Reklama

AB Cryptobox 550 HD – novinka na našom trhu

Na náš trh prichádzajú práve v týchto dňoch dva nové satelitné prijímače s názvom AB Cryptobox 500 HD a AB Cryptobox 550 HD. Druhý spomínaný z nich som mal možnosť testovať niekoľko dní a práve preto sa s vami môžem podeliť s mojimi skúsenosťami s týmto prijímačom. Už po prvotnom spustení prijímača AB Cryptobox 550 HD, zaujme VFD displej na prednom panely, ktorý zobrazuje niekoľko informácií ako napr. číslo programovej pozície, kvalitu a intenzitu signálu či názov práve sledovaného programu. Ak by som už mal porovnať v krátkosti starší prijímač AB Cryptobox 450 HD a nový AB Cryptobox 550 HD, tak okrem VFD displeja má nová 550-ka o jeden USB port navyše (predný panel), ako aj digitálny optický audio výstup S/PDIF. Z nových funkcií môžem spomenúť napr. možnosť uploadu a downloadu súborov z ftp či kompletne prepracované menu prijímača, ako aj pridanie niekoľkých nových aplikácií, hier a vylepšený Media player.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika prijímača:
1x čítačka kariet
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
2x USB2.0 (1x zadný a 1x predný panel)
VFD displej
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x SCART konektor
1x RS232
Fast Scan – pre rýchle ladenie nielen SK/CZ programov
Pamäť pre 100 satelitov, 4000 transpondérov a 6100 programov
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p.

Obsah balenia
V balení spolu so satelitným prijímačom sa nachádza diaľkové ovládanie v čiernej farbe, dve batérie typu AAA (mikrotužky) a 104 stranový užívateľský manuál v slovenskom a v českom jazyku. V balení chýbajú akékoľvek prepojovacie káble, v prípade potreby je preto nutné si ich dokúpiť zvlášť.

Predný panel
Na prednom paneli, ako som už spomínal v úvode, sa nachádza VFD displej, ktorého intenzitu svietenia je možné redukovať, podobne ako aj to, či sa na displeji bude zobrazovať názov programu alebo práve aktuálny čas. Okrem VFD displeja je v prednej časti prijímača ešte červená led dióda, ktorá svieti stále aj v prípade prevádzkového či standby režimu. V prednej časti nechýbajú ani tri základné tlačidlá Power, CH+/CH- a pod otváracím krytom je možné nájsť ešte jeden USB port, univerzálnu čítačku dekódovacích kariet ako aj CI slot pre prípadne vloženie CAM modulu.

Zadný panel
Zo zadnej strany prijímača nájdeme konektory LNB in, LNB out, RS232, port USB 2.0, LAN a konektory HDMI a analógový SCART ako aj optický SPDIF audio výstp a sieťový vypínač.

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie môžu poznať majitelia prijímačov AB Cryptobox 400/450, kde sa už za posledné mesiace distribuovalo presne rovnaké ovládanie ako je dodávné aj s novým prijímačom Cryptobox 550 HD. Trošku dlhšie mi však trvalo si zvyknúť na jeho veľkosť, keďže niekedy bolo potrebné si ho posúvať, keď bolo nutné použiť tlačidlá, ktoré sú v spodnej časti. Citlivosť samotného ovládania by som však mohol hodnotiť ako veľmi dobrú.

Prečítajte si tiež: Nové diaľkové ovládanie pre prijímače AB Cryptobox

Menu
Menu AB Cryptobox 550 je ladené do čiernej farby. Je v porovnaní so staršou sériou AB Cryptobox 4×0 úplne prepracované. Nachádza sa v ňom päť základných kategórií a to konkrétne: Inštalácia, Editácia kanálov, Nastavenia, X-tras a Multimedia. V menu sa posúva šípkami na diaľkovom ovládaní (hore/dole), výber voľby potvrdíme tlačítkom OK, alebo šípkami (doprava/dolava).

