Reklama

Poľská TVP zavádza audio description

Poľská verejnoprávna televízia Telewizja Polska (TVP) ako prvá v Poľsku na svojom programe TVP1 zavádza od dnes špeciálnu zvukovú stopu pre nevidiacich – audio description.

Audio description je špeciálna zvuková stopa určená pre nevidiacich so slovným popisom hlavných informácii ako napr. priebeh deja, popis krajiny, výzor hrdinov atď. To umožňuje nevidiacim sledovať dej filmu a pochopiť čo sa práve deje na televíznej obrazovke. Poľská televízia TVP prevádzkuje audio description už 4 roky, ale nevidiaci mohli sledovať vybrané programy len prostredníctvom internetu na webovej stránke televízie. Od dnes sa táto možnosť rozširuje aj pre digitálne platformy či DVB-T.
Pokračovanie nižšie:


Zvuková stopa s audio description bude ako druhá stopa a bude si ju nutné navoliť na svojom digitálnom prijímači alebo set-top-boxe.

Nutné dodať, že v Poľsku platí mediálny zákon, ktorý od 23.mája určuje povinnosť vysielateľom sprístupniť minimálne 10% programového času za štvrťrok, okrem reklám a teleshoppingu, pre zrakovo nevidiacich či sluchovo postihnutých.

Audio description je najmä v Anglicku veľmi rozšírene a túto špeciálnu zvukovú stopu tak využívajú ako verejnoprávne televízie BBC tak aj súkromné ITV, Channel4, Channel 5 a ďalšie televízie vo väčšine vysielacieho času.

(satkurier.pl)

Mohlo by vás ešte zaujímať