Reklama

Kanály BBC už vysielajú na novej družici Astra 2E, na Slovensku ich už len tak ľahko nechytíme

Dnes 6. februára, teda takmer po dvoch rokoch, satelitný operátor SES presunul programy britského verejnoprávneho vysielateľa BBC (British Broadcasting Corporation) zo satelitu Astra 1N na nový Astra 2E (britský vyžarovací zväzok). Oba satelity sa nachádzajú na orbitálnej pozícii 28,2 stupňov východne.

Presun programov na nový satelit ASTRA 2E je nutný z dôvodu plánovaného presunu družice Astra 1N na pozíciu 19,2°E, kde bude aj naďalej slúžiť hlavne pre potreby nemeckého trhu.

S presunom nekódovaných programov BBC na nový satelit ASTRA 2E sa nemenili technické parametre príjmu a teda pre britských divákov sa nič nemení, tí môžu ďalej sledovať svoje obľúbené programy nekódovane bez nutnosti prelaďovania svojho satelitného prijímača. Mení sa len pokrytie v strednej a východnej Európe, teda aj na území Slovenska, čo určite zaujíma všetkých nadšencov satelitnej televízie, keďže kanály BBC sú veľmi žiadané nielen kvôli obrazovej, ale aj programovej kvalite.
Pokračovanie nižšie:


Doteraz bolo možné prijímať programy britského verejnoprávneho vysielateľa BBC na západnom Slovensku stabilne aj so 130 cm parabolou, v prípade mrazivého počasia aj s menšou. Aktuálne po presune na novú družicu je reálna situácia, tak ako sa predpokladalo, oveľa horšia a dnes ráno pri našom teste nám nepostačovala ani parabola s rozmermi 160 cm a to smerom na východ je signál ešte slabší.

ASTRA_2EFG_UK_ku_band_spotbeam_M
Mapa pokrytia družice Astra 2E (britský vyžarovací zväzok). Zdroj: SES

Konkrétne došlo dnes k presunu transpondérov s frekvenciami 10 733 MHz, 10 788 MHz, 10 803 MHz, 10 818 MHz a 10 847 MHz. Všetky programy z týchto frekvencií tak už vysielajú z novej družice Astra 2E.

Ako sme si však pri dnešných testoch všimli, nedošlo ešte k presunu všetkých transpondérov zo satelitu Astra 1N (britský vyžarovací zväzok) na Astra 2E. SES tak ešte v najbližšej dobe čaká presun napr. transpondérov 10 728 MHz, 10 714 MHz, 10 758 MHz, 10 832 MHz či 10 906 MHz.

Mohlo by vás ešte zaujímať