V infobare po stlačení tlačidla „Info“ na diaľkovom ovládaní je možné vidieť na televíznej obrazovke, okrem už štandardných informácií ako práve sledovaného či nasledujucého programu aj napríklad graf, v ktorom sa zobrazuje sila signálu.

EPG je k dispozícii po stlačení príslušného tlačidla (EPG). Na výber sú dva spôsoby zobrazenia (denné a týždenné), ktoré je možné meniť jednoducho stlačením zeleného tlačidla. Okrem zobrazovania programových informácií je možné priamo z EPG nastaviť aj časovač automatického nahrávania.


Skúsenosti
Prvotnú inštaláciu je možné vykonať v pár krokoch. Je úplne jednoduchá aj vďaka funkcii Fast scan, kde si napríklad vyberieme ako providera „Kanály Slovensko“ a prijímač nám vyhľadá všetky aktuálne programy z ponuky satelitnej platformy Skylink či CS Link, kde ako prvé budú základné slovenské programy a až potom všetky ostatné.

Dekódovacia karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a dole. Počas mojej niekoľko dňovej testovacej doby som v prijímači vyskúšal všetky moje aktívne karty a to konkrétne Skylink Cryptoworks, Skylink ICE, Skylink IRDETO ako aj CS Link Cryptoworks, CS Link Irdeto či freeSAT by UPC Direct ICE a nezaznamenal som žiadne problémy s dekódovaním. Môžem preto ohodnotiť spoluprácu so všetkými testovanými kartami ako bezproblémovú, rovnako ako spoluprácu s CAM modulom Irdeto Smit CI+.

Prepínanie u kódovaných kanálov trvalo maximálne do dvoch sekúnd u nekódovaných je to ešte rýchlejšie a to maximálne do jednej sekundy.

Prijímač je možné pripojiť k internetu a to buď prostredníctvom ethernetového káblu s konektormi RJ 45, alebo bezdrôtovo prostredníctvom wifi siete. V prípade pripojenia k wifi sieti je nutné si k prijímaču dokúpiť ešte wifi dongle, ktoré sa zasunie do jedného z USB portov a v menu prijímača je možné nastaviť všetko potrebné (MENU-NASTAVENIE-NASTAVENIE WIFI). Je nutné pripomenúť, že s prijímačom nefunguje každý wifi USB adaptér. Osobne som testoval WiFi Dongle 2,4GHz pre AB CryptoBox 400/450HD a pripojenie k internetu fungovalo aj pomocou wifi pripojenia bez vážnejších problémov.

Po pripojení k internetovej sieti je možné využívať aj sieťové aplikácie ako FTP Download, Počasie, RSS čítačku, Kurzový lístok, Burzový index či prehrávač videí YouTube. K voľbe sieťovým aplikáciám môžeme využiť aj rýchlu voľbu na diaľkovom ovládaní stlačení tlačidla XTRA. Širokú ponuku aplikácií dopĺňa aj kalendár s možnosťou zapisovania pripomienok, či 9 hier, ktoré sú štandardne dostupné priamo v satelitnom prijímači s veľmi príjemnou grafikou. Konkrétne sa jedná o hry Sudoku, Boxman, Trans, WhiteBlack, Gobang, Snake, Tetris, Hexa a Mine.

Samozrejmosťou je aj funkcia Timeshift, PVR nahrávanie na externé zariadenie (podpora FAT32 a NTFS). Nahrávky sú vo formáte TS no v prípade nahrávania kódovaných programov sa mi ich v mojom PC nepodarilo prehrať, keďže nahrávky sú v kódovanom stave. Prehrávanie bolo preto umožnené len na samotnom prijímači a to aj bez vloženej dekódovacej karty. V prípade nahrávania nekódovaných programov bolo možné súbory už bez akýchkoľvek problémov prehrávať kdekoľvek a samozrejme aj v PC.

