Reklama

Už o pár dní budú u nás vypnuté posledné analógové vysielače

V pondelok 31. decembra 2012 budú vypnuté posledné slovenské analógové televízne vysielače. Znamená to, že posledný deň v roku 2012 u nás končí éra analógového pozemného vysielania, ktorá sa začala ešte v 50. rokoch minulého storočia. Informovalo o tom dnes Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Skončil sa mimoriadne náročný proces prechodu na digitálne vysielanie, ktorý sa Slovensku podarilo dokončiť v rekordne krátkom čase zhruba troch rokov,“ povedal štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Andrej Holák.
Pokračovanie nižšie:


Koncom roka tak prestanú šíriť analógové televízne vysielanie vysielače štyroch regionálnych televízií a to konkrétne v Bardejove (Bardejovská televízia), Trnave (Mestská televízia Trnava), Nových Zámkoch (Televízia Nové Zámky) a v Čadci (Kysucká televízia). Vypnuté tiež budú zostávajúce štyri analógové televízne prevádzače televízie Markíza.

Zavádzanie novej digitálnej služby môžeme považovať za jeden z najdôležitejších a najťažších krokov v histórii rádiokomunikácií. Prechod totiž neprebiehal vo voľných, ale v obsadených frekvenčných pásmach,“ zdôraznil A. Holák. Ako dodal, vyžiadalo si to postupné vypínanie pôvodných analógových televíznych služieb, pričom v prechodnom období bola zabezpečená paralelná prevádzka analógového a digitálneho televízneho vysielania.

Pripomeňme, že aktuálne môžeme prostredníctvom digitálneho terestriálneho vysielania prijímať programy z druhého (Markíza, JOJ, Pluska, Doma) a verejnoprávneho multiplexu (STV1 HD, STV1, STV2 + rozhlasové stanice). Okrem toho je k dispozícii aj niekoľko lokálnych DVB-T vysielačov a samozrejme štvrtý multiplex v ktorom sú zatiaľ k dispozícii len dva testovacie kanály.

Mohlo by vás ešte zaujímať