Reklama

CBeebies HD testuje na satelite Astra 2F, u nás je zachytiteľný len s veľkými parabolami

Britská verejnoprávna televízia BBC spustila technické testy svojho detského kanálu CBeebies vo vysokom rozlíšení (HD) prostredníctvom satelitu Astra 2F (28,2°E). Vzhľadom k tomu, že je vysielanie dostupné z tzv. britského zväzku družice Astra 2F je na Slovensku túto stanicu s bežnými satelitnými parabolami (80-100 cm) nemožné prijímať. Signál z transpondéra (frekvenciu 11 023 MHz) sme sa pokúšali zachytiť na západnom Slovensku s parabolou o veľkosti 155 cm, no bez úspechu. Pre bezproblémový príjem britského zväzku družice Astra 2F preto nebude na našom území postačovať ani satelitná parabola o veľkosti 200 cm a to smerom na východ krajiny signál ešte slabne.
Pokračovanie nižšie:

CBeebies nebude jediným televíznym kanálom, ktorý BBC plánuje spustiť vo vysokom rozlíšení v najbližšej dobe. Britský verejnoprávny vysielateľ už skôr avizoval, že začiatkom roka 2014 chce spustiť vo vysokom rozlíšení aj kanály BBC News, BBC Three, BBC Four a CBBC.

TIP: BBC plánuje spustiť až päť nových kanálov v HD kvalite

Kanál CBebbies sa zameriava na detských divákov. Vysiela denne od 6:00 do 19:00, vo zvyšnom čase sa delí o jednu programovú pozíciu s kanálom BBC Four.

Technické parametre pre príjem CBeebies HD:
Družica: ASTRA 2F (28,2°E)
Frekvencia: 11 023 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 2/3
SR: 23000
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Kódovanie: nie
Provider: BSkyB

Mohlo by vás ešte zaujímať