Počas nahrávania jedného kódovaného programu je možné z daného transpondéra sledovať ďalšie programy no len tie nekódované. V prípade nahrávania nekódovaného (FTA) programu je možné sledovať, či nahrávať z rovnakého transpondéru ďalší kódovaný či nekódovaný program.

Spotreba prijímača dosahovala počas niekoľko hodinového sledovania spotrebu 15 W, v prípade standby režimu to bolo už štandardne okolo 1 W.

Multimédiá
Pre sprístupnenie položky v hlavnom menu z názvom „Multimédia“ je nutné pripojiť k prijímaču externé zariadenie do jedného z dvoch USB portov ako napr. pevný disk či USB kľúč. Z multimediálnych súborov mi prehral prijímač takmer všetko čo som mal k dispozícii. Bez problémov prehral súbory typu AVI, MP4, FLV, MPG, MKV, TS,TP,TRP z hudobných napr. MP3, WAV, OGG, obrázky ako JPG, PNG, BMP či GIF. Samozrejmosťou je u video súborov aj podpora titulkov napr. vo formáte SRT. V súčasnej verzii sotfware mi však niektoré znaky ako napr. č či ř nezobrazoval prijímač v titulkoch správne. Dodávateľ však prislúbil aj v tomto smere nápravu už v jednom z nabližších nových verziách software. Nemôžem nespomenúť napr. aj to, že počas prezerania obrázkov je možné si danú fotografiu či obrázok jednoducho otočiť pomocou šipiek na diaľkovom ovládaní (doprava/doľava) čo určite využije každý užívateľ v prípade prezerania fotografií.

Okrem podpory prehrávania veľkého množstva súborov je ich možné presúvať medzi zložkami, premenovávať či mazať priamo z menu prijímača pomocou diaľkového ovládania.

Záver
Nový prijímač AB Cryptobox 550 HD je vhodný aj pre menej znalých ako aj skúsenejších užívateľov, ktorých určite nesklame svojimi funkciami. Nový prijímač AB Cryptobox 550 HD prináča niekoľko vylepšení v porovnaní s AB Cryptobox 450 HD. Okrem už štandardných funkcií má VFD displej, prepracovanejší Media player, funkciu Fast scan – rýchle vyhľadávanie programov podľa providera bez nutnosti poznať frekvenciu, či FTP manažéra. Z univerzálnou čítačkou kariet fungujú bezproblémov všetky u nás dostupné dekódovacie karty a to bez nutnosti inštalovať či meniť software.

Doporučená maloobchodná cena: 89 eur

Odkaz na produkt: AB Cryptobox 550 HD

Za zapožičanie prijímača AB Cryptobox 550 HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pred pol rokom som kúpil AB Cryptobox 400 HD.
    Je to šmejd na úrovni vietnamského trhoviska.
    Vôbec nechápem ako to niekto môže pustiť do
    predaja.

    – diaľkove ovládanie reaguje často oneskorene, alebo vôbec.

    – EPG načitava ako sa mu zachce. Jeden kanál ano ďalší nie,
    tretí sčasti. Ak chcem vedieť čo bude na programe, musím ho
    vypnúť a nanovo zapnúť. Denne to urobim aj 10 krát.

    – nahravánie na externy disk sa nevyspytateľne samo vypína.
    Zahlási že už nemá misto na disku a vypne nahravanie, pričom
    zároveň ukazuje naplnenosť disku napríklad na 42 %.

    – po prehratí záznamu z disku sa už nevie vrátiť na pozeranie
    kanalov (nutný reštart).

    – prehravanie videa z YOUTUBE končí v 90 % prípadov
    úplným zamrznutím prijímača. Vtedy sa nedá ani zreštartovať,
    nutné úplne vypojiť zo siete.

    Moja otázka znie. To myslite vážne, toto predávať ľuďom?

  2. Ja mám 450 HD a väčšina z uvedených chýb sa u mňa neprejavuje. V prijímači mám vždy poslednú verziu softwaru možno práve preto.

