Reklama

Na RTVS sa zniesla vlna kritiky, príčinou je nedostupnosť kanálu Dvojka HD

Za nie príliš veľkú dostupnosť kanálu Dvojka HD sa na RTVS zniesla vlna kritiky. Oproti Jednotke HD, ktorá je dostupná vo verejnoprávnom multiplexe a sprístupnená tak nekódovane širokej verejnosti, je Dvojka HD dostupná len u vybraných káblových a IPTV operátorov. Pripomeňme, že Dvojka vo vysokom rozlíšení nemôže byť dostupná vo verejnoprávnom multiplexe z kapacitných dôvodov. Pravdepodobne aj z tohto dôvodu zvažuje RTVS nad spustením jedného spoločného HD kanálu, ktorý by mohol byť šírený ako v DVB-T tak aj na satelite.

Prečítajte si tiež: RTVS zvažuje spustenie jedného spoločného HD kanálu pre Jednotku a Dvojku

Pokračovanie nižšie:

Za toto sa na nás zniesla vlna kritiky. Na druhej strane nie je možné riešiť distribúciu programovej služby skôr ako máte čo ponúknuť,“ odpovedal na našu otázku ohľadom dostupnosti programu Dvojka HD Andrej Doležal, riaditeľ sekcie technickej realizácie RTVS. Ako ďalej dodal: Najskôr sme riešili technologicky upgrade do HD a následne až riešime distribúciu.

Aktuálne ponúkajú Dvojku HD dvaja operátori, sú to Orange a Slovak Telekom. Obaja však neponúkajú Dvojku v natívnom HD, ale robia iba upscale. U Telekomu by sa to malo vyriešiť už v najbližších dňoch, keďže bude podľa RTVS doinštalovaný HD enkóder aj pre Dvojku.

RTVS ponúkne Dvojku v HD kvalite aj v rámci peeringu v SIXe, podobne ako ako Jednotku HD na verejnej multicastovej adrese v norme MPEG-4 s dátovým tokom okolo 14 Mbps.

Okrem toho RTVS rokuje so zaradením svojho druhého televízneho programu v HD kvalite aj so spoločnosťami UPC, Satro, Antik Telecom, Martico, Swan, Slovanet, DSi data, Enet a ďalšími.

Mohlo by vás ešte zaujímať