípade satelitných platforiem Skylink či freeSAT, tak aj v DVB-T.

TIP: RTVS má záujem spustiť oba svoje HD programy na satelite, SD verzie potom vypne

Ako už avizovala aj verejnoprávna RTVS, zmluva ohľadom satelitnej distribúcie programov v kompresnom formáte MPEG-2 končí v roku 2016 a vysielateľ ju nehodlá ďalej predĺžiť. Do budúcna však počíta, že prostredníctvom satelitu bude šíriť oba svoje programy už len v HD kvalite.

(satkurier.pl, red)

Mohlo by vás ešte zaujímať