  3. Cryptoboxy dávam svojim zákazníkom a nikto sa nesťažuje. Najväčšie problémy som mal s Opensatom. U Opensatu mam reklamácie už asi v priemere každý tretí predaný kus. Ľutujem, že som to vôbec predával.

  4. ardo: odporúčam ti občas aj aktualizovať software. Keď si tam nahráš najnovší soft (1.17B5) nebudeš mať také problémy.

  5. Satelitné fora su plné sťažností na chyby. Ja som tiež
    rozhodne nevypisal všetky. Ďalši soft iné problemy.

    Výrobcu som nikde nevedel vypátrať. Stojí za tým firma
    AB Com zo slovenska alebo čiech. Myslim si že ide o činske
    noname vyrobky na ktoré si môže každy nalepiť nazov
    aky sa mu páči.

    Ten kto pustí do predaja vyrobok s toľkými problemami
    je u mňa podvodnik.

  6. ardo: nemôžem tvoje slová potvrdiť osobne mi prešlo cez ruky minimálne 300 ks – 400HD a 300ks – 450HD a nikto sa nesťažuje. Ktorý prijímač v dnešnej dobe nie je z Činy? Ty nejaký poznáš čo sa vyrába v EU? Už aj TechniSat je z PRC.

  7. Som rád, že sa nikto nesťažuje okrem mňa.
    ab-forum.info/viewtopic.php?f=170&t=44531
    ab-forum.info/viewtopic.php?f=170&t=46581
    ab-forum.info/viewtopic.php?f=170&t=42967
    Rozhodne si nemyslím že bežný uživateľ by mal tráviť
    večery na internete a vyhľadvať stále ďalšie a ďalšie
    opravy nefunkčných softvérov na všetky domáce spotrebiče.
    Ak ti prešlo cez ruky 600 tychto krypelboxov tak posledná veta
    z mojho predchadzajuceho prispevku patrí priamo tebe.

  8. Podla mna sa jedna o cinske vyrobky noname a AB-com TOPOLCANY maju vsetky vyrobky tejto KVALITE!!! Akurad si daju vyrobit ine predne masky. Ako to riesia na celej rade „svojich vyrobkov“. Ked kupujete tak budu okolo Vas chodit ako Vam poradia… horsie to je s reklamaciami….. ale na druhej strane sa „snazia“

  9. Mam ab cry.400 hd,nemam ziadne problemy,prehra vsetky bezne formaty okrem zvuku dts,obraz na plazme vynikajuci,nahrava bez problemov,akurat ze koduje,za tie peniaze co stoji necakajte viac,idealny sat reciever pre bezneho divaka..

  10. Svého času jsem si jezdil do Rakouska pro konvektory a tranzistory a skládal amatérsky analogové přijímače, od té doby mi prošlo hodně sat. přijímačů přes mé ruce a myslím si že v této cenové relaci má 400/450
    500/550 málo srovnatelných kokurentů.

  11. Četl jsem asi tři recenze na 550HD, všechno perfektní až na pár maličkostí, tím tedy na mysli „odborné“ recenze, ne uživatelské. Podle toho jsem citovaný AB Cry 550HD já trouba vybral. Plně se stotožňuji s příspěvky výše napsané“ardem“, a to jsem ještě neprozkoumal všechny funkce tohoto přístroje.
    Jen pro začátek to bylo neodóvání programů Skylinku – karta ICE – takže nový FW plus refresch karty, pátrání po internetu a přihlašování se na různá fóra. Nemá cenu popisovat všechno co už bylo napsáno, jenom dovětek – ten návod k tomuto přijímači …..

  12. Prosím o radu kúpil som CryptoBox 550 HD pri prehrávaní z externého HDD 2T a súbor nahraný na počítači z internetu vo formáte MKV 1080i je obraz natiahnutý, šišatý. V menu mám nastavenie obrazu na 16 : 9 alebo Automat a nedokáže mi to prehrať tak aby bol obraz normálny čiže aby z kružnice nebolo „veľkonočné vajce“. Pri pozeraní satelitných programov je to bezchybné zobrazenie čiže 16:9 v poriadku. (odpoveď prosím na môj Email jozop@pobox.sk ) Ďakujem.

