Reklama

Poľská TVP ukončí širenie svojich programov z družice ASTRA (19,2°E)

Poľský verejnoprávny vysielateľ Telewizja Polska (TVP) plánuje ukončiť šírenia svojich programov na satelite ASTRA 19,2°E, ktoré slúžili hlavne ako distribučné kanály pre káblových, IPTV či satelitných operátorov. Informoval o tom poľský portál wirtualnemedia.pl.

TVP spustila vysielanie zo satelitnej pozície ASTRA 19,2°E v roku 2005. Programy postupne pribúdali a aktuálne v multiplexe vysiela už 6 kódovaných kanálov TVP1, TVP2, TVP Seriale, TVP Sport, TVP Rozrywka, TVP HD a štyri nekódované TVP Polonia, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Info. Zmluva ohľadom satelitnej kapacity so satelitným operátorom SES je platná do konca tohto roku a TVP sa rozhodla, že ju nepredĺži.
Pokračovanie nižšie:

Telewizja Polska sa rozhodla neprenajať od 1. januára 2015 žiadny satelitný transpondér pre distribúciu programov TVP s výnimkou jedného slotu satelitnej kapacity pre vysielanie kanálu TVP Polonia na satelitnej pozícii 13°E,“ povedal pre portál wirtualnemedia.pl Jacek Rakowiecki, tlačový hovorca TVP. Vysvetľuje, že za týmto rozhodnutím je snaha eliminovať nepotrebné náklady.

Po vypnutí poľských verejnoprávnych kanálov TVP na satelite ASTRA tak zostanú na tejto satelitnej pozícii vysielať už len dva poľskojazyčné kanály TV Trwam a erotický kanál HalloTV Polska.

Operátorom, ktorí doteraz preberali distribučný signál z pozície ASTRA, ponúkne TVP minimálne tri ďalšie možnosti. Prvá z nich bude preberanie programov zo satelitnej pozície Eutelsat Hot Bird 13°E, kde pôsobia poľské satelitné platformy nc+ či Cyfrowy Polsat, druho možnosťou má byť DVB-T či poslednou treťou IP multicast.

Mohlo by vás ešte zaujímať