  13. Vie prehrávať video aj z LAN a WIFI (zdieľane priečinky windows).

  14. Mam 500HD aj 400HD a doteraz nebol žiadny problém za tie peniaze zase mať skvelý pristroj neviem?…..treba vyskúšať tiež za 30eciek a potom porovnávať myslím niektoré prístroje ani nahrávanie nemajú za tie peniaze ….

  15. Otec ma AB Cryptobox 5500 HD, fw zo 14. novembra 2012 (cislo neviem). Vsetko je OK, akurat sme ho chceli cez wifi pripojit do internetu, ale akosi to neslo – pristroj vypisal USB WiFi pripojene, po sekunde – dvoch USB WiFi pripravene, ale ked som dal vyhladat AP, ziadny nenasiel. Nasledoval test USB WiFi na 2 notebookoch, v oboch pripadoch uspesne.

    Vie mi niekto poradit ? Ten WiFi dongle je oznaceny ako AB, 2.4GHz 150 Mbp, bol kupeny spolu s pristrojom.

    Za skoru odpoved vopred dakujem.

  16. Po čase som 400hd vymenil za 500hd,dobry strojček,nemam ho napojený na net ale na tablete sťahujem videá mp4,flv…na pamäťovú kartu a cez usb redukciu prehravam v 500 ke,super to šlape,pynulé prehravanie súborov…cool vecička,obraz tiež.

  17. Pre Rada:menu:nastavenie vifi,hľadanie prístupového bodu,,červené tlačidlo obnovit,v zozname nájdi svoje meno a potvrď ok,ak máš wifi zaheslované musíš vypísať heslo.Ja mam wifi dongle s anténkou ,predáva ho TVSAT NITRA,funguje to,najnovší soft vyšiel 26.12.2012.

  18. Ahoj mirec bb, ja mám tiež wifi s anténkou a stále mi vyskakuje okno či chcem zmeniť heslo, ale ja ani neviem aké tam mám. Ako to zistím?

  19. Odkaz pre vesstev:heslo menit nemusíš,heslo je to čím si si zabezpečil sieť,aby sa na Teba nik nepripojil,stačí keď potvrdíš „nie“tlačidlom „ok“.

  20. mirec bb diky moc, už to ide, ale teraz mi seka obraz počas sledovania tv

  21. Odkaz pre vesstev:to by nemalo mat s tym nič spoločné,skús reštartovať prijímač,vytiahni ho zo zásuvky,alebo ak chceš pošli mi číslo telefónu na mirec2351@gmail.com a ja Ti zavolám,možno na to prídeme.

  22. mám dotaz, keď si nastavím nahrávanie počas dňa napríklad na markíze….a pozerám STV…keď začne nahrávať, tak ma prehodí na markízu a neviem sa už prepnúť nikam….načo si to nahrávam, keď ma to núti pozerať ! môj predajca je asi slabý v prevádzke, lebo mi nevie ukázať ako s tým narábať…vie ma niekto preškoliť..prosím napíšte mi na mail..prípadne by som sa spojila aj telefonicky….Ď…technická ženská, medzi mužmi..

  23. Danula, kedy si si aspoň prečítala danú recenziu by si zistila, že to čo požaduješ nie je možné u tohto typu prijímača.

  24. a existuje nejaký, čo by mi to umožnil? či?…..dá sa mi nahrať TA3 lebo tá je voľná a s ňou nahrávať a pozerať ešte jeden…akože kódovaný…len nerozumiem tomu, prečo základné stanice, ktoré sa dajú chytiť na vnútornej anténe na obyčajnej telke…sú na skylink kartách akože v skupine kódované ! keby neboli, tak by išlo aj to čo ja požadujem….:)
    teda mám sa zmieriť s tým, že si môžem natáčať iba vtedy ked mi vlastne nejde telka?tj…v noci, alebo keď som na dovolenke, aby mi neušli seriály?…
    no mala som inú predstavu…ak vieš tak poraď fajnsmeker…Ď…inak mail dankaza@zoznam.sk…aby sme tu nerozoberali možno pre mužov naivity…..ale ja by som chcela zdolať môj problém…:)

  25. To čo požaduješ dokáže napr. tento prijímač: http://www.satelitnatv.sk/2013/02/vu-solo2-dvojtunerovy-linuxovy-hdtv-satelitny-prijimac-s-dvojjadrovy-13-ghz-procesorom/

  26. Odkaz pre Danulu: Najlepšie zistiš čo môžeš robiť: 1.daj sa do zoznamu všetkých staníc/nie favoritné/ 2.začni nahrávať program 3.počas nahrávania stlač OK a zobrazí sa ti stanica ktorú nahrávaš a všetky ostatné kam môžeš prepnúť počas nahrávania. Keď sa zapne programované nahrávanie vždy sa satelit prepne na to čo sa nahráva,potom sa môžeš prepnúť späť ak je to možné. Ale vždy je dobré mať najnovší soft.

  27. a kto mi zakaždým ten nový soft natiahne?…to mám stále ísť k predajcovi…a ten si zakaždým za to niečo vypýta…aj naladenie staníc…napríklad teraz začala nejaká FOOOR, potrebovala by som dáke školenie 🙂 na skylinku si síce stiahnem ako naladiť programy, ale neviem to použiť v praxi…a keď niečo mám, tak chcem aby mi to fungovalo aspoň na 90%…poradí mi niekto? to čo mi píše mierec bb…som už po ihruškaní zistila..a dá sa mi tak maximum nahrávať jeden program …a pozerať TA3…ale ďakujem za radu

    1. danula

      Fooor netreba ladiť. Ten je na mieste kde bola Fashion TV. Stačí si to len nájsť v zozname programov.

  28. a mierec bb, mohol by si mi trochu vysvetliť aj ako funguje wifi, kúpila som si USB s anténkou, aj som sa spojila s počítačom, ale ďalej neviem ako…
    AB Crypto…500 je možno niečo predinštalované, napríklad počasie, ale sú tam také mestá mimo Slovenska, alebo yotoube…tiež tam niečo je, ale keď zadám http://…nejakú webovú stránku tak mi to nenačíta, musím si v tom programe, čo som nainštalovala v počítači niečo dohrávať, alebo priraďovať…potrebovala by som trochu sa dostať do obrazu…ak som sa dostala do google map a zadala moje mesto, tak mapka sa pekne ukázala, to bolo jediné čo mi fungovalo podľa mojej predstavy…ale ako mám možnosť čítať web stránky? ide to cez ten nainštalovaný program..či?….inak ďakujem za snahu poradiť, ale tieto technické veci potrebujú obyčajný ľudia vysvetliť polopate.. Ď.

  29. pre redakcia…skúsim a uvidím večer či to je namiesto Fashion Tv…zajtra dám vedieť…Ď

  30. Ok, Foor funguje, ale mám asi problém s cryptoboxom, cez obrazovku mi ide taký asi 5 cm pás z prava do ľava…keď sa presunie po celej obrazovke tak zmizne….potom to zasa za nejakú minútu naskočí zasa z prava -doľava…a občas mi vypadne obraz úplne na čierno na sekundu…za sebou aj dvakrát…v priebehu nejakej 1/2 hodky- hodky sa to zopakuje….no a nejdú volné programy…napr. Eurosport deutschland…píše že slabý signál …čo s tým treba urobiť…?
    Je treba nastaviť satelit? myslím tým fyzicky na streche, či?…keď bolo sneživo a podobne zlé počasie tak som si myslela že to spôsobuje počasie, alebo to môže niečo rušiť?…poraďte !
    mám ísť do predajne kde som to kúpila reklamovať?

Komentáre už nie sú povolené.